2016-10-13

In lesă şi cu botniţă!

Liniste in cartier, pe la ora 17… Cand, deodata, se aude o voce, peltica de alcool consumat in exces:
- Legea te obliga sa il plimbi cu lesa si cu botnita, doamna!
Ce zice doamna nu aud de unde eram.
- Sun la 112! Stai aici, doamna!
- Am treaba – zice doamna, si da sa plece cu animalutul tinut in lesa, un boxer de toata frumusetea, maro-roscat, cu o pata alba intre ochi si pe frunte.
Consumatorul nu si nu, ‘ca el suna la 112. Cainele, cuminte, nu stia ce sa faca. Ar fi vrut sa şadă, dar boxerii rar se asaza direct pe asfalt, asa ca statea cumva in pozitia sezut fara sa şadă efectiv si privea in sus, spre stapana.
Imi era foarte clar ca inca unul fara treaba si-a facut de lucru luandu-se de cineva care-si plimba cainele. Tot zicea tipul beat ca “asa e legea”. E tare rău cu toti astia care au informatii trunchiate si nici n-au habar de rasele de caini. Il intreb pe individ, cand sunt destul de aproape:
- Ce rasa e cainele?
- Pitbull; ce dracu sa fie?! Trebuie sa aiba botnita.
- In care lege scrie? intreb, evitand sa-i spun ca-i boxer cainele. Stiu din experienta cati au zis ca Boby e ba mops (!!!) ba pitbull si chiar rottweiler i-au zis!!!!
- In lege! De unde sa stiu ce lege?!
- Atunci, poate ar trebui sa stiti ca acesta e boxer. V-a muscat?
- Nu! Dar nu are botnita! insista, dand din mâna in care tinea telefonul.
- Daca ati fi stiut despre ce vorbiti ati fi stiut ca boxerul nu e amintit in legea despre care strigati.
- E… e… caine periculos!  Trebuie sa aiba botnita…
Individul nu mai era convins ca are dreptate si se balbaia.
- Mai bine va vedeti de treaba si nu va mai luati de oameni pe strada – ii sugerez.
- Chem politia! striga, pe neasteptate, si tresarim si eu si fata si cainele.
- Chemati-o, domnule. Avand in vedere ca sunteti in stare de ebrietate si racniti, tulburand linistea publica, s-ar putea sa va alegeti si cu o amenda.

Dialogul surzilor a mai durat ceva timp dar individul a renuntat si si-a vazut de ale lui. Poate va renunta sa se bage in seama cand expira aburi de alcool de poate sa-i imbete pe interlocuri.
Ar fi urât sa afirm despre aceste speciemene ca sunt prosti de bubuie, asa ca n-o sa afirm. Mi-ar placea, insa, ca toti aceia care nu mai pot de lege sa se si informeze inainte de a se baga in vorba ca mararu’n ciorba.

►►►►►►►►►►►►►►►
Pentru cultura generala a celor care simt nevoia sa se afirme la colţ de strada.
Ordonanta de urgenta nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de detinere al câinilor periculosi sau agresivi mentioneaza rase enumerate mai jos.
Prin câini perioculosi se intelege:
1) câinii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull (care e de mai multe rase), Boerbull, Bandog si metisii lor; 
2) câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitane, Fila Brasileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor. 
Prin câini agresivi se intelege: 
1) orice câine care, fara sa fie provocat, muşca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private (exceptii: câinii politistilor, ai vamesilor, jandarmilor etc. si orice câine care ataca sau muşcă o persoana care a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de acel câine)
2) orice câine care participa la lupte intre câini sau care a fost antrenat in acest scop. 
Fie vorba: cei care au caini din aceste rase stiu ca nu sunt periculosi daca sunt crescuti si dresati asa cum trebuie si fara băţ. Faima lor de caini periculosi e data de idiotii care i-au antrenat (ii antreneaza) pentru lupte, fiind caini deosebit de puternici si “teritoriali”, devotati stapanului poate mai mult decat alte rase.

Periculos ar putea fi si un shih tzu, daca e pana acolo; poate fi si agresiv, iar cei care se tem si de umbra lor pot face o criza de isterie si la vederea cainilor de dimensiunea unui pamatuf – am fost martora unei astfel de scene si nu-mi imaginez ca fufa aceea e unica.
Fapt divers: e posibila invocarea exceptiei in cazul – si perioada – in care cainele considerat periculos sau agresiv are vreo afectiune respiratorie si botnita i-ar agrava starea de sanatate (e necesara o adeverinta de la veterinar in astfel de cazuri).

Sursa foto wikipedia (clic pe foto pentru marire)

16 comentarii:

  1. Oare de ce simtul civic nu se manifesta cand se arunca gunoaie pe jos, sau cand se distrug fatade de cladiri sau cand se rup flori, sau cand... orice altceva!
    Se spune ca la bautura se manifesta cumva caracterul omului, sau numarul de neuroni functionali? Nu stiu exact care! :D
    Am mai invatat ceva azi. Multumesc, Diana draga. O zi frumoasa, fara intalniri ca cea amintita... <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De regula, gunoaie arunca... gunoaiele - si nu oricui ii vine sa se ia de ei/ele; la fel si in cazul distrugerilor de orice fel. Cand e vorba despre caini, pe acestia ii plimba in general oameni mai buni (un fel de a spune, pentru ca sunt unii detinatori total lipsiti de caracter) si care nu s-ar la bataie daca se ia de ei cineva. Din constatarile personale: cand persoana care plimba cainele este un barbat in putere, cat bradul de inalt chiar daca acel caine isi face nevoile in mijlocul trotuarului nu se va lua cineva de el. Concluzia? Cei care se baga in seama aiurea nu-s decat oameni slabi si, poate, frustrati.
      Cu placere, draga Suzana. Multumesc. :)
      iti doresc sa ai un weekend minunat!

      P.S. Imi tot propun sa scriu despre toate "intalnirile" de gen de care am avut parte plimband caini sau cele de care am luat la cunostinta in mod direct. Cred ca nu exagerez daca spun ca ar iesi povesti absurde, povesti s.f. :))

      Ștergere
  2. e usor sa ceri altora respectarea unor legi de care n-ai habar dar e bine sa te simti tare cand ameninti...
    ura asta fata de animale nu pot, nu pot sa o inteleg cum nu pot sa uit imaginea ursuletului impuscat ieri, executat pur si simplu la zid :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In RO aproape ca ti-e rusine sa mai plimbi un caine! Unii privesc cu coada ochiului, doar-doar te prind ca faci ceva ce interzice legea! Despre comentariile absurde doar amintesc...
      Cat despre urs... Pfuuu... :((( Mi-e groaza de incompetenta unora, de prostia altora... Am si eu doua secvente de care nu pot scapa (erau poze, si nu stiam ca urmeaza, pe FB, asa ca am apucat sa le vad cateva fractiuni de secunda). Tocmai am citit inceputul unui text scris de una Miriam - habar n-am cine e - in care scria ca ce mare scofala si ce atata agitatie... Pentru ca era bombardata cu critici nu a mai permis comentariile... Dar n-as fi comentat ceva pe acel blog - ii ignor total pe cei care au astfel de texte - e dreptul lor, in fond, si-i las in pace... pana incep sa-i critic. :)

      Ștergere
  3. Recunosc ca imi este frica de caini, dar nu imi place sa ii vad cu botnita. Sunt constienta ca daca e vorba despre un caine periculos, fara botnita am mai multe sanse sa ma muste. Dar prefer sa il ocolesc (ceea ce si fac cand ma apropiu de anumiti caini) decat sa trebuiasca saracii sa poarte chestia aia pe bot. Eu mereu mi-am dorit un doberman, imi plac mult. Dar daca ar fi sa am caini (inainte vin pisicile) sunt sigura ca nu as cumpara niciun caine, deci cel mai probabil as avea caini de nicio rasa. Mi-a placut postarea asta!!
    O zi minunata, Diana! Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general, proprietarii de caini isi cunosc animalele si stiu daca si cand e pericol pentru altii cainele lor, si au grija. Dar nu toti fac asa si, in plus, cainii sunt imprevizibili iar daca nu sunt dresati in adevaratul sens al cuvantului nu toti proprietarii stiu la ce sa se astepte de la caine si ce sa faca in diferite situatii. Nu contest utilitatea botnitei, dar e enervant sa tot aud cum comenteaza unii care n-au idee despre ce vorbesc, dar au auzit ei ceva...
      Ce draguta estie! :) Ii ocolesti. E un gest cat se poate de intelept. Sunt prea multi cei care - nu stiu ce e in mintea lor - trec aproape razant pe langa caini - ceea ce nu e indicat, chiar daca sunt caini mici. Unii alearga pe langa caini - le e greu sa priceapa ca e vanator cainele, prin natura lui, si-o poate lua la fuga dupa ei sau ii latra si sar spre ei fie ca ii vede ca prada fie ca se sperie...
      Si mie imi plac dobermanii. Mi-ai amintit o poveste faina despre un doberman - povestita de un amic. Poate reusesc sa-i dau forma in scris. :)) Caini de nicio rasa inseamna ori ca nu vei avea unul ori ca va fi... maidanez imperial (acestia sunt tare-tare devotati celor care au in grija). Bambi a cui este? :)
      Multumesc pentru apreciere, Evelyn, si pentru urare.
      Iti doresc sa ai un weekend minunat! Pupici cu drag!

      Ștergere
    2. Bambi este a unui bun prieten de al nostru. Chiar nu am mai vazut-o de ceva vreme... Bambi vine din Germania, de la o familie de nesimtiti care o bateau si nu ii dadeau de mancare. Un cunoscut s-a oferit sa aiba grija de ea, si a asa a adus-o la prietenul nostru care a vrut-o si a luat-o acasa. Nu exagerez cand spun ca nu putea sa stea in picioare, si era atat de frageda si slaba... A fost dusa la veterinar, are o malformatie la piciorute din toata cauza aia. Acum s-a ingrasat, fuge si e fericita, cum nici nu ne imaginam ca poate sa fie! La inceput maraia si musca daca o atingeai, mie chiar imi era frica de ea :)) dar acum nu mai face de-alea, ii place sa stea in brate la oameni si sa se joace, mai musca dar din joaca, fara sa faca niciun rau. E tare dragalasa.
      Stiu ce spui, despre rase. Nu m-am exprimat deloc bine. Vroiam sa spun ca mi-e totuna ce caine e, cat timp stiu ca luandu-l la mine il ajut si ii ofer o viata mai buna. Cainii de rasa deobicei sunt de vanzare. Dobermanul nici macar nu e rasa curata, e un "experiment", ca multe alte rase, de fapt. Bunica avea un maidanez, era cel mai bun si iubitor caine pe care l-am vazut in viata mea.. pana cand cineva i-a facut rau, dar asta e poveste lunga, despre cum oamenii pot fi mizerabili, rai si nenorociti. M-am lungit :)
      Pupici, weekend frumos!!!

      Ștergere
    3. Draga de Bambi, ce poveste are! O poveste cu final fericit, totusi. :) E asa de mititica incat nici nu stiu ce putea batea la ea. :(
      Si noua ne-a fost indiferent ce fel de caine am luat, daca ne-a "iesit in cale". :)
      Ce oameni fara suflet... sa ucida animalele altora... Stiu si (nemijlocit) eu un caz de gen... :(
      Multumesc. Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Pupici!

      Ștergere
  4. ce sa zic? si mie mi-e cam frica de caini, dar se vad clar cei care sunt blanzi, dupa ochi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Si dupa cum merg in lesa iti poti da seama care e un caine mai educat si care nu, dar ochii - vorba ta - spun totul. Si coada (cand are coada) dar si parul de pe spate. Cainii agresivi tin coada dreapta si uneori e zburilita; si parul de pe spate li se zburleste. Dar cine sta sa observe toate amanuntele? :)
      Oricum, un caine care da mereu din coada nu va face probleme cuiva. :)

      Ștergere
  5. Un vecin avea o pisica Siameza care sarea de pe sifonier direct pe capul musafirilor. O inchidea pe balcon de ziua lui. :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Noi am avut un maidanez imperial care ataca la picioare pe cei care nu erau "de-ai casei". Acum avem unul care incepe sa maraie cand intra cineva strain de casa. :))

      Ștergere
  6. Interesanta postarea,mai ales ca ne-ai facut cunostinta cu o multime de rase de caini(ce frumosi sunt) !Acum nu am caini,dar nu imi este frica de ei,de fapt nu imi este frica de animale Imi plac pisicile,mult !
    Weekend placut,fara alcoolici !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Natalia.
      Chiar ca sunt foarte frumosi! Si impunatori, puternici! Ador cainii de talie mare - cand am plimbat prima data un caine de talie mica aveam senzatia ca plimb doar o lesa - o data, cainele cel mic si-a scos capul din zgarda si am plimbat lesa (la propriu) cativa metri. :)
      Nici eu nu pot spune ca ma tem de vreun animal dar sunt unele pe care nu mi-ar placea sa le intalnesc. :) In schimb, imi e cam frica de unii oameni... :(
      Si pisicile imi plac! :)) Avem doi motani acum, zapaciti rau de tot! Au atatea figuri incat nu ne putem supara nici cand fac vreun pocinog. :))
      :)) Multumesc!
      Iti doresc sa ai un weekend minunat!

      Ștergere
  7. La asemenea specimene, poți să le spui liniștită că sunt.... „proști de bubuie”! Dacă mai face pe deșteptul după ce a prins curaj cu licori bahice.... ce să te mai înțelegi cu el? Degeaba a râs Caragiale de asemenea specimene, când a creat personajul „cetățeanul turmentat”?
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Asa m-am gandit si eu, ca le pot spune "prosti de bubuie". :)
      Despre acesta mi-am zis ca are o "justificare": vorbeste alcoolul din el, dar cei care nu sunt "hidratati" nu stiu ce scuza au...
      "Cetateanul" lui Caragiale e chiar pitoresc... Astia de-i intalnim cam peste tot sunt... vai mama lor!
      Multumesc, Alex. Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.