2017-08-21

Democraţia şi liftul cu cartelă

Unii sunt cu democraţia-n gura şi la piaţă şi la wc-ul public dar când s-o pună in practică…
Democraţia prost înţeleasă poate duce la dezastru.

Pe scurt, democraţie înseamnă puterea poporului. Printre altele, in democraţie sunt respectate drepturile omului şi hotărârile importante se iau prin vot, majoritatea având, practic, câştig de cauză. Această majoritate care hotărăşte e, cumva, un minus al democraţiei pentru că mult nu înseamnă şi bun…

Asta, la nivel macro, să zic aşa. La nivel micro, in hotărârile care se iau in asociaţiile de proprietari, de exemplu, se merge tot pe ideea majorităţii. Majoritatea poate hotărî, dar nu cu încălcarea principiilor democratice, adică, cine nu votează cum vrea majoritatea nu poate fi sancţionat şi nu i se pot interzice drepturile doar pentru că face parte dintr-o minoritate. Şi iată că am ajuns la liftul cu cartelă…

O femeie, sosită in imobil in urmă cu doi ani, prin căsătorie - locuieşte in apartamentul cumpărat de socri, pe acelaşi palier cu aceştia. La etajul cinci liftul ajunge când ajunge – sunt multe etaje, multe apartamente, oamenii sunt activi in scara respectivă, şi ea se plânge că veşnic e liftul ocupat şi se mişcă prea lent pentru cât e ea de grăbită (deocamdată e in concediu pentru creşterea copilului şi iese la plimbare cu căruciorul de trei ori pe zi – şi nimeni nu s-a plâns cât de des e liftul ocupat de ea). De când a venit a început cu idei, ultima fiind "schimbarea liftului". Probabil că e necesară – dacă mă gândesc că blocul e vechi, deşi liftul a avut parte de o reparaţie capitală.

Femeia in cauză doreşte ca schimbarea liftului să fie achitată într-o singură tranşă, in avans, prin adunarea banilor de la oameni. Cei care şi-au exprimat până acum părerea sunt împotrivă pentru că ori nu-şi pot permite să plătească dintr-o dată o sumă foarte mare (sumă care, in cazul unora, depăşeşte câştigul lunar) ori vor să se asigure că nu rămân şi fără toţi banii şi fără lift.
Posesoarea ideilor creţe pretinde că se va supune la vot şi se va face cum hotărăşte majoritatea: liftul va fi cu cartelă şi cine nu plăteşte nu va avea dreptul să folosească liftul iar cui nu-i convine să-şi vândă proprietatea şi să cumpere una unde îşi permite să plătească - o dorinţă care nu-i va fi îndeplinită, desigur.

Ce nu ştia (nu vrea să ştie) femeia in cauză:
- astfel de plăţi nu se fac, in totalitate, in avans (ar fi absurd, pentru că nu există certitudinea că firma angajată va fi una de cuvânt);
- nu poate îngrădi dreptul unora la lift: unii dintre cei care pot plăti doar in rate (mici) sunt vârstnici şi locuiesc la etaj – nu doar că i-ar aduce in imposibilitatea de a-şi procura alimentele de bază dar le-ar pune viaţa in pericol dacă aceştia ar avea vreodata nevoie de ambulanţă (mulţi au avut nevoie, de câteva ori); nu poate obliga pe cei care plătesc să coboare de câte ori vor avea musafiri…
- nu ştie că cei care pot şi vor să plătească nu vor s-o facă in avans şi nu vor să le îngrădească altora dreptul de a folosi liftul – majoritatea pe care se bazează ar fi formată doar din familia ei.

Cei de la etajul unu, in ideea democraţiei aşa cum o înţelege femeia in cauză, au spus că ei vor să fie blocată uşa liftului la etajul lor pentru că oricum folosesc scările, in principal. Femeia nu a fost de acord pentru că in acest mod s-ar mări (şi la ea) cota lunară a cheltuielilor cu liftul.

M-am distrat şi m-am întristat când această femeie şi-a pledat cauza… I-am spus ce am avut de spus şi de atunci mă salută din vârful buzelor când ne vedem prin cartier.
Pe de altă parte, m-am bucurat să constat (din nou!) că mai există şi oameni cu creierul la ei… N-ar trebui să fie de mirare că mai există oameni care nu se gândesc numai la ei dar...

13 comentarii:

  1. In astfel de cazuri trebuie puşi la punct,în mod civilizat.
    Fără alte comentarii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca au o gura ca vecina mea, mai greu. La aia era scandal ireal mereu cu administratorii!

      Ștergere
    2. Vecinii o lasa sa vorbeasca... si ii spun "nu", politicos. :)

      Ștergere
  2. Nu am mai auzit asa ceva pana acum. Si nu stiu cum se face ca te intersectezi cu astfel de cazuri... :)
    Poate ca avea un scurtcircuit, ca nu se pot lua in serios variantele abordate. Intr-adevar viata bate filmul. Ma mir ca nu a ciufulit-o careva. Ca pana la urma totul se rezuma la bani, pentru multi oameni cu venituri mici.
    Poate fi un bun inceput de scriere politista...

    O saptamana frumoasa, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Oamenii povestesc ce-i doare si cand ceva mi se pare interesant, tras de par sau... minciuna trec la verificat. :) E uimitor cate au trait unii, cate au vazut sau auzit! :)

      Vecinii sunt politicosi cu ea pentru ca ii respecta pe socrii ei si pe baietii acestora.
      Si de m-ar da banii afara din casa si tot nu as vrea lift cu cartela pentru ca ar trebui sa cobor prea des dupa cei care ne calca pragul... A! De fapt, de m-ar da banii afara din casa as locui intr-un imobil cu portar si liftier! :)) Nu cred ca mi-ar placea. :)

      Multumesc, Suzana draga! Si tu sa ai o saptamana frumoasa-frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Există oameni cu tot felul de idei, principii... Doamna în cauză ar trebui să-și instaleze lift privat dacă tot e așa de grăbită și cu dare de mână, fără să oblige pe alții... că de-aia e democrație. Hai, că m-am distrat imaginându-mi-o... Zi frumoasă, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I s-a spus si varianta liftului privat - mai mult sau mai puţin in gluma. :) Ba a si fost sfatuita - mai in gluma, mai in serios - sa-si vanda ea proprietatea si sa se mute undeva unde toti isi permit sa plateasca oricat pentru orice. :)
      Multumesc, la fel, Dana!

      Ștergere
  4. Frumoasa poveste, dar vai! De ce te miri ca exista si asemenea locatari? Cererile ei sunt aberante si am impresia ca daca un singur locatar nu e de acord cu un proiect, nu se face. Blocul in care stateam eu, nu avea mansarda pentru ca nu voia o tipa nebuna (avea si barbat) si mereu se certa pe tema aceasta. Si pe cea a cheltuielilor neachitate... Sigur ca nu se intampla nimic! Pui prea mult la suflet si degeaba pui cat timp nu se intampla nimic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca tu de fapt ai avut mici conflicte cu "doamna". Anterioare. Hihi...

    Se poate si mai rau. Nebuna de la mine din bloc voia nici sa nu ma mai plimb prin camere noaptea. Si avea un ditamai caine care mereu deranja mai mult decat usile mele. Ca sa nu mai zic ca sotul facea scandal si ei si copiilor, dar si ea era buna de cearta. Vai s-amar, si la prima vedere nu erau o familie foarte saraca!

    Deci se poate si ma rau. In orasul ala sunt mereu batrani mai ales nebuni. Iata ca totusi acestia din cazuri nu sunt batrani. Dar tin minte o batranica nebuna la o ruda de a mea, pentru care copiii nu aveau voie sa se joace in curtea blocurilor. Sau un individ mustacios parca care iti oprea curentul daca auzea putina muzica seara. Odata a si dat buzna peste noi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca e plina lunea de deraiati e clar. Insa foarte bravo cand oamenii ii opresc, pt ca asa se intampla schimbarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cate am auzit de la unii membri ai asociatiilor de locatari nici nu ma mir ca la nivel "macro" lucrurile stau cum stau...

      Ștergere
  7. Oh, Doamne!! Avem si noi astfel de oameni cu idei "crete", aberante; anul trecut ne-am trezit luati cu tavalugul, cum ca este musai sa facem fatada blocului, sa schimbam termopane si sa inchidem balcoanele. Apoi, ne-am trezit ca trebuie sa punem si detectoare de gaze, asta fara sa fi avut sedintele necesare, in prealabil. Asa ca acum (cu totul pe repede inainte) cu toate plasticele puse, constat ca nu se mai aeriseste casa cum trebuie (lucru pe care il stie de ceva timp, oricine, daca a fost interesat si a citit despre anveloparea, care se zice ca nu ar fi tocmai necesara si nici aprobata la nivelul Uniunii Europene, din motive de siguranta si a punerii in pericol a starii de sanatate din varii aspecte); cat despre detector, ma indoiesc ca sesizeaza ceva, dar consuma curent, fara vreo garantie a utilitatii efective. Apoi, exista situatii bizare, cand observi neimplicarea celor din bloc, atunci cand sunt sesizate diverse neplaceri menajere, de uz impropriu al spatiilor comune, al spatiilor destinate gunoiului, deranjul in varii modalitati si repetat al unora din vecini, indivizi fara bun simt si care cred ca si-au cumparat nu vreun apartament intr-un bloc vechi, ci vreo vila cu 'maidan' aferent (incat devii efectiv partas la tot ceea ce fac in casa)... Ceea ce iarasi observ este atitudinea celor care cred ca cei deranjati sunt persoane "nebune". Cu alte cuvinte, persoanele deranjate ar trebui sa suporte la nesfarsit deranjul, mizeria si atitudinea sfidatoare a celor care nu stiu ca statul la bloc, inseamna traiul in comun intr-o comunitate la o scala redusa si ca nu vad de ce ar trebui sa luam la cunostinta de tot ceea ce se intampla in perimetrul vecin, ca deh, raspunsul invariabil primit este "asa vor muschii mei". Cu astfel de situatii tot mai dese (privind 'traiul' in comun la bloc) si in lipsa unor reglementari updatate ca autoritatile sa poata intervenii, nu stiu unde vom ajunge si ce ne va mai fi dat sa observam. Este foarte suparator, dupa cum subliniai "democratia" fiind inteleasa aberant si jenant. Pana acum n-am auzit de vreo propunere pentru lift cu cartela, dar nu m-ar mira sa ajunga si pe aici o astfel de idee. Pana acum singurele cartele sunt cele de interfon, schimbat si acesta de vreo trei ori... asta este, iarasi adevarat ca sunt unii care cred ca pot impune altora diverse aberatii, dupa bunul lor plac, ca deh, se simt pe cai mari... pai daca este asa, de ce nu si-au cumparat casa cu teren sa construiasca ce vor si sa achite platile, iarasi cum doresc?
    Ti-am zis eu ca imi lipseau articolele tale, Diana!! :) O zi senina si un sfarsit de saptamana minunat sa avem! Salutari cordiale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alexa. Ma bucura tare mult interesul tau si pentru ca imi impartasesti din experienta de... blocatar. :) Aveam doar varsta de 4 ani cand am devenit... blocatar dar nici azi nu as spune ca m-am obisnuit. :)
      Oooo! La un moment dat au ajuns si la noi cu imbracatul blocului in plastic – am refuzat categoric si am ales doar zugravitul, sa fie curat si sa nu faca nota discordanta. Cand au imbracat zidurile in curtea interioara – unde sunt geamurile de aerisire pentru bai – noi am refuzat si tot a crescut mucegai intr-un colt de perete, ceea ce nu se intamplase in zeci de ani… Am curatat, am tratat locul cu fel si fel si ne-a zis cineva sa curatam macar tavanul de lavabila pentru ca lavabila nu permite peretilor sa respire (cu prima ocazie cand zugravim nu voi mai alege lavabila)… Am facut-o si nu mai avem mucegai (ceilalti mai au). In apartamentele imbracate in plastic si neaerisite corespunzator e mai ridicat nivelul de umezeala.

      Detectoarele de gaz sunt obligatorii prin lege (Ordinul ANRE nr. 179/2015, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016)… Initial au fost obligatorii numai pentru cei care montau centrale de apartament si nu aveau o aerisire constanta, acum e obligatoriu pentru toti – cica au fost multe accidente de la “scaparile de gaz”… Oricum, mi se par cam frectie la picior de lemn dar nu total inutile. Totusi, daca nu sunt bine reglate (sau sunt prea sensibile) pornesc si cand fierbi o cafea (la cei care nu au hota).

      De galagie, noi nu am avut parte, dar stiu exact despre ce vorbesti pentru ca avem cunoscuti care locuiesc in blocuri unde “cei cu muschi” fac legea – atunci cand nu se comporta administratorii ca dictatorii!

      Autoritatile (politaii comunitari) pot interveni – in sensul ca au “cadrul legal” necesar (legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice) doar ca nu prea se deranjeaza intotdeauna sa intervina… Cel mai adesea, sunand la 112 esti “directionat” spre sectia de politie de care apartine cartierul – daca vrei sa reclami muzica prea tare si altele de gen.

      La noi au schimbat un interfon ok (care putea fi folosit ca un telefon) cu unul la care trebuie sa tot butonezi pt a vorbi si pt a auzi… ba au hotarat sa paltim lunar pentru… intretinere! Iar cand a fost nevoie de o reparatie s-a platit cash! Acum s-a renuntat la “intretinere”, desi celui care venise cu firma care a schimbat interfonul nu-i convenea deloc (cei mai multi locatari nici nu stiau ca se plateste lunar suma respectiva). A! E cu cartela si nu avem si cheie! Cand se intrerupe curentul nu putem intra in bloc! :))) Noroc ca nu se intrerupe prea des. :)

      Pe scurt, in unele blocuri e mai rau ca intre animale turbate… :(

      Multumesc pentru urari! Sa avem un minunat sfarsit de saptamana. Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.