2017-08-18

Furăciosul funcţionar corupt

Se întreba cineva – cu voce tare – de ce continuă să fure un funcţionar care deja a reuşit să se îmbogăţească. Întrebarea m-a uimit, pentru că răspunsul e logic: dacă se opreşte din furat (a se înţelege trafic de influenţă, luare de mită etc.) nu va mai putea să-şi întreţină ceea ce a obţinut prin mijloace necinstite: vile, case de vacanţă, yahturi, abonamente pentru diverse, copiii la şcoli străine ş.a.m.d.. Pe scurt: nu-şi va putea menţine stilul de viaţă pentru că astfel de oameni nu sunt capabili să realizeze ceva prin muncă. Furăciosul se pricepe numai la a lua de-a gata, nu se pricepe să învârtă afaceri cinstite.

Când despre vreun politician (in special) sau despre vreun fost ofiţer de secu sau miliţie sau despre vreun şef de sindicat bogat se spune “om de afaceri” e doar pentru că are o societate comercială mai mult sau mai puţin prosperă dar se vorbeşte, de fapt, despre contracte cu statul – in cea mai mare parte – despre preluări de fabrici, imobile etc. pe care le vinde sau le închiriază, despre înţelegeri făcute in detrimentul oamenilor pe care îi reprezintă etc.. Cum să nu fie “buni afacerişti” când iau pe mai nimic şi vând pentru miliarde? Apoi, când vine vorba să-şi justifice averile – că-i trece vreunuia prin minte să adune cifrele şi-i dă cu rest – “afaceriştii” încep să declare că banii cei mulţi le-au fost donaţi de părinţi sau alte rude şi prieteni sau împrumutaţi de pe la persoane fizice. Curiosul căruia i-a dat cu rest socoteala merge pe fir şi află că părinţii respectivului au o pensie de mizerie şi n-au fost proprietari de terenuri sau clădiri in viaţa lor. Prietenii despre care zice el că i-au împrumutat banii ori se descoperă că nu ar fi avut posibilitatea altfel decât teoretic ori nu pot nici ei să justifice sumele mari pe care… le-au dat cu împrumut.

Nu e deloc greu de înţeles de ce anumite întreprinderi cu sediul in apartament de bloc şi cu doar unul - cel mult doi salariaţi - obţin contracte de milioane de euro de la stat… Fiecare îmbogăţit trebuie să aibă o firmă pentru că banii trebuie spălaţi undeva (justificaţi cumva).

E destul de uşor de dovedit (pentru profesionişti) că anumite persoane nu pot justifica sumele imense pe care le cheltuie; nu-şi pot justifica averile. De ce nu sunt “puricaţi”? Pentru că bicoz , cum ar zice romglezul: trafic de influenţă… eventuale ameninţări… ziceţi voi.

Încrengătura corupţiei e cumplită şi nu e uşor să găseşti firul de care să tragi pentru a descâlci ghemul spinos. Chiar dacă găseşte cineva acest fir are nevoie de spate lat, pentru că fără sprijin instituţional puternic sfârşeşte (in cel mai bun caz) prin a fi discreditat, marginalizat social. 

12 comentarii:

  1. Hei! Vad ca ai revenit in forta cu aceste subiecte. Imi place elanul tau de documentare, dar recunosc ca m-am distantat de TOT ceea ce nu pot schimba. Timpul este o resursa mult prea limitata si poate de aceea...
    Eu, cred ca am mai spus-o, sunt convinsa ca toate mizeriile se cunosc, dar un sistem slab, atrofiat si plin de neganditori si neiubitori de semeni nu are cum sa reactioneze. Schimbarea, daca nu se petrece in fiecare om, nu se va intampla. Iar pentru asta, nu stiu ce curent ar trebui folosit...
    Iti las un link ce mi s-a parut interesant:
    https://www.youtube.com/watch?v=_6sqGJYbZgk&t=9s
    Poate iti va folosi. Ai realizat doar o jumatate de masura. E pacat sa nu continui...
    Un weekend asa cum ti-l doresti, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru film, Suzana draga – este interesant; din anii 1980 stiu despre aceste idei si teorii (blogul l-am numit "Kundalini" cu un scop, dar s-a intamplat sa moara tata exact in luna in care am pornit blogul asa ca am abandonat blogul vreo 2 ani - si ideea pentru totdeauna, cred).

      Cu cat mai multi aratam ca stim mizeria cu atat sunt mai mari sansele ca mizeria sa nu prinda radacini adanci.

      Da, schimbarea trebuie sa inceapa in oameni sau... oamenii care au aceleasi idealuri trebuie sa se gaseasca si sa se uneasca (tehnologia permite ca astfel de "intalniri" sa aiba loc mai usor). :)
      Timpul, ca resursa, e limitat pentru indivizi, dar e... infinit (până la proba contrara) :) Ceea ce incep unii azi poate fi continuat de altii maine – astfel schimbarea poate avea loc, chiar daca eu nu voi mai fi prezenta. Cand toti ne vom distanta va fi raiul politrucilor, al neiubitorilor etc. si vor prinde radacini (si mai) adanci mizeria, egoismul, rautatea, nationalismul… - cum s-a intamplat cu nazistii si comunistii.

      Miscarea de extrema dreapta pare tot mai activa: pot schimba eu lucrurile? Nu, nu pot opri reprezentantii miscarii sa se manifeste, dar pot incerca sa le combat ideile, sa "ţin partea" celor vizati direct de astfel de miscari si pot evidentia ideile pe care le consider gresite, faptele discriminatorii s.a.m.d.. Nu voi putea obliga pe cineva sa gandeasca si sa simta la fel ca mine insa voi avea sufletul impacat ca am incercat, dupa posibilitati, sa fac ce cred ca este corect. :)

      Multumesc. Minunat weekend iti doresc sa ai! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    Mă bucur că ai revenit cu acest subiect și îți dau dreptate, dar ce folos că
    schimbare nu o să vedem niciodată!
    Îți doresc un weekend plin de bucurii și multă fericire!
    Pupici cu mare drag,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      :) Poate noi nu vom vedea schimbarea, dar ar putea exista sansa sa o traiasca cei care vin in urma noastra. :)

      Multumesc, la fel. Iti doresc sa ai un weekend minunat! Imbratisari si pupici, cu drag! <3

      Ștergere
  3. este adevărat ! tot ce ai scris, cred că este deja cunoscut şi de cei care trebuie să-i ''purice''... când am văzut ''Caracatiţa'', serialul italian, mă îngrozeam - dar aceia sunt bebeluşi faţă de cei de pe la noi !
    dar ei sunt cu lumea lor, noi cu a noastră ! pun capul liniştită seara pe pernă, nu mă zbucium cum să mai ''ascund'' din învârteli, ca ei !!!
    pupic şi să auzim şi de bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca, la noi, nu e ca in "Caracatita" desi... ar trebui, poate, sa ma intreb daca unele "sinucideri rasunatoare" sau accidente sunt chiar ceea ce par; exagerez, desigur, dar... cine stie? :))

      Corect! Somnul linistit e cel mai bun. :)
      Sa auzim de bine! Pupici!
      Weekend frumos iti doresc!

      Ștergere
  4. Cineva si-a dat drumul la gura si spunea despre relatiile lui cu alti mari... oameni din zona. Pana si prizele din casa erau de furat, un director ii furniza ceva si el dadea altceva in schimb. Am aflat despre toti sarlatanii care sunt acum sefi, cum toti au inceput mintind si furand la greu din bunurile statului. Asa au avut materialele necesare pentru a incepe primele constructii.
    Imi venea sa vomit, nu e nici unul cinstit, dar toti erau ortodocsi. In aceasta tara, ortohotia e la putere. O Mafie a gainarilor.
    Frati romani?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca necinstea este criteriul cel mai important pentru care cineva este promovat, in "aparatul de stat", in special...
      Zambesc larg cand vad prin birourile unor functionari publici afise de genul: "in acest birou nu se primesc atentii". :)) Ca si cum nimeni nu-si da seama ca "atentiile" pot fi oferite... in alt birou. :) Mai sunt si camere de supraveghere in unele locuri... Adica, tot un fel de frectie la picior de lemn dar pe bani multi.

      Ca tot amintesti de ortohotie... Sunt hoti - cu condamnari - care merg la biserica si se roaga pentru reusita "loviturii"... Se pare, totusi, ca nu le e ascultata ruga pentru ca sunt prinsi (gainarii, in principal). :) Cei care fura de la stat sunt, cumva, mai versati si sunt mai greu de dovedit chiar si atunci cand toti stiu ca fura... Dar: una e sa stii ceva si alta sa poti dovedi. :(

      Totusi, unele schimbari se mai vad... Din fericire!

      Ștergere
    2. Gainari in locuri cheie:) Cei versati nu au nevoie de legi si organe care sa-i apere:)

      Ștergere
    3. Buna observatia: gainari in locuri cheie. :) Subalternii, chiar si atunci cand observa nereguli, tac, de teama ca-si pierd locul de munca...
      Ooo! Unii dintre cei versati pot influenta chiar procesul legislativ: elaboreaza (fac sa fie elaborate) legile astfel incat "sa se strecoare" dac-o fi necesar vreodata. :(

      Ștergere
  5. Cât de revoltător este !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E aproape sinistru... In multe aspecte ale vietii (sociale) s-ar imbunatati (macar un pic) situatia daca cei cu putere de decizie (politica, in special) n-ar mai actiona doar in favoarea unei găşti care pare ca se mareste an de an...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.