sâmbătă, 26 august 2017

Prima stewardesă româncă: Viorica Elena Huţan

In 1930 Ellen Church (22 septembrie 1904 - 22 august 1965) a devenit prima stewardesă din lume. Viorica Elena este prima stewardesă româncă - are prima diplomă acordată unei românce, de foruri internaţionale, la Bruxelles.

Viorica Elena Huţan s-a născut în 26 august 1923, în Gura Humorului, judeţul Suceava. Este sora aviatoarei din Escadrila Albă (al doilea război mondial), Stela Huţan-Palade (14/27 martie 1921 - 15 august 2010).

A terminat liceul in 1938, la Cernăuţi, iar in 1940, după alipirea Bucovinei de Nord la U.R.S.S., familia se refugiază la Bucureşti. In 1941, pentru a-şi ajuta financiar familia, se angajează ca secretară la Şcoala de Zbor fără Motor CFR (secretară de pistă la şcoala de planoare), unde şi zboară prima dată. Un an mai târziu se angajeaază la Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (Comandamentul Tineretului Aviatic). După ce războiul se termină (comandamentul se desfiinţează), se înfiinţează şi in România prima şcoală de stewardese. Între altele, deoarece cunoştea mai multe limbi străine (rusa, engleza, franceza, germana) şi avea un aspect fizic plăcut i se propune să se înscrie. In 21 aprilie 1955 susţine examenul şi devine prima stewardesă cu diplomă din România. La vârsta de 32 de ani începe să activeze ca însoţitoare de bord, la TAROM (1955 - 1974). Timp de 20 de de ani (mii de ore de zbor) a inspirat siguranţă pasagerilor. A parcurs, printre nori, opt milioane de kilometri (Europa, China, Vietnam, India, Pakistan, Liban, Katar, Israel, Arabia Saudita, Japonia, Siberia, Thailanda, Hawai, Mexic sau America) a avut parte şi de peripeţii - unele sunt povestite de aviatoarea-scriitoare Elena Şenchea-Popescu in cartea sa Oameni ai înălţimilor senine, Editura Militară, 1980; despre altele aminteşte chiar doamna, într-un interviu publicat de Editura Mateescu (http://edituramateescu.ro/2010/09/povestea-vietii-primei-stewardese-romance/). 

In ziua de 24 februarie 1962, aeronava aterizează forţat, pe burtă, in Cipru - cele patru motoare ale  aeronavei s-au oprit rând pe rând la opt mii de metri deasupra Mediteranei (pericolul prăbuşirii in mare părând a fi iminent). Avioanele RAF (Royal Air Force - Forţele Armate Britanice) urmăreau traiectoria avionului românesc care a aterizat pe o plajă din sectorul (atunci) englez. Presa străină a scris articole elogioase la adresa echipajului din care făcea parte şi Viorica Elena (media românească a tăcut). Cu acea ocazie, totuşi, a primit Medalia Muncii. In 1966 a primit Ordinul Muncii pentru întreaga activitate. Pentru fiecare milion de kilometri parcurşi a primit câte o medalie. In anul 1971 a ocupat locul I (după Franţa) pentru şapte milioane de kilometri (record european) parcurşi ca stewardesă - inginerul Henri Coandă a trimis cu acea ocazie o lungă telegramă de felicitare. A primit distincţii şi după anul 1989: Ordinul Muncii clasa I, pentru merite deosebite în aviaţia civilă Română, o diplomă de onoare oferită de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, alături de medalia de onoare pentru 30 de ani de la Marele Raid (ocolul Pământului in 80 de ore).

Marele Raid aerian efectuat de compania TAROM a început la 11 decembrie 1969 şi s-a încheiat in 7 ianuarie 1970 - au fost parcursi 51.857 km in 76,25 ore. Au fost traversate atunci trei oceane (Indian, Pacific, Atlantic), patru continente (Europa, Asia, America - intre 28-30 decembrie 1966 TAROM a efectuat primul zbor peste Atlantic*, Africa), 27 de ţări şi 5 mări. Ruta: plecarea din Bucureşti, Istanbul, Karaci, New Dehli, (Agra-Taj Mahal), Thailanda (Bangkok), Birmania (Rongun), Thailanda, Hong Kong, Malaysia, Japonia (Tokio - Nagoia), insulele Wake, U.S.A. - Hawai (Honolulu), U.S.A.: Los Angeles, Mexico City, Acapulco, New York (anul nou 1970 aici l-au petrecut). La aterizare o pasăre s-a lovit de avion. Apoi, insulele Canare (Las Palmas), Roma, Istanbul, Bucureşti. Zborul (Marele Raid) a fost un record la nivel mondial.

Viorica Elena Huţan a murit in anul 2008. Fiul ei este Constantin Huţan (comandor) - inginer specialist în armament şi instrumente de bord, fost profesor (foarte apreciat) la Academia de Aviaţie - şef de catedră, de unde s-a şi pensionat. Fiica lui a terminat (intre altele) facultatea de aeronave.Nota
* Zborul peste Atlantic. Aeronava (Ilyushin Il-18) a zburat pe ruta Bucureşti Băneasa - Shannon (Irlanda) - Gander (Canada) - Havana (Cuba), la bord aflându-se ansamblul de balet al Operei Române. La retur, avionul a reuşit performanţa de a zbura fără escală între Gander şi Budapesta. In cockpit s-au aflat comandanţii Constantin Iancu şi Nicolae Milea, respectiv copiloţii Boris Capbătut şi Marcel Botez.
Modelul de aeronavă Ilyushin Il-18 a decolat pentru prima dată pe 4 iulie 1957. (aeronews.ro)


Pentru mai multe informaţii:
Motivul cedarii motorelor aeronavei, in 1962
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.326005984117846.92450.121190867932693&type=3
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Viorica_Elena_Hu%C5%A3an
http://www.aviatori.ro/dict_pers.php?sel=H
https://en.wikipedia.org/wiki/Ellen_Church
Carti: Oameni ai înălţimilor senine, de Elena Şenchea-Popescu; Îndrăgostitele aerului, Constantin C. Gheorghiu, Ed Dacia, 1984; Amazoanele cerului, de V. Firoiu, Ed Albatros, 1980.

10 comentarii:

 1. Mi-a placut intotdeauna fizionomia ei. Mi se pare deosebita.
  Multumesc pentru aceasta postare, Diana draga. Astfel de oameni inspira mereu cai, abordari, visuri!

  Un weekend placut si... continua-ti telul... Pupici! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca a fost foarte frumoasa - eu de curand am "descoperit-o". :)
   Cu multa placere, Suzana draga! :)

   Multumesc! Iti doresc sa ai o saptamana lina. :) Pupici! <3

   Ștergere
 2. o surpriză plăcută - frumoasă femeie !
  mă bucur că am reuşit să citesc postarea ta - nu ştiam nimic despre această doamnă !
  felicitări pentru idee şi tot ceea ce ai scris !
  îţi doresc o duminică minunată !
  pupic !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru apreciere si urare.
   Relativ de curand am aflat numele ei si am cautat informatii. :)
   Iti doresc sa ai o sapamana frumoasa! Pupici!

   Ștergere
 3. Bună Diana!
  Și-a ales o meserie pe măsură,este foarte frumoasă și distinsă!
  Îți doresc o duminică pe placul inimii și o săptămână ușoară!
  Te pup cu drag,îmbrățișez și mulțumesc de vizită!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna, Elena!
   Si eu consider ca i s-a potrivit meseria. :) Si ma bucur ca am "descoperit-o".
   Multumesc, la fel, Elena!
   Seara frumoasa si saptamana la fel iti doresc, cu drag. Pupici si imbratisari! Cu placere. :)

   Ștergere
 4. Multe femei interesante despre care nu stiam nimic

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa mi se pare si mie. :) Pe masura ce mi le amintesc sau aflu despre ele, le "colectionez" aici.

   Ștergere
 5. Grozav articol! Mulțumim pentru informații. Sunt atâtea lucruri și personalități autohtone despre care nu se vorbește, deși merită toate laudele.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru apreciere, Bianca. Cu multa placere. :)
   Unele dintre aceste personalitati au fost chiar uitate... Nu de mine, care am mari lacune. :)

   Ștergere