2020-08-21

Opțiune electorală

 Zi călduroasă de vară, copii alergându-se cu bicicletele, tineri și vârstnici pe bănci, la umbra arborilor, oameni plimbând câini mai mici și mai mari.

Treceam în viteză pe bulevard, cu gândurile zburând aiurea – un fel de a spune, dar pe stradă sunt cam aeriană. O atmosferă plăcută, ca de concediu. La un moment dat o voce pițigăiată îmi tulbură armonia. Cu ton ridicat, de pe o bancă, o bătrână cu mutra acoperită de mască, striga la doi tineri cu alură de liceeni: „Fir-ați ai dracu’ de ecologiști! Auzi, nesimțiții: partidul ecologist adună semnături pentru candidatul lor!” Lângă această „urlătoare” ședea o femeie, tot în vârstă, care s-a ridicat și a plecat de acolo, salutându-și pe fugă fosta interlocutoare.

Cei doi tineri s-au îndepărtat cu pași repezi, evitând să privească în stânga și-n dreapta, ca și cum ar fi fost vina lor că o femeie cu părul albit de ani striga după ei ca o mahalagioaică.

Cât de greu le este unora să spună „nu, mulțumesc; am altă opțiune electorală”. Cică, odată cu bătrânețea vine și înțelepciunea. Când întâlnesc astfel de vârstnici aprofundez analiza zicalei: „cine nu are bătrâni să-și cumpere”.

Sursa foto

10 comentarii:

  1. Vai! Nu vreau să-mi amintesc. Am fost o zi, acum muuulţi ani, să ajut pe cineva, studentă-n primul an de facultate deci tinerică rău, să distribuie pliante cu un partid. Nu vrei să ştii câte înjurături mi-au auzit urechile. Da, pe fătuţa aia o înjurau şi da, cei mai mulţi erau cu părul alb. Mă abţin să spun mai multe dar sunt sigură că avem aceeaşi părere despre astfel de oameni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca, indiferent de varsta, unii au ca unic argument injuratura.
      Desi nu e primul episod de gen pe care-l vad continui sa ma mir ce poate fi la gura unor varstnici.
      Si eu cred ca parerile noastre coincid cu privire la astfel de oameni.

      Ștergere
  2. O situație tare aiurea... Ce ne mai mirăm? Asta este educația la acest popor. Și nu trebuie să se simtă nimeni lezat, pentru că asta e realitatea tristă. Înjurătura, pumnul, îmbrânceala, jignirea și multe altele sunt... „maniere” specifice românilor în sezonul electoral și nu numai. E suficient să vedem la Tv confruntările dintre candidați. O mizerie! Cum să mai acorzi votul unor asemenea specimene certate cu bunul simț, cu educația. Iar alegătorii? Cum să fie altfel?
    Lăsând rușinea la o parte, eu cred că asemenea devieri trebuie taxate cu severitate, indiferent de vârsta celui în cauză sau de părul său alb.
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot mai aiurea pare sa fie, totul! Cand e vorba sa voatam putem alege numai ceea ce e in "menu"... Si alegem ce credem ca e mai putin rau, nu ceea ce credem ca ar fi bine. Ce ciudate sunt alegerile electorale in RO!
      Si eu ma gandesc ca anumite atitudini ar trebui taxate indiferent cine le are dar ar iesi mare taraboi sa "ne luam" de cei care injura din orice fleac care nu le convine.
      Multumesc, Alex draga! Numai de bine si voua! :)

      Ștergere
  3. Totuși eu sunt de părere că bunele maniere le ai cu tine toată viața sau deloc.. Mie îmi plac bătrâneii și chiar am avut prietenii adevărate cu unii dintre ei.. Cum și în rândul tinerilor predomină obrăznicia, aroganța și ogo, tot la fel este și intre cei înaintați în vârstă.
    Sunt mai mult că sigur că sunt și varsnici care îți este drag să le sorbi cuvintele din gură. La fel de convins că sunt că mamaia aceea cam tot așa a fost și în tinerețe..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Categoric sunt varstnici pe care e mai mare dragul sa-i asculti. :) Acum, in pandalie, am fost alaturi de unii mai mult decat in mod obisnuit si am avut unele surprize foarte faine - de cate povesti interesante am aflat nu mai zic!
      Se spune ca la batranete omul isi arata adevaratul chip pentru ca - se zice! (si e logic, cumva) - nu-si mai poate stapani impulsiunile cu succesul avut in tinerete. Altfel spus, nu prea mai poate sa sustina niste aparente si devine ca un copil sub varsta de 6-7 ani: spune ce gandeste, face ceea ce simte. :) Poate ca femeia asa a fost si in tinerete sau poate ca pe atunci avea puterea de a parea o lady. :)

      Ștergere
  4. Lumea e in tensiune maxima... Un domn la coada la Vodafone a certat o femeie cu un copil in brate, de vreo 2 ani: ”De ce te-ai bagat in față, copilul e mare poate sa astepte. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am cum sa nu râd, deși nu-i de râs! :))
      În mod sigur, domnului în cauza nu i se mai oxigeneaza creierul!

      Ștergere
  5. In campaniile electorale se manifesta mai liber țâfnele ...

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.