2020-08-24

Trebuie chemată ambulanța

 
Unii oameni se tem atât de tare de boli încât se poate spune că au fobie de boală – afecțiune care e diferită de ipohondrie. E firesc să ne temem de boli, să fim prevăzători, să facem regulat câte un control medical și analize medicale etc., dar de aici până a veni cu ideea de se adopta
o lege prin care oricare cetățean căruia i se pare că cineva, pe stradă sau aiurea, are o boală ce ar putea fi contagioasă să cheme ambulanța și aceasta să vină de urgență și omul presupus contagios să fie luat cu forța și dus la spital pentru analize e... mai mult decât fobie de boală, e demență. Când am auzit această propunere am râs cu poftă, sigură fiind că e o glumă referitoare la zisele ministrului de interne care (pe la jumătatea lunii mai), întrebat fiind ce ar putea face cetățenii când văd un ins fără mască în locurile unde e obligatorie, a spus: „Sună la 112”. Dar nu era glumă, ci o propunere cât se poate de serioasă. După ce am reușit să-mi reintroduc ochii-n orbite (îi aveam ca de melc) și să mă calmez un pic (se băteau dracii în capul meu și aproape că vorbeam singură!) am întrebat:
- Cum recunoști tu pe stradă un om care ar putea avea o boală contagioasă? După paloare? Chemi ambulanța dacă cineva strănută și / sau îi curg mucii? Poate are vreo alergie! Chemi ambulanța dacă tușește? Poate e fumător sau poate s-a înecat... Ce simptome au bolile contagioase astfel încât să fie recunoscute la trecători?
- Ei, mă iei cu amănunte! Nu sunt medic, să știu simptomele!
- Și, atunci, cum știi că cineva e contagios sau ba?
- Are simptome! ridică ușor tonul, interlocutorul.
- Am înțeles! Ce simptome?
- Eu de unde să știu? O să studiez simptomele bolilor contagioase! Îi curge sânge din gură, na! Ar putea avea Ebola! Are bube pe față; ar putea avea vărsat de vânt!
- Poate are hemoragie internă de la cine știe ce... și oricum ar trebui chemată ambulanța când cineva sângerează pe gură – poate a fost înjunghiat omul... Poate are acnee, dacă are bube pe față...
- Tu vrei doar să mă contrazici pentru că nu-ți convine să fie internați cu forța contagioșii!
- Greșit, în contextul dat! Vreau să știu cum recunoști tu un om presupus contagios.
- Degeaba insiști! Trebuie o lege care să ne permită să chemăm ambulanța dacă vedem pe cineva care ar putea avea o boală contagiosă! Să zicem că sunt medic și...
- Dar nu ești medic, așa cum nu sunt milioane de oameni. Nici medicii nu recunosc pe stradă contagioșii doar privindu-i în trecere...
- Dacă mi se pare că cineva e contagios trebuie să pot chema o ambulanță și aceasta să vină – cu polițiștii dacă e cazul! - și acel om să fie dus cu forța la spital, pentru analize!
- Ok! Mergem pe ideea ta absurdă. Sunt curioasă cât te duce mintea. Suni la 112 și dispecerul te întreabă ce simptome are omul în cauză...
- Îmi dă legătura la ambulanță, nu mă întreabă el, `că nu se pricepe.
- Că tu te pricepi – dau mărunt din buze. Nu e așa, dar să zicem. Te va întreba un medic despre simptome. Ce-i spui? De ce crezi tu că X e contagios, și umblă liber?
- Îi spun că mi se pare că e contagios și trebuie să vină o ambulanță!
- Tu auzi ce spui? Dacă 2000 de indivizi sună la 112 în același timp pentru că li s-a părut că cineva în... metrou e contagios? Se blochează sistemul și cei care au nevoie cu adevărat de ambulanță ar suferi unde sunt doar pentru că unora li se pare că vecinii sunt contagioși! Ar trebui milioane de ambulanțe care să se deplaseze de câte ori cuiva i se pare că omul care a trecut pe lângă el în piață are o boală contagioasă.
- Va fi dezvoltat sistemul! Vor fi cumpărate ambulanțe și angajați oameni!
- E stupid ceea ce susții, dar mergem mai departe cu demența. Ai văzut pe X în subsol la metrou și ți s-a părut contagios... Suni la 112, va fi trimisă o ambulanță... Cum îl reții pe X dacă el urcă în tren și-și vede de viață? Îl rogi să stea acolo până vine ambulanța să-l ducă la spital, unde să i se facă analize, pentru că ție ți se pare că e contagios?
- Chem un polițai...
- Sunând la 112?
- Nu! Îl solicit pe cel care e mai aproape.
- Aproape însemnând ce? Sus, la intrare în subteran? La ceea ce vrei tu ar trebui să fie omul și polițistul. Ți se pare normal?
- Foarte normal! Cumva trebuie să scăpam de toți nesimțiții care umblă bolnavi printre noi; și nu doar acum, cu virusul ăsta. Trebuie găsite soluții!
- Omule, te sfătuiesc să pleci în China. Acolo e așa cum îți dorești tu.
- Mă iei la mișto! Acolo nu e democrație.
- Ceea ce vrei tu e democratic?
- Bineînțeles! Este vorba de sănătatea publică!
- Hm... Cred că e vorba despre sănătatea mintală a unora... Încearcă doar câteva picături de haloperidol, poate te ajută.
Discuția a fost mult mai lungă, învârtită numai în jurul ideii unei legi care să oblige ambulanța să vină de câte ori o solicită cineva căruia i se pare că a văzut pe undeva un om care pare să aibă o boală contagioasă. Mi-ar plăcea să cred că acesta este un caz unic, dar... puțin probabil.

Sursa foto.

8 comentarii:

  1. Stau și mă întreb: George Orwell cu ”1984” al lui, Aldous Huxley cu ”Minunata lume nouă”, Ray Bradbury cu ”Fahrenheit 451”, au fost niște vizionari?... Ori au avut idei fantasmagorice pe care niște demenți le-au adoptat și încearcă să le transpună în realitate?... Ei le pun pe tapet și proștii le propagă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca Orwell e exagerat tarele hitlerismului care apunea si ale bolsevismului care se propaga, aratandu-ne cam ce se poate intampla cand oamenii cedeaza cate putin in fiecare zi. R.B. ne-a aratat cum poate fi o lume fara carti si oameni care accepta ceea ce li se intampla pentru... binele lor. Amandoi au aratat lumii ce se poate intampla cand oamenilor le este frica, devenind obedienti. A.H. chiar pare vizionar cu "programarile genetice" - nu se mai pierde timpul cu manipulari si dezinformari si recomandari ;) sunt programati oamenii sa vina pe lume pe "caprarii": ala inginer, ala servitor, ala muncitor... Fericirea individului poate fi atinsa doar printr-un anume grad de ignoranta si indiferenta (oare acesta sa fie scopul magazinului abia deschis in Timisoara, unde se vand produse pe baza de canabis? bomboane, ciocolata...)
      Incep sa cred ca prostii care le propaga nu sunt deloc prosti. :(

      Ștergere
  2. Vecina mea de la parter abia asteapta o astfel de lege. Ar baga jumatate de cartier in carantina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eram sigura ca nu am intalnit eu singurul om cu astfel de idei! :) Nu ma asteptam, insa, sa am atat de repede confirmarea.

      Ștergere
  3. Sigur, uneori se exagerează și parcă anume dau anumite legi ca să mai încingă spiritele, că altfel am uita că mai avem guvernanți și miniștri cumsecade :)
    Acum s-o dăm și p-aia dreaptă !
    Oricum am da-o, situația este cu tâlc.. Și dacă chiar ar fi un suspect, chiar dacă suferă de altceva, poți fi sigur dacă are virus sau nu?
    Dacă suni la taxi să meargă să-l ducă acasă sau la spital, crezi că-l va urca în mașină. Sau eu sau oricine, crezi că te-ai risca să mergi să-l iei în brațe sau de mână să-l plimbe până la un cabinet cu porțile inchise, eu n-aș risca. Atunci cine o face dacă nici salvarea nu o face..

    Uneori sunt niște legături și necunoscute în lume, încât doar Dumnezeu le mai cunoaște calea.. Astea sunt doar niște impresii de suprafață care doar le putem discuta, realitatea din teren este altceva..
    Mai bine să nu fie nevoie de nici un smurd pentru nimeni !
    Seară frumoasă, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles ca nu poti fi sigur ca o persoana care stranuta (sau care scuipa sange chiar!) are o boala contagioasa dar - se pare - unii dintre semenii nostri doresc sa fie dusi cu forta (daca nu se poate obtine consimtamantul) la spital, pentru analize, cei care par a fi contagiosi.
      Evident ca cel care reclama un presupus contagios nu va indrazni sa se apropie - ar pretinde sa o faca altii (asa sunt, in general, cei cu astfel de idei).
      Hm! Am intrebat persoana care sustinea ca o lege de gen ar fi buna ce ar face daca cineva ar suna sa vina sa fie luata pentru ca pare... contagioasa. A spus cu hotarare: "nu exista motive, nu am boli contagioase". Ca si cum toti ceilalti ar putea fi suspectati de boli contagioase...
      Oricare ar fi realitatea din teren, o lege care sa permita oricui sa sune la ambulanta doar pentru ca i se pare ca un trecator are o boala contagioasa - si ambulanta sa fie obligata sa vina - e de domeniul groazei, zau!
      Ar fi ideal sa nu fie nevoie de smurd, dar frumos ar fi si daca ambulantele ar ajunge la timp si oamenii in nevoie ar ajunge in grija unor medici care-si iubesc profesia si iubesc oamenii.
      Multumesc, Stef! Ziua buna sa iti fie! :)

      Ștergere
  4. Da, sunt multe situații aiurea, cu ocazia acestei pandemii. Modul în care autoritățile din lumea întreagă au abordat situația, a fost în multe privințe defectuos și ineficient. Din păcate nici „specialiștii” nu au fost de vreun folos, cu ideile lor atât de contradictorii...
    Mi-am amintit de o pățanie de acum câteva luni. Eram la supermarket, aveam o listă mare de cumpărături. Intrau numai câțiva oameni și până ce nu ieșeau, alții nu intrau. Cum am intrat, am simțit un miros puternic de dezinfectant, care mă tot gâdila pe nări. Îmi venea să strănut de numa-numa! Așa ce greu m-am abținut, căci mă temeam să nu mă ia cineva în primire ca... „suspect”! :-)
    Să fim sănătoși!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au bagat spaima in oameni! Eu nu pot respira prin masca - sau orice altceva - dar ma descurc cum pot (mai mult fara), desi am hartie medicala ca mi-e contraindicata masca. Ma tem sa nu dau de vreun isteric care sa ma ia la palme... E teribil sa te abtii de la a stranuta! :( Stranutul e sanatos - elibereaza caile respiratorii, le "curata". Abtinerea poate dauna si inimii.
      Din cauza mirosului de dezinfectant dintr-un magazin pentru animalute a vomitat o gravida, instant - a fost de groaza!
      Produsele dezinfectante pot produce alergii - s-au facut studii cu ani in urma, analizandu-se cate chimicale folosesc in casele lor unii dintre cei cu alergii la chimicale.
      E pandalie in toata regula. Un laureat al premiului Nobel in virusologie spune una, un medic dintr-un spital municipal spune alta si guvernele se uita in gura celor de la municipale...
      Sanatatea mintala a unora va fi grav afectata (daca nu a fost deja). De curand am auzit o info despre o femeie care s-a sinucis dupa ce a fost declarata vindecata de porcaria asta - se temea sa nu-si imbolnaveasca familia, pentru ca testele pot fi si fals negative, nu doar fals pozitive. Cu ceva timp inainte s-a sinucis un barbat care a fost testat pozitiv... Cine stie cati or mai fi facut-o de frica, si nu mai stie cineva.
      Sa fim sanatosi! (Sa ramanem sanatosi!)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.