2020-08-19

Invățătură aproape zero

Discuție între tată și fiu:

– Știi că eu folosesc PC, tabletă, MP3, smartphone… Voi ce foloseați la școală pe vremea voastră?! întreabă fiul curios.

– Mintea!

În Ro se vorbește foarte mult despre restructurarea sistemului de învățământ, despre dotarea școlilor de stat și alte bla-bla-uri. Se vorbește și atât; reformele nu încep deși s-a mai schimbat câte ceva pe ici-colo.

E dificil de schimbat un sistem - în sensul că sunt necesari mai mulți ani - dar, în fapt, cred că în Ro nu se dorește cu adevărat ca toți copiii să aibă acces la învățătură, sa aibă condiții bune în sălile de clasa ș.a.m.d.. Un copil culturalizat va deveni un adult care gândește singur și care nu mai poate fi controlat de reprezentanții statului, în principal - prin șantaj sau altfel.

Citeam pe undeva despre faptul că în Belgia (probabil că nu doar acolo s-a întâmplat dar numai despre am citit) în timpul celui de-al doilea război mondial școlile au rămas închise și copiii nu au învățat nici măcar să scrie și să citească, ceea ce a condus mai apoi la aproape o generație de semianalfabeți... Concluzia istoricului care a semnat acel articol a fost că toți copiii trebuie sa învețe.

Despre învățământ la distanță (online), un articol pe care îl consider interesant:
sursa foto

6 comentarii:

  1. Copii pe care-i stiu sunt dornici sa vina scoala.Om vedea ce va fi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aparent (in general vorbind), cei mai multi copii vor sa mearga la scoala, sau doar sa invete... Abia cand ajung la scoala le cam piere entuziasmul. :)

      Ștergere
  2. Ai pus degetul pe rană... Este evident că nu se dorește cultivarea tinerelor generații. Ignoranții sunt mai ușor de manipulat.
    Direcția asta a convenit trântorilor existenți în învățământ ca peste tot și bulgărele de zăpadă a pornit la vale îngroșându-se. Acum este avalanșă. Cum să lupți cu ea?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Impotriva avalansei cred ca exista o singura solutie: evacuarea tuturor celor care sunt in calea ei. Hm. Ar insemna sa fie inlocuiti multi profesori... De unde sa luam altii, avand in vedere ca a fi dascal inseamna mai mmult decat o profesie? In plus, numai cu aer nu se poate trai... Sporul de stres al dascalilor ar trebui sa fie cat au azi salariul. :)
      Cred ca si acest sistem poate fi schimbat numai din interior - dar nu exista, deocamdata, suficient de puternica vointa schimbarii.

      Ștergere
  3. E haos în tot sistemul. Ce tablete să le dea când unele şcoli cad pe copii? Mi-e greu să cred că se va rezolva asta. E delăsare mai mult decât orice. Nu cred că au interesul de a opri procesul de învăţământ, ei sunt oamenii momentului şi ei ştiu asta, nu gândesc în perspective, că n-au pentru ce. Sunt pur şi simplu habarnişti şi vor să bage-n buzunar cât se poate de mult, conştienţi că n-au mult timp la dispoziţie. Ăsta e scopul lor, nu au unul pe termen lung.
    Sau, dacă e un plan pentru asta, înseamnă că am fost şi noi victime, chiar dacă e dificil să recunoaştem. Să nu uităm că "tinere, ţara te vrea prost" nu e "lozinca" acestei generaţii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si de le-ar da tablete tuturor... trebuie cineva care sa ii invete pe multi copii cum sa le utilizeze.
      Bine zis: habarnisti! Dar nici nu vor sa rezolve, din "motivul" amintit: "tinere, tara te vrea post".
      Cum ajung unii la putere, cum incep sa se planga de "greaua mostenire", ca si cum din opozitie nu ar fi putut face ceva - au preferat, insa, sa stea degeaba (coplesitor de multi) si sa-si incaseze indemnizatiile de parlamentari.
      Nu sunt capabili de planuri pe termen scurt, de unele pe termen lung... mai bine ma abtin, deocamdata. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.