2022-06-16

Brățară cu cireșe. Festivalul fructelor de vară

Pentru că-mi plac (nu doar) brățările foarte mult am ales să confecționez o brățară cu cireșe pentru tema din această săptămână a Festivalului fructelor de vară.

bratara din plastic cu piele verde si cirese din ceramica

Inspirația a venit aproape instantaneu în timp ce priveam modelele sugerate de Niko, pe al cărei blog este
tabelul pentru înscrierea titlurilor postărilor celor care se joacă.

Materiale folosite (ce-am avut prin casă): o fâșie dintr-un „pet” de apă minerală la juma' de litru, piele, sârmă moale, ață și bile din ceramică (dintr-un șirag pe care nu l-am mai purtat în ultimul timp).

Plasticul l-am învelit (prin lipire cu adeziv) în piele vernil (păcat că nu se vede bine culoarea pe care o consider super) și am adăugat o „crenguță” decupată din piele maro pentru a nu fi prea monotonă brățara.

lipire bucati piele pe bratara de plastic si decorare cu piele maro deschis

Cireșele sunt agățate pe „codițe” din sârmă înfășurată în ață cu ceva sclipiri argintii, legate mănunchi. Frunzele sunt o bucată de piele înnodată și crestată pe margini (înainte de-a o înnoda).
Cireșele sunt lipite de brățară cu silicon (la cald).

etapele confectionarii celor trei cirese din ceramica si codite din sarma infasurate in ata

Brățara nu e tocmai frumos finisată dar fiind prima dată când lucrez o brățar
ă în acest „stil” zic că-i prototip care poate fi îmbunătățit. Are „avantajul” că e flexibilă, brățara, și se potrivește mai multor dimensiuni de încheieturi.

Foarte scurtă istorie a brățărilor

Brățările par a se purta din cele mai vechi timpuri (anul 5000 i.Hr., în Egipt). De-a lungul istoriei au avut importanță atât în cercurile laice cât și în cele religioase; au fost purtate ca protecția împotriva spiritelor rele, ca semn al stării civile, iar în unele culturi erau purtate pentru ca iarna să se transforme în primăvară mai devreme decât mai târziu.

Cele mai vechi brățări erau făcute adesea din materiale naturale: iarbă, flori etc., dar și din crenguțe sau scoici și chiar din oase de animale sau pietre. Mai apoi, brățările au fost confecționate din cupru sau bronz și, pe măsură ce omenirea evolua, din aur și argint; azi, argintul este cel mai comun material pentru brățări, și li se adaugă pietre prețioase sau semiprețioase (evident, sunt și din aur).

Cercetătorii par a fi de acord că în Egiptul antic brățara avea doar rol decorativ, „la modă”. În alte culturi, brățările au avut (mai au) un rol important în ceremoniile de nuntă.

Unele sunt menite să protejeze încheieturile – cum erau brățările din piele ale soldaților greci, de exemplu, care au devenit în timp parte tradițională a uniformei lor militare. Dar tot brățări erau și cele purtate de sclavi pentru a li se cunoaște proprietarul.

Brățările erau purtate atât de femei cât și de bărbați cam până în evul mediu, când au devenit un accesoriu purtat în special de femei. În secolul XX bărbații au început să poarte din nou brățări; sunt confecționate din diverse materiale (au chiar forme diverse), cu diferite semnificații / scopuri sau doar ca accesoriu fără altă semnificație decât... modă, și sunt purtate de femei, copii, bărbați.

Chiar și în secolul XXI, oamenii poartă brățări cu diverse talismane, simboluri ale zodiei sau „piatra natală” (piatra zilei de naștere la încheietura mâinii dăinuie din timpuri străvechi). Există brățări despre care se crede că ajută la vindecare și prosperitate, și brățări care protejează împotriva deochiului etc..

La un moment dat, brățările au fost modul prin care clasa bogaților își afișa bunăstarea și locul în societate. 

Azi, mulți poartă brățări care arată apartenența la un grup sau care arată o cauză pe care o susțin (de exemplu, benzile de cauciuc imprimate cu simboluri sau cuvinte care se poartă la încheietura mâinii).

Prietenii pot schimba între ei brățări asortate confecționate din șnur și legându-și unii altora brățara la încheietura mâinii simbolizează legătura dintre ei. În China se obișnuia ca părinții să ofere copiilor brățări de jad pentru a-i asigura de dragostea și protecția lor.

Cu sau fără simbolistică, mie-mi plac brățările! Știu, mă repet. În mod cert voi purta și brățara pe care am confecționat-o cu această ocazie, dar nu știu încă la ce s-o asortez.

16 comentarii:

  1. Diana, amei a pulseira, apropriada para usar no festival de frutas.
    Parabéns pela arte e bom festival!

    Beijinhos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Fatyma!
      Fico feliz que tenha gostado da pulseira que fiz.
      Obrigado pelo elogio e pela boa pensamento!
      Beijinhos 💐

      Ștergere
  2. Te quedo genial, me gusto mucho. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Me alegra saber que te gusta la pulsera. Gracias por el cumplido.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  3. Scriu la o prima vedere de pe tel. Imi place ideea de baza teribil cu pielea lipita pe plastic. Iar verdele are o nuanta minunata, intr-adevar. Sper sa mai intru spre seara pe calc. sa vad mai atent.Stii la ce as vrea sa incerc sistemul? La ineluse pentru servetele pe masa. Felicitari, draga mea. O zi minunata in care sa te bucuri de cirese!❤😚

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Initial am vrut sa cos pielea (sa "imbrac" plasticul ca intr-o husa) dar mi-a fost o leeeeneee sa scot masina de cusut. :))
      Culoarea imi place mult - nu e palida cum arata in prima poza, dar nici stridenta - e cumva "intre".
      La inelele pentru servetele ar putea sa fie un inconvenient: sa lase pielea "pufi" cand e introdus/scos servetelul din inel (sau sa mai cada pe masa, daca pielea "intoarsa" e spre exterior). O musama moale poate ca se potriveste mai bine si cred ca e mai usor de lucrat.
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Zi minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Am revazut imaginile si imi place si mai mult bratarica. Ma tenteaza sa incerc, cu atat mai mult ca am niste bucatele de piele si imitatie de piele.
      Cred ca ai dreptate cu inelele pentru masa. Ma mai gandesc.
      Imi place sa port bratari, dar in ultimul timp recunosc ca nu ma mai preocupa. Am o multime de margele din care imi doresc sa le confectionez desi mai sunt alte idei zvarcolite...
      Multumesc pentru ideile despre istoria bratarilor. Adaug si eu un link:
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Br%C4%83%C8%9B%C4%83rile_dacice
      Felicitari inca o data, draga mea! Pup.❤️😘

      Ștergere
    3. Bratarile "spiralate" (cum e cea din poza cu bratarile dacice) imi plac cel mai mult, dar nu am avut decat doua de-a lungul timpului si nefiind din metale pretioase n-au rezistat. 😊 Si inelele spiralate imi plac. Sa nu mai zic ca si serpii imi plac. 😊
      Si eu am multe margele pe care-mi propun, din cand in cand, sa le utilizez pentru cate ceva, dar...
      Cu placere!
      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  4. E frumoasa bratara ta. Am vazut-o de dimineata, dar nu am apucat sa comentez. Sa o porti sanatoasa.
    Multumesc si pentru lectia de istorie. Foarte interesante informatii.
    Weekend placut Diana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu multumesc, Niko! Fara ideile tale si jocul acesta nu mi-ar fi dat prin minte sa lucrez o astfel de bratara! Nici sa cumpar o astfel de bratara nu m-as fi gandit - si constat ca-mi place si acest gen, chiar daca nu poate fi purtata oricand si oricum (de mine). 😊
      Cu placere! Multumesc pentru interes.
      Weekend placut iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  5. Felicitări pentru brățară și interesanta documentare!

    RăspundețiȘtergere
  6. You my friend are a creative genius. The history of bracelets was an interesting read too.

    I bet it will look gorgeous on you when you wear it. I love my bracelets too. Have them in various crystals. My all time favourite is the Pandora one with charms. :)

    Wishing you a lovely week ahead my dearest Di.
    Hugs and kisses aplenty.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, dear Natasha! You are too kind! I like to make various, but I'm not an artist - I would love to be! Thank you for compliment.
      I like very much the bracelets with charms! 😊 I have a few; one of this is made of lapis lazuli (I have had it for a long time and it is my favorite).
      Thank you! I wish you beautiful days!
      Hugs and kisses! ❤️

      Ștergere
  7. Imi pusesem semn :))))
    Si am zis azi sa imi fac un dar si sa intru sa ma uit pe cateva din postarile vechi, pe care nu reusisem sa le vad
    Cat de frumoase sunt cireselele!!!!Am avut si noi la un moment dat tema aceasta pe Provocari - imi amintesc ca am cusut pe un stergar atunci niste cirese mari din fetru.. hahaha. Il facusem pentru laptop, pe post de acoperitoare.
    Bratara ta este absolut superba :*!
    Pup cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rux, iti multumesc tare mult pentru ca esti aici. <3
      Bratara s-a dovedit cam greu de purtat. :)) Bilele rosii sunt destul de grele si se mai agatatu de una alta... Dar am purtat-o! :-)
      De-ar fi fost sa decupez cirese din fetru as fi preferat sa le lipsesc decat sa le cos - pentru mine ar fi mult mai simplu cu lipitul. La cusut cu mana... Mvaaaai! :))
      Multumesc si pentru apreciere. Ma bucur sa stiu ca iti place.
      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.