2021-02-15

Deochiul. Ochiul rău(1)

Deochiul este o superstiție atât de veche și de răspândită în aproape toată lumea (în toate culturile) și transmisă din generație în generație încât unii cercetători s-au gândit să studieze din punct de vedere științific această credință despre „ochiul rău”.
E, cumva, fascinant faptul că deochiul și ochiul rău (ca talisman, amuletă) au traversat mileniile și oamenii de azi, precum anticii egipteni sau etruscii, folosesc amuletele pentru a se proteja de „privirea rea”.
se crede ca ochiul uman are puterea de a transmite energii care pot face bine sau rau.
Credința în deochi există din vremuri străvechi în Grecia, Turcia, Spania, Italia, țările din Orientul Mijlociu, România, în Polonia - în aproape toate țările și culturile. Teama de o privire malefică a dat naștere unui întreg folclor, de la legende și explicații paranormale până la tratamente preventive și curative, cu gesturi și obiecte protectoare, descântece și vrăji.
Nimeni nu poate explica deochiul, dar foarte mulți cred în existența acestuia - unii îl consideră chiar un fenomen paranormal pentru că nu poate fi explicat în termenii cunoașterii științifice actuale. În credințele populare, ar implica un transfer de energii necunoscute de la cel care deoache la cel deocheat. Sunt unii care îl explică - fără dovezi științifice, dar în spirit științific - ca fiind o influență de natură energetică asupra celui deocheat, și amintesc de undele cerebrale și curenții bioelectrici ai corpului. Se vorbește chiar despre „vampirism energetic”, dar acesta e diferit de deochi - omul care s-a depărtat de persoana „vampir energetic” își revine fără a lua măsuri deosebite, pe când cel deocheat nu. Efectul deochiului este o stare de rău apărută subit.
Deochiul nu e un rău făcut cu intenție; persoana care deoache nu e, neapărat, răuvoitoare. În sudul Italiei se face distincția între deochiul provocat de laude și admirație - numit mal occhio (ochi rău) - și un soi special de vătămare, numit jettatura (aruncare, azvârlire). Se consideră că jettatorii se nasc având capacitatea de a arunca, fără intenție, priviri nocive (ca niște proiecții sau radiații dăunătoare). Despre Pius al IX-lea (papă timp de 32 de ani, între 1846-1878) se spune că era jettatore. Credincioșii care ajungeau la el, în timp ce primeau binecuvântarea, nu uitau să facă, la spate, cu mâna, gesturi de apărare împotriva deochiului (unul dintre aceste semne se referă la întinderea degetului arătător și a celui mic în timp ce celelalte sunt adunate).

Răspândirea superstiției în lume

Spre deosebire de alte superstiții, credințe, deochiul nu e specific unei singure națiuni și nu se regăsește numai la popoarele / oamenii despre care se presupune că nu au evoluat, fiind conduși de superstiții. În unele cazuri - s-a constatat - efectele deochiului au fost atât de uimitoare încât au pus pe gânduri și pe cei mai luminați, zdruncinându-le scepticismul – afirmă Aurel Candrea (n. 7.11.1872, București - d. 1950, Paris, Franța) în volumul Folclorul medical român comparat (Ed. Polirom, 1999). Nu am citit cartea, deci nu știu la ce efecte uimitoare se referă, deși pot bănui.
Credința în ochiul rău este străveche și omniprezentă, din Grecia și Roma antică, în tradițiile evreiești, islamice, budiste, hinduse, în societățile indigene, țărănești și în alte societăți populare și s-a transmis în întreaga lume până în timpurile moderne.
Credința în ochiul rău - mati - datează din antichitatea clasică greacă, cel puțin din secolul al VI-lea î.e.n. când a apărut pe vase de băut. Simbolul pentru protecție este menționat de Platon, Hesiod, Plutarh și mulți alți autori clasici care au încercat atât să descrie, cât și să explice funcția ochiului rău.
De la privirea gorgonelor grecești (trei creaturi feminine groaznice, surori) care împietrea pe oricine se uita direct la ele și de la poveștile irlandeze despre oameni capabili să vrăjească doar cu o privire caii, există în fiecare cultură adânc înrădăcinată această superstiție încât, cu toată conotația păgână, este regăsită și în textele religioase de azi, inclusiv în Biblie și Coran.
Deochiul sau „ochiul rău” (ayin ha’ra) este menţionat în mai multe locuri în Vechiul şi în Noul Testament. Nu mânca pâinea celui ce se uită cu ochi răi şi nu pofti bucatele lui, spune înţeleptul rege Solomon (Pildele lui Solomon, 23:6). Căci dinăuntru, din inima omului, ies cugetele cele rele, desfrânările, hoţiile, uciderile, adulterul, lăcomiile, vicleniile, înşelăciunea, neruşinarea, ochiul pizmaş, hula, trufia, uşurătatea - toate aceste rele ies dinăuntru şi spurcă pe om (Marcu 7:21-23). Deochiul este o acţiune a diavolului săvârşită de oamenii pizmaşi, spunea Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanţi filosofi ai ortodoxiei.
În Molitfelnic (sau molitvelnic - carte de ritual ortodox, care cuprinde o serie de rugăciuni) există o rugăciune care se referă la privirea cea rea şi nesăţioasă a ochilor făcători de rele. Spune preotul Calistrat: În ochiul uman, este o putere mai presus de înţelegerea noastră, care poate aduce lumină, bucurie şi pace sau, dimpotrivă poate întuneca, slăbi, contamina sufletul cu răutate, poate aduce neplăcere şi suferinţă. Altfel spus, Biserica ortodoxă recunoaște existența deochiului, a puterii „privirii umane”.
Și babilonienii se temeau nu doar de zeii cei răi și de duhurile malefice, ci și de încercările, venite din partea altor oameni, de a li se face farmece; oricine putea fi victimă a deochiului sau a „degetului rău” (poate că de aceea se spune azi nu arăta cu degetul).
La hitiţi, răul provenea dintr-un păcat, știut sau neștiut, față de zei, de la lucrările nefaste ale unui vrăjitor, dar și „din contactul cu o substanță care împiedica buna funcționare a trupului, a minții sau a sufletului” - afirmă A. Götze în lucrarea sa, Kleinasien. Contactul nu trebuia să fie materializat, după cum substanța putea fi materială sau imaterială, ci era suficientă o voință vrăjmașă sau o animozitate oarecare - în folclorul românesc numim aceasta deochi, hitiții ii spuneau limbă rea (există și în credința populară românească limba rea și e numită cobit).
În islam, deochiul era înțeles ca un efect al magiei. Ibn Sīnā scria: principiul cuprinde o aplecare către admirație a sufletului care are însușirea de a secătui, prin influență, obiectul admirației sale.
Altele:
Surse:
*
https://www.facebook.com/pcalistrat/posts/1514220142053288
*
*
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/de-deochiul
*
https://www.descopera.ro/maratoanele-descopera/fenomenele-paranormale/4672550-deochiul-privirea-care-secatuieste
*
Lumea vrăjitorului, Surse orientale, autor „colectiv”, Ed. Symposion, 1996, traducător: Laurențiu Zoicaș.

Image by Gerd Altmann from Pixabay ("ochiul" l-am adăugat eu in poză)

14 comentarii:

  1. Foarte interesant, nu ştiam că e atât de raspândită supersitiţia asta. Nu ştiu ce e exact, nu ştiu care e explicaţia ştiinţifică a chibritului ars, dar pe mine aşa mă vindeca bunica. Nu cred că poate fi vorba de placebo, eram mică, prea mică să funcţioneze autosugestia, dar chiar îmi trecea, zici că-mi lua cu mâna.
    Când îmi reveneam, voiam şi eu. Ce să vezi, la mine nu picau la fund. Nici măcar unul singur. Atunci, bunica spunea că e pentru că numai la cel deocheat pică. Ei, acum cum o contrazic? Adică totuşi, care e explicaţia de o dată pică, o dată nu? Deci ceva e.
    Şi mă mai deochi şi acum, dar mai rar. Este un magazin de la care îmi iau pâine când şi când. Stare perfectă, intru, stau la coadă, vorbesc cu vânzătoarea, râd cu ea, iau pâine, merg acasă, mă ia ameţeala, durerea groaznică de cap, stare de vomă. Iau ceva de durere de cap, nimic. Mi se descântă, toate beţele la fund, iau trei guri de apă din aia, trec 10 minute, sunt perfectă. După trei zile, merg la magazin, vorbesc cu vânzătoarea, râd cu ea, ies, mă duc spre casă, aceleaşi simptome, iar mi se descântă, iar beţe la fund, iar trece în 10 minute.
    Fac legătura, nu mai merg câteva zile acolo, n-am nici pe naiba deci nu-s bolnavă de ceva, Doamne fereşte.
    Sigur, unii vor spune că sunt prostii şi au dreptate. Alţii vor spune că e adevărat şi au dreptate. În calitate de ce i-aş contrazice eu? Dacă ei au studii de medicină, chimie sau de vrăjitorie sau de religie, eu n-am deci eu nu pot vorbi decât strict din experienţa mea şi atât. Dar tot vreau să ştiu de ce cu aceeaşi cantitate de apă, aceleaşi beţe de chibrit o dată pică tot la fund, a doua oară totul pluteşte? Asta ce explicaţie are? Şi nu, bunica nu-i vrăjitoare, asta e tot ce făcea. Şi am aflat că nu zicea decât o rugăciune, nu făcea incantaţii pe paharul ăla. :D
    Zi frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt convinsa ca deochiul e mai mult decat superstitie. Am patit-o rau de tot cand aveam 20 si un pic de ani; "brusc si dintr-o data" am simtit o moleseala teribila, transpiratii si un fel de lesin. Ma albisem la fatza si cei prezenti se ingrijorasera. Am luat zahar - uneori, cand sunt foarte obosita (si atunci eram) imi "scade glicemia". N-a functionat, dar nici raul nu se agrava. M-au urcat in masina prietenii care erau cu mine si am ajuns la "urgente". Zacand eu acolo, o batranica a venit la noi si zice: "fata, esti deocheata". Cu tot raul, am inceput sa rad. Ea m-a ignorat si m-a "descantat". "Cu mana a luat" toata starea mea de rau! O fi fost placebo?! Putin probabil, dar si sa fi fost... ca a trecut e mai important. Din acea zi am ramas apropiata de batranica aceea pana a trecut granita vietii - am invat o multime de la ea. De atunci stiu sa recunosc "simptomele" - nici mie nu mi se intampla des (si niciodata nu mi-a mai fost atat de rau ca atunci), dar stiu ce sa fac atunci cand se intampla (si mereu trece).
      Stiu si eu "varianta" cu betele de chibrit stinse in apa si mi se pare si mie interesant cum de unele se scufunda, altele ba - de la "batranica mea" stiu ca putem sa ne gandim la persoanele despre care credem ca ne-au privit prea lung (batul si persoana) si asa putem afla si cam cine a fost (batul se scufunda). Cand se duce cu totul la fund deochiul e mai profund - si ar fi bine de repetat - cand doar se inclina e ok. Da! Atunci cand m-am "jucat" sa sting bete de chibrit in apa nu s-au scufundat (nu aveam "simptome") 😊
      Semnul cel mai clar ca cineva e deocheat e acela ca persoana care descanta (chiar si descantatul) casca serios.
      Cand mergi la magazinul in cauza incearca un remediu "impotriva" "vampirilor energetici": tine degetul mare de la o mana (preferabil stanga - amandoua n-o sa poti in magazin 😊 ) - strans in pumn. Poate functioneaza. Alta "aparare" e degetul aratator si cel mic intinse (celelalte stranse) - dar e cam dubios in magazin; si incomod!
      Poate rade cine-o vrea, parerea nu mi-o schimb: deochiul e mai mult decat superstitie.

      Multumesc, Potecuta! Seara frumoasa iti doresc!

      Ștergere
    2. Voi ţine minte tot ce mi-ai zis. Foarte interesant! Pe asta cu căscatul nu o ştiam, dar acum, că am citit, parcă îmi amintesc că a mai zis cineva cum cască atunci când descântă. Şi să ştii că voi face cum ai zis în magazin. Îţi mulţumesc mult!

      Ștergere
    3. Cu drag!
      Vei avea ocazia - nu doar tu 😊 - sa afli daca functioneaza. La mine pare ca functioneaza pentru ca atunci cand merg la o vecina (care ma "epuiza" total si daca stateam cu ea doar 10 minute) nu mai am "probleme".
      Ca fapt divers: bebelusii obisnuiesc sa isi tin degetul mare strans in pumnisor - se spune ca e modul lor de a se proteja, instinctual, de "furtul de energie". 😊 Zic ce-am auzit pe ici-colo.

      Ștergere
  2. Ei bine, și eu împărtășesc credința că deochiul există. Am avut o mătușă care, când eram mică, mă deochea de câte ori venea la noi acasă. Orice aș fi făcut, mă înmuiam ca o floare ofilită, îmi pierdeam orice putere, și ajungeam în pragul leșinului. Noroc că mama știa leacul: îmi spunea în gând Tatăl nostru și mă punea să plec din locul în care ”îmi descântase”.

    Interesant articolul, mi-a plăcut. Să ai o săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu cred ca e mai mult decat superstitie, mai ales ca am patit-o si am "scapat" cu un descantec, pe hol la "ugente" - unde am ajuns prima si ultima data - pentru mine - in toata viata de pana acum (sper sa ramana asa) 😊
      Da, trebuie sa te "misti" din locul unde ai stat la descantat.

      Iti multumesc pentru apreciere, Zina draga! ❤️ La fel iti doresc: saptamana excelenta!

      Ștergere
  3. Ce subiect interesant ai ales! De cand am citit pe ici pe colo despre energii, cred ca aceste subiecte sunt foarte legate de acestea. Si cred ca exista explicatii destul de limpezi, insa trebuie citite cu mintea limpede si deschisa. Este adevarat ca si noi amplificam anumite idei prin sistemul nostru de credinte. Tin minte ca odata aveam o durere de cap groaznica. Cineva mi-a spus ca e posibil sa fie de la un deochi.
    Si solutia oferita a fost: un pahar cu apa in care am stins un chibrit si am rostit rugaciunea si apoi am baut apa. Mi-a trecut repede-repede.

    O sa revin sa citesc linkurile. Multumesc, Diana draga! Pupici si o saptamana senina sa ai!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a venit ideea citind la tine despre energii. Nimic nou nu spun cei care azi vorbesc despre fel de fel - ei (re)interpreteaza cele scrise/descoperite/analizate de antici (si nu numai), folosind termeni mai sofisticati - evident, e firesc sa faca asa (e doar o observatie).
      Carbunele stins in apa (si fosforul) pot fi, in unele cazuri, explicatii pentru vindecare, dar nu carbunele de la un bat de chibrit sau de la cateva bete de chibrit. As zice ca e fascinant ce se intampla.
      Cu drag! Si eu iti multumesc, Suzana draga, ❤️ pentru interes si urare.
      Saptamana senina iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Undeva, cândva am citi un articol cum că sa dovedit stiitific că deochiul există! Am pățit-o cu Cosmin când era bebeluș! Așa că deși nu mă consider o persoană superstițioasă în deochi cred!
    Oricum, credinta e foarte veche; deochiul sau ochiul rau (ayin ha’ra) este mentionat si in Vechiul si in Noul Testament, si nu numai o data. „Nu mânca pâinea celui ce se uită cu ochi răi şi nu pofti bucatele lui.” (Pildele lui Solomon, 23:6) ; „Căci dinăuntru, din inima omului, ies cugetele cele rele, desfrânările, hoţiile, uciderile; adulterul, lăcomiile, vicleniile, înşelăciunea, neruşinarea, ochiul pizmaş, hula, trufia, uşurătatea – toate aceste rele ies dinăuntru şi spurcă pe om”. (Marcu 7:21-23).
    red ca ai atins un subiect foarte sensibil pentru ca toata lumea a reactionat cumva! Ptu, ptu, ptu să nu va deochi! 🤣
    O zi placuta maine, eu am primit o veste buna de la meteorologi ... VINE PRIMAVARA! Sambata deja putem sa avem 18 grade! Nu-mi vine sa cred!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil sa-l fi dovedit - explicarea lui, stiintific, sigur se incearca. Nici eu nu ma consider o persoana superstitioasa, dar "m-a lovit" si am simtit cum e... Nu e doar durere de cap/stomac, moleseala sau altele, ci e si ceva in plus... ceva ce simti si nu poti explica. Stiu ca sunt foarte multi care se amuza: "daca ma doare stomacul/capul inseamna ca sunt deocheat?" Ce sa le spui? "Du-te la medic, si daca toate analizele sunt ok si medicul iti spune ca esti sanatos... ori aprofundezi analizele pana cand iti faci si raze la unghii, ori..." 😊 Oricum, eu nu le spun nimic, nu ma intereseaza sa conving pe cineva de... orice.
      Faptul ca este mentionat "ochiul pizmas/rau" in Biblie arata, intre altele, cat de veche e aceasta credinta si cat de in serios a fost luat deochiul.
      Ptiu, ptiu! Cand s-o deochea calcaiul atunci sa ne deochem si noi! 😊

      Ma bucur pentru tine, Ella draga! ❤️ Noua ne-au anuntat vreme friguroasa (miercuri va fi, cica, cel mai frig). Azi au mai cazut stelute mici din cer si-a fost muuult mai frig decat ieri, dar mai putin frig decat sambata. Pana-n 28 mai e in dreptul ei iarna. 😊
      Saptamana calda si frumoasa iti doresc! Pupicios! 😘 😘 😘

      Ștergere
  5. Eii, nici eu nu știam că e de atâta timp - stravechi și pe atâtea meridiane, în atâtea culturi. Foarte documentat articol. Am povestit și eu într-o amintire despre bunica cum descântă și credea. Și eu câteodată îmi spun o rugăciune și casc încercând să scap de rău și
    rele. Ptiu! Ducă-se-n pustii! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cand, in urma cu vreo 30 de ani, m-a descantat o batranica si mi-a trecut starea groaznica am inceput sa cred. Cand mi-a zis ca-s deocheata am ras cu pofta, dar ea si-a vazut de-ale ei si m-a lasat masca - n-a mai trebuit sa ma vada un medic. 😊 A fost una dintre chestiile foarte ciudate pe care le-am experimentat.
      Ptiu! Duca-se-n pustii!
      😘 ❤️

      Ștergere
  6. Da, chiar exista ceva. Si mie mi s-a intamplat. Uneori se mai intampla si de la "vant" (chiar se spune, te-a deochiat vantul).
    O asta cu cobitul. Pffff ce nu imi plac cei care cobesc. Pfff

    Merg sa le citesc si pe celelalte :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eee! Ceva foarte interesant. De la vant?

      In legatura cu unii dintre cei despre care spunem ca sunt "cobe"... Oare toti cobesc sau chiar "stiu" (fara sa-si poata explica nici ei cum)?!

      Iti multumesc, Rux draga, pentru ca ai citit ce am scris in ultimul timp. Apreciez foarte mult gestul tau.
      Imbratisari cu drag! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.