2019-10-19

O dimineață de sȃmbătă din octombrie

Graffiti: o fiinta umana cu masca de gaze

În lumina rece a dimineții, și in aerul duhnind a păcură (cred), mă zgribulesc în haina nu prea groasă, nu renunț la amintirea căldurii patului și mă las plimbată de cățel. De la un laborator de panificație se simt arome de vanilie și pâine proaspătă, amestecate cu duhoarea de păcură ce bântuie orașul aproape zi de zi, dimineața, la prânz și seara.

Am ochii mijiți de somn și-i maschez cu ochelari - am dormit doar câteva ore; aș fi putut dormi mai mult, dar m-au trezit lucrătorii de la magazinul aflat la parterul blocului. Au descărcat marfă grea folosind pentru transportare un cărucior metalic care zdrăngăne înfiorător și, combinat cu sunetul scârțâitor al platformei hidraulice, concertul în fals a fost complet (măcar nu era pornit motorul camionului!). Mă gândesc să le spun lucrătorilor că numai după ora opt au voie să facă zgomot. Ce folos, însă? Le-au spus și alții, i-au și reclamat, și totul a rămas cum au stabilit: nimic (în bine) nu se schimbă. Mare prostie aprobarea funcționarii magazinelor alimentare mari la parter de bloc. Dar dacă tot sunt, sâmbătă și duminică să fie închise, ghinioniștii locatari să poată avea liniște măcar două zile pe săptămâna, în zilele legale de odihnă.

Ceva mai departe, un grăbit apasă claxonul îndelung. Imediat se aud două voci: “ce, bă, nu poți avea răbdare?” “ce răbdare, bă, ‘că parchezi aiurea” - vine răspunsul, răcnit; cearta continuă câteva minute în persistentul parfum de păcură al dimineții.

Revin în casă. Lăsasem geamul deschis, să se aerisească! Și s-a aerisit: mirosea ca lângă o sondă de petrol, și mă usturau ochii. Mă resemnez, ventilez casa cum mă descurc, și-mi notez aici impresiile din această sâmbătă de octombrie. Deloc nu m-aș mira dacă, ȋntr-o zi, medicul ȋmi va spune: “aveți metale grele in sȃnge, ar fi bine să renunțați la țigări”.

16 comentarii:

  1. Chiar "farmecul vietii" acolo la tine!
    Oare de ce aici prietenii nostril care stau si ei la bloc, în mijlocul orasului si au "Aldi" la parter nu se plang ca este zgomot? Am sa-i întreb ...
    De unde acel miros de pacura? Aveti rafinarie în oras?
    Ce sa zic ... sper totusi sa ai un weekend placut!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca acolo soferii care vin cu marfa nu vin cu muzica urland, nu lasa motorul sa duduie (cica la frigorifice e obligatoriu) sau motoarele lor nu polueaza cu gaze de esapament si or fi mai silentioase; poate ca acolo cei care manipuleaza marfa nu racnesc unii la altii; poate ca utilajele lor sunt silentioase; poate ca marfa e adusa dupa ora 8 dimineata; poate ca sambata si duminica este inchis.
      Mi-ar placea sa stiu de ce la ei nu e zgomot - poate reusim sa-i punem la punct pe cei de aici. Multumesc ca te-ai gandit sa intrebi. :)

      Avem, la margine de oras, in comuna limitrofa, fabrica de uleiuri industriale - cand exista rafinaria in "buricul targului (pana in 2009) mirosea o zi dintr-o luna, cand curatau nu stiu ce. Avem si fabrici de mobila si cel putin una are o sectie pentru producerea de placi PVC la care se foloseste formaldehida; avem statie de colectare, selectare, reciclare deseuri, avem abatorul... Cine mai stie de unde e duhoarea? Uneori pute a gunoi (sau gunoi ars), uneori a pacura, alteori a chimicale... Interesant este ca numai de vreo doi ani se intampla, dar in perioada festivalului Cerbul de Aur nu s-a simtit in nicio zi. Industria e buna, dar daca proprietarii fabricilor nu respecta normele privind protectia mediului e aiurea de tot, dar toti striga dupa locuri de munca si bani la bugetul local (chiar in orice conditii?!)

      Multumesc, Ella draga! Ignorand duhoarea - care nu tine toata ziua (din fericire!!) a fost un weekend fain. Duminica frumoasa iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Aseară mă chiamă nepotu la o poveste că numai cam in weekend ne întâlnim la taclale, dar după am zis să traversez un pic prin cetate când dintr-o dată am auzit că face ceva ca un mega aspirator, și ma tăt chinuiam să descifrez poziția de unde face, când numa ce vad ca vine o mașină ca un fel de papuc modificată cu o țeavă, eu am crezut ca aspiră frunzele, cand colo după ce sa mai apropiat numa ce văd că suflă un fel de fum al in awr, ca după cateva momente să nu mai poți tu respira, uite așa încurcă ăștia oamenii cu tântarii..

    Îmi pare rău că nu ai parte de liniste și aer, măcar în weekend să stea naibi deoparte cu porcariile lor..
    Zile mai bune să fie și fără noxe și alte scârţâituri !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tampiti mai sunt unii! La noi nu am vazut (inca!) masini care sa stropeasca impotriva insectelor, dar am vazut oamenii, cu aparatele in carca, in zori, pulverizand atat de mult incat ne bagau in ceata, la propriu! Intr-o dimineata, o masina care tocmai iesea din parcare, s-a oprit, pentru ca nu se vedea la un metru in fatza! Cica nu e daunator pentru oameni si animale! Atunci de ce ne ustura ochii si ne sunt iritate caile respiratorii?

      Si acum e bine! :)) E rau, dar nu mai e ca la inceput, cand era vacarm, si magazinul era deschis de la ora sapte!
      Multumesc! Noxele de dimineata au trecut - la pranz n-au fost; sa vedem cand se lasa seara. Ar fi ideal sa ne scuteasca de aceasta doza zilnica de duhoare!
      Duminica frumoasa!

      Ștergere
  3. Nu prea inteleg de unde mirosul de pacura de care vorbeai? E cam ciudat.
    Sau mai exact, nu credeam asta in Brasov.
    Oricum, daca stau sa fac bilantul, foarte multe magazine alimentare sunt la parterul blocurilor. Unde altfel? Nu discut de cele ff mari, pe spatii uriase!

    Toate cele bune, Diana draga si poate duminica va fi liniste! Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici noi nu prea intelegem de ce se simte miros de pacura, de gunoi alte ori, de chimicale... Sunt, totusi, si fabrici care produc uleiuri industriale, vopseluri, placi PVC (cu formaldehida) etc., un abator si s-ar putea ca unele sa nu respecte intocmai normele pentru protectia mediului...

      Din fericire pentru cei care vor vrea sa stea la bloc, majoritatea imobilelor de locuit nu mai sunt proiectate cu parter comercial (pentru ca azi nu prea mai e logic parterul comercial).
      Aici, magazinul ocupa circa trei sferturi din parter (cateva sute de metri), si nu e doar zgomotul produs de descarcare marfa / incarcare paleti si ambalaje, ci si masinaria care curata gresia (apartamentele de la etajele 1-2 vibreaza!) Mai e aparatul de aer conditionat, care bazaie non-stop vara; frigiderele imense care si ele bazaie de cateva ori pe zi si pe noapte.
      Multumesc, Suzana draga! Nu a fost liniste nici azi (nu e zi fara zgomot dimineata devreme, dar eu nu aud chiar in fiecare dimineata). :)
      Duminica frumoasa iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Nu mai zic nimic de fumurile din oras (de doua saptamani e sarbatoare vinului si peste drum e zilnic, constant, fum). Nici de poluarea aferenta (masini cu motor pornit si tigari fluturate in aer - daca ar sta undeva sa ii reperezi ar mai fi ceva, dar nu).
    Tocmai am revarsat un potop de "blagosloveli" (si crede-ma ca eu fac asta rar, cand ma simt foate rau, ca un fel de ... eliberare ca sa zic asa, nu ma caracterizeaza). Eram in bucatarie si amestecam in mancare. Cineva a dat un puf (banuiesc ca sub noi, ca deobicei fumul se ridica si deci, pe acelasi principiu) si era sa ma scoata din ecuatie - nu stiu daca realizezi cat de puternic si nesimtit sa treaca prin toate alea.... inca mai tremur (nu de frica sau ceva - e reactia organismului).
    Chiar ma bucurasem ca de ceva vreme ma scutisera (intr-un timp aproape nu mai dormeam ca ma trezeam dimineata sufocandu-ma - nu stiu ce e .. poate un spray, poate ceva cu ulei volatil - seamana un pic cu tamaia asta noua parfumata care trece prin toate bleah ).

    Offff si culmea e ca lasasem fix pagina asta pregatita ca voiam sa iti povestesc de noua gaselnita de la noi: largesc drumul si taie trotoarele sa vez ce bucurie. or sa parcheze printre tei (daca nu ii taie si pe ei pe unii cred ca ii taie).Asta ca sa fie si mai multe noxe. Eu stau la 4 (plus trei mezanine) si cand e unu in parcare jos si "uita" motorul pornit si e din ala imputit, toata casa se umple. La capitolul aerisit = o.

    Stiu ca o sa sune ciudat dar imi place poza. Ma duce cu gandul la Nausicaa :))))).

    Pup. Sper din tot sufletul intr-o lume mai buna, mai responsabila... mi-e groaza sa merg in bucatarie.. :))))). Dar mie foame asa ca merg sa vad daca s-a ... dus. Otrava.


    ps: sunt si magazine la parter unde oamenii lucreaza de nu ii auzi, imi pare rau ca voi ati avut ghinion de unul nasol. Sa facem cheta pentru ulei sa unga ce scartaie sau de unul nou, saracii.... :( nici macar de haz de necaz nu imi arde acum... vreau aer :(.Curat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei despre care amintesti mi se par pui pe langa duhoarea care se simte in Brasov zilnic. Sigur ca ne afecteaza si astia, dar prin comparatie… Din pacate, nu cred ca se va indrepta ceva prea curand. O lume curata, cu oameni responsabili… La altii, dar nu la noi.
      Fumul de tigara ar putea veni si din lateral.
      Pot intelege numai raportandu-ma la duhoarea despre care am scris. Din fericire, mirosurile de spray, detergenti, uleiuri volative, fum de tigara care mai ajung uneori (foaaarte rar) la noi de pe la vecini, nu ma deranjeaza - in sensul ca nu ma afecteaza, dar cum eu ma simt aiurea la mirosurile foarte puternice (care nu-mi plac - daca sunt puternice si-mi plac nu am probleme) :) imi dau seama ca si tu te simti astfel la mirosurile pe care le amintesti. Vad reactiile / efectele la sora mea.

      Dar nu s-a impotrivit nimeni?! Si la noi au vrut astfel de tampenie - inclusiv sa faca parcare sub balcoane!! Au vrut sa rada aproape toti copacii din zona, dar (cativa oameni) am scris alora de la primarie si am amintit acolo toate legile, hotararile, decretele etc. cu privire la “amenajarea” zonelor, taierea copacilor etc. Si s-au oprit! Altfel, azi ar fi fost aici o maaaare parcare in loc de “insule verzi”.

      Nu-mi zi de motoare pornite! Sunt unii care de dimineata, cand pleaca la munca, staaaaau si cate cinci minute cu motorul pornit! Unii isi “baga” si muzica la max, sa nu se plictiseasca. Gazele lor intra pe ferestrele deschise! Cica sa-ti aerisesti casa cat mai des! :))

      De ce sa sune ciudat? E un desen reusit. :)

      Da sunt, dar sunt magazine mici - cel de sub blocul nostru se intinde pe cateva sute de metri (cu tot cu anexe, care sunt la mezanin) si aprovizionarea se face cu dube care au 3,5 tone si paletii cu marfa sunt mari, si e multa marfa care se aduce zilnic…
      Pana sa vina astia, cu magazinul lor, rar era zgomot mare in zona (cu ani in urma mai fusese un magazin - vindeau produse chinezesti de doi lei - si aia faceau inclusiv petreceri!)
      Candva, noaptea se auzea linistea si dimineata trilurile pasarilor, acum… utilaje si aparate. Se mai aud si pasarile! Noaptea se aude si linistea! (nu vreau sa se inteleaga ca e zgomot non-stop).

      Ștergere
  5. Imi pare rau ca a fost asa trista dimineața, dar sigur or sa vina altele de minune, si dimineața asta cu păcura o sa dea mai multă strălucire celorlalte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e! Si primavara e muuult mai frumoasa dupa o iarna grea. :)
      Din fericire, sunt multe dimineti minunate! Azi s-au cumulat toate la aceeasi ora. :) Scrisesem textul inainte de a citi "Agale", si dupa ce am citit mi s-a parut si mai nasoala dimineata. :)

      Ștergere
  6. Mai sunt și zile de-astea, dragă Diana. Dar nu știu cum se face că tocmai în acele zile în care am putea să ne odihnim mai mult, îi apucă pe unii toate zgomotele. Cu adevărat traiul la bloc nu este pentru oricine. Mai ales când unii sunt certați rău cu bunul simț și respectul pentru ceilalți.
    Numai bine și zile liniștite, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici, in fiecare dimineata e zgomot. Lucratorii (care, in ultimul timp, nu prea mai racnesc racnesc asa de des si nu prea mai fumeaza sub balcoane) nu prea pot sa faca altfel (din cauza utilajelor) dar nici nu vor sa priceapa cat este de deranjant pentru varstnici, mai ales. Chiar fac misto de unii care ii roaga sa aiba putina grija, sa le spuna patronilor sa schimbe orarul aprovizionarilor... Unul dintre acesti varstnici care a fost luat peste picior le-a urat, la un moment dat, sa aiba si ei parte de asa ceva in blocurile pe unde locuiesc. :)
      Multumesc, Alex draga! Zile senine iti doresc! Numai bine! :)

      Ștergere
  7. Brr. De speriat sa faca atata zgomot la parter si sa deranjezi fara nicio jena atata lume. Dar batranii sau copii ce fac??
    Stiu cand s-a mutat un vecin nou pe scara la mama si cat o afecta zgomotul. Punea muzica la maxim si mama bolnava, cu insomnii, cu timp de odihna limitat, cu pastile la ora fixa.
    Cat despre mirosuri ce sa zic. Diminetile de vara uneori si mie-mi aduc un miros inecacios. Ceva acid, dar eu ma suspectez ca am si sensibilitati, eu, cu miroasele.
    Traim ce-am ''semanat'', din pacate.
    O saptamana buna si mai curata! Pupici1

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Batranii par cei mai afectati, pentru ca ei sunt cel mai mult acasa, dar sunt si multi care nu suntem varstnici si lucram acasa - uneori, nu-mi aud gandurile! (mai rar ca la inceputul functionarii acestui magazin, e drept).

      Ooo! Asta cu vecinii e tare nasol, mai ales cand sunt proprietari, dar si astia pot fi potoliti daca ceilalti vecini sunt solidari impotriva "recalcitrantilor". Acum cateva luni, s-au mutat cu chirie (la et 4) niste tineri - cei de la et 3-4-5 n-au avut liniste zile si nopti (mai ales nopti) din cauza de petreceri si scandal (inchiriasera doi apartamentul dar erau acolo vreo sase si se adunat multi cand era bairam). In final, proprietarul le-a reziliat contractul. Aceeasi indivizi (pana sa li se rezilieze contractul), duminica la pranz, se adunau in parcare, dadeau la max manelele in masina si chefuiau. Evident ca locatarii au chemat politia, pentru tulburarea linistii publice (cand au inteles ca astia si-au facut un obicei); prima data au primit avertisment, a doua oara au primit amenda si in acea zi au racnit vreo cinci minute despre "ai dracului brasoveni" ("ai dracului" fiind ceea ce vreaus a scriu aici).

      Nu cred ca esti tu extra-sensibila. Eu nu prea sunt sensibila la mirosuri puternice dar cele acide (am simtit si din astea) ma seaca!
      Nu stiu cat am semanat noi asa ceva, dar stiu ca numai de noi depinde sa incercam sa rezolvam (mai mult sau mai putin). Aici, suntem cativa care cautam sursa duhorii.:) Anul trecut (in vara) ni s-a spus ca de la ingrasamintele folosite pe terenurile agricole de la marginea orasului se simte, pentru ca se fertilizeaza! Ok! Dar si iarna, cand era acoperit totul cu zapada fertilizau?! Astia de la mediu, cand sunt sesizati, se duc si 'masoara" ce-or masura si ne spun ca totul e in limitele admise! Daca atunci cand poluarea e (cica!) in limitele admise, ne ustura ochii si gatul cum o fi cand limitele sunt depasite? Ne ustura si pielea?! "Bine" ca exista statistici "ingrijoratoare" despre cati oameni se imbolnavesc de boli grave! E bataie de joc.
      Multumesc, Ina! La fel iti doresc sa fie si saptamana ta! Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.