2019-07-04

Campanie: NU arunca chiştoace

Vrem oraşe mai curate, apăsăm “Like” pe FB pentru postările unde se preamăreşte curăţenia oraşelor şi… oraşele sunt pline de gunoaie împrăştiate: ambalaje fel de fel, resturi de mâncare, rahat de câine pe trotuare, rahat de om pe la colţuri, borâturi, urină de om pe clădiri si, desigur, nelipsitele chiştoace de ţigară! Legea interzicerii fumatului in spaţiile publice a agravat situaţia in cazul chiştoacelor.

Mucurile de ţigară nu poluează doar vizual, ci sunt un poluant semnificativ al mediului; produsele toxice care se regăsesc in mucurile de ţigară ajung in sol şi in apă; unele animale le molfăie, din bălţi se adapă animale şi păsări…

Dintr-un articol recomandat de Ella - e in olandeză, dar e tradus destul de ok “automat” - reiese că această campanie a început in S.U.A. (plajele din Florida fiind adevărate scrumiere), când o femeie a surprins un pui de pasăre cu un chiştoc de ţigară in cioc, şi a postat fotografia pe FB.
Autor foto: Karen Catbird
Ţigările cu filtru, scrie in articol, sunt cele mai periculoase pentru că filtrele conţin acetat de celuloză, o substanţă care se dizolvă in zeci de ani, timp in care substanţele chimice ajung in lanţul alimentar.
Acetatul de celuloză (scrie pe wikipedia) se obţine prin tratarea celulozei cu un amestec de acid acetic şi anhidrină acetică in prezenţa acidului sulfuric sau a clorurii de zinc.


Pe FB funcţionez rar, când mă anunţă cineva că mi-a trimis poze sau mi-a scris un mesaj, aşa că despre campania “NU arunca chiştoace” am aflat de la Rux-Copilărim şi mă alătur campaniei (şi) prin această postare, mai ales că sunt fumătoare. Fumez de aproape 30 de ani dar niciodată nu am fumat pe stradă (in staţii de autobuz, in timp ce plimb câinele sau când am drumuri mai lungi de făcut pe jos). Am fumat prin parcuri, pe la colţuri de clădiri (când eram obligată să stau la coadă cu orele pentru a depune declaraţiile obligatorii cerute de stat ş.a.m.d.) dar niciodată nu am aruncat chiştoacele pe asfalt sau in zona verde - am mereu cu mine o cutiuţă din metal, cu capac, in care pun chiştocul, dacă chiar îmi arde buza după o ţigara când sunt pe stradă şi dacă pe aproape nu este un coş de gunoi. De ce mă laud? Pentru a şti şi alţii că nu e complicat să nu arunci chiştoace pe te miri unde.

Până in anul 2016 cele mai multe mucuri de ţigară erau aruncate pe jos in staţiile mijloacelor de transport şi in jurul băncilor din parc sau de pe străzi, precum şi printre blocuri, unde se adunau tineri şi / sau vârstnici la un pahar de vorbă. Acum, de când cu interzicerea fumatului in locurile publice e jale, mai ales in zonele unde sunt magazine (de exemplu) şi printre vânzători sunt şi fumători. Şi pe trotuar, şi in zona verde, e plin de chiştoace. Plus că fumul celor care fumează acolo ajunge in apartamentele nefericiţilor care locuiesc deasupra. Trecătorii inhalează şi ei fum, vor nu vor, dacă trec pe aproape când se fumează. In Paris - de exemplu - s-au stabilit amenzi pentru cei care aruncă mucurile de ţigară pe te miri unde - şi la ei s-a agravat situaţia încă din 2006, când au interzis fumatul in spaţiile publice.

In ultimii ani s-au tot făcut angajări la Poliţia locală… Unde or fi oamenii aceştia? In timp ce, totuşi, se îndură să patruleze, ei nu văd chiştoacele? Poate că nu-l prinde pe fumător in fapt, dar e la mintea cocoşului că multe chiştoace in dreptul unui magazin înseamnă că acolo sunt fumători care aruncă aiurea chiştoacele. Aceşti fumători nu vor fi amendaţi (dacă nu sunt prinşi in fapt), dar dacă li se atrage atenţia asupra curăţeniei pe care trebuie să o păstreze in faţa magazinului s-ar putea să nu mai arunce chiştoace la nimereală. Zic şi eu. 

Unii fumează pe balcon / la fereastră şi aruncă chiştoacele afară...

14 comentarii:

  1. Si eu am fumat multi ani dar niciodata nu am aruncat chistoacele la întamplare! In primul rand doamnele nu fumeaza pe strada si apoi nu cred ca nu ma simteam eu bine sa "pufai" pe strada! :))
    Au fost articole pe ziarele olandeze despre pasari care adunau chistoacele si le puneau în cuiburi ... Se pare ca asa se protejau de paduchi! Oricum ar fi, frumos si civilizat este sa nu se arunce chistoacele pe jos ... pe nicaieri!
    Seara placuta! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu cred ca m-as simti bine sa fumez in timp ce merg pe strada - imi cade destul de aiurea si cand se intampla sa fumez pe banca in parc, departe de trecatori. :)
      M-am gandit si eu la varianta cu adunarea intentionata a chistoacelor - tutunul, cica, ar fi fost folosit ca insecticid initial. :)
      Ce bine ca ai scapat de tutun! Acum vreo doua saptamani am rezistat trei zile fara tutun (am mai avut o experienta, cu ani in urma, si tot trei zile m-a tinut). :)
      Iti multumesc, Ella, pentru informatii.
      Seara placuta iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      P.S. Pasarii i-am spus simplu "pasare", pentru ca nu am reusit sa traduc - online - "black skimmer". :)

      Ștergere
    2. Anul acesta "sarbatoresc" 10 ani de libertate ... am scapat de sclavia tutunului! Mi-am facut si niste analize si un test special la plamani si sunt OK! YES!!!!
      Daca rezisti doar trei zile ... nu ai ambitie! Ori esti într-un anturaj unde toata lumea fumeaza! Eu am redus numarul tigarilor si asa mI-a fost foarte usor sa ma las, mai ales ca la service nici afaara nu ne mai lasau sa fumam ... trebuia sa ies pe strada! :)))
      Curaj, daca vrei poti! :)
      Pupici!

      P.S Iti spun eu se numeste "Amerikaanse schaarbek" ... pe neerlandeza! Hahahahaha .... M-am chinuit si eu sa o traduc si nu este nicaieri varianta în limba romana!

      Ștergere
    3. Felicitari o mie!! Ii admir pe toti cei care s-au lasat de fumat! Si stiu multi! Au am inceput sa fumez cand in jurul meu incepeau sa se lase. Am inceput "ultima" sa fumez, probabil ca ma voi lasa de fumat "ultima". :))
      Despre lipsa ambitiei imi tot spun si eu. Oricum, am redus mult din numarul tigarilor fumate! Acum cativa ani fumam doua pachete pe zi! Acum imi ajunge unul vreo doua zile (uneori fumez mai mult, alteori rar aprind tigara) - si nici nu trag fumul in plamani! Fumatorii râd de mine si-mi spun ca stric tigarile! :)) Papilele mele gustative zic altceva!
      Multumesc!! <3 Pupici!

      P.S. E bine si asa. :)

      Ștergere
  2. E nevoie de amenzi mari şi multe, poate măcar de frică dacă din educaţie nu se poate face nimic. Chiar nu e greu. Nu fumez nici eu pe stradă, niciodată. Dar când s-a întâmplat pe o bancă în parc sau la vreun concert, nu e greu să stai cu chiştocul undeva, într-un şerveţel sau cum ai spus tu, într-un recipient.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amenzile ar fi un inceput, dar pot fi aplicate numai celor prinsi in fapt.
      Nu stiu cum e in alte orase, dar in Bv s-au facut angajari la greu pentru agenti la Politia locala, dar ii vad parca mai rar decat ii vedeam cand nu existau. :)
      Exact! Si eu am pus chistoace in batiste de hartie (dupa ce le-am stins pe asfalt) - si le-am aruncat in cosul de gunoi (uneori, uitand de ele) le-am dus acasa. :)

      Ștergere
  3. Chiar daca eu am fumat mai mult "Carpati" fara filtru, sunt constient ca am poluat vreo 40 de ani; am preluat mesajul si am publicat si eu atentionarile.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Cei mai multi fumatori de "Carpati" sustin ca le preferau multor alte marci. Si eu am fumat, un timp, "Carpati" - mai apoi, le-au scos de pe piata. :) 'Ca veni vorba despre aceste tigari: intr-un an, in tinerete, am avut o raceala urata (cum nu avusesem si n-am mai avut de atunci) - accesele de tuse imi zdruncinau creierii! Stiam ca nu-i bine sa fumez in astfel de situatii si ma abtineam, pana cand mi-am zis "la naiba! fie ce-o fi!" si am aprins o tigara Carpati. S-a oprit accesul de tuse de nu-mi venea sa cred! Cum incepea un acces, cum aprindeam o tigara si accesul se oprea brusc. Nimeni nu mi-a putut explica de ce! :))
      Multumim ca te-ai alaturat campaniei!
      Multumesc, la fel!

      Ștergere
  4. Azi eram la plimbare si un tip la 2 metru (tricou mulat bronzat tot tacamul) a aruncat tacticos ambalajul de la ciocolata pe jos (cosul la cativa pasi.. eu tocmai ii povesteam lui Mami despre campania asta....

    Sa stii ca si inaintea legii se fuma la noi la fel. Odata m-am trezit cu un muc de tigare aprins cazut printre frunzele teiului fix la un pas de Dodo... Cand eram la facultate se fuma in fata salii de clasa de ieseam tapetata si pe zece carari, tremurand toata.
    Bineinteles ca se poate. Ar trebui facute cursuri de bun-simt dar, din pacate, de cate ori incerci sa disciplinezi se aplica ideea ca esti comunist si alte chestii si a fost oameni batuti si chiar omorati pentru ca au facut observatie cuiva ca nu e legal sa fumezi sau sa nu arunce chistocul (nu e poveste).

    Ma bucur ca ai scris si poate ar fi bine sa inteleaga fumatorii ca orice alegere este asumata. Cand spui ca fac ce vreau cu viata mea, asa sa fie, nu sa iti bati joc de altii. Ca e vorba despre un drept dobandit totusi, care incalca un drept fundamental.
    Eu as vrea sa dispara treburile astea (mie personal mi-au adus foarte multa suferinta si mi-au rapit oameni dragi). Dar, daca tot e sa existe, atunci sa fie de calitate (nu pline de mizerii) si sa se creeze conditii (cluburi) si sa fie respect.
    Plus ca, pana la urma, dupa ce ca sunt scumpe, sa mai fie vanturate pe strada (sa vezi ce aiurea e cand e cineva cu ea palmata si fix atunci trec ca o floricica :(). Plus cei cu copii. Fumul nu se duce in sus ca un firicel. Stiu asta pentru ca am avut si eu bunici fumatori si chiar daca nu erau in preajma mea, tot ajungea la mine. [ apropo nici tigarile nu mai miros ca inainte... majoritatea sunt pur si simplu oribile, cu aromele lor cu tot, de aia electronica nici nu mai zic]


    PS: stii ca se spune ca bunicii nu pateau nimic. Ei... pateau dar! Pe atunci nu erau atat de chimizate si pline de porcarii toate cele. Si poate ca, la baza, tutunul in sine nu e foarte rau - stiu ca se oprea sangerarea daca te taiai si puneai pe rana ! :O.

    Pup :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cati am vazut si eu aruncand ambalaje (si chistoace) pe jos! In general, nu le spun nimic, tocmai pentru ca nu vreau complicatii. (raaaaar ma mananca limba si atrag cuiva atentia). In fond, sunt sute de indivizzi platiti sa fac ape politistii... Oh! Acestia chiar sunt politisti cu atributii in materie! :) Doar ca sunt rara avis pe strazi.

      Si la noi erau chistoace, dar mai putine spre deloc in dreptul magazinelor, de exmplu (vanzatorii fumau la baie sau in "camera din spate")

      In cercul meu de cunostinte nu e nimeni care sa fi murit (documentat) din cauza fumatului. Bunicul patern a fumat pana pe la 74-75 de ani - s-a lasat - zicea el! :) - pentru ca ii era greu sa iasa iarna dupa tigari. A mai trait vreo zece ani, dar la cativa ani dupa ce s-a lasat de fumat a fost diagnosticat cu Alzheimer. :( Nu a atins limita total inconstientei si radea, zicand ca mai bine nu renunta la fumat.
      Sigur ca fumul se strecoara, dar una e cand tragi fumul altuia direct in nas si alta e cand e mai mult miros decat fum. Si pe sora mea o deranjeaza fumul de tigara, dar o afecteaza doar cand e foarte dens, ceea ce nu se intampla, pentru ca nu sta in camera cu fumatori. :)

      Indraznesc ca inaintasii fumatori nu erau in mod deosebit afectat de tutun, din mai multe motive: cei mai multi nu sudau tigarile, hrana era curata si chiar tutunul era mai... brut, adica fara atatea arome chimice 9si altele). Am fost curioasa cu ani in urma, si am "cercetat" unele afectiuni pe care le poate cauza fumatul, dar sunt atatea alte cauze pentru aceleasi afectiuni incat mi se pare hazardat sa afirm ca se moare pe capete strict din afectiuni cauzate de fumat. Pe vremuri, sanatoriile pentru bolnavii de palmani erau pline mai mult cu oameni care nu fumau nici macar pasiv.

      Daca tot se bate atata moneda impotriva fumatului - pentru ca vor, cu orice pret, sa le fie bine oamenilor, ma intreb de ce nu interzic fabricile de tutun! Him! De fapt, stiu raspunsul la intrebare. :)

      Tutunul din tigarile Carpati era bun impotriva durerilor de dinti - unde erau carii "deschise" - se ardeau firele de tutun pe o farfurioara, de exemplu, si lichidul rezultat se lua pe un tampon mic de vata si se punea pe dintele bolnav - durerea trecea (cat sa ai o noapte linistita pana ajungeai la dentist) :))
      Despre oprirea sangerarii nu stiam.
      Scrumul de la tigari e bun impotriva unor daunatori ai plantelor... Intr-o camera unde se fumeaza mult nu prea intra tantarii, si nici viespi sau albine.

      Pupici! <3

      Ștergere
  5. Constat că comentatorii de aici cred că trebuie mărite amenzile.
    Oare n-ar trebui instalate scrumiere peste tot şi-atunci îl poţi amenda pe cel care aruncă alături.
    Sau nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Majorarea amenzilor nu rezolva mare lucru - mica sau mare, amenda poate fi data celor prinsi in fapt de cei care au atributii in a da amenzi.

      Ideea scrumierelor e buna, categoric! Dar, din constarile mele, ori ca e scrumiera ori ca e cos de gunoi (chiar si dintre cele cu margine speciala pentru tigari), tot pe langa se va arunca... In Bv sunt multime de cosuri de gunoi (erau mai multe, dar au fost vandalizate): in statii, de-a lungul strazilor si bulevardelor etc. (la distanta nu foarte mare intre ele)... Chistoacele tot pe jos sunt. Intr-un fel, inteleg de ce nu arunca in cos chistocul cineva care scapa tigara cand vine autobuzul: sa nu ia foc ce-i in cos. Pe cei care fumeaza in faţa magazinelor unde lucreaza si arunca chistoacele la un metru distanta nu-i inteleg.

      Ștergere
  6. Am coadă la citit articolele, știu, :)
    Însă datorită timpului putin pe care îl mai am, am hotărât ca sa mai reduc sau să tai cumva rația la net, intrucat am foarte mult de lucru si acasă si la servici, așa că printre altele o să mai rasfoiesc din urmă, că văd multe articole foarte interesante care nu vreau sa le ratez..

    Pentru început țin să te Felicit pentru că ești o fumatoare responsabilă, pe bune !!!
    Eu nu am auzit și nu am întâlnit până acum un fumator care să poarte scrumiera după el pretutindeni, sincer..<3
    Dar cu toate aste te îndemn să te lași naibi de fumat, nu merită oameni așa valoroși și frumoși să-şi ruineze economiile, să-şi strice frumusețea, dantura, plămânii, arterele și cate si mai câte.. Asta a fost o paranteză, așa că poti s-o ignori..
    Mă alatur si eu acestei inițiative și sper pe lângă distribuiri, like-uri si alte ganduri, sa pot și să scriu și sa public un articol despre Nu arunca chiștoace..

    Săptămâna Frumoasă să Aveți !!!


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i bai! :) Daca vrei sa citesti, ma simt onorata, dar nu trebuie sa si scrii ceva - stiu cum e cu timpul dramuit. :)
      Iti multumesc pentru apreciere si pentru prezenta aici.

      Ma straduiesc. Bunicul patern avea o "scrumiera" la purtator. Mi-a placut atat de mult ideea incat am preluat-o - era cea mai simpla solutie pentru a nu arunca chistoacele pe jos, mai ales ca in perioada in care am inceput sa fumez areau foarte rare cosurile de gunoi stradale. Cutiuta nu ocupa lor, incap in ea trei chistoace - poate fi golita in primul cos de gunoi. :))

      Multumesc pentru gandurile de bine! Si singura ma indemn sa ma las de fumat! :(( N-am ambitie, altfel nu-mi explic! Motive pentru a fuma am gasit destule! :)) Am aprins prima tigara intr-o perioada de stres maxim (a fost mai mult decat stres) si cu ea am ramas. :( In acel prim moment a fost teribil de linistitoare! Am fumat trei, una dupa alta si... am lesinat. Trei zile n-am stiut de mine (am dormit!), desi - mi s-a povestit - in una dintre aceste zile am avut musafiri, le-am facut cafea, am discutat cu ei. Habar nu am! :))

      Important este ca esti de acord cu aceasta campanie. Ar fi culmea sa nu fii, din moment ce esti nefumator. :)

      Multumesc! Saptama minunata iti doresc sa aveti si voi! Spor la lucru! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.