2019-07-03

Ce ne-am face fără zgomot?

Ne-am face bine. Am fi mai calmi, mai liniştiţi. Somnul ne-ar fi mai odihnitor, noapte de noapte, fără întreruperi, am lucra mai cu spor, am avea mai multă energie pentru activităţile zilnice.
Lumea devine din ce in ce mai zgomotoasă. Oamenii reacţioneaza la zgomot in funcţie de vârstă, de temperament, de starea de sănătate - dar zgomotul continuu şi intes îi va afecta pe toţi la un moment dat. Suntem asaltaţi de zgomote acasă, la muncă, pe stradă: diferite aparate şi utilaje, sunetul sirenelor, soneriilor, claxoanelor, zgomotul din traficul rutier, aerian, feroviar etc.. Şi bâzâitul muştelor ajunge factor de mare stres la un moment dat!

Sunetul este rezultatul vibraţiei unui corp solid, lichid sau gazos. Aceste vibraţii induc local o variaţie a presiunii atmosferice a aerului, care se propagă şi pe care mecanismul urechii îl converteşte în informaţii care sunt analizate de către creier şi percepute drept sunete. Zgomotul este perceput ca un sunet nedorit, o senzaţie auditivă dezagreabilă. Cele trei caracteristici fundamentale ale unui zgomot sunt: intensitatea (măsurată in dB), durata, frecvenţa (măsurata in Hz). Sunetele sub 20 Hz (infrasunete) şi cele peste 20.000 Hz (ultrasunete) pot determina disconfort şi leziuni, chiar dacă nu pot fi auzite. (sonometru.ro)
Un ţanţar nu te lasă să dormi, să citeşti, să înveţi - şi produce un zgomot de circa 20db! Ce să mai zicem de zumzetul centralelor termice, de cel al aparatelor de aer condiţionat, frigiderelor, ventilatoarelor, traficului rutier sau aerian! De exemplu, o persoană normală supusă la un zgomot de 45 dB (o discuţie cu voce mai joasă, de exemplu) nu poate dormi.

Tehnologizarea vine la pachet cu zgomotul! Pentru linişte, cei mai mulţi trebuie să plece departe de casă, timpul nu le permite să o facă periodic şi disconfortul se accentuează, nivelul de stres creşte şi… producătorii de medicamente se îmbogăţesc vânzând fel şi fel de pilule care diminuează nivelul de stres până la a te face legumă, un roboţel nu tocmai funcţional, dar suficient de bun să se târască la muncă şi apoi acasă. Lipsa somnului, slaba putere de concentrare şi stresul ridicat sunt semnele clasice ale efectelor zgomotului asupra organismului omului. Expunerea la zgomot conduce şi la tulburări de auz, dar şi la afecţiuni cardiovasculare - încă nu se ştiu toate efectele zgomotului asupra sănătăţii.

In oraşe (dar nu numai) - unde e concentrată cea mai multă populaţie, impactul zgomotului e accentuat de alţi factori de stres din mediu: poluarea aerului, produsele chimice.
Se face mare caz că zgomotele aparatelor de aer condiţionat, de exemplu, sunt inerente şi nivelul de zgomot nu depăşeşte limita admisă prin legislaţiile statelor. Hîm! Când un aparat de aer condiţionat zumzăie toată ziua şi toată noaptea nivelul de stres creşte considerabil! Nici centralele termice şi nici aparatele de aer condiţionat nu sunt - in majoritatea cazurilor - montate pe materiale care absorb vibraţiile şi sunetele. Unul are aer condiţionat in casă, zece suferă de la zgomotul produs de aparatul lui. Unul ascultă rock la max şi-i place, altul simte că o ia razna de la muzica ce nu-i place.

Pentru oraşele mari zgomotul a devenit un flagel! Efectul zgomotului asupra sănătăţii mai depinde de timpul expunerii, intensitatea sunetelor şi frecvenşa acestora. Unii afirmă că s-au obişnuit cu zgomotul şi nu-l aud atunci când dorm - nici eu nu aud zgomotele (chiar cele mari) după ce am adormit - dar e o iluzie că nu ne afectează zgomotele pe care nu le auzim in mod conştient (creierul le înregistrează şi somnul nu este unul tocmai odihnitor, deşi e adânc - totuşi, cei care pot dormi când e zgomot au mai multe şanse să rămână sănătoşi mai mult timp). Cei mai afectaţi de zgomot sunt copiii, tinerii şi cei de vârstă mijlocie - vârstnicii percep mai greu sunetele, de aceea sunt mai puţin afectaţi de tulburările de somn induse de zgomote.
S-a dovedit faptul că sunetele continue sunt mai dăunătoare decât cele intense. O claxonare puternică o auzi o dată şi gata, un zumzet de motor al unui aparat de aer condiţionat, de exemplu, îl auzi continuu (nici nu mai contează dacă decibelii se încadrează in limita legal admisă, dar cu cine să te înţelegi!?) Infrasunetele sunt cele mai periculoase - deşi nu le aude, omul este afectat de ele. Infrasunetele sunt utilizate, de regulă, in seismologie, la studiul cutremurelor. In natură, infrasunetele apar in urma avalanşelor, cutremurelelor, cascadelor, fulgerelor, desprinderilor de iceberguri; valurile oceanelor produc infrasunete. Dar şi omul e producător de infrasunete: explozii, turbine eoliene, motoare diesel, subwoofere (tip special de difuzor, dedicat reproducerii frecvenţelor audio cunoscute sub numele de bas). (wikipedia) Infrasunetele pot cauza anxietate, dureri de cap şi dureri in coloana vertebrală.
Volumul şi frecvenţa efectelor de sunet afectează in mod direct auzul (afectează celulele urechii interne) - care se pierde treptat (mai repede decât se întâmpla in procesul natural al îmbătrânirii). Zgomotul sporit din oraşe poate provoca insomnie, oboseală rapida, stare de somnolenţă, agresivitate, poate afecta funcţia de reproducere şi poate contribui la tulburări psihice grave. (ecology.md)
Dacă v-aţi aflat vreodată într-un restaurant sau bar aglomerat, aţi experimentat “efectul Lombard”. Noi avem tendinţa de a vorbi mai tare deoarece nivelurile de zgomot din jurul nostru cresc, creând un ciclu vicios de poluare fonică. Într-un restaurant, nivelul de zgomot rezultat este puţin mai mare decât o iritare. Dar, în şcoli şi spitale, efectul Lombard are consecinţe mai serioase. (rockwool.ro) Vocea profesorilor este afectată in sălile de curs pentru că trebuie să ridece tonul; capacitatea de învîţare a copiilor este afectată in mediile zgomotoase.
Poluarea acustică (fonică sau sonoră) este o componentă a poluării mediului, produsă prin zgomote. Poluarea fonică are impact negativ şi asupra animalelor şi păsărilor.
Zgomotul este a doua ameninţare ambientală majoră la adresa sănătăţii în Europa (după poluarea aerului), conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

10 comentarii:

  1. Nu mi-au placut niciodata zgomotele puternice, nici chiar muzica data la maxim nu mi-a placut! Nu am avut parte de zgomot mult si nu stiu daca acum m-as mai putea obisnui cu el. Vorba prietenei mele din Franta (Dumnezeu sa o ierte!) spunea mereu ... am venit la voi sa ascult linistea!
    O seara linistita îti doresc! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca numai teoretic ne-am putea obisnui cu zgomotele.
      Imi place sa ascult muzica la max, dar prefer la casti, 'ca nu le place si vecinilor - nu am un obicei de gen (nu vreau sa surzesc inainte de vreme). :) Dar nu am aspirator silentios, nici uscator de par silentios, nici blender silentios! :)) Doar ca nu le folosesc in "orele de liniste" (exceptie face uscatorul de par, dar nu se aude la vecini). :)
      Pana acum vreo 10 ani, in zona aceasta puteam asculta linistea, apoi... minimarket la parter, masini care intra in zona pentru a intoarce, pentru a descarca marfa, pentru a gasi loc de parcare... Nici noaptea nu mai e la fel de linistit. Sa stau cu geamurile inchise mi-e imposibil si sunt zile cand nu-mi aud nici gandurile. :)
      Multumesc. Noapte buna! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Inainte sa se vanda tot, la mezanin la noi era Mobila. Un magazin mare care se intindea pe suprafata a doua scari de bloc. Acum l-au fragmentat.. in fine.. La noi la intrarea in bloc au trantit sub usa (ca sa te picure in cap) doua aparate duble de aer conditionat care huruie intr-un hal de te innebunesc.
    Inainte nu era asa ceva si cand intrai in magazin era foarte placut. Dar nah...
    Nici nu pot dormi uneori de zgomot si nu e neaparat tare cat continuu, ca o vibratie... :(. Si mai cred ca e si o aeroterma ceva prin vecini care iar ma bazaie ... :))).

    Ah... apropo de poluarea fonica... Atunci cand locuiam in cartierul copilariei, dimineata ne trezeam in cantec de pasari... Acum ma trezesc in "zumzet" de masini. Cand e o sarbatoare mare de dispare lumea din peisaj imi vine sa cobor si sa imbratisez asfaltul de fericire... haha. (Rasu-plansu)
    Pupici cu drag

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la noi, cand s-au cumparat apartamentele (pe la mijlocul anilor 1960) si a inceput construirea, la parter era un magazin luuung, cu incaltaminte, haine, mercerie, croitorie (nu si cusatorie), si era liniste si pace, pentru ca nu aduceau zilnic marfa. Acum... jale! Toata ziua zdrong-bong, vociferari, motoare, glasuri, tutun... Din spirit de fronda, :) eu nu (mai) cumpar din magazinul in cauza, desi e la doua minute de mine. :)) Mai au si o "camera" unde toata ziua si toata noaptea zumzaie ceva si se misca frunzele teiului inalt cat vreo trei etaje si pute a detergent uneori... :(( Pe alti vecini cica nu-i deranjeaza putoarea de detergent - dar... ei isi tin geamurile inchise vara, sa nu intre caldura, si le tin inchise iarna, sa nu intre frigul. :)) Cred ca nu mai am mult si fac o sesizare serioasa la agentia de mediu! :)) Daca altfel nu vor sa priceapa... :(

      Pana sa se infiinteze acest minimarket la parter (2014) si aici ma trezeam in ciripit de pasari, aer curat... Acum... motoare, strigaturi. Si inca e bine! In primele luni au avut deschis de la sapte dimineata!!! Ei trezeau pasarile, cand descarcau masinile de marfa! Apoi au facut oamenii "scandal" si deschid abia de la opt, dar marfa aduc mai devreme, iar ei vin pe la ora 6:30 si da-i si discuta - cu voce tare, altfel nu se poate.
      Iti inteleg tendinta de a imbratisa asfaltul! :))

      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  3. Na, şi eu cu muzica la căşti, mai ales dacă e o melodie care-mi place mult, ascult aproape la maxim. În schimb, dacă televizorul e mai tare deja simt că e o presiune şi nu prea pot. În cluburi niciodată nu mi-a plăcut. Bum-bum-ul ăla mă indispune rău de tot. Şi ţânţarul e tortură curată :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Muzica tare, si eu (la casti sau altfel, cand nu deranjez) dar cu televizorul tot ca tine. :) Nici mie nu mi-au placut discotecile, pe vremuri, si nici cluburile de azi nu-mi plac - din cam aceleasi motive, dar imi plac localurile unde se canta "live" sau e difuzata muzica aproape in surdina. :)
      Din fericire, in ultimii ani n-am prea avut parte de tantari in zona. :) ("oficialii" se pare ca si-au facut datoria).

      Ștergere
  4. Ce bine ar fi fără zgomot! O liniște dulce și odihnitoare! De când mă știu, am nevoie de liniște măcar jumătate de oră pe zi să mă refac psihic. Deși liniște reală nu am mai avut de multă vreme. De obicei stau în bucătărie unde bâzâie frigiderul și detectorul de gaze.

    Tot e bine și așa.
    Când ne-am mutat la casa noastră, liniștea a fost cap de listă la criterii, noi locuind mulți ani în chirie, la stradă, unde treceau mașini zi și noapte.

    Weekend frumos, cu liniște muuuultă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Excelent ca ati putut alege un loc linistit pentru a trai!

      Pfuuu! Sunt zile in care am tendinta sa las totul balta si sa fug intr-o padure macar pentru cateva ore! :) Cred ca, la revenirea in oras, zgomotul mi s-ar parea si mai cumplit! :))

      Multumesc, la fel! Weekend frumos si linistit (si liniste!) :) iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  5. Și când te gandesti că sunt oameni care lucrează in secti cu zgomot infernal, și nici nu le pasă, apoi nici cei cu protecția muncii nu își fac treaba, la fel nici cei care trebe să facă masuratori regulate nu-i vezi cu anii..
    Sa nu mai zic că se lucrează cu utilaje, mașini și aparate din anii 60,70,80 poate și mai vechi..
    No, astfel de utilaje ar fi trebuit casate de cel putin două ori, WHAAT ??? Da, și noi și alti lucram cu ele.. Normal că astfel de mașinării produc zgomote și vibrații puternice pentru că au un grad ridicat de uzură + că se mișcă din toate balamalele ca mașina de spălat whirlpool atunci cand incepe sa stoarca o i-a la fugă prin baie bucătărie, etc..
    Masinariile mai noi sunt mai silentioase și economice, însă costă mult să cumperi o masinarie nouă, nu ??
    Eu unde lucrez sunt circa 6 utilaje care produc zgomot imens, iar 3 tot timpul merg aproape 8 ore..
    Eu unu îmi pun dopuri din alea ce se mulează in ureche și ma protejez pe cat pot, însă și aici dau peste fel de fel de oameni care mă consideră ciudat, uni rad de mine de parcă eu fac rău că îmi pun morcovii ăia în urechi nu ei care stau în zgomot intens și prelungit tot timpul..
    Apropo, sunt in farmacii astfel de dopuri la pachet + ca vin și cu o cutiuță care după ce le scoți din urechi pui dopurile in cutiuta care se inchide ermetic, și sunt acolo cateva perechi de dopuri care îți ajung mult și bine și nu sunt scumpe..

    Zile liniștite fără zgomot și vibrații !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este un adevar trist... Zgomotul la locul de munca este "tratat" (si) separat, existand un regulament care trebuie respectat dar, dupa cum ai observat si tu, nu prea fac angajatorii caz de aceste reguli si nici angajatii nu au curaj sa isi ceara drepturile in materie sau sa reclame (unii nici nu le stiu, crezand ca asta-i munca si nu au ce face) :(
      Una dintre aceste reguli este ca angajatii sa primeasca "dopuri" sau casti cand lucreaza intr-un mediu extrem de zgomotos. Tu ai stiut sa te protejezi, si cine se amuza pe seama ta habar nu are ca astfel de reguli sunt chiar impuse prin lege in anumite situatii, facand parte din "protectia muncii".

      Haha! Am avut o masina de spalat Bosch, cu ani in urma (care ajunsese sa fie foarte veche la un moment dat - facea zgomot doar la stoarcere) In 1995, cand am cumparat-o, ar fi trebuit sa fie montata de ciment in baie, dar nu a fost. Prima data cand am spalat cu ea a plecat la plimbare si-a blocat usa de la baie in timp ce storcea! :)) A fost ca-n filmele cu prosti mai apoi! :)))
      Mai apoi a fost tintuita!
      Cat mai costa azi o masina de spalat nu prea stiu... daca nu arunc o privire pe net.
      Am vazut si eu astfel de dopuri la cineva - am fost tentata sa-mi cumpar, pentru a nu fi trezita in zilele in care zgomotul de afara e prea mare (tin un oberliht deschis non-stop, fie vara fie iarna) dar nu-mi place cum se simt in ureche, plus ca am pitici pe creier si mi-am spus ca n-as auzi ceva ce ar trebui sa aud - oricum, cand dorm, regula e ca nu aud nimic; ma trezeste doar zgomotul intens si de lunga durata (cum se intampla pe afara) si nu pot adormi cand e zgomot intens - dar noaptea e doar un bazait de aparat de aer conditionat, pe care, in final, constientul il ignora - nu si subconstientul.

      Multumesc, la fel! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.