2012-09-26

Vlad Țepeș și Katharina

Vlad Ţepeş (n. Nov/Dec. 1431 – d. Dec. 1476) a fost nepotul lui Mircea cel Bătran şi fiul lui Vlad Dracul, de la care îşi trage numele de Dracula, sau Draculea fiu al lui Dracul.
S-a născut în cetatea Sighişoarei (Segesvár / Schassburg).

Numit de Ioan Corvin guvernator militar – rang deţinut şi de tatăl său, Vlad Dracul – se ocupă cu negoţul de cai, reuşind să strângă o avere considerabilă. Locuieşte în Braşov, într-o casă fortificată, aflată lângă muntele Tâmpa, undeva pe actuala stradă Constantin Lacea. În 1453 însă, Ioan Corvin a ordonat demolarea cetăţii Brassoviei, aflată pe Tâmpa. Cu marile pietre rămase din ziduri, lespezi cioplite de meşterii Cavalerilor teutoni în 1211, i se ordonă lui Vlad Ţepeş, pe atunci guvernator militar, să întărească zidurile cetăţii şi a bastioanelor. Cu această ocazie, Vlad îşi construieşte, nu departe de vechea Brassovie, o casă fortificată.
**
Pe Katharina Siegel, care se remarca printr-o frumuseţe ieşită din comun, a întalnit-o Vlad în apropierea Crăciunului anului 1455 și inima lui de gheață s-a topit.
Câteva fete foarte tinere se chinuiau să tragă la deal, prin zăpadă, o sanie mare, plină cu provizii pentru soldaţii din Bastionul Ţesătorilor, situat în apropierea casei lui Vlad. Aflat împreună cu ofiţerii săi la baza dealului, a sărit să le ajute. Galanteria voivodului li s-a părut tuturor ciudată, până au înţeles că acesta nu-şi mai lua ochii de la codana blondă cu ochi albaştri.
Khatarina era fiica starostelui țesatorilor (zunftmeister) din Corona, Thomas Siegel, și relația ei cu voievodul a durat 20 de ani; au avut împreună cinci copii: Vladislav (1456), Catherina (1459), Christian (1461), Hanna (1463) şi Sigismund (1468).
Crudul voievod – se spune – a copleșit-o pe tânăra lui iubită cu multă tandrețe, în timpul celor douăzeci de ani.
cilaj foto portret Vlad Tepes si iubita lui
Când l-a cunoscut pe voievod Katharina avea vârsta de 17 ani și el 24 de ani. Ea a crescut la Mănăstirea Franciscanilor din Mahlersdorf, după ce un incendiu i-a lăsat săracii lipiți. Sărac și bolnav, fostul conducător al breslei țesătorilor locuia împreună cu familia la rudele soției, Susanna (născută Fronius), în casa numita Tartler (imobil care există și azi, pe strada Poarta Șchei nr 14, numită pe atunci Ulița Albă). Azi, imobilul aparține Bisericii Evanghelice. Țepeș trecea des pe la această casă pentru a o vedea pe iubita sa, Katharina, care își petrecea cea mai mare parte a timpului țesând într-o cameră de la parter. Îi comanda cele mai frumoase rochii, din mătase și dantelă aduse din Veneția și Flandra.

Până s-o cunoască pe Katharina, Ţepeş a avut mai multe iubiri, între care Ursulla (din Schassburg / Sighişoara), Erika (din Bistriţa) şi Lize (din Hermannstad / Sibiu). Aceste cuceriri ale domnitorului au creat nemulţumiri în rândul breslelor săseşti, familiile tinerelor dorind să le căsătorească cu cineva din comunitatea lor. Ţepeş a avut grijă să le căsătorească sau să le logodească pe toate iubitele sale de până la Katharina. Pe aceasta nu concepea să o împartă cu cineva.

Cronica transilvană din secolul al XVIII-lea mai arată că idila Prinţului Vlad,  guvernator militar, şi Duce de Făgăraş şi Amlaş, cu frumoasa Katharina a creat revoltă în rândurile pretendenţilor la mâna fetei, trei dintre ei provenind din familii înstărite ale comunităţii săseşti, fapt care l-a enervat pe acesta.
*
În timpul masacrului din Bartolomeu, la urechile domnitorului a ajuns vestea că nevestele negustorilor din cetate au atacat casa unde locuia Katharina. Au bătut-o şi au pus-o la Stâlpul Infamiei (în Piața Sfatului – cum e numită azi piața, erau judecate vrăjitoarele și se aplicau public pedepse corporale vinovaților de fapte grave – pentru faptele mărunte locul de execuție era Dealul Furcii).
Pentru că i-au tăiat cozile, domnitorul a ameninţat cã va da foc întregii cetăţi. Ca s-o scape pe iubita sa, i-a eliberat pe ceilalţi negustori saşi ce urmau sã fie ucişi.
Legenda spune cã Ţepeş ar fi reuşit să recupereze una dintre cosiţele Katharinei, pe care apoi a păstrat-o aproape cu sfințenie. Într-o zi a surprins-o pe soţia sa că umbla în dulapul în care îşi ţinea, ca pe un obiect sacru, cosiţa. S-a supărat foc şi a bătut-o. Vlad Țepeș voia să o ia ca soție pe Katharina, dar religia nu permitea despărțenia, deşi avea mai mulţi copii cu amanta din Braşov. I-a scris des Suveranului Pontif, Papa Pius II, cerându-i o scrisoare de indulgență pentru a i se anula căsătoria cu prima soţie, Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei, dar nu a primit aprobare.
În 1462, cetatea de la sud de Carpaţi (Poienari, se pare – dar aceasta e situată pe malul Argeșului, nu pe cel al Râului Doamnei), unde s-a refugiat Ţepeş, este asediată de turci. Boierii l-au trădat, trecând de partea fratelui său, Radu cel Frumos, care era sprijinit de otomani. Soţia lui, pentru a scăpa de temniţa turcească, s-a sinucis aruncându-se în râul ce înconjura cetatea.

După moartea domnitorului, Katharina, ajunsă la 39 de ani, s-a întors la mânăstirea unde copilărise.
Ţepeş s-a îngrijit de toţi urmaşii săi, lăsându-le moştenire pământuri şi case.
Se spune ca dragostea pentru Katharina i-a stârnit crize foarte violente: lovea cu sabia lucrurile din jur sau se răzbuna pe cei care erau prin preajmă. Scenele de gelozie ale domnitorului au îngrozit cetatea Braşovului - în una dintre acestea fiind rănit un preot. Unii sunt de părere că și idila pe care domnitorul a avut-o în Braşov a dus la naşterea mitului vampirului însetat de sânge. Faptele lui de cruzime au fost relatate – cu ilustraţii pe măsură – mai ales în cronicile săseşti redactate după 1462, la Sibiu şi Braşov care l-au înfăţişat ca pe un personaj violent.

Iubiri in umbra istoriei – Vlad Tepes si Katharina puteti citi si la pandhoraa

Casatoriile lui Vlad Țepeș
A fost căsătorit de trei ori:
- cu o nobilă din Transilvania (1442) – Anastasia-Maria Holszanska (Cnejna Bathory) a Transilvaniei, nepoata de soră a Sofiei Jagello, regina a Poloniei, soția lui Vladislav al II-lea) și a avut doi fii: pe Radu şi Vlad; în 1462 se sinucide, aruncându-se în râul care înconjura cetatea (un afluent al Argeșului, numit de atunci Râul Doamnei) – nu voia să ajungă prizoniera turcilor;
- cu Jusztina Szilagyi a Moldovei; i-a avut pe Mihail şi Mihnea (I cel Rău, care va domni în Țara Românească);
Editare ulterioară: Informatie primita de la Botond Nagy de Kaal, intr-un comentariu:
Jusztina Szilagyi de Horogszheg era verisoara lui Matei Corvin. Jusztina era fata lui Osvat Szilagyi de Horogszeg, fratele lui Erzsebet Szilagyi de Horogszheg. Erzsebet era mama lui Matei Corvin.
- cu Ilona Nelipic a Valahiei, în 1463 (cum pare să rezulte dintr-o scrisoare trimisă lui Matei Corvin) verişoară a lui Matei Corvin, alături de care a trăit într-o casă din capitala maghiară – au avut o fată, Zaleska.
Ceremonia a avut loc în 1463, cel mai probabil la Buda, dar nu sunt clare împrejurările exacte și nici identitatea miresei. S-a speculat că era fie o verișoară a lui Corvin, fie o aristocrată influentă.

a) Notă: sunt surse în care se afirmă că a fost căsătorit numai de două ori și prima soție se numea Elisabeta – nu știu care sursă e credibilă. Sunt date contradictorii și în ceea ce privește copiii pe care i-a avut din căsătoria cu Ilona. Dacă știe cineva date precise îl rog să menționeze. Mulțumesc.
În The British Chronicles vol 2, David Hughes, sunt menționate cele trei căsătorii.

b) Nota: in cuprinsul comentariilor sunt informatii interesante.

25 de comentarii:

  1. fascinant barbatul Vlad Tepes...am si eu o postare despre dragostea lui cu Katarina :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar fascinant! De ce nu ne-au invatat la scoala si despre acestea? :)

      Am cautat cu Google si am gasit postarea ta pe tema. Ai scris mai frumos, mai... coerent.
      Am facut o trimitere spre acea postare.

      Ștergere
    2. esti tu draguta,multumesc...imi par bine ca ti-a placut,asta conteaza...
      e uite ca eu am avut cu profesoara mea de istorie din scoala generala...ea ne povestea printre date fixe si batalii cu ce se imbracau doamnele la curtea Regelui Soare sau ce mancau romanii la celebrele lor bancheta,tot atunci am aflat de existenta vomitoriilor si multe altele...asa am invatat sa scormonesc si sa incer c sa aflu ce se afla in spatele figurilor istorice...si am aflat ca si erau tot oameni doar ca nu obisnuiti! :)
      imi place ca regasesc si la tine aceeasi curiozitate :)

      Ștergere
    3. Ce faina profesoara ai avut! In generala am avut o doamna care aproape ca ne batea daca nu invatam ce dicta ea... Poate ca mi-ar fi placut si mie sa scotocesc in istorie, de atunci... Am descoperit farmecul istoriei cam tarzior... dar imi place ceea ce descopar :) E cu adevarat incitant! Ii inteleg acum pe arheologi si pe alti pasionati de gen!

      Regele Soare! Imi aminteste de cei 3 muschetari - care erau 4 :) Eee... asa a fost sa fie si scotocesc mai tarziu in... paginile istoriei! Relatiile dintre oamenii de atunci sunt mai interesante decat ceea ce faceau ei ca "oameni de stat".

      Si eu multumesc! Ceea ce ai scris acolo e concis!

      Viata fericita!

      Ștergere
  2. Interesant. Nu stiam toate aceste amanunte picante despre viata lui. Oricum...ca era ruda cu Stefan cel Mare se vede bine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu le stiam! Si, am mai scris pe undeva: tu esti "vinovata" :) Cautand informatii mai deosebite despre perioada interbelica - pentru Povestea parfumata - am dat de fel si fel de chestiuni care mi s-au parut interesante.

      Da - ce fain suna: se vede ca era ruda cu Stefan cel Mare! Dar am citit despre acesta ca nu poleniza chiar asa la intamplare cum se crede! :))

      Ștergere
    2. :) Eu sunt "vinovata", zici :) E o "acuzatie" care imi face mare placere. Posibil, dar tot le-ai fi descoperit, poate o idee mai tarziu si in alta imprejurare.
      Sigur ca nu era un animal...Era un ins cu o viata spirituala bogata, nu un simplu fante de mahala.

      Ștergere
    3. Adevarul este ca si mie imi place sa te "acuz" :)) Pur si simplu nu as fi aflat multe-multe daca nu era acea provocare a Povestii Parfumate cu diverse teme. Si pentru ca tu ai ales "parfum interbelic" am ajuns sa cunosc parfumul istoriei in general.

      Nu le-as fi descoperit! Asta stiu sigur! Nu le-as fi descoperit deoarece nu stiam ca... exista si nu as fi cautat, evident :) Asa cum nu mi-as fi dat seama cate parfumuri exista in lume! Stiam ca sunt mult-multe dar nu ma gandeam ca atat de multe si atat de pretioase, unele, si cu povesti minunate altele... fabricate / combinate de oameni deosebiti!

      Viata feiricita!

      Ștergere
  3. Eu am citit o carte in care se spunea ca Tepes a fost insurat cu sora lui Matei Corvin, cat timp a fost inchis si ca au avut impreuna 3 copii. Trebuie sa gasim masina timpului, sa ne intoarcem inapoi, pentru a afla adevarul. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Altfel spus: Vlad Tepes a fost insurat si a avut copii!

      Zau ca mi-ar placea sa aflu anumite adevaruri! :) Nu de alta, dar in acest caz sunt tot mai multi cei care vor sa se creada ca se trag din Vlad Tepes... Poate de aceea se mai inventeaza cate ceva, se "plaseaza" anumiti copii pe ici-colo, sa fie "arborele" mai stufos si descendentii mai multi :)

      Ștergere
  4. multe lucruri despre vlad sint lasate in negura-prima sotie facea parte din clanul bathory, inrudit cu vlad de altfel

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna! Jusztina Szilagyi de Horogszheg era verisoara lui Matei Corvin. Jusztina era fata lui Osvat Szilagyi de Horogszeg, fratele lui Erzsebet Szilagyi de Horogszheg. Erzsebet era mama lui Matei Corvin. Stiu, pentru ca Osvat Szilagyi este stramosul meu liniar. :-)

    Cu stima, Botond Nagy de Kaal

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru informatii.
      Cu stima,

      Ștergere
    2. Buna! Sunt si eu interesat de subiect pentru ca in urma vizitei in labirintul Castelului din Buda am citit pe un panou despre Vlad Tepes si sotia lui Jusztina Szilagyi (verisoara lui Matei Corvin). Acolo se spunea nici mai mult nici mai putin ca ea s-a aruncat de pe zidurile cetatii Poenari si ca Vlad a aruncat vina pe Matei Corvin deoarece el era inchis in acea vreme (chiar in labirint se pare ca si-a petrecut o vreme). Problema e ca el e inchis in noiembrie 62 iar nevasta-sa s-ar fi aruncat de pe ziduri tot in 62 (dar cand? dupa ce a fost inchis, sau mai inainte?). Dupa acest episod se spune ca ar fi devenit necrutator si sangeros.
      Acum problema e ca venit acasa si cautand pe internet am gasit , scuzati expresia "o varza" , Ilona e confundata cu Justina, mai mult uneori e pomenita drept sora lui Matei Corvin (eu n-am gasit sa fi avut vreo sora). Chiar pe wikipedia confuzia persista. Denumirile sotiilor si ordinea lor pare a nu fi ok. Nu am reusit sa identific o sursa corecta pentru ca multe au preluat informatiile gresite de pe wikipedia (cuvant cu cuvant) iar ce am mai gasit pe langa par sa fi sarit calul si mai mult.
      Concluzia e ca circula prea multe basme pe seama lui iar adevarul pare sa se fi pierdut.

      Ștergere
    3. Pe siteul The British Chronicle - e link la sfarsitul articolului - scrie despre 3 sotii… “Cneajna Bathory of Transylvania, Jusztina Szilagy of Moldavia, Ilona Nelipic of Wallachia” - ceea ce imi da peste cap ceea ce stiam… Si mie mi s-au parut cam aiurea informatiile despre sotii dar profu' de istorie pe care l-am avut in liceu n-a reusit sa ma lumineze si un alt prof n-am avut "la indemana" asa ca m-am multumit cu ceva acte de arhiva, cu ce au scris unii si altii de-a lungul timpului... :(
      In cautarile mele nu am reusit sa deduc cand s-a aruncat (exact) respectiva si nici chiar de unde anume… dar se pare ca el nu era inchis la acel moment, ci era pe cale sa piarda o batalie iar sotia s-a aruncat sa nu fie prinsa… Asa zice una dintre surse…
      Totul e… varza :( Pe masura ce trece timpul imi dau seama ca n-o sa aflu adevarul despre Vlad Tepes…
      Corect: se pare ca legenda s-a impletit cu faptele si nu se mai poate distinge exact… :(
      Am scris "articolul" cu speranta sa ma "descurc" in multele informatii contradictorii dar se pare ca ma "incurc" tot mai mult... :)

      Ștergere
    4. ok daca jusztina e verisoara ...mai bine spus a fos verisora lui matei corvin ce informatie poti sa imi dai despre Ilona Nelipic a Valahiei care apere in multe relaturi ca atea sotie si verisoara a lui matei corvin

      Ștergere
  6. Too bad this is all fiction. Vlads father married Cneajna and she was Moldovian, hence this is why Stefan and Vlad Dracula were cousins. Then, Vlads Father also married Cultuna, mother of Vlad the monk. Vlad Tepes was not married until late 1470's as was stated in the Kiriloov Belosersky manuscript. vlad Tepes had only three children. The first Mihnea (who many translate wrong to Michael) was with the Unmarried woman. The two other children were from Ilona Szilagyi of Horzgred (One of mihaly Szilagyis daughter)the other daughter of Mihaly was named Justina.. who Vlad did not marry. Nice Fiction though.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa'nteleg ca Vlad s'a casatorit prima oara la 11 ani??:-)) Penibil. Ca fictiune e buna de ceva povestea(Dac'ati schimba numele personajelor),da' istoric...si mai ales moral este egala cu 0. Vlad Tepes a avut 2 sotii:Fiica unui fost comandant din oastea tatalui si bunicului sau.(1457-1462) si pe Elisabetta Corvin(asa'zisa sora a lui Matei-mai exact o persoana apropiata casei regale.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru informatii.
      E bine ca tot intelegi ceva, pentru ca mie mi-e foarte greu sa discern fictiunea de faptele istorice. Nefiind istoric mi-e greu sa apreciez ce si cum s-ar fi putut intampla si cand si cu cine - n-ar fi fost primul (pe vremea aceea) casatorit la varsta de 11 ani :). Dar vezi, scriind randurile de mai sus am acces la informatii pe care altfel nu le-as fi avut si ajung la intrebari pe care altfel nu mi le-as fi pus.

      Ce te face sa crezi ca nu a existat Katharina?
      Cu stima,

      Ștergere
  8. Daca Vlad s-a nascut in 1431, iar el a intalnit-o pe Katharina in 1455 atunci el avea 24 de ani, nu 34. Am observat mai multe articole copiate pe diferite bloguri copiate din aceasi sursa gresita fara ca macar autorul sa faca un pic de cercetare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru atentionare. Am facut corectura necesara.
      Ideea pe care o urmaresc (am urmarit-o) - sa zic asa - cu acest "articol" este de a afla cat mai multe despre Vlad Tepes pentru ca - efectiv! - nu-mi dau seama ce e realitate istorica si ce este fictiune... Sunt multe surse (foarte multe!) si difera informatiile - in anumite cazuri difera esential de la una la alta... Probabil ca nu voi afla, dar tot am am mai aflat una-alta...

      Ștergere
  9. buna creed ca iilona huniade e aceias persona Jusztina Szilagyi de Horogszheg - loc de nastere sau unde sa crescut pentru ca am cautat in diccionar si am vazut ca Huniade (Hunyád) n. 1. Huniedoara; 2. supranumele maghiar al ilustrei familii a Corvinilor. HUNIAZI (HUNIADE), familie de cneji din Transilvania, întemeiată de Voicu, tatăl lui Iancu de Hunedoara, care împreună cu frații săi, a fost înnobilat, în 1409, de regele Ungariei Sigismund I de Luxemborg, primind castelul și domeniul Hunedoarei. Din această familie a făcut parte și regele Ungariei Matía Corvin. puate ca ilona es el numele care i sa pus in tara romaneasa pe acea vreme cunoscuta sau numita de catre unguri Valahia...daca ne punem sa invetigam in surse unguresti vedem ca pe ANASTASIA LA CUNOSC SAU APARE CU NUMELE DE Cnejna CARE INSEAMNA IN ROMANA FICA DE PRINT SAU MANA DE PRINT....Daca cineva are mai multe informati viabile nu numai care se gasesc in internet si ne puate lamuri cu toata incurcatura il invit sa ne dea o lamurire

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am gandit si la aceasta varianta... insa nu stiu cum sa discern ce e adevar, ce e fictiune si aproape ca nu mai reusesc sa inteleg... prea multe. :)
      Multumesc pentru comentariu (si scuze pentru intarziere - pur si simplu nu am primit alerta pe mail; am gasit comentariul pentru ca am primit alerta pentru ultimul postat).

      Ștergere
  10. *-* interesaaant.Eu am cunoscut odata un straa straa straaa etc etc :)) stra nepot al lui Vlad Tepes.Nu stie nici el momentan prea multe..gen nu l-am nici intrebat.Oricum..Vlad Tepes a fost un domnitor curajos care lupta pentru tara sa si nu era un vampir handicapat :))) astea-s povesti inventate de straini.care nici nul cunosc asa de bine cum AR TREBUI sa o facem noi .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are multa ambitie acest domn pentru a cauta in... arborele genealogic pana la Vlad Tepes. E destul de complicat - si costisitor - dar merita. Ii doresc sa reuseasca.
      :) Categoric, Vlad Dracul nu a fost vampir.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.