2013-03-01

Vă ofer ghiocei!

Odata, cu mult timp in urma, Soarele, luand infatisarea unui tanar, a coborat intr-un sat, la hora. Un zmeu l-a pandit si l-a rapit dintre oameni, inchizandu-l intr-o temnita ascunsa. Oamenii s-au intristat. Pasarile au incetat sa cante, izvoarele nu mai curgeau si copiii nu mai radeau. Nimeni nu indraznea sa infrunte zmeul.
Intr-o zi, un tanar voinic s-a hotarat sa plece in cautarea Soarelui si sa il redea oamenilor. Multi dintre pamanteni l-au condus si i-au dat puterile lor sa il infrunte pe zmeu, sa il biruie si sa elibereze Soarele. Drumul voinicului a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au inceput lupta. Zile intregi s-au infruntat pana cand zmeul a fost doborat. Slabit de puteri, ranit grav, tanarul a eliberat Soarele. Astrul s-a ridicat pe cer inveselind si bucurand lumea. Strigatele de bucurie ajungeau pana la tanarul voinic care se bucura si el vazand ca Natura revine la viata. Dar el n-a mai ajuns sa vada Primavara in toata splendoarea ei. Sangele i s-a scurs prin rani in zapada imaculata. Pe masura ce zapada se topea rasareau flori albe: ghioceii, care au ramas de atunci vestitorii Primaverii. Cand ultima picatura de sange s-a scurs tanarul a murit. De atunci, tinerii impletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu si le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul simbolizeaza dragostea pentru frumusetile eterne ale vietii: prietenia, fidelitatea si onoarea, amintind culoarea sangelui voinicului care si-a dat viata pentru intreaga omenire si albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a Primaverii.
*
Inainte vreme martisorul nu era oferit numai femeilor, ci era un dar care se oferea copiilor si tinerilor, indiferent de varsta acestora, in ziua de 1 Martie, inainte de rasaritul Soarelui. Adevaratul martisor era firul alb-rosu, care se purta in piept pana la primele semne ale instalarii Primaverii: cantecul cucului, venirea randunelelor sau a berzelor sau inflorirea visinilor, apoi se lega pe ramurile unui pom fructifer pentru a aduce noroc si belsug celui care il oferea pomului, sau era aruncat in directia de sosire a pasarilor calatoare si se striga: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".

Martisorul este, potrivit traditiei, un snur bicolor care aduna zilele, saptamanile si lunile anului in doua anotimpuri, iarna si vara, facut cadou la l Martie, ziua Dochiei, stravechi inceput de an agrar.
Dupa unele traditii, firul Martisorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi tors de Baba Dochia in timp ce urca oile la munte. Asemanator Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia toarce firul primavara, la nasterea anului agrar.

Traditia seculara spune ca Martisorul de argint, asemenea celui ancestral, este un odor sfant si trebuie respectat ca atare: el aduce norocul si sanatatea, alunga paguba si dusmania. Tot traditia spune ca cel care poarta Martisorul se imprieteneste cu Soarele, protectorul sanatatii, iar cel care-l daruieste, ofera celui drag o farama de Soare.

Am primit de la OchiiVerzi! Multumesc!
Acestea fiind scrise va ofer in dar Ghiocei, ca martisor, si va doresc tuturor sanatate si noroc.

16 comentarii:

  1. Primavara sa-ti fie mai calda ca oricand! La multi ani, cu primaveri senine!

    RăspundețiȘtergere
  2. O primavara superba iti doresc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Primavara cu multe flori si incantare!

    RăspundețiȘtergere
  4. O primavara frumoasa si insorita :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Te pup, Diana.
    Toata bucuria lume iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasă povestea !
    Să ai o primăvară frumoasă,luminoasă și veselă!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc, Diana! Sunt foarte frumosi!
    O primavara minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce povestioara interesanta. Multumim pentru informatii si o primavara frumoasa!
    Ps: ai un martisor la mine pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc, si eu la randu-mi
    Ai tesut lait motivul martisorului si ne-ai daruit si noua ghiocei. Frumos.
    Multumesc inca o data.
    Un inceput de primavara frumos

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc, Diana ! O primavara frumoasa si pluna de bucurii sa ai ! Frumoasa povestea!
    P.S. Calculatorul meu sau netu' face "figuri". Am sters din greseala comentariul tau si imi cer mii de scuze. Eu sunt o mare zapacita !

    RăspundețiȘtergere
  11. O primăvară fericită și plină de realizări!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai prezentat atât de frumos legenda mărţişorului, încât am citit-o de două ori.
    O primăvară nesfârşită în suflet şi în gând îţi doresc.

    RăspundețiȘtergere
  13. multumesc Diana,multumesc de poveste,multumesc pentru frumosii ghiocei :)
    primavera sa te gaseasca vesela si sa iti aduca tot ce iti doresti!
    te imbratisez >:D<

    RăspundețiȘtergere
  14. Primavara frumoasa tie si tuturor vizitatorilor blogului tau!

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc, Diana! O primavara minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere