2015-06-09

Clubul cinefililor: Domino. Impresii de sfarsit de saptamana

sursa 
Domino (2005), in regia lui Tony Scott. In anul 1994, regizorul a citit un articol intr-un ziar si i-a venit ideea filmului, cumparand drepturile de la Domino Harvey. Fiind, la acel timp, una dintre putinele femei care erau vanatori de recompensa faptul a atras atentia directorului ziarului The Mail on Sunday si articolul a atras atentia regizorului asupra englezoaicei care locuia atunci in Beverly Hills.

Povestea se deruleaza la foc automat, nu prea ai timp sa te plictisesti, sa vezi eventuale gafe (poate a doua oara cand vezi filmul), sa realizezi ca actorii nu dau ce au ei mai bun…
Keira Knightley (Domino Harvey) se descurca in rol – mie chiar mi se pare ca i se potriveste, desi altii au alta parere.
Din distributie mai fac parte: Mickey Rourke – Ed Moseby, Édgar Ramírez – Choco; Delroy Lindo – Claremont Williams III, Christopher Walken - Mark Heiss, Mena Suvari – Kimmie, Jacqueline Bisset – Sophie Wynn, Jerry Springer jucandu-si propriul “eu”, Tom Waits – Wanderer, Lucy Liu – Taryn Mills, psiholog criminalist si altii. Intre altii, Tom Waits si Lucy Liu nu au cine stie ce roluri importante dar mi-a placut ideea prezentei lor.

Tom Waits si Kathleen Brennan sunt autorii melodiei Cold Cold Ground, in interpretarea primului.
Crestfallen sidekick / In an old café / It slept with a dream / Before he had to go away / There's a bell in the tower / Uncle Ray bought a round / Don't worry 'bout the army / In the cold cold ground […]
Alta melodie din film este Am I Really That Bad, compusa de Domino Harvey, Jan Pomerans si Solomon Mansoor, interpretata de Domino si The Dagger Baileys

Filmul este dedicat tinerei Domino Harvey, fiind in acelasi timp si (mai mult sau mai putin) biografic. Tatal ei a fost actor (Laurence Harvey) si mama alpinist utilitar. Tatal a murit cand ea avea opt ani, iar mama a trimis-o la un internat, in speranta ca-i va tempera spiritul rebel.
Dupa 12 ani ca model (la Ford Model Agency), Domino Harvey se prezinta la un seminar pentru locuri de munca unde se recrutau persoane care doreau sa devina vanatori de recompense. Se alatura echipei lui Ed Moseby si incepe viata aventuroasa a vanatorilor de recompense.
Actiunea filmului se deruleaza (in principal) in jurul jafului asupra unei masini blindate care transporta bani, dar ilustreaza aspecte din viata acestor, oarecum, outsideri. Intervin atat membri din doua bande mafiote cat si agenti FBI, urmaririle fiind destul de spectaculoase.

E un film alert, cuprinzand scene de violenta in limbaj, focuri de arma, urmariri, certuri, concurenta, tradare, erotism; are destule dialoguri amuzante si, oarecum, e si un film despre respect si prietenie pana la capat.

Nu e un film pe care il lauda specialistii genului dar, pentru ca nu sunt specialist, il laud si il recomand, total subiectiva, influentata de existenta in realitate a personajului Domino Harvey.

In loc de trailer recomand Das Model, melodie interpretata de trupa Rammstein, videoclipul fiind un montaj cu scene din film. Ritmul melodiei as zice ca e ritmul filmului:
http://www.youtube.com/watch?v=r7C6W0M5ME0 (la final apare si adevarata Domino Harvey)
Das Model se refera la Domino, Rammstein avand multe melodii care sunt inspirate din evenimente reale; ca exemplu: Donaukinder, despre cianurile scurse in Somes in anul 2000, la Baia Mare.

Domino Harvey (07.08.1969, U.K. – 27.06.2005 L.A., California), cea care a inspirat filmul lui Tony Scott, a murit acasa la ea, in Los Angeles, in urma unei supradoze, inainte ca filmul sa fie lansat. La momentul mortii se confrunta cu o posibila condamnare pe viata.
*
Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor - Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.

3 comentarii:

  1. gata, m-a captivat subiectul, in seara aceasta voi viziona filmul si voi reveni sa-mi spun parerea :)
    multumm mult pentru recomandare <3 Pup. O saptamâna minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-a impresionat teribil filmul, mai ales ca este o poveste reala! Îmi place mult Keira Knightley si rolul pe care-l face aici este colosal! Incredibil ce se întâmpla în lume... absolut incredibil, pentru noi, europenii.
      Genul reportaj face filmul sa iasa din sablon. Recunosc - urasc talk show-urile si nu voi putea întelege niciodata persoanele care iau parte live la asemenea spectacole ☺ ca cel la care a participat Lateesha, dar... probabil ca stilul acesta americanesc va ramâne pentru totdeauna de neînteles. Si mai recunosc ca ma bucur ca traim atât de departe de toate acestea...
      Gânduri bune si îmbratisari, de la duo pentru trio <3

      Ștergere
    2. Si mie imi place Keira. :) Filmul m-a atras inainte de a sti ca Domino a existat in realitate. E un film "usor", dar atractiv, numai bun la sfarsit de saptamana. :) Faptul ca fata a existat a facut filmul, in mintea mea, foarte bun. :)
      Nu l-am revazut de curand pentru ca - nu stiu cum se face!?! - s-au aglomerat multe si abia daca am apucat sa ajung la PC pentru relaxare, iar creierul mi-l simt stors cand ajung - si nu-mi place sa scriu (inclusiv comentarii) doar asa, sa fie...

      Si eu detest talk show-urile! Am senzatia ca asist la barfe sau stau si privesc cum traiesc altii... Cand sunt obligata (fiind in vizita sau altfel) sa asist la astfel de "spectacole" imi fac de lucru ori cu tigara (electronica acum) ori cu vreun copil. :))

      Multumim! Imbratisari si pupici cu drag, de la noi pentru voi! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.