2015-06-15

Clubul cinefililor: Spirit: Stallion of the Cimarron

Impresii de sfarsit de saptamana
Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor - Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.

sursa 
Spirit: Stallion of the Cimarron  (2002) – Spirit: Armasarul Vestului Salbatic – film de animatie regizat de Kelly Asbury si Lorna Cook; scenariul John Fusco (am consultat wikipedia). Matt Damon imprumuta vocea sa armasarului Spirit care calatoreste dincolo de granitele Vestului Salbatic, avand parte de o multime de peripetii. In timpul calatoriei se imprieteneste cu un tanar indian – ajutandu-se unul pe celalalt in anumite situatii - si isi intalneste marea dragoste (dar nu renunta la libertate nici chiar pentru dragoste – cum rezolva situatia vedeti in film) :)

Vineri am vazut filmul pentru a treia oara, la interval de cativa ani… nu pentru ca am vrut neaparat, ci pentru ca a fost difuzat la TV si ceilalti au vrut sa-l vada. L-am revazut cu placere. In minte (si suflet) am constatat ca mai aveam numai “spiritul filmului” :)
Mustangul numit Spirit creste alaturi de tatal lui, conducatorul turmei de mustangi de pe teritoriul Dakota. E un manz neastamparat si curios. Cand “civilizatia” ajunge si pe teritoriul Vestului Salbatic tanarul Spirit e capturat de cowboy si vandut unei trupe americane de cavalerie, unul dintre ofiteri dorind in special sa-l imblanzeasca pentru a-l calari. Spirit, insa, nu se lasa incalecat, pentru ca nu lasa pe nimeni sa-l domine. Asa incepe aventura cu ofiterul care-l vrea cu orice pret, dar nu-i poate invinge spiritul liber. Ajunge apoi in lanturi, la calea ferata, dar spiritul sau rebel nu poate fi nici de aceasta data invins. E liber si vrea sa ramana liber…
Cand isi da seama ca oamenii ameninta cu “drumul de fier” lumea lui declanseaza o adevarata catastrofa pentru a-i impiedica.

E un film animat, cu scene care “te tin cu sufletul la gura”, dar nu neaparat un film pentru copii – este (cum spun unii) un film pentru intreaga familie. Povestea nu este una profunda dar faptul nu diminueaza – in opinia mea – farmecul filmului.
E un film despre spiritul liber, despre libertate. Uneori, libertatea inseamna si renuntarea la ceva si inseamna asumarea responsabilitatii, a raspunderii pentru alegerile facute…

In anii 2002 si 2003 a avut 19 nominalizari si a castigat 8 premii.

Muzica e minunata si este, in cea mai mare parte, despre libertate, despre spiritul liber: Bryan Adams si Hans Zimmer, o combinatie irezistibila (pentru mine, cel putin):
Run Free
https://www.youtube.com/watch?v=f_55XNzqG0M (videoclip indisponibil in 30.12.2021)
(Hans Zimmer)
&
I Will Always Return – Bryan Adams (versuri)
[...] Now I know it's true / My every road leads to you / And in the hour of darkness darlin' / Your light gets me through [...] // Oh I hear the wind call your name / The sound that leads me home again / It sparks up the fire - a flame that still burns / Oh, it's to you - I will always return [...]
&
Here I Am - Bryan Adams (scene din film)
(piesa compusa/scrisa de Bryan Adams si Gretchen Peters - versuri, Hans Zimmer – muzica; nominalizata pentru Globul de Aur in 2003).
&
Get Off My Back – Brian Adams (scena din film, cand soldatii vor sa-l incalece)

7 comentarii:

  1. multe filme de desene animate sunt mai emotionante si mai reusite decât filmele artistice pentru adulti! :))
    Imi amintesc de Brother Bear (2003), Ratatouille (2007), Up (2009)... astea rapid asa din memorie :))
    Spirit nu am vazut, dar ma voi uita neaparat ☺
    Multumim pentru recomandare ♥ Pupici si îmbratisari <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti dau dreptate: mie-mi plac foarte-foarte mult filmele de desene animate. :)
      Ratatouille! Un "soricel" tare-tare dragalas! Mi-a placut mult! Brother Bear m-a impresionat mult - poate si influenta legendelor a contribuit.... :) Up nu am vazut - multumesc pentru recomandare.

      Muzica din filmul "Spirit" e super! Fiecare scena e mai intensa datorita melodiei perfect potrivita!

      Pupici si imbratisari cu drag! <3

      Ștergere
  2. imi plac tare mult desenele animate!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac animatiile foarte mult. O sa ma uit si eu la acest film cand voi avea ocazia!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. filmele de animatie sunt o incantare pentru orice varsta...se pare ca si cel recomandat de tine face parte din aceasta categorie :)
    pup Diana, buna dimineata! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună Diana!
    Îmi plac filmele de animație,mă bucur precum un copil când le văd,mulțumesc !
    O zi cât mai frumoasă îți doresc,draga mea!
    Pupic și îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.