2015-06-10

Escrocherii si hotii (III)

Continui seria metodelor prin care unii isi inseala semenii fara sa tina cont ca le pot provoca, uneori, socuri emotionale care le pot pune in primejdie nu doar sanatatea, ci si viata, daca au inima bolnava. Sunt curioasa cum s-ar individualiza fapta unui escroc a carei victima moare in urma unui atac de cord sau atac vascular cerebral dupa ce a fost inselat… Ar fi o pedeapsa mai mare?! Ca de impacare prin mediere sau altfel nu va putea fi vorba…

Intre zecile de metode de a insela se mai numara si urmatoarele:
9. Metoda “loz in plic”
Nici aceasta nu mai este o metoda care se practica, dar mai poate functiona in cazul celor care au venituri ilicite, pe care nu le pot justifica – era o metoda folosita adesea in vremea comunistilor, care nu stiau de gluma cand era vorba despre venituri ilicite (vorba vine, pentru ca si atunci, unii scapau, dar altii, pentru delapidarea unor sume mari din “avutul obstesc” sfarseau condamnati la moarte).
Inselaciunea se executa in apropierea agentiilor Loto, cel mai adesea imediat dupa ora inchiderii sau putin inainte si incep sa povesteasca oamenilor eventual adunati acolo despre castigullor la loz in plic si despre faptul ca tocmai s-a inchis agentia si nu-si pot ridica banii de care au nevoie urgent pentru cine stie ce motiv pe care-l inventeaza si propune sa vanda lozul, pe o suma mult mai mica, pentru a-si putea vedea de ale lui. Unii aleg sa dea banii, in speranta castigului mult mai mare inscirs pe loz – si mai apoi afla ca lozul e fals.
Si pe vremea cand era posibil castigul unui autoturism la loz in plic multi oameni au luat plasa…

10. Metodele “concursul” si “vanzare produse”
In cazul acestui gen de inselaciune escrocii apeleaza persoane diverse, de regula prin intermediul telefoniei fixe, se dau drept reprezentanti ai unor firme si anunta potentialele victime ca au fost alesi castigatori ai unui premiu consistent in eruro. Mai apoi incep conditiile: pentru a intra in posesia premiului castigatorul va trebui sa achite anticipat, prin virament bancar, diverse sume necesare – zic escrocii – acoperirii unor cheltuieli cu transportul, pentru taxe notariale, onorariul comisie de validare, deschidere cont sau alte cheltuieli, in functie de caz. Aceste costuri se pot ridica si la cateva mii de lei, dar ce-s cateva mii de lei cand e vorba de un premiu in valaore de cateva mii de euro?! Si multi platesc… taxa pe prostie.

In alta varianta, victima e anuntata ca a castigat si trebuie sa se prezinte intr-un anume loc pentru a ridica premiul. Ajunsa acolo afla ca, de fapt, nu a castigat, ci urmeaza o tragere la sorti. Va fi ceruta o taxa de participare sau victimei i se va cere sa asiste la o prezentare de vanzare a diverse produse.

Si variante mai sunt: victima primeste un mesaj text in care e anuntata ca a castigat un concurs x si pentru a intra in posesia premiului trebuie sa ofere anumite date personale; in alte cazuri li se cere sa incarce anumite cartele de telefon (care apartin escrocilor) sau sa vireze anumite sume intr-un cont, cu titlu de comision pentru ca au castigat licitatia, sau plata curierului.
In multe cazuri acest mod de a insela (ca si in multe cazuri de inselaciune prin metoda “accidentul”) il adopta puscariasii.
Fapt divers: s-a dorit instalarea unor aparate de bruiat telefoanele mobile din inchisori (poate ar trebui sa le interzica in mod categoric si sa le confiste pe cele despre care afla), dar autoritatile s-au opus pe motiv ca asculta convorbirile infractorilor si pot interveni sau pot aduna probe certe pentru o eventuala condamnare. Si ma intreb: daca asculta, de ce au fost lasati sa fraiereasca asa multi oameni? Dupa ce i-au prins si-au recuperat victimele banii?

In randul inselaciunilor savarsitea prin intermediul telefonului mobil se inscriu si mesajele primte de victime si prin care sunt anuntate ca au castigat un telefon performant scos la vanzare de operatorul de telefonie la care sunt abonati. Pentru a fi confirmati castigatori trebuie sa sune la un anumit numar – o cartela reincarcabila. In functie de numarul apelurilor cartela in cauza primeste credit din partea operatorului de telefonie.

11. Metoda “rezonanta magnetica”
Oamenii sunt racolati prin intermediul unor “fluturasi” in care li se promit analize medicale gratuite pentru depistarea anumitor boli, analize care, afirma reprezentantii firmelor, ar costa in mod obisnuit cateva sute de lei. Analiza e, de fapt, o biorezonanta care dureaza circa un minut si ale carei rezultate sunt interpretate de persoane care nu au calificare medicala.
Pe formularul de inscriere, doritorii de analize gratuite sunt incurajati sa scrie numele si numarul de telefon a zece persoane, pe motiv ca vor sa ofere si acelor produsele si serviciile lor, iar cel care ofera nume si numere de telefon are posibilitatea sa participe la o tombolo, premiul fiind “un cadou din partea companiei”. La seminarul care urma participantilor li se recomanda sa cumpere aparate “extrem de performante”; chiar daca preturile sunt foarte mari beneficiile pe care le aduc aparatele merita efortul financiar.
Medicii sustin ca e vorba despre o escrocherie prin care unele firme vor sa-si vanda produsele care sunt foarte scumpe, mult mai scumpe decat daca ar fi cumparate de pe internet.
Deloc surprinzator, rezultatele analizelor pe care le primesc participantii sunt aproape identice si nicio o valoare nu se inscrie in limitele normale.
Aceasta metoda s-ar putea inscrie la cea de mai sus, dar e considerata mai mult o tehnica de marketing, desi deloc onesta.

12. Metoda “cardul de sanatate”.
Cum sa scape cardul de sanatate din atentia infractorilor?!
Infractorii bat la usa persoanelor varstnice, de regula, si se dau drept reprezentanti ai Companiei Nationale a Cardurilor de Sanatate (care, de fapt, nu exista) si vor sa verifice daca e valid sau nu cardul. Cum sa nu cada batranii in plasa cand au aflat cate probleme ridica aceste carduri?! Si le dau cardurile la verificat, invitandu-i pe escroci in casa. Acestia, profitand de neatentia victimelor care cauta cardul fura ce gasec, uneori reusind sa gaseasca banii adunati de batrani… Si dispar.

13. Metoda “datorii catre ANAF”
Aceasta metoda seamana, oarecum, cu metoda “accidentul”. Victimele primesc mesaje text pe telefonul mobil sau pe mail, de la pretinsi functionari la Fisc, si sunt anuntate ca au datorii catre administratia fiscala, li se spune care e cuantumul si sunt sfatuiti sa apeleze un anumit numar de telefon pentru a obtine o reducere sau pentru a evita executarea silita.

14. Metoda “pomana”
Infractorii se prezinta la usa si se dau drept voluntari, sau reprezentanti ai primariei sau ai unor asociatii de ajutor si daca sunt primiti incasa pentru discutii profita de neatentia perosnale varstince – care sunt vizate in principal - si fura din locuinta tot ce pot.

Bineinteles ca au mai ramas si alte metode prin care unii isi inseala semenii fara mila, lasandu-i adesea fara bani de paine si cu inima bolnava… mai rau.

6 comentarii:

  1. Groaznic, la cate minunatii e predispusa mintea umana. Ce bine ca eu nici cu gandul nu gandesc asa ceva!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu ma gandesc sa le comit :) dar e bine sa le recunosc, daca ii trece cuiva prin minte (sa incerce) sa ma pacaleasca. :) Si... cat de atenta as fi, sunt aproape convinsa ca m-ar putea pacali cine-si pune mintea. :))

      Ștergere
  2. ce trist! câte metode exista...of, of! si toate se bazeaza pe faptul ca omul are încredere în om, pe faptul ca daca ai sufletul curat, crezi ca toti din jur sunt la fel...
    Doamne mult'am, nu am fost niciodata victima unui asemenea truc. Si în general, nu am pierdut bani, respectiv nu mi-au fost furati. O singura data mi s-a întâmplat, în Bucuresti - in primavara anului 2000, venisem sa-mi fac actele de plecare din tara si tocmai depusesem buletinul si toate actele, plus o groaza de bani ca taxe la Ministerul de Interne si la Primaria sectorului 5 (si acestea se pot numi metode de a "fura" bani!!!) si practic avem poseta goala, în portmoneu nu mai aveam decat ceva maruntis. Am urcat pentru una sau doua statii într-un autobuz si la coborâre, am constatat ca nu ai am portmoneu! Era un pormoneu mare si frumos, cu multe compartimente, il primisem cadou si tineam mult la el. In plus, aveam o multime de notite si chitante (achitate)... Tja, dus a fost! Imi închipui ca dezamagiti au fost si hotii! Eu m-am bucurat ca nu am fost furata inainte de depunerea actelor, nu stiu ce as fi putut face daca pierdeam atunci buetinul si toti banii! Se poate spune ca... am avut un Înger pazitor :)
    Pup draga mea. O zi minunata sa ai! <3 salutari acasa ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceasta e partea trista, sa zic asa: cei mai multi ii "judeca" pe ceilalti dupa "modelul" lor (sau al celor pe care ii cunosc mai bine) si riscul sa fie pacaliti e mare...
      Pe de alta parte, exista cei dornici de chilipiruri, de imbogatire rapida s.a.m.d. - dar chiar si acestia pot avea inclusiv o cadere nervoasa daca sunt pacaliti urat...

      Nu reusesc sa inteleg de ce acest gen de infractiuni sunt tratate aproape cu indiferenta de autoritati si pedepsele se hotarasc mai mult in functie de paguba materiala, cand "paguba psihologica" ar putea fi (si uneori este) mai mare decat cea materiala - doar ca se observa in timp...

      Hotii naibii! Ei se bucura la orice fleac pe care-l fura! In cazul tau se poate spune ca "au lucrat la loc curat". :( Adica, ai ramas cu actele.
      Mie mi-au furat portofelul (abia primit, colorat, cu personaje din desene animate) cand am cumparat, la un chiosc, cornuri calde (sau asa ceva - nu mai retin daca nu mai uit in "notite") :) Nu cred ca a avut timp portofelul sa ajunga pe fundul sacului (geanta) si dus a fost. Am simtit miscarea, am verificat, dar... prea tarziu! Prinde orbul, scoate-i ochii... Niciodata nu tin actele in acelasi loc cu banii...
      Cineva, acolo Sus, te iubeste! :) Nu vreau sa-mi imaginez cat stres ti-ar fi produs! Ei! Exact la aceasta ma referam mai sus: paguba materiala, paguba... dar efectul unei astfel de pierderi poate dauna sanatatii, cel putin pe moment.
      Multumesc. Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru duo. <3

      Ștergere
  3. Bine te regăsesc, Diana! Deschisul ușilor altcuiva decât poștașului CUNOSCUT, membrilor familiei sau prietenilor este o greșeală pe care văd că se bazează mulți escroci. Se mai bazează și pe credulitate, naivitate, neatenție. Noroc cu cardurile! Păstrez bani lichizi doar pentru fleacuri. Și am poșete gen poștaș pentru acte, mereu cu curea oblică, le văd, două mi-am luat din Florența, îmi și plac!! Oricum, cardul rezolvă totul, sau aproape. Iar dacă-ți lipsește, știi ce ai de făcut și hoții rămân cu buzele umflate.
    O săptămână frumoasă, dragă Diana! Te pup! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Ma bucur sa te revad! :)
      A fost o vreme cand incetasera sa sune la usa pentru a vinde produse si servicii. Dispozitiile legale in acest sens sunt aproape sigura ca mai sunt in vigoare, doar ca... s-a "uitat" de ele.

      Oh, stai "linistita", 'ca nici cardurile nu-s mai sigure daca e sa avem ghinionul sa nimerim peste hoti. Metodele de furat carduri si banii din conturi sunt infinit mai multe... :( Pot fi copiate datele inclusiv cand platim la vreun magazin; unele ATM-uri sunt "lucrate" si au tastatura falsa, altele sunt dotate cu o camera de filmat care inregistreaza PIN-ul tastat... E drept, sunt mai rar intalnite (dar nu foarte) pentru ca sunt mai complicate, dar aflam (de regula) ca am fost jefuiti cand vrem sa facem urmatoarea plata... :(
      O minunata saptamana iti doresc! Pupici cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.