2015-06-02

Escrocherii si hotii (II)

Poate doar mi se pare, dar Romania pare a fi raiul hotilor si al escrocilor; parca traim in Tara lui Papura-Voda. Fiecare trebuie sa invete sa se fereasca de escroci si hoti, sa se apere singur in caz de amenintari si asa mai departe.
Intre altele, ţeapa e sport national! Risti sa fii pacalit in lumea reala si in lumea virtuala, escrocii fiind deosebit de inventivi.
Din seria metodelor de inselaciune le amintesc, in continuare, pe urmatoarele:
4. Metoda “Maradona”
Denumirea metodei vine de la numele fotbalistului argentinian Diego Armando Maradona, care, cand Argentina a castigat Campionatul Mondial de Fotbal in 1986, a marcat un gol cu mana si arbitrii au validat golul. Intamplarea a fost numita :iuteala de mana si nebagare de seama”.
Infractorii folosesc insigne si/sau legitimatii false de politisti sau de inspectori fiscali si cer anumitor persoane – in general straini – sa le arate actele de identitate si banii “la control” pe motiv ca e un control de rutina pentru depistarea banilor falsi. In timp ce fac controlul, cu mare iuteala de mana si neobservati, palmeaza o parte din bani, carduri electronice sau alte bunuri de valoare aflate in portofel. Cu ajutorul unor complici, autorii regizeaza o diversiune pentru a distrage atentia victimei: o cearta violenta in apropiere, de exemplu).

Metoda e folosita si de valutisii ilegali (sau de oricine vrea sa insele la numararea banilor) – acum mai putin ca in anii precedenti pentru ca sunt multe case de schimb valutar, dar tot se mai gasesc ţepari pe langa unele astfel de case. Atunci cand numara banii o fac corect, dar inainte de a-i oferi victimei care a vrut un curs mai bun sau n-a avut de ales si a trebui sa schimbe la ei sustrag cateva bancnote. Alteori se prefac ca au pus mai multi, scot o bancnota doua si, cu iuteala, in functie de cate bancnote au scos indoaie altele, numarand una de doua ori si victima nu-si da seama. Degeaba mai vor victimele sa scoata de la ei diferenta, ca nu tine figura nici chiar cand nu dispar repede din peisaj.
Metoda, scriu unele publicatii, a ajuns acum si prin alte state – desi ma mir sa nu le fie cunoscuta infractorilor etnici, dar sub alta denumire.

5. Metoda “scrisoarea lui Mos Craciun”
Escrocul confectioneaza felicitari cu mesaje de sarbatori de la Mos Craciun; le pune in plicuri si le livreaza spre diversi destinatari prin serviciul de curierat rapid. La expeditor nu e trecut numele adevarat, ci un mesaj: “Cu drag, Mos Craciun”.
Pretul transportului prin firma e suportat de destinatar, si nu e foarte mare, dar escrocul mai adauga ceva bani, sa se adune o suma oarecare, dar nu mai mare de 20 de lei, pe care o plateste tot destinatarul si diferenta intre pretul transportului si suma totala ramane escrocului.
Fiind moda comenzilor online si nu numai si decembrie fiind luna cadourilor putini destinatari ai acestor scrisori mai stau sa se intrebe daca au comandat ceva, daca au prieteni, cunostinte, rude care sa le trimita felicitari prin curierat rapid… si platesc pentru felicitarea anonima: “La multi ani!”
Tehnic, metoda nu este tocmai infractiune dar nu este o metoda onesta de a castiga bani.

6. Metoda “alba-neagra”
Alba-neagra e un joc care s-a bucurat de mare popularitate nu doar in Romania, de-a lungul timpului, si s-a practicat, la noi, in apropierea granitei, la vama, unde multi se incumetau sa joace pentru a parea ca timpul trece mai repede pana le vine randul sa iasa, dar si in piete, parcuri, alte zone aglomerate.
Jocul se practica ori cu trei pahare din plastic, ori cu trei capace su cutii de chibrituri si o bila, nuca, moneda, altele. I se propune unei persoane, in schimbul unei sume de bani, sa ghiceasca sub care dintre pahare este bila. Daca ghiceste, i se returneaza dublul sumei de bani care i-a fost ceruta.
Cei care practica metoda trebuie sa fie foarte abili pentru ca, desi pare un simplu joc de noroc cu posibilitate de castig (unu din trei) dar in mainile unui operator abil e imposibil castigul. Folosind prestidigitatia mingea va aparea intotdeauna sub alt pahar decat cel ales de ţinta.
Din grupul adunat in jurul prestidigitatorului multi sunt complicii executantului si au rolul de a juca si castiga multi bani sau de a pierde, pentru ca apoi sa castige, tentand tintele sa incerce jocul. Unii dintre complici au rolul de a tine de sase, de a distrage atentia victimei, rolul de paznic, in cazul in care victima devine reticenta si face scandal sau rolul de paravan, sa nu se observe tehnica. Atunci cand o victima accepta jocul ceilalti se aduna in jurul lui pentru a-l izola de spectatorii reali si il indeamna, sfatuiesc etc. cum sa joace.
Jocul nu e in niciun caz onest si uneori poate fi periculos daca victima se prinde ca a fost inselata sau infractorii observa ca are bani multi asupra lui sau alte obiecte de valoare.
Mai rar, metoda poate fi intalnita si astazi.

7. Metoda “controlul”
Mai ales dupa perioadele in care functionarii de pe la institutiile statului anunta controale pe la diferite magazine sau alte localuri infractorii isi pregatesc loviturile. Dar nimic nu-i impiedica sa controleze oricand…
Infractorii isi fabrica legitimatii false si pornesc in control, vizand agentii economici (profesionistii, cum sunt numiti azi). Profesionistii, cat ar fi de corecti, stiu din experienta altora ca inspectorii (reali sau nu) intotdeauna gasesc ceva pentru care sa scrie un proces verbal de amenda, ca si cum activitatea lor poate fi justificata numai prin amenzile date si incasate. In emotia momentului nu verifica prea atent legitimatiile care i se intind si cad in plasa.
Falsii inspectori – uneori la curent cu ce trebuie sa controleze si unde sa caute – fac o investigatie amanuntita, par duri, incoruptibili, ameninta cu avertismente si amenzi dar, spre final, se prefac a fi convinsi si accepta spaga.
Fiecare ar trebui sa stie ca astfel de inspectii inopinate se fac numai de cel putin doi inspectori – cand e numai unul poate fi chemata politia fara rezerve sau sunat la institutia de care infractorul pretinde ca apartine.

In alte situatii, inspectorii solicita sa li se prezinte documentele societatii si toti banii pe care ii detine. Pot perchezitiona victima si lua toti banii aflati asupra acesteia, intocmind un proces verbal unde consemneaza toti banii pentru care victima nu are documente justificative si suma e confiscata. Victima primeste un exemplar al procesului verbal, eventual o carte de vizita si e invitata sa se prezinte in cel mult o ora la institutia x pentru a lamuri situatia. Omul se duce, si afla ca tocmai a fost ţepuit.

Mai exista si varianta in care infractorii stau pe la usile bancilor sau ale oficiilor postale, ochind persoanele care retrag bani – in general persoane varstnice – si le abordeaza prezentand acte si identitati false, spunandu-le ca banii sunt sau ar putea fi falsi si trebuie ridicati pentru expertiza. Multi le-au dat banii…

8. Metoda “inspectorul”
Persoane bine imbracate, educate, cu documente aparent valabile suna diversi oameni si se ofera sa le atribuie o locuinta, sa le verifice cine stie ce dosar si altele cerand in schimb anumite sume de bani. E aproape clar ca acesti infractori isi obtin de undeva informatiile pentru ca nu i-au la rand numele din carte de telefon.
In alte ocazii se prezinta pe la magazine si/sau depozite, in aceeasi calitate, ridica anumite cantitati de produse si achita cu file de cec fara acoperire, desigur.

Lipsa de informatii, teama, obedienta, dorinta de castig facil ii fac pe unii sa cada in plasa oricarui gainar… Mai sunt si alte metode de a insela oamenii si ma voi referi si la acelea, in alta zi.


12 comentarii:

  1. Of of! Din aeroport ne-a adus un autocar in centrul Romei, la gara centrala Termini. Si cine ne-a intampinat?! O ceata de tigani vorbind româneste... la cersit si ciordit! Chiar pe colt, langa ruinele zidului vechii cetati romane, o tiganca batrana, dormind pe valize si ziare, inconjurata de un morman de gunoi. Probabil aici a innoptat intreaga ceata si tineretul a pornit in oras la vanatoate, mama omida a ramas sa pazeasca tezaurul... si peste tot se dau drept români! Ce rusine!
    Te pup Diana draga. Suntem de 3 ore in concediu ♡ sper ca "operatiunea" a decurs in bune conditii. <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi imaginez usor cum trebuie sa fie... :(
      Un amic, italian, cand s-a dus in vizita in orasul natal (dupa cativa ani in RO in anii '990) se amuza pe tema zicand ca nu era sigur daca a aterizat la Milano sau undeva in RO pentru ca erau o multime de vorbitori de limba româna ;) Zona Termini e "celebra"... :(
      In Sardinia nu prea sunt... :)
      Veti avea o vacanta frumoasa, chiar daca a inceput cu o neplacere vizuala (si auditiva, probabil).

      Numai joi, "operatiunea". Luni a fost inchis - a II-a zi de Rusalii; am sunat azi si au zis "joi". :( Dar nu mai e mult! :)
      Pupici cu drag si vacanta frumoasa! <3

      Ștergere
  2. vaiii, de unde le stii? unele le stiam, unele...nu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut de facut o lucrare despre. :) Si m-am mirat cate pot fi chiar si fara "variatiuni pe tema"...

      Ștergere
  3. Diana, escrocheriile și hoțiile, mici sau mari, sunt răspândite peste tot, nu numai la români. Un exemplu observat recent: în Grecia, deținătorii de localuri sunt cam disperați de lipsa clienților. Este un sistem ca, atunci când comanzi, chelnerul să strecoare în discuție produse mai scumpe, apoi să le aducă, deși nu le-ai comandat; sau să aducă trei în loc de două. De regulă, clienții se jenează să refuze. Când refuză, totuși, ies discuții înfocate care, desigur, sunt în dauna poftei de mâncare a clienților. Aceștia, de regulă, sfârșeșc prin a plăti ce nu au comandat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oho! Categoric ca escrocheriile sunt pretutindeni! :( Pe aceasta cu restaurantul n-o stiam aplicata astfel; e in genul celei cu "serviciile nesolicitate" executate impotriva vointei cetateanului si cererea, cu insistenta, a contravalorii... :(
      In luna mai, a.c., tocmai au descoperit, in Germania (deci e clar ca si prin alte state exista) escrocheria cu bancnote vechi romanesti, in valoare de 5000 lei - escrocii le dau de bune si zic ca ar valora 1000 euro, dar le schimba la numai 500 pentru ca - zic ei - au urgenta nevoie de bani... Cetateanul german care a reclamat a scos de la ATM 200 si le-a dat... :( L-au acostat pe marginea unei sosele din Germania...
      Escrocheriile sunt importate si sunt exportate - atat gainariile cat si cele de anvergura. :)

      Ștergere
  4. Ce chestii, mintea oamenilor cloceste multe.De e mai usor sa furi decat sa muncesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intotdeauna a fost mai usor de furat decat de muncit... Acestor oameni nu le pasa de semeni dar le e si indiferent daca ajunga la inchisoare - desi, in cazul gainariilor, rar se mai ajunge la inchisoare... O "tzeapa" serioasa poate afecta grav o persoana sensibila - si nimeni nu plateste "daunele" (cat de mici, ar fi o vaga consolare pentru victima)...

      Ștergere
  5. Nu se deschide nimănui ușa, dacă n-a telefonat în prealabil că vine! Nici amicilor, sper că m-am făcut înțeleasă. Suntem ocupați, să sune înainte de-a veni. Chiar și poștașul are o zi a lui când vine, așa că trebuie să fii naiv rău să crezi orice escroc, să-i încredințezi banii tăi, să te bagi singur în bucluc. Sau să-ți oferi banii pentru...”expertiză”, să...nu pot să cred!
    Referitor la cerșetorie, n-am văzut aproape deloc în Bibione, Venezia, San Marino sau Firenze. De aceea tot acolo ne vom petrece vacanța. :* :P :)
    În schimb, în Austria erau destui creșetori, iar în Grecia parcă-i raiul lor, predomină ai lor, dar și turcii. Am auzit că infracționalitatea e mai mare la ruși și ucrainieni., dar n-am fost să văd cu ochii mei (și nici n-aș merge pe-acolo). Cât despre America, no comment! Și nu doar Brazilia, ci și în nord.
    Metode sunt, dar și oameni care cad în plasă. Doamne ferește și ochii în patru, e tot ce pot spune.
    Să ai o zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Si noua ne place sa fie anuntate vizitele dar deschidem usa si celor care nu se anunta... Necunoscutii, insa, n-au acces. Partea rea e ca se "anunta" prin mesaje afisate la intrare, ca se verifica una-alta... De regula, la noi se anunta si la administratie, sa stim sigur ca nu sunt escroci, dar... daca e sa scape un escroc... scapa... In plus, cainele ii determina sa se intrebe de doua ori daca merita sa riste. :)) Cersetorii, in principal, o sterg ca din pusca atunci cand aud latratul cainelui!

      Din pacate, sunt multi oameni naivi dar sunt si mai multi cei care vor chilipiruri... Mai sunt si cei care-i judeca pe ceilalti "dupa ei" si cred in cinstea si bunatatea semenilor...

      Sunt, inca, multe orase (mai ales cele mici) unde cohortele de cersetori n-au ajuns, sau daca au ajuns nu li se permite sa ramana... Deja, cersetoria e organizata serios... existand retele asemanatoare celor de prostitutie...

      Sunt convinsa ca in multe alte state hotiile si violentele sunt la scara mult mai mare si ma bucur ca nu s-a ajuns si aici la o asemenea escaladare, dar indiferenta autoritatilor le va permite retelelor de gasti sa se dezvolte si va fi mai greu sa le stopeze activitatile...

      Vorba ta: ochii in patru! :)
      Multumesc! Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  6. Urâtă realitate. Oricâte scuze ar găsi cei care recurg la aşa ceva, trebui să fie sancţionaţi cu maximum de severitate. Prea s-a înmulţit hoţia în ţara asta, de nu mai ştii cum să te fereşti de atâţia escroci. Ce să mai zicem de "marea hoţie" a politicienilor? Păcat că sunt atâtea victime ale hoţiei şi înşelătoriei.
    Numai bine şi zile frumoase, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei care nu au parte sa vada (simta) direct - sau in imediata apropiere - de o fapta antisociala au impresia ca numarul acestor fapte e mic... E foarte mare! gainariile sunt 'fara numar"! Si pedepsele nu mai sunt serioase, plus ca partile implicate se pot impaca (si) prin mediere... Altfel spus, cel fraierit, sa scape de complicatiile unui proces penal se impaca si escrocul, bucuros, isi vede de treaba mai departe...

      Cand politicienii sunt "exemplu" ce pretentii de cinste sa mai avem de la gainari?! :(

      Multumesc. Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.