2015-06-16

Buna dimineata soare! Perdea de apa

Undeva in lumea mare, acum, cineva zice: Buna dimineata, Soare! Fotografii in jocul Iulisei.
In Brasov sunt 11 fantani arteziene si, in general, sunt in functiune toate – in special vara. Unele sunt mai cunoscute – cele din Piata Sfatului si din fata cladirii Cercului Militar, in apropiere de Livada Postei. Sunt si “cismele” – vreo 14, si sunt functionale; in zile caniculare sunt ideale (azi nu-i absoluta nevoie de ele, a plouat si e racoare)!
In Parcul Trandafirilor


Se pare ca grecii au fost primii care au folosit apeductele si forta gravitatiei pentru a distribui apa, dar anticii romani sunt cei care au devenit celebri (la vremea lor) prin fantanile arteziene, Roma fiind numita (si) “orasul fantanilor”.


Daca in antichitate aveau o utilitate mai mult practica, azi au si scopul de a fi decorative, jeturile de apa fiind colorate si unele chiar “danseaza” in ritmul diverselor melodii.



Ramane de vazut ce se va intampla cu fantanile arteziene daca cei care urmaresc (la nivel mondial) “privatizarea” – si nu doar rationalizarea – apei vor reusi sa-si puna in practica ideile. Pana atunci, insa, ne bucuram de frumusetea si/sau racoarea fantanilor arteziene.
Sursa fotografii: Brasov, orasul sufletului meu (albumul "De-o plimbare-n Racadau")

2 comentarii:

  1. Ce poze racoroase!
    Imi plac fantanile si sper sa ramana in continuare, sa va bucurati de ele!
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. asa este, cine stie pâna când ne vom mai putea bucura de luxul de a avea apa?! La noi apa este destul de scumpa, 2 euro pe metrul cub! De aceea noi nu lasam sa curga apa în timp ce periem dintii la spalat, nici nu spalam vasele la apa curgând liber - mai economicos este la noi sa dam drumul la masina de spalat vase (acesta si este motivul pentru care aproape toate casele au masina de spalat vase). Mai scump este cu udatul gradinii!... Majoritatea vecinilor si-au facut butoaie în care aduna apa de ploaie de la burlanele de scurgere de pe casa - am avut si noi pâna acum câtiva ani (dar si pentru asta se plateste o taxa!). Acum inca adunam apa de ploaie, dar prin alta metoda :))
    Bineînteles ca preturile apei pentru clientii comerciali sunt altele si în functie de zona in care locuim si de distanta de la sursa cu alimentare a apei, primariile hotarasc cate fântâni arteziene pot functiona într-un oras. Anul acesta zice-se ca în Germania este seceta... La noi a plouat în mod regulat, si oricum nu cred ca va fi vreodata problema pentru alimentarea cu apa a populatiei - pentru ca nu suntem departe de Alpi. Daca însa ne gândim la Niger sau Algeria, sau mai stiu eu ce stat african arid... mi se rupe sufletul! Of of, si câta mâncare aruncam, fructe care au facut câteva pete, pâine care nu mai e pufoasa, si altele si altele.... Da, privit la nivel global, noi europenii suntem niste rasfatati ai soartei!
    Pup draga mea. Noapte buna! <3

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.