2015-10-01

Doamna cu butucul

sursa
Catherine Elizabeth Coulson s-a nascut in 22.10.1943 si a decedat in dimineata zilei de 28.09.2015, la resedinta sa din Ashland, Oregon, S.U.A. A rapus-o cancerul, la varsta de 71, cand inca mai avea proiecte incepute.

Actrita e cunoscuta in România mai mult din serialul Twin Peaks (1990-1991), creat de David Lynch si Mark Frost, unde a dat viata personajului Margaret Lanterman, numita “Doamna cu butucul” pentru ca mereu ducea dupa ea un bututc despre care afirma ca are puteri speciale si parea sa aiba cu acesta o legatura spirituala. Localnicii o credeau nebuna, dar ea a avertizat-o pe Laura Palmer ca ceva rau urma sa i se intample. Si tot ea il ajuta pe agentul special Dale Cooper (Kyle MacLachlan) sa descurce iţele incurcate ale uciderii Laurei Palmer.

Pe masura ce serialul a avansat rolul “Doamnei cu butucul” a devenit mai putin important, iar in lungmetrajul Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992) a aparut intr-o singura scena. Urma sa isi reia rolul in noua serie Twin Peaks pe care o pregatesc David Lynch si Mark Frost si a carei premiera va avea loc in anul 2016 dar, din pacate, nu a apucat sa filmeze vreo scena.
Doamna cu butucul a fost unul dintre cele mai enigmatice si emblematice caractere, asigurandu-i actritei un loc in inima fanilor seriei Twin Peaks.

Astazi, am pierdut una dintre cele mai dragi prietene ale mele, Catherine Coulson. Catherine a fost o valoare solida. Isi ajuta intotdeauna prietenii - era plina de iubire pentru toata lumea, pentru familie, pentru colegi, muncea neobosita, avea un simt al umorului extraordinar, ii placea sa râda si sa-i faca pe oameni sa râda. Era o persoana spirituala - practica de multa vreme meditatia. Era “Doamna cu butucul” - a declarat regizorul David Lynch alaturi de care Catherine a fost inca de la debutul sau regizoral cu Eraserhead (1977), ca asistent de regie mai intai. La acel moment au inceput cei doi sa discute ideea unei femei care purta mereu un jurnal cu ea, dar cei mai multi ani Catherine i-a petrecut in spatele scenei, pana cand a dat viata personajului Doamna cu butucul, personaj care i-a ramas ca o eticheta.

In ultimii opt ani Catherine Elizabeth Coulson a participat la prestigiosul Festival Shakespeare Oregon si a fost vazuta jucand ultima data in Poveste de iarna (2002). Mai recent, a aparut pe micile ecrane in cateva episoade din serialele Psych (2010) si Portlandia (2011).

Ca prim asistent cameraman a lucrat la Star Trek II: The Wrath of Khan (1982), Modern Romance (1981) si Night on Earth (1991), ca asistent cameraman a lucrat la The Killing of the Chinese Bookie (1976) si ca asistent cameraman secund la Youngblood (1986).
A fost printre primele femei care au avut un loc in echipele de cameramani din Los Angeles.

Mama ei a fost balerina si dansatoare de vaudeville si tatal producator si producator executiv. Familia a prezentat la radio o emisiune numita “Mic dejun cu familia Coulson”.

Chaterine s-a casatorit in anul 1968 cu actorul Jack Nance dar au divortat in 1976; in 1990 au jucat impreuna in Twin Peaks. Apoi actirta s-a casatorit cu Marc Sirinsky si au impreuna o fiica, Zoey.

Fiecare om e special, dar Catherine Coulson era o vedeta stralucitoare care isi incheia fiecare e-mail sau conversatie telefonica spunand “Te iubesc”. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a exprima cat de mult ne va lipsi - a declarat agentul actritei, Mary Dangerfield.

6 comentarii:

  1. Nu mi-o amintesc, ce-i drept nici nu am urmarit serialul.Dumnezeu sa o odihneasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca nici cei care au vazut serialul, daca nu-s fani nu si-o amintesc, dar a fost un personaj pitoresc.

      Ștergere
  2. R.I.P.
    ... O mare pierdere în cinematografia americana. Twin Peaks reprezinta unul din cele mai bune seriale ale tuturor timpurilor! eu am ramas fan...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt fan! A fost intre foarte putinele seriale vazute la TV si din care am avut grija sa nu pierd vreun episod. Episodul pilot il tin minte chiar foarte bine. Ma gandesc sa re-revad, macar cateva episoade. :) Am si cartea "Dale Cooper: viata mea, benzile mele", de Scott Frost, carte-jurnal a agentului special, care se termina cu: [...] "s-a descoperit un cadavru in statul Washington - o tanara femeie, invelita in plastic. Ma indrept spre un orasel numit Twin Peaks". Am avut si "Jurnalul secret al Laurei Palmer", de Jennifer Lynch, dar atata am mai mutat cartile incat n-am idee unde o fi acum cartea...
      Actrita era indragita de foarte multi americani... R.I.P. :(

      Ștergere
    2. eu mi-am cumparat si CD-ul cu soundtrackul... Colosal! :)

      Ștergere
    3. Daaa! Am uitat de soundtrack! Inainte de carti am cumparat caseta... Va trebui sa rog pe cineva sa copieze melodiile pe CD... sau sa gasesc un cablu de casetofon! :)) Sau sa invat sa fac singura operatiunea! :))) Si cel mai simplu: sa cumpar un CD cu muzica din film. :))

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.