2016-12-09

Culori strălucitoare in deşert. Reflexii in oglindă

Depresiunea Afar (Depresiunea Danakil sau Triunghiul Afar) este o depresiune geologică ce include, între altele, Deşertul Danakil şi cel mai jos punct din Africa, Lacul Assal (în partea centrală a statului Djibouti, 155 de metri sub nivelul mării). Numai râul Awash se varsă în depresiune, unde se termină într-un lanţ de lacuri care au salinitatea crescută.
Depresiunea Danakil (din deşertul cu acelaşi nume) cuprinde teritoriul Dallol, un sit de minerit izolat accesibil doar călare pe cămilă. În Danakil lumina zilei e orbitoare.
Regiunea Dallol este una din cele mai îndepartate şi slab populate locuri de pe Pământ.
Dallol (121 m sub nivelul mării) este unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe Terra, pe tot parcursul anului, cu un record la umbră de 64.4 ° C. Temperaturile variază de la aproximativ 25 ° C în timpul sezonului ploios (200 milimetri de ploaie pe an; septembrie-martie) la 48 ° C în timpul sezonului uscat (martie-septembrie). (wikipedia). Această zonă a fost denumita de National Geographic ”drept cel mai crunt loc de trăit de pe suprafaţa Terrei”.
Călătoria până la Dallol, din orice direcţie, este lungă şi anevoioasă. Localnicii se referă la zonă ca la Poarta spre Iad pentru că nu există drumuri, iar împrejurimile Deşertului Danakil fac ca trecerea să fie extrem de dificilă. Călătoria pe cămilă poate dura o zi întreagă din cel mai apropiat centru populat.
Peisajul ireal şi culorile strălucitoare sunt date de sarea existentă in zonă, de izvoarele fierbinţi de apă minerală, de gheizere, de rezervele naturale de potasiu, sulf şi tot felul de oxizi.
Vulcanul Dallol este cel mai jos de pe Pământ (48 de metri sub nivleul mării), vulcan care a erupt ultima dată in anul 1926. Zona este una dintre cele mai colorate din lume.
Frumuseţea creşte odată cu pericolul. O crustă subţire acoperă piscine de acid colorat, fiecare bolborosind pe rând la suprafaţă prin unul dintre numeroasele izvoare fierbinţi. În afară de crusta casantă, piscinele de acid şi şuvoaiele de sulf, pericolele din zonă numără şi ameninţarea focului, denumirea dată de localnici furtunilor de nisip. O altă ameninţare este tribul de nomazi Afar, cunoscut pentru ferocitatea membrilor săi.

Dacă doreşti să participi, publică într-un articol pe blogul tău o imagine sau un clip pe care tocmai le-ai "văzut in oglinda ta“ (poate fi si cea retrovizoare) şi inscrie articolul la Reflexii in oglindă.

Sursa foto: Turism de Aventura (Etiopia 2016)

10 comentarii:

  1. Bună Diana!
    Wow,ce culori superbe are deșertul!
    Mulțumesc pentru informații draga mea!
    O seară frumoasă și un weekend magic să ai!
    Pupici,îmbrățișări cu drag și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      E un desert toxic, daca ma gandesc la sulf, potasiu si alti oxizi ce mai coloreaza zona. :) Dar e superb!
      Cu multa placere.
      Multumesc, la fel!
      Noapte buna iti doresc, si weekend minunat!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  2. Mie imi place tare mult caldura, dar recunosc, 64 de grade este un pic prea mult! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie-mi plaaaace caldura! La 64 de grade cred ca as concura cu... şopârla: care sta mai mult timp nemiscata. :) Ea ar fugi la un moment dat, pe mine m-ar aduna cu făraşul. :)

      Ștergere
  3. Strălucitoare, strălucitoare, dar... brrr! Adică... nu știu care e onomatopeea care exprimă groaza de excesul de cădură!!!

    Weekend frumos, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Prea cald, prea... oxidat. :)

      Multumesc, la fel, Zina draga. Weekend minunat! <3

      Ștergere
  4. Superbe imagini!
    Weekend de vis!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Iulisa.
      iti doresc sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere
  5. Frumos si strălucitor
    Weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Sorin.
      Saptamana minunata iti doresc sa ai!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.