2017-01-13

Voinţa poporului

Voinţa poporului este un mit, constatăm când ne hotărâm să analizăm cu atenţie faptele, dar cetăţenii solidari au mari şanse de a schimba în bine multe aspecte ale vieţii de zi cu zi (şi nu numai).

Pe “voinţa poporului” se bazează regimul politic numit “democraţie”. In traducere liberă, democraţie înseamnă “conducere de către popor”.

Principiile de bază ale democraţiei sunt votul universal şi suveranitatea naţiunii. Dar! Vorba lui Mark Twain (30.11.1835 – 21.04.1910): Dacă votul nostru ar schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm. Apoi… cât de mult mai putem vorbi despre suveranitate având in vedere existenţa Uniunii Europene, cu directivele sale, prezenţa statelor in diverse organizaţii precum N.A.T.O., O.N.U.  şi altele de gen. Fără a fi parte din aceste uniuni şi organizaţii nu prea se mai poate in contextul geopolitic de azi, dar faptul nu schimbă datele problemei: suveranitatea e mai mult un cuvânt şi mai puţin un principiu, un concept: “dreptul exclusiv de a exercita autoritatea supremă politică (legislativă, judecătorească sau / şi executivă) asupra unei regiuni geografice, unui grup de oameni sau asupra lor înşişi”.

“Alegerile electorale reflectă voinţa poporului” e alt mit. Realitatea este că alegerile reflectă voinţa celor care au fost suficient de motivaţi să voteze. Faptul că motivaţiile sunt uneori naive: “primesc un kg de făină”, “îmi creşte pensia”, de exemplu, contează mai puţin. 
Creşterile de venituri nesusţinute economic sunt un dezastru pentru economia unui stat deşi e benefică pe termen foarte scurt. Pentru veniturile care sunt asigurate de stat: pensii, alocaţii fel de fel, salariile funcţionarilor publici etc. vor trebui majorate anumite taxe şi impozite. 
Eliminarea / reducerea unor taxe impune introducerea / majorarea altora, in altă parte – de regulă, acolo unde cetăţeanul nu le observa (deşi va ajunge să le simtă, indirect): pe spinarea intreprinzătorilor independenţi, in general: transportatori, pentru cei cu profesii liberale, pentru persoane fizice autorizate şi alte categorii de gen. Mărirea taxelor acestora impune majorarea tarifelor, care se va reflecta şi in buzunarele celor cu venituri mărite artificial; altfel spus: ce iau pe mere dau pe pere. 
Pentru salariile angajaţilor “la privat”, majorarea obligatorie a salariului minim îi poate determina pe angajatori să reducă personalul şi / sau să majoreze preţurile bunurilor şi / sau serviciilor pentru a putea asigura fondul de salarii şi pentru a-şi asigura venitul estimat, probabil, la un moment dat, şi in funcţie de care au acţionat. Fără a putea face previziuni economice o firmă poate ajunge la faliment in doi timpi şi trei mişcări. Şi, in contextul actual al economiei naţionale, oamenii de afaceri nu prea pot face previziuni (planuri) pe termen mediu şi lung, ci se străduiesc să se adapteze din mers la fel şi fel de schimbări care vin, uneori, ca un val tsunami.

Anumite motivaţii au adus poporul român in situaţia ultimelor alegeri electorale: trei milioane şi ceva de cetăţeni cu drept de vot au hotărât soarta a mai mult de 18 milioane. S-ar fi schimbat ceva dacă prezenţa la vot ar fi fost chiar de 100%? Nu prea mult la nivel central. Voturile celor absenţi ar fi “revenit” preferaţilor fiecăruia (plus că mulţi ar fi putut vota cu acea minoră majoritate).

Socrate a fost unul dintre anticii care au pus la îndoială înţelepciunea maselor conducătoare fiind, in multe privinţe, antidemocratic dar, in acelaşi timp, întrebările lui au eliberat omenirea – bine, au eliberat acei oameni care ştiu, pot şi vor să gândească singuri, să analizeze in ansamblu – şi in context - realitatea înconjurătoare, faptele celorlalţi – mai ales faptele “conducătorilor”. Oamenii din Atena, oraşul unde s-a născut libertatea cuvântului, au votat pentru moartea unuia dintre cei mai inteligenţi cetăţeni doar pentru că şi-a exprimat liber ideile… Majoritatea celor abordaţi se simţeau umiliţi, ignoranţi şi penibili la întrebările sale. A existat şi la acel moment propaganda; cetăţenii care au votat pentru moarte s-au lăsat convinşi că Socrate face un mare rău prin introducerea unor noi zei şi coruperea tinerilor cu întrebări raţionale.

Revenind in prezent: fidelizarea (chiar fanatizarea), prin propagandă, a unui procent mic din electorat produce rezultate electorale mai bune decât o promisiune de guvernare decentă, bazată pe principii nu doar democratice ci şi economice. Acest gen de fidelizare – prin promisiuni care sună bine dar care nu pot fi îndeplinite sau care pentru a fi îndeplinite se împovărează alte categorii ale populaţiei – e mai ieftină şi mai uşor de obţinut pentru că e suficient să spui “vă dăm” şi deja câştigi voturile, mai ales că intre cei care cedează propagandei nu prea sunt cetăţeni care să întrebe “de unde?” iar cei care ştiu că această întrebare e esenţială nu au interesul să o rostească. 

Un electorat câştigat cu promisiuni de creşteri ale venitului şi scăderi de taxe e foarte rar dispus să îşi schimbe opţiunea, chiar dacă promisiunile nu sunt îndeplinite, mergând pe ideea, propagandistică desigur, că “au fost împiedicaţi de rivalii politici să îşi îndeplinească aceste promisiuni”.

Ce rău e să nu vezi pădurea din cauza copacilor…

Texte cu un conţinut asemănător:

6 comentarii:

  1. In alegerile de acum 4 ani, noi poporul am votat una iar ei au întors situatia in asa fel de a iesit alta! In vara sa tinut un referendum cu privire la aderarea Ucrainei, sa votat cu aproape 65% pentru un NU hotarat, iar dupa aproape 6 luni, premierul nostrum drag, Mark Rutte, a semanat la Brussel pentru un DA hotarat ... de el!!! Deci? Nu ai tu dreptate în articolul tau? DA!!! :) Acum in martie sunt alegeri parlamentare, din nou... Ma crezi ca nu stiu pe cine sa votez? Dar trebuie sa votez ptr ca altfel merge votul meu aiurea... Asta nu vreti sa intelegeti voi! TREBUIE SA VOTEZI, este dreptul tau, chiar daca anulezi votul, nu merge la adversar!
    Gata cu politica! :)) Iti doresc un weekend minunat si desface-ti sampania! Hahahahaha... pupici ♡

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca pretutindeni in lume "vointa poporului" e "respectata" ca la voi (de noi nu mai zic!!!). O alta dovada ca "poporul conduce": cetatenii voteaza "nu", conducatorii zic "da" - in interesul natiunii, desigur! :))
      Românii nu au votat la un referendum pentru suspendarea unui presedinte si s-au ales cu el pentru tot mandatul?

      Nici eu n-am stiut cu cine sa votez! Partidul pe care il... simpatizam a "absorbit" un partid pe care il detestam - multe voturi au pierdut acei politicieni din aceasta cauza dar nu cred ca s-au prins sau (mai degraba) nu-i intereseaza.

      Voturile pot merge aiurea chiar validate fiind. :( Mai puţine, probabil, dar... suficiente cat sa "iasa" cine trebuie. :( Desigur, faptul acesta (deloc cert, in fond) nu ma va impiedica vreodata sa merg sa votez. :) Nasol e ca nu mai am cu cine! La "locale" am gasit o formatiune si i-am dat votul, pentru ca mai apoi sa aflu ca a facut alianta cu un partid relativ nou infiintat si in care s-au adunat politicieni pe care ii detest cu pasiune... Cum sa-mi iau votul inapoi?! :))
      Multumesc, Ella! Minunat sa fie si weekendul tau!
      Pupici! <3
      *
      In 27 e ziua unui amic - ne-am hotarat sa ne intalnim in 28 (pentru ca e sambata) toti cei care am fost la Revelion si sa pocnim sampania! :))

      Ștergere
  2. "Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile" I.V. Stalin

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu vreau sa mai aud de politica,democratie,mariri de pensii(chiar daca a mea e de mizerie),manevre si manipulari.Nu vreau decat sa fiu sanatoasa si ca cei tieri sa fie mai constiinciosi de viitorul lor.Un weekend placut Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu m-am cam saturat, dar nu pot renunta. Daca renuntam toti la a ne mai interesa, va fi rau de tot... Tinerii trebuie indrumati pentru a fi constienti de viitorul lor (nu am pretentia ca fac asa ceva!!!) :) - asta in cazul in care nu reusim sa obligam politicienii sa "realizeze" institutii care sa functioneze corect (abia atunci ne-am putea... relaxa). :)
      Multumesc, Floarea! Weekend minunat iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.