Din romanul “Muntele vrăjit” al lui Thomas Mann.
Thomas Mann in 1937 |
(Muntele vrăjit,
Ed. Pentru Literatura, Biblioteca pentru toti, 1969)
Paul Thomas Mann (06.06.1875 – 12.08.1955) a cunoscut sanatoriul
despre care scrie in roman deoarece a fost acolo la soţia lui care suferea de
tuberculoză şi medicul i-a recomandat, in anul 1912, sa se interneze in acel
sanatoriu aflat la mare altitudine, in Davos, Elveţia, pentru cateva luni.
Aşa arată azi sanatoriul:
Sursa: https://www.schatzalp.ch/
|
₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
Am copiat din carte, la vremea respectivă, mai multe citate dar l-am scris aici pe acesta pentru că e singurul pe care nu l-aş mai alege
azi.
Nu reţin amănunte din ceea ce am citit in roman (l-am citit in 1986 - stiu dupa data din agenda unde era notat); mi-a rămas doar “ideea”, curgerea timpului, conturul
ideilor personajelor, atmosfera… Ştiu, însă, clar, că mi-a fost greu să citesc
romanul pentru că nu mă puteam elibera
de ideea bolii care măcina personajele… E un roman pe care nu l-aş putea citi şi a doua oară. Poate doar in rezumat, la Zina, Povestiri de lecturi. :) Pentru jocul Citate favorite găzduit de Zinnaida.
∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑∑
Cine are citate favorite şi doreşte să le împărtăşească este
invitat să participe înscriind
articolul personal (cu citatul / citatele alese) in tabelul aflat pe pagina blogului Zinei (clic pe “Citate
favorite”, la inceputul acestei postări).
Nu am citit-o inca.
RăspundețiȘtergereE un roman destul de greu de citit - trebuie ceea ce se numeste "dispozitie". :) Mie, cel puţin, mi-a fost destul de greu sa-l termin.
Ștergereinteresant! o saptamana minunata!
RăspundețiȘtergereMultumesc, la fel! :)
ȘtergereM-am apucat sa o citesc si eu demult, sincer, nu am putut sa citesc foarte mult,caci mi s-a parut cea mai plictisitoare carte ever. Adica nu se intampla nimic...doar descrieri....si cam atat.
RăspundețiȘtergere:) As zice ca e "doar" traire... Viata unor oameni bolnavi, viata petrecuta mult timp "la izolare", dar personajele sunt excelent "construite".
ȘtergereDaaaa.... multa descriere, dar si, cumva, introspectie.
Bună Diana!
RăspundețiȘtergereNu am citit cartea,ce frumos că ai reținut acest citat(cândva, aveam un caiet și notam tot ce îmi placea dintr-o carte,din păcate nu îl mai am).
O săptămână frumoasă și plină de bucurii îți doresc,draga mea!
Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!
Buna, Elena!
ȘtergereLa vremea respectiva imi spunea multe citatul. :)
Nici eu nu mai am "fişele de lectura" pe care obisnuiam sa le fac pentru (aproape) fiecare carte citita - ce mi-a ramas sunt cateva agende si fişe incomplete... :) Si am cam pierdut acel obicei de a nota impresii si unele date despre carte, autor etc.
Iti multumesc, Elena draga! Zile senine iti doresc!
Imbratisari si pupici cu drag!
Hehe! Un citat desuet, căci azi rar întâlnești iubire și castitate...
RăspundețiȘtergereSăptămână excelentă, dragă Diana! ☺
:) Azi as fi trecut peste acest citat... Recitindu-l ma intrebam de ce l-am ales atunci. Cred ca eram o visatoare, o idealista. :)) Sper ca a mai ramas ceva din mine, cea de atunci. :)
ȘtergereMultumesc, Zina draga! Zile fericite iti doresc!
Nu am cititnimic din ceea ce a scris acest autor, dar daca e sa ma iau dupa Wiky, tot ce a scris el a fost influntat de Goethe, Nietzsche en Schopenhauer... OMG! Deci literature grea... nu jucarie! :))
RăspundețiȘtergereSa ai saptamana minunata Diana draga!
pupici!
E singurul roman al lui T.M. pe care l-am citit. Si greu l-am citit! :))
ȘtergereOh! Mie-mi plac cei amintiti de tine! Goethe foarte mult. Cu ceilalti doi ma mai "cert" in unele puncte, unele nu-mi convin dar trebuie sa le dau dreptate... :)
Multumesc, Ella draga! La fel! Pupici! <3
Tu ai un jurnal in care ai trecut tot ce ai citit pana acum???? Foarte tare!!!
RăspundețiȘtergereEu abia de curand am inceput sa "contorizez" cartile citite si asta doar pentru ca am descoperit Gooreads :D Uneori ma uit ce am citit in alt an in aceeasi luna si imi place ca imi gasesc acolo trecute gandurile si sentimentele provocate de o anumita carte ♥
:)) As zice ca am avut - cele mai multe fişe le-am pierdut. Dupa ce am trecut de faza "numai povesti" si de faza "numai politiste, spionaj, razboi, s.f." etc. am inceput sa deschid fişe pentru fiecare carte citita (care nu se incadra in "categoriile" mentionate). Aveam si mai mult timp la acea vreme. :) Acum mai scriu cate un fragment, dar nu si impresii despre carte, date despre autor etc.
ȘtergereE fascinant sa descoperi, peste timp, ce impresii ti-a lasat o carte sau alta. La momentul recitirii pasajului s-ar putea sa te intrebi "oare de ce l-am ales atunci?" :)
Spor la citit! :)
multumim!
RăspundețiȘtergeretrebuie sa recunosc ca nu am citit nimic de acest autor!
si am citit foarte mult, chiar nu stiu de ce!
Cu placere. :)
ȘtergereE tot ce am citit semnat de acest autor - si greu am reusit sa termin romanul. Intr-un fel, cred ca in cazul meu a fost o provocare: trebuia sa stiu despre ce era vorba pentru ca in anturajul de atunci se tot aducea in discutie romanul acesta. :)
Nu-mi aduc aminte sa fi citit cartea. Recunosc ca in scoala si mie
RăspundețiȘtergereimi placea sa-mi scriu anumite citate, dar colectia mea este extrem de modesta. Am renuntat din lipsa de timp. Si recunosc ca imi pare cumva rau, mai ales ca multe din carti le luam de la biblioteca, nu mai erau la indemana.
Spor la citit si o saptamana frumoasa sa ai!<3
Acum e modesta si colectia mea - fişele (sute - nu exagerez - de coli A4) le-am ratacit (mai am, insa, agendele in care mai notam. Obisnuiam sa imi scriu impresiile despre cartile citite (daca nu erau genul politist, spionaj, razboi, s.f. etc.), sa copiez unele fragmente care-mi "defineau" unele sentimente / simtaminte carora eu nu reuseam sa le dau forma in cuvinte.
ȘtergereAzi nu mai fac asta decat ocazional; dau vina pe lipsa timpului dar cred ca e (si) altceva: comoditate. :)
Multumesc, la fel, Suzana draga! <3
Frumos fragmentul ales. Nici eu nu mă pot lăuda că am citit ceva din acest mare autor, deși aveam cărți de-ale lui în biblioteca părinților. Îmi plăcea să le parcurg cu privirea prin rafturi, cu gândul că va veni pentru fiecare o zi când le voi citi... Dar mai așteaptă și acum, multe dintre ele...
RăspundețiȘtergereMi-am amintit de un interviu al regretatului Ioan Gyuri Pascu, care povestea despre bunica sa, de la care a deprins bucuria lecturii. Căci dânsa îl îndemna să citească, pentru că „o carte citită este ca o altă viață pe care o trăiești!”. Un mare adevăr!
O zi frumoasă și numai bucurii, dragă Diana! :-)
In biblioteca parintilor am gasit-o si eu. :) Apetitul pentru citit cred ca mi l-a deschis bunicul patern - el ne spunea sau ne citea povesti aproape in fiecare zi, cand nu stiam sa citim. Apoi, in clasa a doua, invatatoarea ne cerea sa cititm (acasa) anumite povesti si sa incercuim fel de fel, sa invatam cand se scrie "s-au" si cand "sau", sa incercuim substantivele s.a. Si-apoi am dat iama in cartile parintilor, apoi in biblioteca scolii, am trecut la cea municipala, am "ras" cartile din bibliotecilor oamenilor varstnici care aveau carti ce nu se editau in perioada comunista si... nu ma mai pot opri. :)) Am citit haotic, mi s-a tot spus, dar chiar nu-mi pasa. Imi place sa traiesc o multime de vieti! :) Si stiu sigur: viata care-mi apartine numai mie este una bogata si datorita cartilor. :) Recunosc, insa: in ultimul timp am incetinit ritmul, din lipsa de timp, in general. Si mai e ceva: am senzatia ca citesc acelasi lucru scris cu alte cuvinte. :( Si asta nu-i bine. :) Poate ca acesta e motivul pentru care am ajuns sa "devorez" filme. :))
ȘtergereMultumesc, Alex draga! Zile fericite iti doresc!
Imi amintesc ca in ultimii ani de liceu, la 'ILU'/ adica la materia intitulata 'Istoria Literaturii Universale', Thomas Mann (si a sa creatie) a fost de studiat (acum ma intreb pe unde si daca mai am vreun manual; un volum de proza, nuvele, este sigur in biblioteca). Ar trebui sa imi fac timp (of, timpul!) si sa reiau, din nou, lecturarea marilor scriitori.
RăspundețiȘtergereOricum, neaparat o sa urmaresc seria de citate! imi place sa (re)descopar lucruri interesante, noi aspecte si sa ma bucur de randuri-ganduri.
Toate cele frumoase si inspirate in noua saptamana! O seara placuta, in continuare!
Din anii de scoala nu-mi prea amintesc multe, dar stiu ca aveam "lista de lecturi pentru vacanta de vara". Imi procuram toate cartile dar le citeam numai pe cele care ma atrageau de la primele pagini. :) Pentru ca trebuia sa si scriem despre ce citeam spicuiam la intamplare si citeam prefata sau cumparam carticelele in care erau scrise... rezumatele - apoi povesteam rezumatul sau ce gaseam prin prefata. :) Da, trisam - dar nu prea continui sa citesc ce nu ma atrage de la primele pagini. :) Asa cum nu urmaresc nici filmele care nu ma atrag din primele 20-30 de minute. :)
ȘtergerePentru cartile din biblioteca am un repertoriu, sa stiu exact ce carte am :) Ca nu le gasesc prea usor - avand in vedere ca sunt tare inghesuite - e altceva: cand stiu sigur ca e rascolesc daca e nevoie! :)
Si mie imi place acest serial de citate.
Multumesc, Alexa. Zile fericite iti doresc, cu drag! <3