2017-01-20

Procent obligatoriu de femei in procesul decizional public

In ideea “egalităţii de şanse”, sunt unii politicieni - sustinuţi şi de “civili” - care vehiculează ideea implementării unei legi prin care femeilor să li se asigure accesul in funcţii politice - in cadrul structurii de partid, in Parlament etc.

Un proiect de lege urmăreşte să creeze şanse egale între femei şi bărbaţi in luarea deciziei publice şi introduce o cotă de gen de cel puţin 30 % atât in cazul femeilor cât şi al bărbaţilor care se constituie într-o condiţie pentru validarea listelor de candidaţi la alegerile parlamentare. Iniţiatorii cred că prin această lege încurajează mai multe femei să se implice in procesul decizional public.

Este interesant faptul că 30 % femei in “structurile administraţiei publice” a fost o cotă comunistă. Politicienii bărbaţi se pare ca au renunţat urgent la “cota” in primele legislaturi postcomuniste. Oare de ce? Hihi! N-ar fi interesant răspunsul?

Pe de alta parte, sunt unele femei care se cred “feministe” şi acceptă să facă parte dintr-o structură de partid din “aripa feminină”, ca şi cum nu e suficient să fie membre in partidul X, trebuie să fie… din aripa feminină, să nu se amestece cu aripa masculină…

Cele mai multe prevederi privind respectarea egalităţii de şanse îintre femei şi bărbaţi în structurile de putere se regăsesc în Legea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, 202/2002, in Capitolul IV - Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte participarea la luarea deciziei.

De-a lungul timpului femeile s-au descurcat destul de bine in funcţii politice de conducere.
Margaret Thatcher (13.10.1925-08.04.2013), devenită membru in parlamentul britanic in anul 1959, n-a avut nevoie de-o astfel de lege, iar in 1979, a devenit prim ministru (şi-a avut trei mandate consecutive) – a ştiut să se descurce singură pentru a-şi asigura sprijinul necesar într-o perioadă nu tocmai uşoară, iar femeile de azi par a avea nevoie de legi care să le impună într-o funcţie politică.

Golda Meir (03.05.1898-08.12.1978), politician social-democrat israelian, a fost al IV-lea prim-ministru al Israelului (aleasă in 17.03.1969), după ce a fost ministru de externe.
A spus: Mulţi mă acuză că aş conduce afacerile statului cu inima şi nu cu capul. Şi ce-i cu asta? Cei care nu ştiu să plângă din toată inima, nu ştiu nici să se bucure. Aş zice, aşadar, că femeile raţionează, comunică şi acţionează ca femeile iar bărbaţii - ca bărbaţii. Şi este foarte bine aşa, deoarece găsesc că o femeie bărbată poate fi tot atât de dezagreabilă ca şi un bărbat efeminat.

Constance Georgine Markievicz (04.02.1868-15.07.1927), politiciană şi sufragetă irlandeză din partea Sinn Féin, prima femeie aleasă in Camera Comunelor din Regatul Unit, in decembrie 1918.

Azi, când se presupune că societatea a evoluat şi mentalitîţile s-au mai schimbat, femeile chiar au nevoie de o lege care să le asigure locuri in parlament, de exemplu?

O lege care să propulseze femeile in funcţii politice nu mi se pare benefică deoarece atunci ar putea spune oricine: “eşti acolo nu pentru merite deosebite, ci pentru că suntem obligaţi să facem asta”. In fond, poate exista o astfel de obigaţie a partidelor etc., dar asta nu înseamnă că femeile care “completează” procentul cerut de vreo lege ar fi lăsată / ar putea face faţă atribuţiilor - rău-voitorii pot bloca uşor orice iniţiativa, a oricui nu doar a vreunei femei – şi tot la puterea personală se ajunge.
Şi o funcţie politică trebuie câştigată, părerea mea. Personal, mi se pare jignitoare o astfel de lege.

Total de acord: e loc de mai multe femei in procesul decizional public, dar nu ca şi cum… Oh, vai! Vă facem o concesie pentru că sunteţi firave şi sensibile! Sau pentru că… vorba lui Titu Maiorescu: aveţi capul prea mic.

Gura târgului despre iniţiatorii legii: aveţi capul mic şi tot vă joacă mintea-n el. 

6 comentarii:

  1. Daca imi aduc bine aminte, din ceea ce scria la voi in ziare, Sanziana Buruiana vroia sau chiar a candidat pentru functia de primar?!
    Doamne feri ... :))) Eu sunt o feminist convinsa, dar pana la o anumita limita1 :)))
    pupici Diana, este aproape holy weekend! :)) ♡

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am cautat pe net despre cea numita de tine – habar n-aveam cine e. :))) Cu aceasta ocazie am aflat ca in 2012 a declarat unui tabloid ca vrea sa candideze in Bucuresti pentru functia de primar general – daca a si candidat n-am idee pentru ca nu am aprofundat informatia. Crezi ca m-ar mai mira ceva?! :)) O feminista adevarata oricum n-ar vota pentru o femeie doar pentru ca aceea e femeie…

      Probabil ca, de cand cu Cicciolina (Ilona Staller) – star porno si politician, intre altele – multe tipe s-au gandit ca pot avea succesul ei; Cicciolina a fost membra in parlamentul italian in 1987 – unicul ei succes rasunator ca politician (cu nu prea multa priza la public pentru ca a fost invinsa in mai toate alegerile electorale).

      Weekend frumos iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Nu prea mi se pare fireasca o lege cu acest subiect. Important este sa discuti de calitatile oamenilor pentru un anumit job, indiferent care ar fi el si indiferent de sex. Cei mai buni sa fie promovati. Timpurile au mai evoluat, dar, din pacate mentalitatile nu si nici nu cred ca se vor "aerisi" prea curand...
    Un weekend excelent, draga Diana! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut! Calitatile fiecaruia trebuie sa primeze. O astfel de lege mi se pare de prost gust dar prea multi incep sa sustina ideea... :(
      Dupa ce ca avem multi politicieni barbati care nu aduc plus valoare societatii ne mai pricopsim si cu cine stie ce textiera... care va avea senzatia ca e logic sa cheltuiasca "banii statului" pentru a avea o garderoba ireprosabila pentru ca - nu-i asa?! - "obrazul subtire cu cheltuiala se ţine" si politicianul trebuie sa dea bine.
      In 2015, o senatoare declara cu patos ca indemnizatiile parlamentarilor chiar sunt mici! Zicea ca ea cheltuieste, lunar, o mie de euro numai pentru coafor!!! Nici cu barbatii senatori din RO nu mi-e rusine: un senator se plangea ca nu-i ajung banii pentru a putea schimba camasile in fiecare zi!!!
      Ai dreptate in privinta mentalitatilor... :(

      Multumesc, Suzana draga! Weekend frumos iti doresc! <3

      Ștergere
  3. Nu mi se pare corect modul cum se pune problema în societatea noastră, pe această temă. Desigur, știm că de-a lungul timpului au existat multe prejudecăți față de locul femeii într-o lume dominată de „minunații” bărbați. Istoria ne arată clar de ce-au fost în stare, cu mintea lor „măreață”.
    A calcula procente pentru cum ar trebui să fie femeile în fucnții de conducere, este aiurea. Ar trebui să primeze (cred eu) doar criteriul competenței, al bunei pregătiri și al calităților necesare pentru fiecare post. Nu sexul, nu apartenența politică și alte „proptele”, ci doar competența! Am avut în ultimii ani atâtea exemple de femei extraordinare, care au condus țări puternice și ce bine au făcut-o.
    E greu, totuși, cu mentalitățile oamenilor....
    Numai bine! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru competenta votez si eu. :)
      Inainte de '89 - nu mai stu unde - a fost "aleasa" o femeie ca primar - ea a declarat ulterior (de curand) ca nu voia acel "rol" pentru ca nu stia ce trebuie sa faca, dar n-a putut refuza sa "candideze".
      "Proptelele" acestea! Fara ele poate ca ar fi si politicienii mai competenti. :(
      Sunt aproape convinsa ca oamenii stiu sa aprecieze o "adevarata valoare" - doar ca nu au avut ocazia in ultimii ani. :)
      Multumesc, Alex! Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.