2017-10-03

Poetul pe pământ - Serghei Esenin

În livada zărilor, înalţii
Plopi îşi mişcă umerii de vânt.
Să priceapă totul pentru alţii,
E venit poetul pe pâmânt.

(din Poetul, de Serghei Esenin)

poetul iubirii, portret

Serghei Alexandrovici Esenin s-a născut in 3 octombrie (21 septembrie pe stil vechi) 1895. E considerat a fi “poetul iubirii”. A iubit viaţa, a iubit Rusia şi a iubit femeile. Până la vârsta de 30 de ani a fost căsătorit de cinci ori şi a avut patru copii.

In toamna anului 1921 Isadora Duncan, dansatoarea de talie mondială, i-a cucerit inima şi in mai 1922 s-au căsătorit; împreună au călătorit prin Europa de Vest şi au locuit patru luni in S.U.A. Presa internaţională a consemnat aproape cu lux de amănunte despre relaţia tumultoasă a celor doi, despre beţiile lui şi scandaluri. Au sfârşit prin a se despărţi. La revenirea in Rusia, noul regim care jefuia şi împuşca oamenii în plină stradă nu-i era pe plac, şi-a scris pe tema. Poeziile lui nu au rămas fără ecou şi a intrat in atenţia autorităţlor.

Serghei Esenin şi-a trăit cei 30 de ani la intensitate maximă şi a ales momentul in care să părăsească viaţa. Unii spun că ar fi fost asasinat deoarece prezenta un pericol pentru noul regim din Rusia…

Cea de a 5-a soţie (o nepoata a scriitorului Lev Tolstoi) a încercat să îl ajute in acea perioadă de alcoolism şi rătăciri constante dar pentru că a suferit o criză mentală a fost spitalizat o lună.

In 27.12.1925, in camera unui hotel din Sankt Petersburg, şi-a tăiat venele şi - se zice - a scris un poem de adio cu propriul sânge iar mai apoi s-a spânzurat de ţevile de încălzire aflate pe tavanul camerei.

Sursa foto: https://ru.wikipedia.org/

4 comentarii:

  1. Îmi amintesc de Esenin, despre care am aflat la orele de limba rusă în gimnaziu datorită unei profesoare care avea mare drag de obiectul pe care îl preda. Cred că ar fi timpul să recitesc măcar câteva din poeziile lui. Mi se par tare potrivite cu vremea de astăzi... :) Zi senină, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am prea avut parte de profi dedicati profesiei. :(
      De Esenin am aflat de la o fosta colega de clasa, care s-a mutat in alt oras si in scrisori imi trimitea, uneori, versuri de-ale lui - apoi l-am cautat pe Esenin prin bibliotecile cunoscutilor. :)
      Multumesc, Dana. Iti doresc sa ai o zi minunata!

      Ștergere
  2. Marile talente,foarte sensibile,ard cu o flacara intensa si se sting
    repede !
    Felicitari pentru postare;nu stiam de data lui de nastere.Bine ca ne mai
    aduci aminte de cultura,spiritualitate...
    Zile frumoase !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Natalia draga!
      Multi dintre cei care azi sunt vii in memoria colectiva au murit tineri si foarte tineri. Parca au vrut sa simta totul, sa guste totul, sa stie totul in cel mai scurt timp - au trait, cumva, "pe repede inainte". :)
      :) Imi amintesc - dar nu asa des cum as vrea - de cate cineva care-mi place in mod deosebit.
      Multumesc. Iti doresc sa ai zile fericite!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.