2017-10-10

Fără turism, doar exploatare

Prim-ministrul Tudose – acela veşnic încruntat, care vorbeşte abia despărţind buzele şi care pare mereu sictirit – a declarat, pe ocolite, într-o emisiune televizata (pe la începutul mandatului) că nu e de acord cu „atâta protecţie” pentru diferite zone – şi s-a referit inclusiv (sau mai ales) la Roşia Montană, unde oamenii abia au reuşit să oprească exploatările care ar distruge zona. Desigur, reporterul i-a „aruncat” întrebarea la plesneală... Altfel spus, era cam regizata treaba. Ce-a zis ministrul, între altele? „Nu mai poţi face nici măcar o gropiţă să aduni râme. Aşa a zis, cu multă infatuare, plin de importanţă şi dornic de a realiza ceva profit pentru naţiune – desigur!

Pentru protejarea Roşiei Montane s-a întocmit un dosar prin care s-ar înscrie zona in patrimoniul UNESCO, devenind astfel zona protejată. Pe la sfârşitul lunii septembrie s-a deplasat acolo un evaluator (expert) de la UNESCO, dar a fost şicanat de paznici, de angajaţi, de autorităţi... Omul a plecat; in vara viitoare vom afla concluziile la care a ajuns...

Au trecut trei ani de la scandalul exploatării aurului din munţii Apuseni – când legea privind autorizarea proiectului minier a fost respinsă in parlament (acel moment in care prim-ministrul de atunci vota diferit: ca deputat in interesul zonei şi ca ministru in interesul naţiunii – desigur!).
Zona a început să arate ca una turistică, devenind aproape in totalitate „monument istoric”. Tăurile – lacuri artificiale specifice pentru Roşia Montană – au fost amenajate începând cu anul 1733. Apa din aceste lacuri fiind utilizată in special la funcţionarea şteampurilor ce zdrobeau minereul aurifer.

S-au amenajat câteva trasee uşoare, se poate pescui in zonă (pescuit sportiv), există galerii miniere încă de pe vremea romanilor şi pot fi vizitate... Treizeci şi cinci de construcţii sunt declarate monument istoric in Roşia Montană (trei biserici din zonă sunt vechi de sute de ani). Şi există peisajul!
Turismul este singura solutie pentru dezvoltarea zonei.
₪₪
Despre extragerea aurului, foarte pe scurt
Extragerea aurului se poate face prin mai multe metode, in funcţie de compoziţia mineralogică a rocii: concentrarea gravitaţională, amalgamarea (se foloseşte mercur) şi cianurarea (cea mai „productivă” şi ieftină pentru extragere dar şi cu riscuri foarte mari).

Aurul de la Roşia Montană (in cantitate mare, dar şi mai mari cantităţi de argint), afirmă un profesor de geologie, poate fi extras numai prin metoda cianurării – cianura dizolvă minereul şi se lipeşte de aur ca un magnet; din solutia rezultată metalul se extrage uşor.

Se pare că metoda gravitaţionala, descoperită recent de specialiştii unei universităţi din S.U.A., va înlocui in următorii ani instalaţiile cu cianură. Prin această metodă se foloseşte densitatea mai mare a metalului pentru a-l extrage din minereu. E o metodă care ar proteja mediul într-o mult mai mare măsură dar zonele respective nu vor mai fi atractive pentru turişti..

Specialiştii afirmă că atât timp cât substanţele chimice rămân într-un circuit închis nu există pericol pentru mediu, dar barajele groase necesare a fi construite in jurul lacurilor de decantare pot ceda in anumite condiţii – s-a întâmplat in 30 ianuarie 2000 şi in România, Baia Mare, când barajul unei exploataţii miniere a cedat şi sute de tone de cianuri au ajuns in râuri, apoi in Dunăre şi in Marea Neagra. A fost un dezastru ecologic.

Surse info: http://recorder.ro/; https://www.antena3.ro/actualitate/;  http://www.descopera.ro/povestea-aurului/;

10 comentarii:

  1. Iti multumim pentru actualitatea postarilor tale. Sunt foarte interesante. Merita atentia tuturor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Laura.
      Cu placere!
      Iti doresc sa ai o zi frumoasa! :)

      Ștergere
  2. Si uite asa ma mai aflat ceva! :))
    Cred ca soata mea e la curent cu chestiile astea, eu nu prea ma tin de ziarele ro ... :)) A, am uitat sa-ti zic! Am o prietena care scrie pe blog si uite asa ma pune si pe mine în tema cu actualitatea zilei! :))
    Pupici "reporter" adevarat! :) Zi frumoasa, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ella draga! :)
      Nici eu nu urmaresc ziarele, nu ma uit la TV, dar ajung la mine fel si fel de "veşti", in diverse moduri - ce mi se pare interesant "cercetez" si "pun la pastrare" aici. :)
      Iti doresc sa ai si tu o zi minunata! Pupici! <3

      Ștergere
    2. Diana uita-te te rog la raspunsul meu din postarea cu maimutele si spune-mi daca stii despre Christian? :)
      Am vazut acel fimulet de zeci de ori si tot am lacrimi în ochi cand îl revad! ♥

      Ștergere
    3. Multumesc, Ella draga! <3 Cum sa nu-l stiu?! Si pe mine ma emotioneaza chiar si azi - de cate ori l-as vedea tot asa m-as emotiona! Fara cuvinte! Sa mai zica cineva ca animalele nu au memorie, ca nu simt...! :) Revederea dintre cei trei este... n-am cuvinte! <3
      Pupici! <3

      Ștergere
  3. Acum poate chiar voi bate campii, dar eu mereu ma gandesc la alte "dimensiuni", ca sa spun asa.
    https://www.efemeride.ro/orasul-subteran-al-zeilor-din-rosia-montana
    Ma gandeam retoric, daca prietenii de pe planeta nu sunt de fapt interesati si in astfel de subiecte care la noi se trateaza "subevaluat" as spune, chiar daca aparent sunt asa, mai ciudatele...

    Pupici si numai bine, Diana draga! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place sa citesc despre si nu resping ideea altor dimensiuni dar...
      E inedit articolul, dar aleg sa-l retin cu multe rezerve. Pentru a sti de ce urmaresc unii distrugerea intrarii orasului zeilor “trebuie sa cunoastem adevarata religie a evreilor, ascunsa maselor dar cunoscuta la cel mai inalt nivel”? Raspunsul e mult mai simplu: se doreste exploatatrea minereului pentru bani – multi bani pentru numai cateva mâini.

      Multumesc, Suzana draga! Pupici si numai bine! <3

      Ștergere
    2. Si totusi uneori un anumit gen de cunoastere, cred ca poate genera mult mai multi bani decat exploatarea unui minereu. Pentru ca evident tot la bani si putere se ajunge...

      Ștergere
    3. Adevarat, doar ca banii vin incet din acest gen de cunoastere si vin rapid din exploatarea minereurilor. :(

      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.