2017-10-11

Glume in Constituţia României

Bineînţeles că dispoziţiile din Constituţia României sunt cât se poate de serioase şi necesare, doar că unele... par glume când privim in jurul nostru. De exemplu:
Articolul 34 – Dreptul la ocrotirea sănătăţii
(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
(3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.

Sănătatea se defineşte în mod curent ca starea unui organism la care funcţionarea tuturor organelor se face în mod normal şi regulat. Îngrijirea sănătăţii este ştiinţa sau practica dirijată pentru diagnosticul, tratamentul şi prevenţia bolilor. În statul modern îngrijirea sănătăţii este integrată în sistemul de sănătate administrat şi reglementat de guverne; accesul cetăţenilor la sistemul de sănătate, şi deci la îngrijirea sănătăţii, variază de la o ţară la alta (wikipedia)

Dreptul la ocrotirea sănătăţii e un drept fundamental cetăţenesc; e un drept care ţine de condiţia umană la nivelul cerinţelor actuale de viaţă, prin conţinutul său asigurând cetăţeanului păstrarea şi dezvoltarea calităţilor sale fizice şi mentale care să-i permită o reală şi eficientă participare la întreaga viaţă politică, economică, socială şi culturală.

Statul e obligat să depună eforturi pentru: scăderea mortalităţii noilor născuţi şi a mortalităţii infantile (a se număra cazurile de copii diagnosticati greşit, trimişi acasă şi… morţi), dezvoltarea sănătoasă a copilului (a se vedea numărul satelor unde nu există un medic de familie nici măcar la nivel de comună şi nici chiar farmacii; a se vedea numărul mare de copii născuţi in familii atât de sărace încât adorm flămânzi in fiecare seară iar alimentaţia e dezastruoasă); îmbunătăţirea tuturor aspectelor igienei mediului înconjurător şi ale igienei industriale (a se vedea munţii de gunoi de pe la marginile unor oraşe, apele pline cu resturi fel de fel, păduri tăiate ilegal, parcări amenajate, in unele locuri,. direct sub ferestrele apartamentelor etc.), profilaxie şi tratamentul maladiilor epidemice, endemice, profesionale şi a altora, precum şi lupta împotriva acestor maladii; crearea de condiţii care să asigure servicii medicale şi un ajutor medical in caz de boală etc..

Din 1990 nu s-a construit niciun spital. Politicienii din partidul aflat azi la putere au in programul de guvernare ridicarea a opt spitale regionale şi unul republican – a trecut aproape un an de când sunt la guvernare şi nu se aude ceva despre începerea construcţiilor – in schimb, certurile sunt in toi. Vor reuşi in următorii trei ani? Au promis sute de creşe şi grădiniţe… S-a construit vreuna, de către cei care le-au promis? Nici şcolile, grădiniţele şi spitalele existente nu arată prea bine… Dacă nu sunt bani pentru reabilitarea şi dotarea celor existente vor găsi bani pentru construirea şi dotarea unora noi? Cu astfel de promisiuni au venit şi in alte mandate, dar nimic nu au realizat – şi au fost votaţi din nou! Au oamenii memorie scurtă sau… altfel se numeşte ceea ce se întâmplă?

Servicii medicale… Majoritatea ştim cum arată cele mai multe spitale, ştim că nu există anumite aparate medicale – oamenii sunt trimişi la cabinete private pentru unele analize, contra cost, evident); ştim că lipsesc medicamentele, pansamentele, inclusiv dezinfectanţii/detergenţii prin spitale şi bacteriile bântuie.
Ştim că lipsesc pantele necesare celor imobilizaţi in scaune cu roţi – multe dintre pantele existente sunt atât de abrupte încât şi unui om sănătos îi e greu să urce/coboare pe acolo un cărucior de piaţă. Cum pot aceşti oameni să participe la întreaga viaţă politică, economică, socială şi culturală (aşa cum scrie in Constituţie)?

După ce privim atent in jurul nostru nu considerăm o glumă dispoziţiile din acest articol de lege fundamentală?

8 comentarii:

  1. Eu as avea o propunere!
    Daca tot nu vor sa construiasca, macar alea care sun sa le renoveze si sa le echipeze ca sa arate brici! Sau cer prea mult? :))
    Iti doresc sa nu mai treci pe la un spital niciodata! :)
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prea mult le ceri! :( Am senzatia ca e o... conspiratie! :) Sunt cateva institutii medicale private (spitale, clinici) care au contracte cu statul, dar isi cam rezerva dreptul de a-si selecta clientii. :( Medicii - majoritatea - au cabinete private si pacientii, dupa prima vizita la spital, sunt, cumva, directionati catre privati, unde trebuie sa plateasca integral sumele (in cele mai multe cazuri). Si se mai mira ca in Ro tot mai multi oameni apeleaza la "tratamente naturiste"...
      Nu vor sa schimbe lucrurile, aceasta este impresia mea.

      Multumesc, Ella draga! Iti doresc, la randul meu, sa nu aveti nici voi nevoie de spital - cat de curate si dotate ar fi ele. Pupici! <3 Zi frumoasa! :)

      Ștergere
  2. Am de facut cate sapte vizite la doctori de doua ori pe an. Analizele de sange tot de doua ori pe an si pot trece de 500 lei fiecare. Abia am scapat sa nu fac Scintigrafia anul acesta, alta caciula de bani. Desi merg la particulari, nu inseamna ca toti sunt de treaba. Doctorita Banu, de exemplu. Daca as putea suporta durerile nici n-as mai trece pe acolo.
    Apelez la tratamente naturiste, moringa si uleiul de cocos ajuta mult, dar trebuie multa rabdare, e mult de reparat.
    A fi furat de ai tai in orice mod posibil, asta da realizare postrevolutionara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh... Esti printre cei care stiu cel mai bine cum e cu sistemul medical românesc... :(
      In mod cert nu toti medicii privati sunt de treaba... Cei care-si cheama pacientii la cabinetele lor private mi se par si ei prea puţin de treaba - multi nici nu scriu chitante pentru serviciile prestate)... si mai mereu "s-a terminat plafonul" in cazul celor care au contracte cu "casa de sanatate". :(
      Medicii - de nu s-ar "mânca" si intre ei - ar putea forta "sistemul" sa functioneze macar un pic mai bine... Ar putea sa scape ei intre ei de uscaturi...
      Ai descris foarte clar marea noastra realizare postrevolutionara. :(

      Ștergere
  3. Mereu teoria e frumoasa, dar practica ne omoara. Pana la urma, din observatiile mele de zi cu zi, omul sfinteste locul. Indiferent de sistem.
    In aceleasi conditii unii pot provoca haos, iar altii miracole. Iar asta este valabil pe TOATE palierele.
    Dexteritatea sistemului este de a desteleni calea celor din a doua categorie. Dar tinand cont ca exista o problema cu capra vecinului sau chiar cu vecinul insusi, se intampla multe din cele ce ziceai tu sau cititorii tai.
    Nu ne ramane decat sa ne rugam sa ne fie bine si sa nu intram intr-o morisca - ruleta!

    Seara placuta, Diana draga! Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Omul sfinteste locul atunci cand e omul potrivit la locul potrivit – intr-un sistem corupt nu prea se intalneste asa ceva. Un firicel de nisip poate distruge un angrenaj sofisticat si greu de cateva tone; asa si cu sistemul de sanatate – o singura persoana cu putere de decizie de-ar fi corupta si tot s-ar da lucrurile peste cap pentru ca oricat de buni ar fi ceilalti ar fi tot degeaba daca nu au putere de decizie si nici curaj sa se impuna, de teama ca raman fara locurile de munca (solidaritatea i-ar avantaja). :)
      Rolul sistemului este (si) de a desţeleni calea dar in cazul Ro sistemul este înţelenit. :(
      Cred ca deja suntem in morisca – intr-un cerc vicios pe care nu prea-l putem rupe suntem sigur.

      Multumesc, Suzana draga! Noapte buna! Zi frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Da,draga mea Diana,adevarate "glumite"in constitutie !De fapt din 1)dreptul este garantat,nu ocrotirea sanatatii !2)nu stiu ce inseamna
    "sanatate publica"!3)prin ce LEGE se stabileste"protectia sanatatii fizice
    si mentale a persoanei"?Ce spunea Geniul nostru:"...insirand cuvinte goale,ce din coada au sa sune",asta-i legea suprema !
    ...Si trebuie sa inchei cu:
    "Azi abia vedem,ce stearpa si ce aspra cale este
    Cea ce poate sa convie unei inime oneste,
    Ear in lumea cea comuna a visa e un pericul,
    Si de ai cumva ilusii,esti pierdut si esti ridicul"
    Iti doresc ganduri bune,draga Diana,si talmaciri intelepte !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gand la gand cu bucurie! :) Am inceput sa scriu un text despre cum vor unii sa fie modificat acest articol si, intre altele, am incercat sa explic una-alta... (nu stiu cat mi-a reusit) :)
      Sanatate publica... Dă iama o "gripa aviara"?! E in pericol sanatatea publica! Toate orataniile la gazare! :( In scoli nu exista apa si canalizare? Tencuiala e cazuta si mucegaiul până la grinda? Nu-i bai, doar atatea generatii au crescut asa… Bacteriile din spitale fac ravagii, ucid oameni? Eh, se mai intampla – nu sunt bani...
      Toate dispozitiile legale care se refera la "protectia muncii", in general (indiferent de domeniu), exista pentru a fi ocrotita sanatatea oamenilor. Exista legi prin care se reglementeaza modul in care sa se prepare, depoziteze etc. alimentele... Avem tot felul de legi. Avem si institutii cu functionari care sa verifice daca aceste legi sunt respectate. Sunt destui cei care nu respecta legea si functionarii statului, cu atributii in materie, nu prea se deranjeaza sa verifice iar atunci cand primesc reclamatii ajung, in unele cazuri, sa se inteleaga cu angajatorii.
      Starea actuala a celor mai multe spitale arata cat de preocupat e statul de ocrotirea sanatatii cetatenilor. :(
      Legi exista dar... Fac apel la ce ai scris tu: "insirand cuvinte goale, ce din coada au sa sune" . :)

      Multumesc, draga Natalia! Noapte buna! Zile fericite!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.