2017-10-13

Matilda. Iubire interzisă şi un film blamat

Regizorul rus Aleksey Uchitel a făcut un film: Matilda, in care spune povestea de dragoste dintre tânărul Nicolae (înainte de a deveni ultimul ţar al Rusiei: Nicolae al II-lea al Rusiei Romanov) şi celebra balerină poloneză Mathilda Kschessinska.
Iniţial, autorităţile ruse au refuzat aprobarea difuzării filmului pe teritoriul statului dar mai apoi au revenit şi au aprobat difuzarea pe întreg teritoriul - zicea un funcţionar de rang înalt din Ministerul Culturii (citat de agenţia de ştiri Interfax), dar adaugă că autorităţile locale din regiuni, ţinând cont de tradiţiile şi obiceiurile popoarelor de pe teritoriul lor, pot decide independent dacă vor aproba sau ba difuzarea filmului.

Filmul urmează să fie prezentat in cinematografele din Rusia in 25 octombrei a.c.. Dacă va fi difuzat… pentru că este foarte violent contestat de responsabilii Bisericii, de ortodocşii tradiţionalişti şi chiar de reprezentanţi ai galeriilor de suporteri ai unor echipe de fotbal.

La începutul anului, fosta procuroare a Crimeei (azi deputată în Duma de Stat), Natalia Poklonskaya, a depus mai multe plângeri la procuratură, cerând procurorilor să investigheze dacă filmul ofensează sentimentele credincioşilor. De ce le-ar ofensa? Probabil pentru că in 4 august 2000 Nicolae şi membrii apropiaţi ai familiei lui au fost canonizati ca sfinţi de sinodul bisericii ortodoxe ruse. Ortodocşii tradiţionalişti au mers până acolo încât au ameninţat cu incendierea cinematografelor in care s-ar difuza filmul.

Un suspect reţinut după mai multe incidente ce au avut la bază tentative de incendiere, asociate cu lansarea acestui film, a fost identificat de presa rusă in persoana liderului unei grupări radicale ortodoxe, care a avertizat public că cinematografele care vor proiecta filmul ar putea fi incendiate.
Luna trecută, un bărbat a izbit un automobil plin cu canistre cu benzină de intrarea unui cinematograf din Ekaterinburg. Acel cinematograf găzduia un festival de film, iar preşedintele juriului îsi exprimase public sprijinul faţă de filmul lui Alexei Uchitel.
În august, o persoană rămasă neidentificată a încercat să incendieze o clădire din Sankt Petersburg în care se afla studioul lui Alexei Uchitel. Două automobile parcate în faţa biroului avocatului cineastului au fost de asemenea incendiate, a relatat presa din Rusia.

Cu cei ca ăştia ar putea să nu mai existe, la un moment dat, diferenţe între statele cu populaţie preponderent creştină şi cele musulmane fundamentaliste. Prea se amestecă reprezentanţii bisericii in toate cele.
Că veni vorba! Copreşedintele ALDE Covasna, Dan Suciu, care in 2016 a candidat pe poziţia a treia pe lista pentru Senat, susţinea că preşedintele Klaus Iohannis nu reprezintă interesele ţării şi ale poporului român, iar locul lui ar trebui luat de o personalitate cu o „autentică valoare morală şi intelectuală”, dându-l drept exemplu de persoană potrivită pentru această poziţie pe mitropolitul Banatului, Ioan Selejan. A mai adăugat că „in vremuri corupte, de neîncredere, haos şi degradare”, popoarele îşi aleg „in mod natural”, drept conducători politici, lideri „religioşi, morali, capabili de întărirea statului” (hotnews)
In timpul mandatelor actualului preşedinte al Rusiei (trei mandate) instituţia bisericii a cunoscut o influenţă foarte mare, fiind sprijinită şi de conservatori. Liberalii susţin că interzicerea filmului e o altă dovadă că libertatea de exprimare este ameninţată.

Actorii principali din filmul Matilda, poloneza Michalina Olszanska (Matilda) şi germanul Lars Eidinger (Nicolae), au spus că nu vor să meargă in Rusia pentru a asista la premiera filmului din 23 octombrie la Sankt Petersburg şi nici la Moscova, a doua zi, pentru că se tem pentru siguranţa lor. Lars Eidinger a primit ameninţări, afirmă regizorul rus care mai spune că nici ceilalti doi actori non-ruşi, Luise Wolfram şi Thomas Ostermeier, nu vor să meargă in Rusia pentru premieră – din acelaşi motiv.

Criticii filmului spun că acesta murdăreşte reputaţia ţarului, care a fost ucis de revoluţionarii bolşevici şi care este foarte apreciat azi în Rusia.
Despre ţarul Nicolae al II-lea istoria spune că a fost profund credincios, că ar fi fost un om bun şi un conducător milos care a iertat inclusiv criminali care au atentat la viaţa lui. Dacă e aşa, oare nu ar fi fost  ţarul împotriva acestor fundamentalişti? Ar fi vrut el să moară sau să fie răniţi in incendii oameni nevinovaţi care vor să vadă un film? E o pagină de istorie, in fond… Cel puţin, aşa se înţelege din ce zic unii-alţii.

Oare preoţii ruşi or fi venit in România zilele trecute pentru a se înţelege cu omologii lor români să nu permită difuzarea acestui film in România? Glumesc, desigur… Cine ştie ce-or fi pus ei la cale?! :)

14 comentarii:

  1. Eu una vreau sa scriu doar despre film, ok? :)
    Nu l-am vazut îca dar îmi doresc asta! Biserica, ca de obicei, face lucruri incredibile si starneste certuri si scandaluri, dar nu intervine absolut de loc atunci cand este nevoie... Unde a fost "sfintia sa, biserica ortodocsa" atunci cand bolsevicii au executat toata familia Romanov? Ma rog, revin la film!
    Cred ca mie una îmi va place filmul, ma atras tare mult subiectul lui, în fond si Nicolae al II-lea, a fost tot un om!
    Weekend placut, draga mea! Pupici! <3

    p.s. Oops,nu ai puns link la film... ai unul aici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Jumatate din comentariu sa ... evaporate? Chiar nu înteleg!
      Mai întai trebuia sa scriu "înca" si mai spuneam ca "mistress of three Grand Dukes" era o femeie frumoasa! In fond erau niste copii ... el avea 22 de ani si ea 18! Ufff, m-am racorit! :))))

      Ștergere
    2. Cum sa se evapore parte din comentariu? O fi bantuit blogul? :)))
      Asa ma gandeam si eu... O iubire e o iubire - de ce ar fi ceva de blamat ca un mare duce iubeste o balerina? Etichetele astea...

      Ștergere
    3. Despre film am vrut sa scriu dar cautand mai multe informatii am dat de bazaconie... si n-am rezistat tentatiei. :)
      Si eu astept sa-l vad - online nu e inca (oricum, nu subtitrat in româneste).
      Ce fain ai punctat: unde erau popii cand Romanovii erau executati? Ce repede uita lumea... :(
      Vorba 'ceea: unii vor sa fie numiti sfinti, dar nu martiri...

      Multumesc pentru link. :) Am vrut sa pun link spre trailer dar... n-am scris tocmai despre film, ci despre ceea ce fac unii... care n-au ce face.

      Multumesc si pentru urare, Ella draga! Weekend frumos iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    Pare interesant filmul,în legătură cu preoții ruși trebuie să sosească la
    București zilele acestea!
    Îți doresc un weekend cald așa cum este la mine acum!
    Pupici cu drag,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Si eu cred ca filmul este unul care-mi va placea si abia astept sa-l vad. :)
      Preotii rusi inca nu au fost?! Intreb pentru ca... ascultasem zilele trecute o stire despre vizita pe care au facut-o. Cred ca trebuie sa aleg: ori stau si ascult tot - nu doar "in trecere" - ori o las balta. :)
      Multumesc! Sa stii ca e tare placut si aici - urarile se implinesc. :)
      Pupici si imbratisari, cu drag! Weekend minunat sa avem. <3

      Ștergere
  3. In ce lume traim... Sper sa reusesc si eu sa-l vad. La urma urmei sunt evenimente care au fost... La ce foloseste sa incendiezi o sala de cinema in prezent? In fine...

    Un weekend fain sa ai, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eee... Asa inteleg unii sa-si impuna opiniile: incendiin, ucigand... O lume zapacita! O lume de rataciti.
      E prima data cand aud despre aceasta "iubire interzisa" - dar "exista o explicatie"! :) Cunosc foarte puţine din istoria Rusiei.

      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai si tu un weekend minunat! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Eu sun fan filme rusesti.Cred ca este un super film.De popi,nu ma pornesc in a scrie.Un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu pot spune ca sunt fan dar toate cele pe care le-am vazut mi-au placut. Cred ca "Zboara cocorii" (1957) mi-a placut cel mai mult.
      Multumesc. Iti doresc sa ai un weekend minunat!

      Ștergere
  5. Am aflat lucruri noi de la tine !Nu am stiut pana acum de aceasta aventura;dar...omul acesta nu s-a nascut sfant,iar cei ce l-au proclamat
    astfel,la zeci de ani de la crima,ce au pazit pana acum?Dar atunci,cand
    a fost fortat sa abdice,ca sa fie el si familia ucisi si batjocoriti,unde
    erau ierarhii bisericii ruse,in temnite ? Isi pierd mintile oamenii,e din ce in ce mai clar... Duminica frumoasa,draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu am stiu despre iubirea aceasta pana n-am aflat de film si in niciun caz nu ma asteptam sa fie asa "zarva" pe tema. Religios vorbind, daca ar fi sa urmeze pilda lui Isus ar sti ca adevarul nu impiedica sufletul oamenilor sa ajunga in Rai. :) Nu oamenii hotarasc... :)
      Intrebarea perfecta! Unde erau? Isi puneau la adapost viata, libertatea... Dupa razboi multi viteji se arata.
      Multumesc, Natalia draga! Duminica minunata sa ai!

      Ștergere
  6. mulţumesc frumos pentru acest articol care mi-a îmbunătăţit informaţiile avute despre ultimul ţar ! nu ştiam despre această poveste de dragoste !
    despre atmosfera din Rusia ? se vede influenţa atâtor zeci de ani de ''picătura chinezească'' ! mă mir când descopăr, la ruşi, câte unii care au scăpat cu o gândire mai aproape de normal !
    este o perioadă cam zbuciumată: din intenţii bune, unii ajung la fapte rele !
    periculos extremismul !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Datorita filmului am aflat si eu. :)
      Cred ca e jale si pe la ei...
      Toleranta e, cred, cea mai buna solutie. Oho... e distructiv extremismul, si parca tot mai multi dau dovada de asa ceva... :(
      Iti doresc sa ai o saptamana frumoasa! Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.