2017-10-06

Oul care sărăceşte bugetul naţional

Într-o ţară in care milioane de oameni sunt săraci sau trăiesc sub limita sărăciei, vine unul precum deputatul ALDE Varujan Vosganian (propus cândva la Premiul Nobel pentru Literatură – de ce n-o rămâne la literatură?) şi zice, pe FB:
[...] Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.
Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun. 
Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei.
Totul aici:
https://www.facebook.com/varujan.vosganian.5/posts/875509142614302

Altul pe care autosuficienţa îl dă afară din piele... A fost ministru al economiei şi comerţului (numit in 2006)! In prezent urmând să fie cercetat într-un dosar penal legat de dosarul Romgaz, suspectat de constituirea unui grup infracţional organizat şi de complicitate la delapidare.

De ce nu s-a legat, de exemplu, de chiriile şi tarifele preferenţiale din Portul Constanţa, obiectiv strategic. De acolo se pierd, anual, milioane de euro. Deputaţii au cercetat situaţia şi cine ştie ce au constatat pentru că, in noiembrie 2016, a fost votată o lege care menţine încă un deceniu chiriile subevaluate de zece ori (riseproject.ro)

Ceva mai târziu - după reacţia oamenilor - revine să explice ce a vrut să zică. Mai bine se abţinea, că ne face şi înapoiaţi, prin ultima remarcă, el, omul mileniul trei:
Am făcut o evaluare a comentariilor la postarea anterioară, postare în care ridicam o problemă reală a economiei românești, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relațiilor de piață. Consecințele sunt vizibile pentru o țară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat și oraș între sat și oraș sunt mari decalaje. Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles. Cred, însă, că am fost prea... abstract. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum.

Desigur, pentru că ponderea muncii salariate in mediul rural e scăzută e mai bine pentru oamenii care n-au venituri sau au venituri mici şi foarte mici să cumpere şi ouă şi săpun şi tricotaje…

Oamenii aceştia există pe bune? Ei gândesc înainte de a da pe gură/tastatură? Oamenii aceştia conduc destinele unei naţiuni? Şi ne mirăm că ne merge rău! 

24 de comentarii:

  1. Am avut o prietena care lucre la o ferma de gaste (aduna oua... etc ...etc). Intr-o seara dupa o petrecere "beton" ea trebuia sa se trezeasca torusi dimineata pe la ora 6 si sa plece la lucru.... Usor de zis, greu de facut! Am tot strigat la ea, am tot scuturat-o de umer... cu chiu cu vai, înca dormind, zice: " Nu ma mai zgaltaii ca ma doare oul!" Poate ca si "politicianul" în cauza o fi avut vreun cosmar! 😂😂😂😂
    p.s. acum înteleg de sotul meu tot bombanea, stuchea ca matele si înjura ... de la un ou! 😂😂😂😂

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) E posibil sa ai dreptate! :)) Macar de s-ar retrage, sa si-l oblojeasca!
      Asta e tipul care, cand s-a discutat la un moment dat despre pensiile mici si imposibilitatea varstnicilor de aici sa calatoreasca, a zis ca fiecare batran are copii care pot plati o excursie si care nu i-ar lasa sa moara. Altfel spus: ce pretentii sa avem de la cei ca el?

      P.S. :))))

      Iti doresc, cu drag, sa ai un weekend minunat! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Diana, nu știu dacă ai văzut aberațiile ministrului învățământului... Nenea Varujan e un dulce copil pe lângă el. E drept că nu atacă la buzunare, dar atacă la educație, adică la viitorul țării.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum sa nu stiu aberatiile lui?! Si cea cu manualul unic, si cea cu amanarea evaluarii scolilor doctorale... si "regandirea" orei de sport... scoala dupa scoala de 3 ore, in care juma de ora sa fie sport, extinderea programului "o masa calda" (aceasta idee n-ar fi tocmai rea dar...!) Probabil ca mai sunt, dar ori nu le stiu ori nu-mi vin acum in minte.
      Vai de capul nostru! De-ai sti cati oameni fara cunostinte de baza exista! Cred ca, in primele clase de scoala copiii ar trebui invatati notiuni de baza, chestiuni banale de genul: "Bucuresti e capitala tarii" - sunt oameni care nu stiu care e! :(

      Weekend frumos iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  3. Un ministru al educatiei analfabet si un Varujan de-a dreptu' tembel. Asta e problema reala a economiei romanesti? Productia de oua neimpozitate. Nu saracia, nu analfabetismul, nu prostitutia si proxenetismul, nu marile tunuri date de politicieni pentru cativa ani simbolici de puscarie. DOAAAMNEEE, ce idioti ne conduc!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii sunt idioti cu diplome! (licenta, master, doctorat - de n-ar fi de plans ar fi de râs!) Si mai sunt si infatuati, de parca ei au descoperit gaura din covrig... Trist! :( dar sunt si multi smecheri - in sensul de parsivi... Si mai trist. Prostii, macar, n-o fac cu intentie...

      Ștergere
  4. Poate ca totul e regizat pentru a distrage atentia oamenilor de la marile infractiuni care se desfasoara pe scena politica (zilele astea). Ce si-or zice astia: Hai s-o dam pe oua ca sa aiba cetatenii un subiect de dezbatut si sa nu vada alte minuni!!! (Altfel nu-mi explic ineptiile lui Varujan.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate-si pregateste o noua lucrare pentru... Premiul Nobel. :))
      E posibil sa fie si distragerea atentiei, dar cred ca el, mai mult, a vrut sa atraga atentia. Stii cum se zice: "mai bine sa fii vorbit de rău decat deloc". A avut parte de-o multime de ironii.

      Ștergere
  5. https://blogarealacotidiana.blogspot.ro/2017/02/manipulare-in-argumentare.html?m=0

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru recomandare - foarte fain articolul.
      Ce potriveala! :) Zilele acestea am inceput "sa culeg" ce-au dat pe gura politicienii in legatura cu protestele din ianuarie, legate de ordonanta 13.

      Weekend frumos iti doresc!

      Ștergere
    2. Aceste articole sunt foarte utile. Prea multi cetateni turmentati!

      Ștergere
    3. Turmentaţi şi la "cârma ţării"! :(

      Ștergere
  6. Sunt atat de satula si scarbita de toata turma asta,care una promite si
    alta face,ba ca da,ba ca nu,"c-as da foc la puscarie si la casa de nebuni"
    Iti doresc,draga Diana,sa nu-ti incarci memoria cu ineptiile politicului!
    Ganduri bune !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt satula! :) Poate din acest motiv incerc sa-mi pastrez memoria activa si sa mai amintesc si altora.
      As zice ca-mi descarc memoria in scris - "listez" ineptiile politicului (nume si ineptie) pentru a nu uita... Am auzit multe, dar nu stiam cum se numesc cei care le-au rostit - acum invat, sa stiu de cine sa ma feresc. :)

      Multumesc, Natalia draga! La fel! <3
      Iti doresc sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere
  7. Este cumplit de trist că țara asta a ajuns să fie condusă de asemenea indivizi lipsiți de orice scrupule. După ce că se fac vinovați de distrugerea economiei și a societății, prin faptul că au stat la baza tuturor privatizărilor, desființărilor și jefuirii sistematice a fiecărei unități economice din țara asta, tot ei fac acum pe îngrijorații că „nu mai sunt bani la buget”! Păi cine i-a furat sau cheltuit prostește, nu ei? Și ce s-au gândit, vorba vine, că mai au ceva de jefuit de la amărâții de oameni, care au și ei prin ogrăzi câteva animale și o grădină, ca să supraviețuiască. „Hai să le luăm și sufletul din oase, că doar suntem stăpâni peste tot!”
    Asemenea indivizi sunt vredinici de tot disprețul. De ce oare îi mai răbdăm acolo?
    Numai bine, dragă Diana și o duminică frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lipsiti de scrupule, de viziune si de logica si de bun-simt. :(
      Sper sa nu lanseze - iar! - un zvon de aviara si sa ucida pasarile de prin curtile oamenilor!
      Au eliminat o multime de taxe si acum nu stiu de unde sa scoata bani pentru a-si indeplini macar o parte dintre promisiuni - eeee... bani ar fi, dar daca dau din cei care sunt raman ei fara malai. :(
      Ii rabdam acolo pentru ca nu avem cu cine sa-i inlocuim. :( Astia care spun prostii in public sunt marionetele...Cine nu poate fi manevrat nu prea are spor...

      Multumesc, Alex draga! :) Iti doresc sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere
  8. Daca s-a ajuns la oua, e clar ca au ramas in pana de subiecte!
    Buna Diana! Vad ca esti tare vioaie. Eu recunosc ca nu prea! :D
    Asa ca iti urez momentan o saptamana cat mai frumoasa! Pupici si numai bine! <3😂 (am furat un emoticon de la Ella!😂 - adica doua!)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la acest "literat" cred ca ne putem astepta la orice. De fapt, nu doar de la el. :(
      Buna! :) Vioaie ca... ochii melcului, dar ma antrenez. :)
      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai si tu o saptamana minunata! Pupici! <3

      Din pacate, nu stiu cum sa conving blogul sa accepte emoticoane. :( La talentul pe care-l am ma tem ca as strica ceva. :)

      Ștergere
  9. cred că aşa sunt aproape toţi din clasa politică ! în lumea lor, ei se înţeleg bine unul pe altul... mai greu este ca să comunice cu ceilalţi, noi, cei care am rămas prin ţară... ei nu cunosc nimic din viaţa reală ! de aceea încearcă să comunice cu noi dar cum să reuşească ?! sunt parcă scoşi din povestirile SF pe care le mai transcriu pe pagina mea...
    ai scris bine ! felicitări !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod cert n-au idee ce se intampla in tara. Am senzatia ca ei cred ca România se reduce la marile orase. :(
      Hahaha! Chiar ca par extraterestri! De fapt... nu! :) Până si amibele extraterestre cred ca sunt mai inteligente decat unii dintre politicienii români.
      Multumesc pentru apreciere.
      Iti doresc sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere
  10. E jale cu politicienii noștri și mai rău e să ne gândim că pe oricare am alege va fi la fel sau și mai rău... :D Primează doar interesele lor, noi, ceilalți, Dumnezeu cu mila!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca nu avem cu cine sa-i inlocuim! Sunt multi oameni bine intentionati, care ar accepta sa devina politicieni dar... fie nu au bani, fie au, dar nu ar fi lasati sa faca prea multe in interesul cetatenilor. Ce-ar putea face unul singur impotriva intereselor unor gasti? Cine sa-i sustina pe cei bine intentionati? Si, mai ales, cum? :(
      Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Dana!

      Ștergere
  11. Bună draga mea!
    Frumos titlu,nu știu de ce să se mai lege!?
    O săptămână minunată îți doresc,draga mea!
    Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      S-a referit si la faptul ca oamenii isi tricoteaza singuri pulovere, ca fac gem si alte cele... De le-ar intra in cap ca exista si oameni foarte saraci poate ca s-ar mai abtine, si s-ar lega de evaziuni reale, de contracte catastrofale pentru Ro si altele de gen... Dar astea le-ar aduce "penalizari" mai mari decat ironiile oamenilor.
      Multumesc, la fel! Iti doresc sa ai o saptamana minunata!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.