2019-09-24

Reciclare deșeuri

Din când în când - un fel de “curățenie de primăvară  / toamnă - se organizează în oraș puncte de colectare a deșeurilor electrice unde cetățenii pot duce aparate defecte sau pe care nu le mai folosesc (ca acum, în 28 și 29 septembrie, de la ora 10 la ora 17). Sunt multe puncte, să fie aproape de cât mai mulți oameni. Un lucru bun, nimic de zis, mai ales pentru că merg ei să le ridice de la domiciliu pe cele voluminoase: frigidere, combine frigorifice, mașini de spălat automate etc.. Pentru fiecare deșeu voluminos “donatorul” primește două tichete cadou, fiecare în valoare de 10 lei. Pentru orice alt aparat electric de minim 25 kg (televizor, aragaz, boiler etc.) se oferă câte un tichet în valoare de 10 lei. Sună bine, nu, și te îndeamnă să te agiți și să-ți duci vechiturile la reciclat? Nu, nu sună bine. Dacă nu locuiești exact lângă punctul de colectare cel mai apropiat de locuința ta te costă mai mult să ajungi acolo cu… un monitor, că doar nu-l cari cu spatele sau în pătură!! Ori îl duci cu mașina proprie - și cauți un loc de parcare până golești rezervorul - ori cu un taxi. Dacă ai un televizor voluminos - din cele vechi, pe lămpi sau nu (am văzut la mulți prin beci, pod, debara) pace bună cu taxiul, că nu te ajută cineva să-l cari la mașină, de la mașină la punctul de colectare ș.a.m.d.. și stai să te-ntrebi: merită efortul?! Teoretic, da: dovedești responsabilitate față de natură. Practic, nu. Și când e vorba despre colectare selectivă cred că ar trebui să se țină seama de… pragmatismul celor mai mulți oameni. E și corect să fie astfel, în fond; mai ales că sunt mari câștigurile firmelor care se ocupă cu reciclarea.

În general, cu ocazia acestor colectări organizate se adună ceva vechituri. Sumele pe care oamenii le primesc sunt, însă, mici, deloc tentante, iar cei care colectează / reciclează deșeuri obțin profituri mai mult decât bunicele - altfel nu înțeleg de ce e “bătaie” pe gunoi în toată lumea.  Din aparatele electronice poate fi recuperat aur, de exemplu; din unele cupru s.a.m.d..
Dacă ai pe acasă un morman de plastic,  prea mult pentru a-l căra în spate, prea puțin pentru a merita să-l duci cu mașina la un centru - aflat, de regulă, la margine de oraș, transportul costȃndu-te mai mult decât vei încasa pe plastic - cei care se ocupă cu așa ceva îți trimit o mașină doar dacă ai o tonă sau mai mult de plastic! Desigur, nimeni nu chemă o mașină pentru trei peturi, dar prețul pentru plastic (și nu numai) e mult prea mic pentru a încuraja pe cineva să recicleze. La fel de mici sunt prețurile și pentru alte deșeuri: hârtie, feroase, neferoase. Cu puncte de colectare mici, deschise cinci zile pe săptămână, în diferite puncte ale orașelor ar merge puțin altfel colectarea pentru că sunt mici sau lipsesc cheltuielile celor care vor să vândă deșeurile pe care le au prin casă sau pe care le adună special pentru a le valorifica (sunt mulți oameni săraci în Ro). Foarte mulți le-ar lăsa gratis in centrele aflate in apropierea lor.

Unii spun că se plătește puțin celor care își duc deșeurile la centre de colectare pentru că procesele de prelucrare sunt tot mai scumpe. Așa o fi… deși mă îndoiesc că de ar mări sumele oferite cetățenilor s-ar diminua foarte mult profitul celor care reciclează deșeuri.
Da, știu: ideal ar fi să aruncăm selectiv din conștiință civică; dar nu toți simțim “verde”.

Pe scurt: pare că toți “oficialii” care umblă cu sloganul “bine pentru natură” umblă, de fapt, cu cioara vopsită pentru că, în fapt, pare că urmăresc profituri pentru anumiți producători: coșuri de gunoi, pubele speciale, pungi etc. iar toate aceste resturi sunt adunate cu aceeași mașină - din pubele unde cetățenii s-au străduit să respecte “categoria” - și duse la același munte de gunoi, unde le deșartă deloc selectiv.
Fapt divers: știați că s-a constatat că așa-zisele pungi biodegradabile nu prea sunt biodegradabile? Pentru unii dintre producătorii acestor pungi, însă, s-a dovedit o afacere bănoasă având în vedere legea care le-a impus, la nivel european. Și numitul “timbru verde” pentru fel și fel de produse e o “afacere” profitabilă pentru unii și mediul se degradează pe zi ce trece.

8 comentarii:

  1. Nu stiu de ce asteptati voi întodeauna sa fiti platiti pentru lucruri care nu mai sunt folositoare ... ?! Da, desigur ca din anumite produse electronice se extrage aur sau cupru, pentru ca asa au fost facute unele component. Asta nu înseamna ca tu daca ai un televizor stricat trebuie neaparat sa fi platit pentru ca-l duci la recilclare! Acei care se ocupa cu extragerea aurului, cuprului ...platesc si ei la randul lor oameni care sa faca asta! Nu intram in polemici cu platitul prea putin sau cu munca ptr copii, ok? Aici am centre de colectare a acestor produse care sunt deschise permanent. De ceva vreme sa introdus o alta metoda. Daca comanzi on line un televizor, frigider, masina de spalat (ca sa vorbesc numai despre articolele mari!) cei care îti aduc comanda sunt obligati sa ia cu ei ambalajele nefolositoare dar si apartul vechi (desigur daca ai asa ceva) Dar asta se întampla nu numai cu produsele on line ... si cand cumperi de la magazine o masina de spalat de exemplu, doar nu o cari in spate pana acasa, o lasi sa fie livrata la domiciliu si la fel cea veche pleaca cu transportul cu care a venit cea noua! Chiar si acele centre de la voi, nu trebuiesc vazute ca niste "dusmani" ... Sunt bune, dezaglomereaza spatii si scutesc natura sa se lupte cu fiarele vechi! Sper sa-mi intre tot comentariul .. :))
    Zi placuta! Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeeeiii! Cum de ce?! :) Sunt mai multi "pentru ca", dar ma opresc doar la doi:
      - pentru ca sunt multi oameni saraci carora le-ar prinde bine cateva zeci de lei;
      - pentru ca asa se formeaza mai usor un fel de reflex; generatia veche ar renunta la vechituri contra cost, generatia noua le-ar da gratis.
      Sa zicem ca as vrea sa duc la centru un televizor de 25 de kg - ma costa transportul prea mult pentru a o face (eu as vorbi cu femeia de serviciu de la bloc si ea ar rezolva, dar altii il coboara in strada si il lasa acolo). Centrele (doua stiu sigur ca sunt) de reciclare sunt la marginea orasului - un taxi de persoane nu ma ia cu tv-ul vechi (culmea e ca soferii nu au retineri la unul nou!!), un taxi pt transport marfa costa prea mult (e mai mare daraua decat ocaua - pentru cei mai multi). Pana in urma cu vreo zece ani mai era un punct de lucru in oras - era coada! (sumele platite "donatorilor" erau tot mici, dar le era "in drum" si duceau fier, hartie, aparate etc.)
      Si aici sunt magazine care iau de la domiciliu obiectele mari (aragaz, masina de spalat etc.) atunci cand aduc obiectele abia cumparate (exista si o oarecare reducere de pret pentru produsul nou daca dai la schimb vechitura); obiectele mici - tv, aparate radio etc. - le ducem noi la magazinul care are un astfel de program "de reciclare" si produsul nou e ceva mai ieftin (vorba sa fie!) :) daca dai la schimb o vechitura.
      Acum un an sau doi politaii locali au amendat cativa oameni fara adapost pentru ca scoteau plasticul din pubele cu gunoi - sa le duca la centru! Cica, valorificarea deseurior din containere e... treaba statului!
      Nu vedem aceste centre ca dusmani, ci ca un fel de frectie la picior de lemn, pentru ca multi au vechituri in casa (dintre cele mici) dar nu le pot transporta la centrele "mama" si nici macar la cele formate ad-hoc, ocazional, pentru ca nu au cu cine sa le care (si nici cu ce). Atunci cand am stiut despre astfel de oameni ne-am adunat mai multi si am ajutat, dar acum nu stiu pe nimeni, si asta nu inseamna ca nu sunt.

      Multumesc, Ella draga! Seara frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Cam totul e afacere şi numai interesul lor primează. Sigur, învelit frumos în tot felul de ambalaje scumpe pe post de slogan.
    Mi s-a părut tare mişto, de exemplu, în Germania, treaba aia cu peturile luate de la anumite magazine. Duse înapoi la aceleaşi magazine, introduse-n aparat şi luat un bon cu o anumită valoare, în funcţie de numărul şi mărimea lor. Şi pe baza bonului luai ceva din magazin. Ştiu că atunci când am fost, am luat un bax de cola de pe bon. Am avut câteva pet-uri, e drept. Adică, nu e chiar praf în ochi, chiar ai primit ceva.
    Despre alea mari, ai perfectă dreptate. Un taxi te costă mult mai mult aşa că e cumva de înţeles că omul se uită mai întâi la buget, abia apoi se gândeşte la natură. Şi chiar nu e de condamnat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De-ar sta astfel lucrurile si pe la noi ar avea mai mult succes cu aceasta colecatre selectiva. In Ro au inceput ceva cu sticlele, dar trebuie sa te duci la ei (la "relatii clienti") si cu bonul si cu sticlele, sa-ti fie returnata garantia - care e de vreo 50 de bani pe sticla. Dar! Am inteles ca si supermarketul K are astfel de automate, si ofera reducere X % pentru anumite produse celor care au bon ca au "donat" sticle, pet-uri sau doze de aluminiu (nu am certitudinea pentru ca nu ajung pe acolo - prea la margine de oras).
      In Roma au introdus de curand - de proba, deocamdata - niste automate care par a fi ca cele despre care ai scris, dar primesti tichete de metrou (sunt instalate in statiile de metrou).
      In apartamentele de bloc nu prea ai unde sa "colectionezi" hartie, plastic, sticle etc. (unde nu se colecteaza selectiv) dar daca centrele ar fi prin oras imprastiate am putea ajunge usor la unul, lasam "coletul" si plecam.
      De exemplu, in BV, pentru a ajunge din zona mea la un centru costa cu taxiul intre 20 si 30 de lei (in cazul fericit in care m-ar accepta un sofer de taxi pentru persoane), dar trebuie sa fie cu mine si cineva care sa ma ajute sa car un tv din casa pana la taxi si de la poarta centrului pana la locul de cantarire...
      Realitatea e trista: nu se doreste o adevarata reciclare, dar se vorbeste despre amenzi si alte abureli - nu sunt in stare sa posteze "gardieni" in locurile pentru picnic (chiar si numai pentru siguranta cetatenilor, nu neaparat pt a amenda pe cei care lasa mizerie in urma lor sau nu sting focul cum ar trebui).Vor multe de la noi, dar ne ofera praf in ochi.

      Ștergere
  3. Nu știu ce să zic, de acord cu tine în multe chestii, dar eu cred că există o vină colaterală, adică, parcă văd că se vor implementa sisteme calumea de reciclare, pentru că ne impune și ne tot stresează UE, însă nu vom putea merge la nesfârșit in ritmul ăsta pentru că la un momendat ne vom crampona de munți de gunoaie, dacă nu noi, generațiile viitoare cu siguranță, pentru ca industria consumeristă nu vrea să dea n-apoi..
    Ce vream sa zic ca dacă se va implementa sisteme serioase de reciclare selectivă, atunci și oamenii vor trebui să facă lucrurile cu cap, adică, nu arunci moloz peste peturi, sau hartie peste metale, sau borcanu cu zacusca peste pubela cu hartie..

    Deocamdată sunt o mână de oameni care dețin monopolul deșeurilor și NU VOR ca lucrurile să se întâmple, dar nebunia asta care se întâmplă doar în lumea a 3/4 a va trebui sa se sfârșească odată și să fim cât mai mulți care SIMȚIM VERDE, și administratorii, binenteles..

    Ps. Eu fac asta din conștiința civică și logică, iar electronicele, bateriile, becurile, plasticele, metalele, eu singur le duc la sursa sigură de colectare pe barba mea, știu, nu se câștigă nimic, dar o fac pentru că TREBUIE să o fac, pentru mai bine, mai frumos și mai mult verde, știu suntem puțini care facem asta, dar dacă nici noi nu o vom mai face, ATUNCI CINE ???

    O Noapte Bună !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt aproape sigura ca un sistem serios de colectare selectiva ar determina pe si mai multi sa aiba grija ce si unde arunca, desi... multi "nu nimeresc" cosurile de gunoi de pe strazi si de prin parcuri pentru ca le e greu sa faca doi pasi in plus spre acestea... In jurul minimarket-urilor de cartier e plina zona verde de bonuri fiscale si ambalaje diverse, desi cosuri de gunoi sunt destule in zona, dar nu "fix" pe aleea urmata de unii si nu "fix" in momentul cand si-au desfacut ciocolata sau au golit doza de energizant. Cred ca afisul pe care scrie "Pastrati bonul pana..." ar trebui completat cu ceva de genul: "si aruncati-l in primul cos de gunoi daca nu vreti sa participati la loteria bonurilor". :)

      Nu vor sa se intample lucrurile pentru ca nu pot monopoliza unii anume chiar tot gunoiul, nu pentru ca nu le-ar fi si lor mai ieftin daca ar fi deja pe jumatate selectate.
      Tu le poti duce la anumite centre, dar nu in toate orasele sunt astfel de centre (unde sunt, sunt foarte departe si, de exemplu, cu vreo 10 baterii de 5V n-as strabate jumatate de oras pentru a le duce la un centru. Ca sa facem toti asa ceva trebuie sa avem si timp, pt ca centrele nu sunt deschise non-stop. In plus, sunt orase care nu au astfel de centre (de sate si comune nu mai zic). Oamenii din unele sate pot ajunge in cel mai apropiat oras (pt un curs de recalificare, de exemplu) numai cu "ia-ma, nene". :( Nu-i vad facand asta pentru un tv, pentru becuri, baterii, hartie etc. de reciclat. Cand dorim ceva trebuie sa ne gandim si la ce posibilitati au altii, sa nu ii comparam cu noi (aici, de exemplu, unul dintre sediile bancii R are in hol un "recipient" in care putem lasa bateriile). Nu cred ca e corect sa pretindem tuturor una-alta daca nu exista conditii. Zic si eu. :)

      Multumesc! Noapte buna!

      Ștergere
  4. Recent am fost martora unei colectari de deseuri electrice, destul de voluminoasa. S-a telefonat, s-a realizat programarea telefonic, au venit, au luat si cu asta basta. Cred ca totusi acest subiect depinde ff mult de cum se organizeaza local subiectul. Sunt convinsa ca subiectul poate fi inbunatatit, pentru ca ar putea, de fapt chiar este valoros, dar cred ca depinde de toata lumea. Sunt convinsa ca inca se mai arunca becuri si baterii la gunoiul menajer. Iar lumea inca nu este foarte vocala pentru a cere anumite servicii. Iar unii nici nu stiu ca exista.
    Orice se poate inbunatati.
    Multumesc, Diana draga! Pupici si o zi cu idei pozitive!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Categoric ca se poate imbunatati modul de selectare a deseurilor.
      Si aici, pentru aparatele mari vin si acasa, daca le telefonezi, dar nu si pentru un tv sau altele care nu sunt suficient de grele. Despre becuri si baterii nu mai zic! Cu nu mult timp in urma era o cutie din plastic in unul dintre magazine - pentru becuri - dar au scos-o. Nu am intrebat de ce, si nici nu prea conteaza. Lasand-o, oamenii ar fi inceput sa se obisnuiasca sa duca acolo becurile, 'ca oricum isi fac de acolo cumparaturi. Si iar arunc becurile la gunoi! Macar de-ar avea o astfel de cutie toti cei care vand becuri, baterii etc.. :)
      Cu placere. Iti doresc sa ai si tu o zi excelenta! Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.