2019-09-23

Dialoguri din romanul Cameleonul. Citate favorite

- În filosofia shinto există o zicală: “Omul care are o prăpastie în față și una în spate trebuie să stea jos și să aștepte”. A face un pas greșit, la veme de primejdie, înseamnă a chema nenorocirea. […]
*
- Deci trebuie să vă conving întâi pe dv., nu?
- Dacă eu trebuie să fiu papagalul, trebuie mai întâi să înveți papagalul să vorbească.
- Ca să vă spun drept, mi-e cam greu cu maximele dv.. Nu puteți să spuneți pur și simplu ce vreți?
- Greutatea constă în încercarea de a interpreta simbolismul cuvintelor noastre și a-l exprima în cuvintele voastre definitive. Am spus bine “definitive”? […] Omul înțelept își spune adevărul prin simboluri. Poți să alegi cum să interpretezi ceea ce se spune. Ceea ce este un adevăr pentru mine, nu e în mod necesar adevărat și pentru tine. […]
*
- L-am văzut atingând starea de anulare a minții în câteva secunde doar, ascultând sunetul vântului.
- Starea de anulare a minții?
- Este un exercițiu zen, o formă de meditație care curăță mintea și eliberează omul de orice gând. Se atinge prin concentrarea asupra unui sunet (un clopot, o mantra pe care ți-o spui singur). Pentru unii, procesul poate lua ore. O’Hara poate atinge această stare în câteva secunde. Când atinge acea stare, poate memora pagini întregi dintr-o carte, doar privindu-le. Ele devin picturi în mintea lui.
- Noi o numim memorie fotografică.
- O memorie fotografică e un dar din naștere, starea de anulare a minții trebuie învățată.
- Pare să fie un fel de mistic.
- E pur și simplu un om de onoare, care a învățat că omul înțelept caută totul în sine. Omul ignorant caută totul în afara lui.
*
Nimeni nu poate încerca să uite, pentru că încercarea însăși păstrează vie amintirea.
(din “Cameleonul”, de William Diehl, Editura Rao, București, 1995, traducere: Grațiela Mariana Zotica)
₪₪₪
Citate favorite e ȋntȃlnirea săptămȃnală găzduită de Zina, gȃndită ȋmpreună cu Ella, la care poate participa oricine scrie o postare cu citate care i-au atras atenția ȋntr-o carte sau în altă parte și pe care o ȋnscrie în tabelul ȋntȃlnirii de luni.
₪₪₪
Cameleonul a fost publicat în anul 1981 (al doilea roman al scriitorului); nu este un roman filosofic - “are de toate”. E o poveste complexă despre spionajul industruial, cu personaje care nu cunosc scrupule în lupta lor pentru putere. Asasinatele și distrugerile de tot felul sunt la ordinea zilei. Încercând să le elucideze, ziaristul O’Hara face o serie de descoperiri senzaționale.  Amatorii genului nu vor avea parte de niciun rând plictisitor în acest roman de 460 de pagini.
William Diehl (n. 04.12.1924 - d. 24.11.2006) a fost fotojurnalist și romancier american; cariera literară și-a început-o la vârsta de 50 de ani și a scris mai multe romane, unele dintre ele fiind ecranizate.  Schița pentru primul său roman, “Sharky's Machine”, a început-o în timpul când era jurat la un proces care-l plictisea; romanul a fost publicat în anul 1978.
La vârsta de 17 ani a mințit în legătură cu vârsta pentru a se înrola în Corpul Aerian al Armatei; după școala de pilotaj a zburat în al doilea război mondial și deasupra Germaniei; a primit mai multe distincții pentru faptele sale de arme: Flying Cross, Purple Heart și Medal Air.
După război a urmat cursurile Universității din Missouri și a obținut diplomă în literatură și istorie. În 1949 s-a mutat în Atlanta și devenit jurnalist, fotoreporter și editor pentru Atlanta Journal-Constitution, unde a activat până în anul 1955, apoi a fost liber profesionist câțiva ani. În 1960 a devenit primul director al revistei “Atlanta”; a învățat cum să realizeze fotografii pentru articolele sale și mai apoi a lucrat că fotograf independent. La mijlocul anilor 1960, ca fotograf pentru Agenția de Informații a S.U.A., l-a cunoscut pe Martin Luther King.
*
Șintoismul (shinto = Calea zeilor) e religia tradițională a Japoniei, fostă religie de stat până după cel de-al doilea război mondial. Shinto e un sistem de credințe animist. Zeii acestei religii se numesc kami - spirite sfinte care iau forma unor lucruri și unor concepte importante din viață, cum ar fi vântul, ploaia, munții, copacii, râurile, fertilitatea. După moarte, oamenii devin kami și sunt venerați de familiile lor că fiind kami ancestrali. Kami oamenilor extraordinari sunt consacrați unor zei. Zeitatea cea mai importantă a religiei shinto este Amaterasu, Zeița Soarelui. Această religie nu are un fondator și nu are texte considerate sacre. 

14 comentarii:

  1. Interesanta carte!
    Mi-au placut citatele alese si am gasit foarte interesante informatiile prezentate :D. Am sa o pun pe lista (care s-a lungit rau in ultima perioada - nu stiu cum trece timpul :(.
    Pupici cu mult drag :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-a placut, pentru ca intorsaturile de situatie sunt logice si actiunea nu e fortata sa se potriveasca. In general, imi plac cartile cu spioni si fosti spioni, cu fel si fel de conspiratii. Daca au si elemente filosofice - sa le zic asa - cu atat mai bine. :)
      Pupici cu drag-drag! <3

      Ștergere
  2. Tare mult mi-au placut citatele. Nu stiam de carte, dar cred ca este extraordinara. Iar ultimile doua ziceri sunt chiar speciale.
    Numai noutati in aceasta zi de luni.
    Imi pare bine de reauzire, Diana draga!
    O saptamana minunata! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o carte faina, dar astfel de replici nu sunt foarte dese; cumva, actiunea / comportamentul / alegerile personajelor centrale se invart in jurul anumitor concepte (si/sau conceptii).
      Ma bucur ca ai revenit, Suzana draga! Multumesc, la fel! Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  3. Primul citat ma atins cel mai mult ...
    Doamne cum am stat si eu între doua prapasti ... De doua ori în viata mea sa întamplat asta si asa e! Am stat jos si am asteptat sa treaca ...
    si acum m-i sa facut pielea de gaina!
    Nu stiu nici autorul si nici cartea! Multumesc de recomandare!
    Seara placuta, fraga mea! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu vreau sa-mi amintesc cum este intre doua hauri... Momentele acelea de neputinta, si zbaterea disperata de a scapa dintr-o (de a rezolva o) situatie care pare fara iesire... cand nu stii ce sa mai faci si cum, ce e mai bine... Si, la un moment dat, intelegi ca trebuie sa stai, pur si simplu, sa astepti - si, cumva (uneori parand miraculos), situatia incepe sa se indrepte.

      Cu multa placere. Cartea e, in fapt, cu spioni, asasini platiti si o conspiratie la nivel international, dar are si "fragmente" cu astfel de dialoguri. Ziaristul O'Hara poate fi vazut ca cel care pune in practica filosofia shinto (si nu numai). :)
      Multumesc, Ella draga! Noapte buna! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Foarte interesant!
    Sunt citate care ne pun pe ganduri. Norocul nostru este ca nu sunt ganduri grele, deoarece nu prea stim sa le stergem...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne dau de gandit, dar nu prea le punem in practica - le uitam, pentru ca nu sunt fapte care ni s-au intamplat si ne-au afectat (pe acelea, cred ca am devenit specialisti in a nu le uita - si nu e, intotdeauna, rau) :)
      Multumesc, la fel!

      Ștergere
  5. Nu e ușor deloc să stai și să aștepți între două prăpăstii, mai ales dacă nu te ajută nici temperamentul. (Scrisesem ”firea”, dar m-am temut să nu se dea vreun înțeles politic :)) )
    Interesantă postarea, am aflat multe lucruri pe care nu le știam. Mulțumesc!

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa e: greu intre doua prapastii.
      :)) Si firea de poet am tendinta de-a o ocoli cand e sa scriu despre. :)
      Cu placere.
      Multumesc, Zina draga! Saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  6. N-am citit cartea, dar se pare că ea conține cele mai dure adevaruri despre spionaj si spioni, despre regulile „jocului“ , dovezile care sa ateste existenta unor afaceri murdare...Asasinate si distrugeri în lant, o carte pe care sigur nu o lași din mână!
    Diana dragă, să ai o săptămână plină de bucurii! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo, da! :) Nu m-as fi incumetat s-o citesc inainte de culcare pentru ca as fi ramas treaza, s-o termin. :)
      Multumesc, Mirela draga! Cu multe bucurii si saptamana ta sa fie! :)

      Ștergere
  7. Superbe maxime, prima este foarte interesantă,
    Omul care are o prăpastie în față și una în spate trebuie să stea jos și să aștepte”. A face un pas greșit, la veme de primejdie, înseamnă a chema nenorocirea..

    Și acest fragment..
    Este un exercițiu zen, o formă de meditație care curăță mintea și eliberează omul de orice gând..

    Multumesc de recomandare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! :)
      Mie mi-a placut foarte-foarte mult romanul, pentru ca are toate ingredientele care-mi plac in mod deosebit in acest gen de carti.
      Zile senine iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.