2019-09-30

Ambiția. Citate favorite

Se pare că orice om are cȃte o ambitie, daca nu pentru ȋnțelepciune, cel puțin pentru fleacuri, el caută să se facă faimos, dacă nu prin bunul simț, atunci prin nebunie.
&
Ambiția oricărui om se umflă pe măsură ce-i crește puterea.
[Axel Gustafsson Oxenstierna af Södermöre (n. 16.06.1583 - d. 28.08.1654), om politic suedez]
**
Stai departe de oamenii care ȋți micșorează ambiția. Oamenii mici ȋntotdeauna fac asta. Cei cu adevărat mari te fac să te simți că și tu poți deveni mare. (Mark Twain)
₪₪₪
Citate favorite e ȋntȃlnirea săptămȃnală găzduită de Zina, gȃndită ȋmpreună cu Ella, la care poate participa oricine scrie o postare cu citate care i-au atras atenția ȋntr-o carte sau în altă parte și pe care o ȋnscrie în tabelul ȋntȃlnirii de luni.
₪₪₪
autor: Archibald Tuttle
O singură ambiție este legitimă: aceea de a fi mai buni.
[Vladimir Ghika (n.25.12.1873, Constantinopol, Imperiul Otoman - d. 16.06.1954, Penitenciarul cu regim de maximă siguranță BucureștiRomânia) - prinț, diplomat, scriitor, om de caritate, preot catolic român, nepotul lui Grigore Alexandru Ghica, ultimul principe al Moldovei; beatificat in 31.08.2013].
*
Ambiția este ultima infirmitate a minților nobile. 
[James Matthew Barrie (n. 09.05.1860 - d. 19.06.1937, scriitor și dramaturg scoțian, cunoscut pentru crearea lui Peter Pan, băiețelul care a refuzat să crească]
*
Ambițiosul nu se mulțumește cu nimic, nici chiar cu fericirea. (Otto von Bismark)
*
Sclavul nu are decât un stăpân, ambițiosul are atâția câți oameni îi pot fi utili spre a ajunge.  (La Bruyere)
*
Cele mai multe dezbinări se ivesc in cetăți din cauza ambiției. (Aristotel)

20 de comentarii:

  1. Ei uite vezi, eu nu am putere, dar ambiție am! :))
    Dintre toate citatele culese de tine cel mai mult îmi place cel al lui James Matthew .... Știa el ce știa și nu degeaba la creat pe Peter Pan!

    Să ai o săptămâna cu spor și să ai ambiția de a alunga tot ce-i neplăcut în viață ta! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai si putere, doar ca ambitia ta nu se umfla direct proportional. :)
      Ca infirmitate nu am inteles niciodata ambitia. :)) De ce nu voia sa creasca Peter Pan cred ca inteleg.
      Multumesc!
      Fumatul este singurul fapt neplacut pe care il pot alunga avand ambitie! Pfuuu! :)
      Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Vladimir Ghika a pus degetul pe rană: singura ambiție bună este față de tine însuți, să devii mai bun. Și pentru copiii tăi, în același scop, să devină mai buni.
    Multă înțelepciune se ascunde în cărți, păcat că sunt deschise de prea puțini oameni...

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Descoperind ceea ce a zis V. Ghika mi-a venit ideea citatelor despre ambitie. Pentru ca mi se pare ambitie adevarata (calitate, nu viciu) implinirea unei astfel de dorinte. :)
      Uneori mi se pare ca multi oameni citesc, alteori ca prea putini... Si, cred, conteaza si ceea ce citim. :)
      Multumesc, Zina draga! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  3. Ambitia mea este sa fiu, sa traiesc, se exist :). Si sa aduc bucurie daca se poate ... de-astea ;)))
    Pupici cu muuuuult drag

    ps: si sa fac cat mai multe din lista tot mai lunga :))) (desi acum sincer, am o ambitie ce ma indeamna la somn. la soare daca se poate haha)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate aceste ambitii sa le implinesti! :) As zice ca sunt, deja, implinite - urarea potrivita este sa le mentii.
      Haha! Ziceam mai sus ca prin ambitie pot inlatura fumatul, si ca ar fi singurul fapt neplacut pe care l-as putea indeparta din viata mea prin ambitie. Constat acum ca ar mai fi si somnul: sa am ambitia de a dormi mai mult, renuntand la unele chestiuni pe care consider ca trebuie sa le fac. :)) Sau sa am ambitia de a ma organiza mai bine! Iata, cum se lungeste si lista mea! :)
      Pupici cu drag-drag! <3

      Ștergere
  4. Frumoase citate. Ambiția uneori este i calitate, uneori nu. Mi-a plăcut mult cel al lui Vladimir Ghica. O săptămână ușoară! 😀

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere.
      Cam asa este: nu orice ambitie e calitate. :)
      Multumesc! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  5. uuf, primul e tăios. Dar atât de real...
    Mulţumesc, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E motivul pentru care l-am scris primul, desi ideea de a cauta citate despre ambitie a venit citind ce a spus Vladimir G.
      Cu drag, Potecuta! :)

      Ștergere
  6. Si totusi acea ambitie care te face sa perseverezi pe drumul ales este extrem de importanta. Adica de "a fi mai buni". Si Twain spune foarte bine ce spune. Este o modalitate de a tria 'prietenii'.
    Multumesc pentru colectie, Diana draga! O saptamana excelenta!Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stim sigur ca drumul ales este si potrivit?! Poate ca, in momentul cand hopurile sunt tot mai greu de trecut ar trebui sa ne oprim un pic, sa reanalizam - poate ca alta e calea care ne-ar ajuta sa fim mai buni - buni in sens de compasiune, de empatie...
      Nu-l contrazic pe M.T,.dar nu mi-as tria prietenii dupa acest criteriu pentru ca sunt ambitii si ambitii. Unii au ambitia de a devani cantareti de opera - dar nu-i ajuta glasul (de exemplu) - as prefera un prieten care sa-mi spuna, argumentat, in astfel de caz. Nu sunt sigura ca l-as asculta. :) Sunt o multime de oameni care au avut ambitia pentru ceva, dar nu au depasit stadiul mediocritatii, cu toate ca au fost incurajati (poate ca ar fi existat o cale pe care, urmand-o, sa devina mari). Nu zic ca e rau sau bine! Doar constat. :)
      Cu multa placere, Suzana draga! Zile senine iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  7. " M-am interesat " putin si am aflat ca ambitia e un viciu care poate fi uneori stimulent pentru unele virtuti. Complicat...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O constatare interesanta - si adevarata. :)
      Multumesc, la fel!

      Ștergere
  8. Cred ca e buna in balans. Prea multa te orbeste, prea putina te leneveste..

    RăspundețiȘtergere
  9. Ambițiile mele sunt direcționate spre tot ce este frumos, spre natură in general și către ceea ce simte și iubește inima mea..


    Să ți se împlinească ambițiile tale de suflet !!!

    Ps. Primul citat este o certitudine a realității, altfel se pare că am fi niste roboți dacă n-am avea ambiții spre ceva..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru urare! La fel!
      Ar fi ideal sa ne concentram ambitiile spre frumos, spre bine pentru noi si pentru ceilalti dar... ce e frumos pentru unii poate fi urat pentru altii, ce e bine pentru unii poate ca nu e bine pentru altii. Cu ambitia de a respecta natura, insa, as zice ca e bine pentru toti. :)

      Mmmm... Nu stiu daca am fi roboti fara ambitie. :)

      Ștergere
  10. O temă foarte interesantă! Ambiția a stat la baza multor lucruri de seamă, dar și pentru pagini negre din istorie. Cel mai mult mi-a plăcut citatul Prințului Ghika. Frumos ar fi de-ar fi toți oamenii mânați în viață de asemenea ambiție...
    Numai bine, dragă Diana și zile cu bucurii! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maaare dreptate ai: ambitia unora ne-a facut viata mai frumoasa, mai usora; ambitia altora... (mai bine trec peste) :)
      Cumva, mi se pare paradoxal ceea ce se intampla cu unele inventii menite sa faca viata omului mai usoara. De exemplu, avionul ne ajuta sa ajungemundeva in timp muuult mai scurt decat cu alte mijloace de transport, dar in avioane pot fi plasate bombe care sa fie aruncate in capul unora pentru ca altii - (tot) cu ambitie - sa castige un razboi sau altul... Taaaare ciudati oamenii. :))
      Multumesc, Alex draga! Zile cu bucurii va doresc sa aveti si voi! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.