2019-07-01

Gunoiul pe ordinea de zi

Pe ordinea mea de zi e gunoiul. In ultimul timp s-a reactualizat discuţia despre desfiinţarea toboganelor de gunoi din blocuri. Poate că nu aş fi scris dacă nu vedeam la Ioana (Monolog pe blog) un documentar despre gunoaie şi fabricile de ciment - fără legătura cu toboganele, dar despre poluare şi corupţie.
Am mai scris un text pe tema containerelor pe care vor să le planteze prin oraşe, desfiinţănd acele ghene de gunoi din blocuri, pe motiv că e mai igienic. Igienic pentru anumite blocuri, poate. Am vazut blocuri in care tubul ghenei trece prin casa scărilor! E o prostie, desigur, dar ce pretenţii să ai de la ăia care au comandat construirea in era comunistă şi păreau că fac tot ce pot pentru ca oamenilor să nu le fie bine? Dar sunt şi blocuri in care ghena are camerele ei separate, la parter sau la subsol fiind aşa-numita cameră tehnică, locuri curate pentru că e cineva care face zilnic curăţenie. Ideea principală este să fie reparate când se strică, schimbate când e cazul. Şi pentru a se strica rar spre deloc cetăţenii ar trebui să priceapă că nu trebuie să arunce pungi voluminoase cu gunoi, nici pet-uri, nici cartoane şi orice alte deşeuri care ar putea bloca un tub.
In plus, aceste spaţii şi instalaţii sunt proprietate privată, sunt plătite din banii locatarilor - de ce să se amestece statul in chestiunile private? Se poate cere selectarea gunoiului - şi nu e greu de făcut nici in blocurile mari; gunoiul menajer se adună in pungi, plasticul, cartonul, sticla etc. se lasă lângă ghenă, de unde le ia omul angajat pentru asta - aşa cum se procedează şi azi in blocurile unde oamenii au mintea la purtător (măcar pentru a nu înfunda tubul dacă nu pentru selectare).

La cât de inghesuit sunt construite blocurile in România e cam dificil să muţi gunoiul in stradă. Containerele uriaşe din stradă sunt focar de infecţie şi sursă de putoare. Cine nu crede, să facă un tur printre blocurile care nu au tobogan pentru gunoi - de preferinţă vara.

De ce sunt împotriva desfiinţării ghenelor? E atât de simplu încât mă mir că unii vor să le explic. Explic. Acele containere mari de prin oraşe, printre blocuri, am văzut cu toţii cum arată: containere jegoase, pline ochi, cu gunoi împrăştiat in jurul lor, cu lichidul acela puturos scurgându-se pe asfalt şi nu in ultimul rând duhoarea - mai ales vara. Gunoaiele atrag şoareci, atrag muşte fel de fel şi gândaci, atrag pe căutătorii din gunoaie şi atrag câinii fără stăpân. Vor fi îngrădite şi incuiate - zic unii. Haida-de! Multe sunt îngrădite, dar nu (mai) sunt încuiate - lacătul e spart, in special, de cei care vor să scotocească in gunoi.
Ăştia nu spală coşurile de gunoi stradale… Vor spăla containerele mari?

In blocurile care au tobogan pentru gunoi cheltuielile sunt relativ mici; administratorul se ocupă cu procurarea containerelor pe care le umple omul de serviciu de două ori pe săptămână, cel puţin, şi le scoate in stradă in ziua şi la ora când vine maşina de la salubritate şi după golire le închide in camera tehnică - curat, igienic. Containerele sunt spălate tot pe cheltuiala asociaţiei. Containerele mari - pe care le vor unii in jurul tuturor blocurilor, fie ele de 3-4 etaje, fie de 5-13 etaje - sunt mai scumpe, mai greu de întreţinut (şi mai uşor de distrus - cele mici sunt închise in camere speciale, nu are acces la ele oricine), iar dacă trebuie să fie câte unul pentru fiecare deşeu… e probabil că preţul plătit de cetăţeni pentru colectarea gunoiului va creşte simţitor.
S-a vorbit şi despre containere îngropate, acţionate hidraulic şi alte bla-bla-uri. In unele oraşe deja există, dar nu ştiu decât părerea unor administratori de bloc care au militat pentru desfiinţarea toboganelor. Cetăţenii care oricum duc gunoiul la container - fie vară fie iarnă - ar fi mulţumiţi, dar nu la ei au fost montate aceste containere îngropate. De ce n-or începe să le îngroape pe cele deja existente?

Americanii, de exemplu, care locuiesc in zgârie nori nu se gândesc să desfiinţeze toboganele pentru gunoi pentru a se plimba cu pungile după ei şi pentru a-şi împodobi străzile cu containere împuţite. Cum ar arată Fifth Avenue din Manhattan, oraşul New York, împânzită de containere de gunoi? Vor amplasa containere in Washington Square Park sau in Greenwich Village, pentru locatarii din zgârie nori?

Cică suntem in Uniunea Europeană şi din acest motiv trebuie închise toboganele din blocuri - pentru a colecta selectiv gunoiul! De parcă altfel nu s-ar putea - colectarea in pungi de culori diferite, de exemplu (cum se procedeaza azi in Braşov - dar şi in alte oraşe româneşti -  in zona de case din centrul oraşului). Cine “culege” pungile colectate in camera tehnică le pune in containere, pe culori.
Am înţeles că pentru blocurile noi nu mai sunt prevăzute tobogane, ci constructorii sunt obligaţi să prevadă spaţii pentru containere, îngropate sau nu.

Oare, blocurile înalte de prin ţările europene membre U.E. chiar au desfiintat toboganele?! Sunt aproape sigură că nu, pentru că au mintea cu ei şi au găsit soluţii pentru colectarea selectivă, să nu diminueze confortul cetăţenilor.
Ştie cineva cum e prin blocurile înalte din ţările europene? Aici, se ştie: soluţia cea mai simplă se alege, chiar dacă se diminuează confortul cetăţenilor - închiderea, indiferent dacă asta implică şi cheltuieli mai mari pentru cetăţeni şi mai multă mizerie prin toate cartierele. In Suedia, am înţeles, blocurile au ghena - acolo se aruncă gunoiul menajer - containerele stradale sunt strict pentru alte gunoaie (cele care nu put şi zemuiesc).

Ei pot închide orice, pot amplasa containere câte vor pentru că de baza este conştiinţa cetăţeanului. Care e garanţia că gunoiul va fi colectat selectiv? Pe multe containere scrie ce trebuie să arunci acolo - şi?! Unii aruncă orice. Singura certitudine cu creşterea numărului de containere in stradă: mai multă mizerie, mai multă poluare, mai puţine spaţii verzi - că doar nu vor construi platformele pe şosea. Vai de capul celor care au apartamente la etajele inferioare. 

14 comentarii:

  1. Banul este la putere, orbeste si prosteste, caci doar oamenii astia care au putere de decizie oricat demulti bani sau favoruri ar primi tot in tara asta traiesc, lucrul asta il putem raporta si la nivel global. Si ei traiesc in mizeria asta,chiar daca se pacalesc cu vile si alte cele… respiram acelasi aer, pamantul e din ce in ce mai incarcat…
    Consumerism = gunoi =poluare =sfarsit. Si in mine se duc lupte, dar stiu ca nu pot sa fac nimic care sa compenseze raul celorlalti, e prea mult. Si ma imbolnaveste. Asa ca respir adanc si incerc ce si cat pot de bine.

    pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intotdeauna ma bucur sa te regasesc pe aici. :)
      *
      Si eu sunt constienta ca nu pot schimba radical ceva atunci cand este vorba despre multi-multi bani pe care-i doresc unii... Ca si tine (si altii ca noi) :), fac ceea ce pot, oricat de putin ar fi.
      Ar putea fi bine pentru mult mai multi oameni daca unii n-ar fi atat de lacomi. Uneori cred ca bogatasii nici nu mai au nevoie de bani, dar simt asa, o nevoie acuta, de a incalca legea, de a manipula pe cei coruptibili si santajabili... doar pentru ca se plictisesc.

      Pupici.

      Ștergere
  2. Sunt perfect de acord cu punctul tau de vedere. Colectarea selectiva, faptic, nu inseamna doar sa plantezi recipiente colorate, ci sa si gasesti solutii adecvate. Mi-ai amintit cand am fost in Budapesta si eram oripilata de recipientele acelea stradale si nu puteam intelege clairile de epoca cu ''ciucureii colorati''. Estetic erau din alt film, dar na... banii cum zicea mai sus Mihaela...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfuu... Cum ar zice unii: "balcanici, si ei". :)
      *
      Poate ca mi-a scapt din vedere, dar am citit cateva directive europene cu privire la colectarea selectiva a gunoaielor si in nici una nu scrie despre desfiintarea ghenelor - containerele stradale vor aduce unora bani mai multi, desigur. In Directive scrie doar ca trebuie sa se ia masuri pentru ca macar 50% din gunoi sa fie selectat la nivel de tara (sunt si unele indicatii) - si asta nu implica desfiintarea ghenelor.

      Ar fi mai simplu - dar mai costisitor pentru cei care vor sa se imbogateasca din reciclarea gunoaielor, sa redeschida acele centre de colectare a deseurilor de la populatie (contra cost, cum era candva) - multi ar duce acolo deseurile, gata selectate. E o masura; nu? :) Cred ca e una care ar putea avea succes.

      Ștergere
  3. Avem noroc în Cluj, de când s-au instalat containere mai mici în culorile destinate fiecărui tip de deșeu reciclabil, au început și controalele, dar și amenzile. Deja nu se mai face din spirit civic separarea gunoiului în funcție de materialitate, ci pentru a respecta legea. Pentru că nu era normal ca noi să aruncăm separat și civilizat, iar alții la grămadă! Să ne gândim o clipă și la sănătatea acestui Pământ, că noi îl locuim!
    Te pup, instructivă temă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt si la noi astfel de containere - aproape in toate cartierele - de vreo cativa ani. In centru, erau mai selectate gunoaiele (cei de la salubritate au zis atunci ca, oricum, ei incarca totul in aceeasi masina si arunca totul in acelasi loc - "ce selectare, doamna?" au zambit intr-o zi, cand m-am bagat in seama si am intrebat daca nu ar trebui ridicate separat) Acum, in centru, zona de case, aduna sacii diferit colorati intr-o remorca (stiu eu daca nu ii arunca "la comun"?), dar in alte cartiere, desi sunt containere distincte, rastoarna totul in aceeasi "macinatoare". Nu-i pacat de efortul oamenilor? Ii inteleg pe cei care au incercat si si-au dat seama ca sunt luati de prosti.
      Nu prea imi dau seama cum si pe cine amendeaza, pentru ca poate amenda numai pe ala pe care-l prinde in fapt. Sigur, mai fac si nefacute, si amendeaza o anume asociatie de proprietari, desi nu e cert ca cei amendati au aruncat aiurea, dar daca sunt containerele pe "raza lor"... Cred ca nu e ok asa.
      Multumesc pentru apreciere, Mirela. Pupici! :)

      Ștergere
  4. P.S. Poate am răspuns d p d v strict ecologist, dar dacă cel puțin noi, aici de față, am selecta zilnic gunoiul și l-am depune selectiv pe culori, ar fi ceva. Familia mea face asta. Nu suport să văd că cineva aruncă peturi murdare în râuri, sau pungi de pufuleți în apa mării...De aceea nici nu mai mergem în România la mare, e groaznic! Gunoi în apa mării cred că numai aici mai vezi...Pentru că nu le pasă! Amenzi...și să vezi cum se vor auto-educa. Bine, containerele mari dintre blocuri fie trebuie ridicate zilnic și schimbate cu unele spălate, că sunt condiții speciale pentru aceste operațiuni și de aceea plătim, fie , așa cum menționezi, să se reintroducă toboganele. Dar nicidecum să nu se amestece peturi de plastic cu gunoi menajer, aceste plasticuri sufocă pământul și apele. Să nu uităm, din cele mai vechi timpuri (ex NY anilor 30-80, poate și … azi) mafia a deținut monopolul gunoiului, cu ei nu te pui, fac grevă și să vezi ce se întâmplă. A, la noi nu este mafie...Chiar așa?! Și-ncă ce mafie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noi facem asta de mult timp - pe vremea cand existau centre de colectare deseuri prin tot orasul era foarte simplu. Acum, insa, nu mai procedam la fel de strict, in sensul ca nu orice hartiuta o "punem la hartie si carton" (nici atunci nu "exageram") :), dar recipientele de plastic le lasam separat, langa ghena, de unde sunt culese de femeia de serviciu de doua ori pe saptamana (acolo se lasa si diversele cutii de carton - dar ajung in aceeasi masina care le macina fara "discriminare"). Pana sa plece dintre cei care au cumparat initial apartamente in acest bloc (in anii 1960) era o regula "selectarea", sa nu se infunde ghena - si la parter era un cos de sarma, mare, unde erau lasate deseurile din hartie - femeia de serviciu de atunci le valorifica si banii erau ai ei. Mai apoi... au venit multi altii si s-a cam dus naibii totul. :( Arunca pe tobogan ce nici nu te astepti! :(
      Pentru a pastra curatenia containerele mari dintre blocuri ar fi net mai scumpe - si nici asa nu exista garantia curateniei.
      Nu sunt capcauna cand e vorba de colectare selectiva, dar cand vad cum plutesc pet-urile, cum arunca unii ambalaje pe trotuar ma intreb cum sa sper la un oras mai curat, la o lume mai putin poluata cand unii nu-s in stare sa arunce un ambalaj in cosul de gunoi aflat la cativa metri, sau mucul de tigara... Si daca in Brasov nu sunt pubele stradale... nu stiu unde sunt! :)
      E si in Ro retea infractionala... reiese si din documentarul pe care l-am amintit la inceput...
      Iti multumesc pentru interes. :)

      Ștergere
  5. In Germania era ghena in dreptul fiecărui bloc, erau 3 containere pt reciclat, compost si cel general. In casa aveam 3 coșuri de gunoi. Daca cineva nu separa gunoiul cum trebuie era amendată asociația respectiva. Nu ma întreba cum știau care saci aparțineau carei zone, dar reuseau.
    Aici e diferit, fiecare casa are doua bin-uri de gunoi si gunoiul e ridicat săptămânal. La blocuri e la fel, o zona cu containere pt fiecare clădire unde toți arunca gunoiul sortat. Cum se face asta săptămânal e mereu curat, Zona e spălată de cei de la consiliu, care si aduna gunoaiele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mona, pentru informatii si interes. :)
      La blocurile despre care stiu in Bv se ridica saptamanal gunoiul (in unele zone - inclusiv la noi - de doua ori pe saptamana). La blocul nostru e curat, pentru ca sunt tomberoane pe care le umple femeia de serviciu cu pungile care vin pe tobogan, dar unde sunt in strada - desi sunt ingradite si golite regulat - pute de-ti muta nasul si resturile dau pe afara! De spalat locul sau containerele... chiar nu am vazut (probabil ca in unele zone spala).
      Zau ca nu-mi dau seama cum s-ar putea pastra curatenia si pe aici...
      Intr-un cartier (Astra), acum cativa ani, au amendat o asociatie de proprietari pe motiv de mizerie - administratorul, stiind ca nu membrii asociatiei au lasat acolo cartoane si alte ambalaje, a facut cercetari pe cont propriu si a aflat ca vanzatoarele de la un magazin facusera pocinogul, dar nu s-a incadrat in termenul legal de contestare a amenzii si au considerat ca nu are rost sa cheltuiasca bani pentru a se judeca cu proprietarul acelui magazin... :(

      Ștergere
  6. In Olanda blocurile nu au tobogane!
    Containerele sunt îngropate prin aproprierea blocurilor si nu poti arunca gunoiul acolo decat daca deschizi cu cheia containerul.
    La voi va mai dura ceva timp pana toata lumea va întelege cum este cu sortarea si de ce trebuie facuta. Dar cel mai trist este ca vadura si pana toata lumea va întelege cum e cu curatenia! Asta e chiar tragic!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici chiar blocurile foarte inalte? Nici aici, cele cu 3-5 etaje nu au (unele foarte vechi, cu 4 etaje, au - sau au avut).
      Pentru blocurile inalte din Ro (unde se gateste la greu = deseuri menajere la greu) chiar mi se pare absurd sa desfiinteze toboganele de gunoi - daca sunt, sa ramana (la cei care le vor, macar), pentru ca selectarea se poate face fara probleme. Ma gandesc numai la vecinii mei varstnici, pe care nu-i vad coborand cu gunoiul cand e ger si gheaţă.
      Acum cativa ani, in Slatina (daca nu ma insala memoria) unui tip i-a cazut portofelul in ghena ingropata, s-a bagat dupa el si l-au scos vecinii care l-au auzit tipand. Incuiate cu lacat au fost ingraditurile pe care le-au facut prin Bv - si degeaba - lacatele sunt sparte de cei care vor sa scotoceasca, iar cei care-si uitau cheia lasau gunoiul langa... Corect! Greu cu curatenia pe aici. :(
      Pupici! <3

      Multumesc pentru informatii. :)

      Ștergere
    2. Nu este normal sa existe gunoiul pe scara blocului, toată mizeria adunata miroase și dezvolta gândaci, șobolani.. Iar când nu se ridica la timp( și asa se întâmplă mai mereu) miroase de nu poți sa deschizi geamul la apartament, imaginează ți tu sa stai fix deasupra acelei camere de depozitare gunoi... SA nu se ridice gunoiul cum trebuie, iar tubulatura sa miroase îngrozitor de la întrarea în scara pana la etaj, gândaci pe scari șobolanii care circula ca pe bulevard... Deratizarea nu mai le dau de capăt ori nu se face cum trebuie, dar ideea e ca NU E CONFORMA NORMELOR DE IGIENA ȘI SUB NICI O FORMA SĂNĂTOS SA EXISTE ACESTE GHENE ÎN SCARA DE BLOC.Cum sa alegi comoditatea în locul igienei și a sănătății tale.. Ori ne am scrantit, ori eram scrantit demult și nu vrem sa ne facem bine.. România trezește te... Gunoiul se duce în spațiul amenajat corespunzator, la distanta de fereastra locatarilor, nu cum sunt Unele sub geam, unde se mai aduna și alt gunoi străin sau chiar din cei care nu nimeresc tubulatura.. Ca sunt destui!!! corect este la distanță legala și legea trebuie sa se facă auzita..IAR AUTORITATILE sa se implice mai mult în verificarea acestor spatii.. și luat masuri.. URGENT?!!! SUNTEM ÎN 2020, Trebuia demult desfiintate.., pt ca sunt zone unde, deși exista ghena exterioara amenajata, vecinu amețit tot pe tubulatura își arunca gunoiul împrăștiat,ambalaje, cartoane, sticle, borcane, cabluri.. De toate câte nici nu ți imaginezi.. EI NU SUNT ÎN STARE SA ARUNCE SACUL LEGAT, DAR SA MAI FACĂ SELECTARE...asa ca e CLAR, PE TUBULATURA NU SE POATE CONTROLA CUM SE ARUNCA, ASTFEL CA TREBUIE ÎNCHISE, INTERZISE..Afara la cele amenajate trebuie monitorizate, aplicate amenzi, astfel se mai educa lumea, ALTFEL NU NE MAI FACEM BINE CA CIVILIZAȚIE ÎN VECI...

      Ștergere
    3. Hm. In mod "cert", cei care locuiesc in "zgarie norii americani" merg la container cu punga de gunoi.
      Nu te contrazic: e vorba despre oameni. Sunt locuri unde tubulatura e ok (schimbata), oamenii sunt ok, nu pute in scara etc. De ce sa desfiinteze? Gunoiul e adunat regulat si ridicat regulat.
      Sunt cazuri si cazuri.

      Conainerele pe care le-am tot vazut - inclusiv pe langa blocurile "de lux", put de-ti muta nasul si pe jos e mazga - daca nu esti atent... Se aduna muste, soricei, alte lighioane, containerele sunt multe, inghesuite si te freci de ele pana ajungi la cel pt hartie, de ex. Desigur, nu-i asa peste tot, dar cele mai multe containere (incuiate sau nu in "tarcuri") put, mai ales vara. Faptul ca au lacat n-a oprit pe cineva sa intre si sa imprastie.... Cele mai multe blocuri sunt "grupate" - unde plasezi putorile de containere? Orice ai face tot ajung prea aproape de ferestrele cuiva...
      Civilizatia nu se masoara in containere aflate la colt de strada.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.