2020-05-01

De la termometre digitale la tuneluri dezinfectante

Despre termometrele digitale cu infraroșu sunt de acord mai toți specialiștii din lume: dau erori. Cu toate acestea, de cȃteva luni, se cumpără la greu astfel de termometre pentru a măsura temperatura oamenilor la aeroport, la intrarea în magazine și fel și fel de instituții. Exceptând creșterea producției pentru aceste termometre (care era nesemnificativă până la începutul acestui an) utilizarea lor ca măsură de prevenire a transmiterii acestui CV e aproape frecție la picior de lemn, dar dă bine la imagine: politicienii se preocupă de sănătatea oamenilor. Aceste dispozitive sunt celebre pentru inexactitate, afirmă dr. James Lawler, expert medical la Centrul Global pentru Securitatea Sănătății din cadrul Universității din Nebraska. Unele dintre ele sunt mai mult pentru spectacol.
Aceste termometre determină temperatura prin măsurarea căldurii emanate de exteriorul corpului unei persoane și măsurătorile pot fi imprecise în anumite medii: un drum prăfuit, în cazul cuiva care a luat medicamente împotriva febrei; cineva care a alergat poate avea temperatură crescută; temperatura poate fi mai ridicată în cazul femeilor și în cazul copiilor. Uneori, cei care folosesc termometrele nu le țin suficient de aproape de fruntea persoanei și atunci temperatura poate fi mai mică decât cea reală; alții le țin prea aproape și vor avea o citire de temperatură mai mare decât cea reală. Cu toate acestea, sunt utilizate în multe aeroporturi, în special pentru a controla temperatura celor care vin din state unde bolile transmisibile, de tot felul, par a fi la ordinea zilei (și nu de când cu pandalia recentă)
De ce mania de a cumpără termometre digitale pentru a le orienta spre fruntea oamenilor deși specialiștii afirmă - de la apariția lor - că nu sunt perfecte? Pentru că, în luna ianuarie, unii de la Organizația Mondială a Sănătății au spus că prin măsurarea temperaturii s-ar putea reduce “riscul importării” (virusului).
Doar pentru că un instrument cu infraroșu arată că cineva are o temperatură ridicată nu înseamnă că persoana este bolnavă, cu atât mai puțin că e purtătoarea virusului. Ar fi putut face exerciții fizice, poate a luat anumite medicamente, a spus Jim Seffrin, expert în dispozitive cu infraroșii de la “Infraspection Institute” din New Jersey.
Dacă o persoană care nu are, de fapt, temperatura crescută e scoasă de urgență din comunitate, testată și cine mai știe ce altceva, nu-i bai (se alege omul cu o spaimă dar îi trece). Problema gravă este dacă o persoană bolnavă apare ca fiind sănătoasă, în urma măsurării temperaturii cu un aparat care dă erori. Această persoană nu doar că va fi privată de tratament medical dar - în contextul dat - va îmbolnăvi alți oameni. 
Tunelurile dezinfectante pe care le cumpără care mai de care pentru spitale, in special, sunt făcute… “după ureche”.
Ce spun specialiștii despre cele care se vȃnd azi la greu, fabricate in Ro:
Combinația asta în care se pulverizează substanțe dezinfectante și în același timp se acționează și cu o lampă UV-C mi se pare o combinație nefericită. Radiația UV-C este foarte energetică și dacă ai de exemplu apă oxigenată, acțiunea razelor UV-C asupra apei oxigenate rupe legăturile și o transformă în apă. O componentă o anulează pe cealaltă, e ca și cum lași un element chimic în soare și devine instabil. În același timp, radiația UV-C e obturată de particulele aflate în suspensie, deci ne dăm cu stângul în dreptul folosind aceste două metode deodată, explică Paul Popescu, cercetător în cadrul laboratorului “Modulab” din București.
*
Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: Chestiile astea sunt tot mai frecvente și lumea dezvoltă comportamente obsesive fără să se mai întrebe care e referința științifică. Eu n-am găsit nimic prin documentele Organizației Mondiale a Sănătății care să recomande așa ceva.
*
Pentru dezinfectare prin tehnologia UV-C trebuie să fie o expunere prelungită. Dacă treci zece-cincisprezece secunde prin acel tunel, nu putem spune că se rezolvă categoric problema. Iar dacă stai prea mult, devine dăunător pentru sănătate, spune Adrian Marinescu, infecționist la Institutul Matei Balș.

Pe ce principiu se dau avizele in anumite cazuri? “Dacă nu face rău, noi ȋi dăm avizul”. (!!) Ding-ding! Citiți articolul de pe Recorder, să aflați - dacă nu știți - cine și cum ne apără de pandalie.

Sursa foto: pixabay; autor: TheDigitalArtist
₪₪₪
Referințe termometre:
https://www.todayonline.com/world/thermometer-guns-covid-19-front-lines-are-notoriously-not-accurate
*
https://lunguldrumpanadeparte.wordpress.com/2014/10/01/masurarea-temperaturii-si-termometrele-cu-infrarosii/
*
https://www.nytimes.com/2007/08/07/health/07heat.html
Referințe tuneluri dezinfectante:
https://recorder.ro/isteria-tunelurilor-dezinfectante-zeci-de-spitale-din-tara-cumpara-dispozitive-facute-dupa-ureche-decat-deloc-sunt-bune-si-alea/

18 comentarii:

  1. E timpul de dat tunuri, multi s-au imbogatit peste noapte. Nr. 1 in lume la a ne fura caciula.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si vor da in continuare - macar de s-ar imbogati vanzand cva ce chiar e util. (nu se intampla doar in Ro de data aceasta)

      Ștergere
  2. Sau nu stiu sa le foloseasca si dau pe temperatura incaperii si apoi se mira de ce oamenii au 28 de grade...

    Am si eu un predictor, mi se pare foarte bun. E posibil sa dea eroare, daca nu citesti instructiunile si nu il folosesti corect. In plus, al meu se inroseste la temperaturi de peste 37,5.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In articolele din "referinte" scrie si despre cum nu se iau in calcul anumite conditii. James Lawler a scris si despre faptul ca atunci cand mergea in Africa pentru ebola i-au masurat temperatura si a avut si 35 de grade! :)

      Sunt bune termometrele (au fost inventate pentru a masura temperatura bebelusilor) :) dar nu sunt recomandate pentru a pune vreun diagnostic (pentru acuratete se folosesc cele anale - cica dau cea mai corecta temeperatura). In aeroporturi - au declarat unii dintre cei citati - nu au fost descoperiti prea multi oamnei cu febra mare pentru ca nu sunt conditii tocmai optime pentru astfel de masuratori.

      Ștergere
  3. Din nou imi dau cu parerea, cred ca prea vezi negativ orice măsura noua mai apare. Termometrele sunt folosite de firmele care se reîntorc in producție, in China s-au folosit cu succes, tunelurile sunt folosite in mod basic in toate laboratoarele mai sensibile, chiar nu e nimic rau in asta. Nu orice măsura de protecție e nociva, nimeni nu încearcă sa câștige lumea in timp ce noi stam gura casca, pur si simplu in perioada asta ar tb sa ne canalizam pe orice lucru pozitiv. Face bine tuturor, in a mai dezamorsa atmosfera negativă ce e peste tot in legătura cu subiectul asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca imi scrii parerea - ma intereseaza parerea celorlalti (si nu glumesc!) pentru ca stiu: nu detin adevarul absolut. :)
      Teoretic s-au folosit cu succes in China. La ei - cu mult timp inainte de pandalie - oamenilor li se masura temperatura cand intrau la metrou (de exemplu) si in alte locuri aglomerate. N-a prea avut efect, se pare.
      Tunelurile sunt perfecte! dar nu cele care se vand azi in Ro! (scrie in articolul celor de la Recorder care-i buba acestora).
      Hahaha! Crezi ca ma gandesc ca fura cineva lumea cat stam noi in casa? Oh, nu! Mi se pare doar necinstit sa existe oameni care sa creeze o falsa siguranta. Cu falsa siguranta nu se dezamorseaza nimic, ba chiar cred ca e periculos in anumite cazuri.
      'Ca tot am scris de falsa siguranta: inclusiv despre "testere" se scrie deja ca nu sunt pentru diagnosticare - au recunoscut si chinezii (care vand cele mai multe). Cand medicul Rafila a fost intrebat de ce le cumpara lumea... a ridicat din umeri. In Spania a fost si "scandal" pe tema...
      In mai toata lumea specialistii afirma public ca nu se stie mare lucru despre acest CV si se tot cerceteaza (motivul pentru care sunt, cica, declaratii contradictorii si se tot schimba masurile) dar ei lucreaza la un vaccin! Cum sa faci un vaccin daca nu stii cu ce te confrunti?

      (binele il vad multi altii; a observa prostia nu inseamna impiedicarea evolutiei "binelui" si nici intoxicare; daca realitatea intoxica pe unii, asta e) ;)

      Ștergere
  4. Sa nu te superi pe mine, dar nu mai pot sa ma uit la subiectele asimptomaticilor! Las asta la tine:
    https://www.youtube.com/watch?v=qLqcanO5YnA&feature=youtu.be ca tot l-am gasit! :) Eu nu am incredere in orice se face de mantuiala. Si acum sunt cam multe lucruri facute in acest spirit. Eu cand fac o mica reparatie chiar ma gandesc ce fac. Poate e stupida comparatia, dar vreau sa punctez ca nimic nu trebuie facut pe picior. La prima vedere cam asa pare ca se intampla. Hai sa vedem ce-o mai fi si bla, bla, bla.
    In fine!
    Un mai frumos si chiar daca vremurile sunt naspa, eu ma gandesc ca nu intamplator mi-a venit ideea postarii cu iluziile... Si ma amuz teribil de chestia asta. Sa ne lasam inspirati de propriile calauze. Ele sunt, nu trebuie sa uitam asta! Pup! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Normal ca nu ma supar!
      Multumesc pentru link. Hm. RM nu face altceva decat sa repete ceea ce a spus medicul RB in interviul al carui link l-a lasat aici Robert (si, intre cuvintele acelui medic, adauga de la el). Pe RM nu-l cred nici cand spune cum il cheama. El zice ca are probe pentru una-alta... In sens juridic nu e proba "acela a zis" (indiferent ce calitate are cel care "a zis") - poate ca e adevarul, dar nu-l poate dovedi, deci voi lua astfel de informatii sub "beneficiu de inventar".
      Invitatul tipului a spus o minciuna clara: nu cunoastem numele celor care fac parte din comisia care hotaraste diferite masuri. Aceste nume sunt publice! Ultima data au fost spuse in 23 aprilie a.c. (inclusiv numele specialistilor invitati) - emisiunea lui RM e din 28 aprilie.
      Numele celor din comisie:
      https://www.medichub.ro/stiri/dr-adriana-pistol-noul-presedinte-al-comisiei-covid-19-a-ministerului-sanatatii-id-3095-cmsid-2

      La aceste masuri hotarate pe picior ma refer si eu. Vreau sa fiu sigura ca nu ma imbolnavesc, dar daca ei vin cu frectii la picior de lemn... ar trebui sa stau in casa pana la calendele grecesti daca vreau sa am o siguranta (cine-si permite asa ceva - din orice punct de vedere?)

      Multumesc, Suzana draga! Un mai frumos iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Iluziile sunt pretutindeni. Sa nu ne mai facem si noi iluzii ca lumea se va schimba in bine dupa pandalie! :) Putem spera. Ce mai conteaza o speranta in plus? :)

      Ștergere
    2. Diana, asa, ca idee, ordonantele nu includ in zona semnaturilor pe cineva din celebra comisie. E adevarat ca m-am uitat doar la doua, dar... S-au poate nu trebuie?

      Ștergere
    3. Nu trebuie. Sunt doua lucruri diferite. Invitatul lui RM a spus - revoltat - cu subiect si predicat ca nu poate afla care sunt membrii comisiei de “lupta impotriva cv19”. Acesti oameni gandesc masurile si procedurile, dar acestea sunt impuse prin ordonante militare date - in acest caz - de MAI, deci semneaza ministrul de interne aceste ordonante (membrii comisiei, cf legii, nu au treaba sa semneze ordonantele militare; ei semneaza “instructiunile” pe care MAI le "face" obligatorii).
      In ordonanta 1, ian 1999, privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgența scrie, la art. 7, al 1): “La instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale de specialitate și ale administrației publice locale trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență”. Si in decretele presedintelui este numit “responsabil” ministerul de interne, care a fost incadrat, cf decretelor, la “alte autoritati publice”:
      art 4, al 5) din primul decret de instituire a starii de urgenta (din martie): Conducerea aplicării măsurilor stabilite prin ordonanțele militare sau prin ordinul prevăzut la alin.(3) revine Ministerului Afacerilor Interne. Art 3, al 3 din al doilea decret (cel din aprilie) spune acelasi lucru, cu alte cuvinte.
      Incerc sa pastrez in limitele legilor (bune sau rele - e alta discutie) opiniile pe care le “emit”, pentru ca nu vreau sa alunec pe panta “teoriilor”. Ar trebui sa o faca si cei ca RM (si nu numai) - pentru ca ei sunt vizibili online si - cu intentie sau ba - unii ajung sa dezinformeze.

      Ștergere
  5. In perioade de criza escrocii fac afaceri bune... De fapt si dupa pandemie se vor gasi alte idei de facut bani multi... Prevenirea bolilor, cumparare de alte materiale, substante etc. Care vor expira fara sa fie folosite desigur. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo da! Vor avea, multi, multe stocuri inutile... bani aruncati, practic. Dupa pandalie se va recurge la metoda verificata in timp: vrei sa vinzi ceva? creezi nevoia. In acest caz nevoia exista deja.
      Faza amuzanta, cumva, cu termometrele si tunelurile: nu e cert ca se vor neaparat bani. Producatorii vand la greu pentru ca se cere - nu "impun" ei, mintind lumea. Unul dintre producatorii din Ro s-a inspirat de pe net cum sa construiasca tunelul. Vorba nu mai stiu caruia: multi par a avea un comportament obsesiv compulsiv in dorinta de preveni raspandirea cv19 si nu prea mai gandesc ce e util si ce nu.
      Hilara faza cu tunelurile made in Ro nu e doar ca protectia e aproape nula, dar pe unele scrie: "nu priviti in sus" (lampa UV fiind plasata sus) - stiindu-se ca ultravioletele ataca grav ochii si cei care intra acolo nu au ochelari cu protectie mare UV!

      Ștergere
  6. Avem și noi la intrare un astfel de aparat de măsurat temperatura. Ne obligă să ne luăm temperatura la intrare în firmă și să scriem data și semnatura..
    Ce să zic. Din opinia mea totuși sunt bune, dar trebuie totuși să te și ști cu ele un pic. Cel mai bine este să te ajute cineva, pentru că, îți dau un exemplu. Tu îți iei singură, dar pui laserul pe o șuviță de păr. Este ligic că el înregistrează temperatura parului sau al căciulii dacă nu l-ai folosit corect.. Apoi încă o chestie. Tu ieși de afară unde temperatura a fost de doar 5 grade și ești în capul gol, normal că la nivelul pielii esre rece și ar trebui să stai 10 minute într-o incapere la temperatura camerei și după să îți iei temperatura.. Plus că are nevoie să fie și ăla calibrat pe o temperatură sigură sau după un termometru sigur.. Totdeauna eu prima dată verific pe grsie unde eate foarte rece și se cam păstrează aceeași temperatură, apoi pun pe mine, sau îmi iau de acasă cu cel sanitar care mwrge perfect și compar cu celălalt..
    Este logic că dă o oarecare eroare pentru că nu este sanitar, este pentru construcții, doar orientativ, dar merge.. Nu poate să-ți de-a temperatura de 30 de grade dacă tu ai 38, asta înseamnă că este defect, dar nu are precizia unui term. farmaceutic..
    Cu puțină jonglare se poate folosi și acesta..
    Weekend Frumos, Diana.!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cumva, la voi pare a fi un mediu oarecum controlat - nu-i ca la magazinele mari, de exemplu, cand stau oamenii la coada si "pac-pac" cu pistolul termometru la cap, mai ales ca temperatura medie a corpului e 37 de grade, dar poate fi si mai mare in cazul femeilor in anumite circumstante, al bolnavilor de cancer, uneori, al reumaticilor, al celor care iau anumite medicamente, al celor cu infectii urinare s.a.m.d. La voi, ai febra, nu intri, probabil; la magazin nu se stie ce se intampla cu cel febril - poate nu e lasat sa intre, poate sar pe el gardienii sau jandarmii!! (exagerez, desigur, dar trebuie sa fie clar ce se intampla in astfel de cazuri pentru ca masurarea temperaturii in public - desi e acceptata mai ales in aeroporturi - e o incalcare a dreptului persoanei la intimitate) Zic de temperaturi pt ca R.Arafat se dadea mare pe uscat la tv si zicea ca si el - secretar de stat - inainte de a intra il controleaza la temperatura un jandarm, si daca are peste 37 nu intra (n-a specificat cu cat peste 37). Informatiile aiuristice dau nastere la speculatii.
      Vine vara, creste si temperatura...
      Are mare incredere in voi angajatorul. :) Bila alba si pentru el si pentru voi!
      Multumesc. A fost. :) Zile senine iti doresc, Stef.

      Ștergere
  7. In ce priveste termometrele, sunt de acord cu Stef. Tunelurile s-ar putea să fie o țeapă...
    Sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-un mediu macar relativ controlat, si eu, dar nu pe repede inainte. Apoi... am inteles ca se fac tratamente cu infrarosu inclusiv impotriva sinuzitei - celor care au sinuzita poate li se atenueaza, in urma tratamentului gratuit cu infrarosu (daca n-or dauna lobului frontal prea multe raze). :)
      Multumesc. Sanatate!

      Ștergere
  8. Se merge pe principiul 'hai sa facem ceva', sa fie ceva, sa nu para ca se sta degeaba, se iau masuri pentru 'binele populatiei', se implica si folosesc metode rapide, ca iar nu este ok daca stai 5 minute la intrarea in magazin sa'ti faca cineva un mic sanity check, dar cum foarte bine ai spus tu pe acolo 'ne dam cu stangul in dreptul' si ne aruncam si cu niste praf in ochi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceeasi e si parerea mea. Perfect de acord cu preventia si alte cele, dar sa fie ceva care chiar e ok. Termometrele astea pot fi "pacalite" destul de usor; plus ca sunt unii asimptomatici la fel si fel de gripe sau alte boli infectioase... Chinezilor, in locurile aglomerate (intrarea la metrou, de exemplu), le masurau temperatura de aproape doi ani si totusi virusul acesta a scapat neobservat pana a fost prea tarziu. Interesant e si faptul ca in alte provincii chineze n-am auzit sa fie, desi pana sa ajunga acolo or fi trecut ceva infectati si prin alte zone (dar poate nu am fost foarte atenta la stiri).

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.