2020-04-30

Democrația in pandemie

mana unui personaj in costum manipulant o marioneta
Această criză de sănătate publică a adus cu sine o serie de limitări de drepturi și libertăți în toate statele lumii - statele aflate sub regim totalitar sunt și mai mult afectate decât cele pe care le numim democratice. În state precum Rusia, Turcia, China, Arabia Saudită unde, practic, puterea politică o are un singur om, măsurile luate servesc interesele politice ale acestor conducători. Și în statele democratice au fost luate hotărâri prin care sunt îngrădite anumite drepturi, și aceste restricții e posibil să continue și după criză. În state precum Ungaria și Polonia (în Europa) acest risc este foarte mare. Nici în ceea ce privește România nu aș fi foarte liniștită. Zilele trecute, premierul a rostit ceva extrem de…ciudat: “Parlamentul nu există”  - în contextul în care parlamentarii “lucrează de acasă” și i-au făcut o invitație în Parlament. Numai autocrații vorbesc “direct cu poporul”. Parlamentarii români sunt acasă pentru că așa… zic ordonanțele militare.
Citez: Eu am anunțat, unde să mă duc la Parlament, că parlamentarii stau acasă și nasc tot felul de inițiative... Eu informez periodic cetățenii cu privire la măsurile luate. Parlamentul nu există. Când se va relua activitatea parlamentară și printr-o procedură parlamentară sau constituțională voi fi invitat la Parlament, cu siguranță că voi fi prezent, a spus Ludovic Orban. (sursa: digi24) In mintea lui pare că parlamentul e dizolvat.
De curând, un proiect de lege controversat - autonomia Ținutului Secuiesc - a trecut tacit de camera deputaților, fapt care denotă o indiferență crasă a politicienilor (de toate culorile), și nu doar în criză extraordinară, pentru că proiectul a fost depus la Cameră înainte de Crăciunul din anul 2019 (dar nimeni nu s-a deranjat să-l dezbată cu adevărat (și să-l respingă). Oricum, având în vedere Constituția, o astfel de lege nu ar putea intra în vigoare chiar dacă parlamentarii ar dormi pe ei în continuare. Cu asemenea parlamentari, însă, în situații de criză ne putem aștepta la orice. Să nu uităm că din Partidul Național Liberal fac parte azi cei din partidul democrat liberal, care au adus Ro intr-o stare jalnică atunci când au guvernat, iar Partidul Social Democrat este fostul Front al Salvării Naționale înființat de Iliescu și acoliții lui.

În situații de criză precum cea pe care tocmai o trăim există un mare risc ca în anumite state să fie accelerată eliminarea controlului instituțiilor democratice asupra puterii anumitor politicieni. Autocrații, în special, vor specula actuala criză, dar și acei politicieni care vor să-și elimine rivalii politici pe căi nu tocmai democratice. Fiind o criză la nivel global fiecare stat își vede de ale lui și mai puțin e atent la ce se întâmplă în lume. Cele mai amenințate națiuni sunt cele unde puterea politică e concentrată în mâinile unui singur om sau în cele ale unui grup restrâns. Toate guvernele au luat măsuri extraordinare în ideea de a-și proteja cetățenii, dar aceste măsuri ar putea rămâne pentru mult-mult timp de acum înainte, ceea ce - clar! - nu este de dorit. Între aceste măsuri extraordinare se numără restrângerea dreptului la libera circulație, interzicerea adunărilor publice (implicit a protestelor), amânarea alegerilor electorale în anumite cazuri. Sistarea activitățîi economice în foarte multe sectoare poate conduce la sărăcie în cazul unor oameni și încărcarea sistemului ajutoarelor de stat.
Pandemia oferă un paravan celor care vor să forțeze regulile democrației și să le impună pe cele ale autocrației.
În state pecum Rusia, Turcia, Venezuela - dar și în Ro și nu numai - au fost impuse noi măsuri de cenzură - în ideea unei corecte informări a populației (sic!) - dar și de supraveghere și de imixtiuni în viața intimă și de familie (care exced, în unele situațîi, necesitatea pentru protejarea împotriva îmbolnăvirii). Postările considerate provocatoare sunt blocate (în Turcia au fost arestați mulți oameni care și-au exprimat opinia despre pandemie pe rețelele de socializare - aceasta înseamnă că libertatea de exprimare a început să fie pedepsită). În Venezuela, autoritățile îi arestează pe jurnaliștii și activiștii care critică pregătirile pe care statul le face pentru protejarea populației și care se ȋndoiesc de capacitatea sistemului sanitar că poate face față pandemiei. (latimes.com)
Concentrarea tuturor asupra propriei salvări poate conduce la prăbușirea unor instituții independente și apariția unor sisteme menite să ascundă eșecurile, nu să le expună. Consecințele unei guvernări autoritare poate conduce la un preț foarte mare pe care îl va avea de plătit întreaga lume. Modul în care statele autoritare (China, Rusia ca exemple) se laudă - și fac propagandă sistemelor lor autoritare sub care criza a fost învinsă repede și ținută sub control - îi poate aduce pe unii în situația de a crede că dictatura este cel mai bun regim politic dacă vrem să supraviețuim ca nații.
Extinderea controlului politic asupra mass-media este un pericol real: libertatea presei este amnințată. Jurnaliștii nu mai au acces la informații de interes public, nu au dreptul să publice anumite opinii ș.a.m.d.. S-a instituit și un control mai riguros al Internetului, al rețelelor sociale… Criticile împotriva politicienilor riscă să devină infracțiune - delict de opinie. Cei care răspȃndesc informații false despre acest coronavirus riscă închisoarea în state precum Rusia, China sau Ungaria. Pentru informații false e bine să existe sancțiuni, dar ca informație falsă nu trebuie să fie catalogată orice informație care nu coincide cu cea venită de la autorități în mod direct sau pe canalele de presă aservite unui regim politic sau altul. În unele state nici medicii nu au dreptul să ofere informații presei sau să se plângă public despre condițiile în care sunt obligați să muncească.
Sfârșitul acestei crize de sănătate publică va pune lumea în fața unei crize economice majore, și se vor găsi argumente pentru amânarea alegerilor electorale, în anumite state libertatea presei va fi considerată un lux care nu mai poate fi permis, politicile cu privire la imigrație vor fi modificate și cine știe câte și mai câte vor apărea, mai ales că multe televiziuni, stații radio, publicații independente vor lupta din greu pentru supraviețuire.
Pandemia reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică, dar măsurile de urgență care se iau pentru combaterea pericolului pot avea și un impact discriminatoriu, cu efecte nocive pe termen lung.
Ingrădirea drepturilor civile și politice in timpul și după pandemie ar trebui să urmeze anumite principii. Freedom House le numește pe următoarele:
1. Orice restricții de urgență ar trebui să fie comunicate în mod clar, să fie adoptate într-un mod transparent, bine fundamentate în lege, necesare pentru a îndeplini un scop legitim și proporționale cu amenințarea.
2. Restricțiile de urgență care afectează drepturile de bază, inclusiv libertățile de adunare, asociere sau proteste, ar trebui să aibă o durată limitată, sub rezerva supravegherii independente, impuse și extinse numai pe baza unor criterii transparente. Persoanele fizice ar trebui să aibă posibilitatea de a solicita compensații pentru încălcarea inutilă sau disproporționată a unor drepturi în timpul crizei.
3. Programele de supraveghere, noi sau extinse, care folosesc tehnologii emergente sau colectează informații personale ale persoanelor, inclusiv cele obținute de la companii private, trebuie administrate într-un mod deschis și transparent, necesar științific pentru a limita răspândirea bolii, pe durată limitată, sub rezerva supravegherii independente și "firewalled" de la alte utilizări comerciale și guvernamentale, cum ar fi aplicarea legii și aplicarea politicilor de imigrare.
(tocmai ce am aflat la karmapolice recomandare pentru documentarul "Să ne recuperăm datele" - despre pandemie și datele personale)
4. O presă liberă este vitală în perioadele de urgență. Nu ar trebui să existe nicio cenzură de stat sau alte restricții nejustificate privind circulația liberă a informațiilor. Trebuie depuse toate eforturile pentru a oferi și menține accesul la internet și la alte platforme de comunicare. Sancțiunile penale pentru distribuirea informațiilor false nu trebuie sa fie disproporționate și predispuse la abuz și aplicare arbitrară. Guvernele ar trebui să contracareze orice falsuri prin furnizarea de informații clare, exacte și actualizate.
5. Fiecare măsură să fie luată pentru a proteja administrarea alegerilor libere și corecte, inclusiv prin ajustarea regulilor de înregistrare a alegătorilor și a procedurilor secției de votare, încurajarea votării anticipate și permiterea votului prin poștă sau a altor proceduri de vot la distanță, în cazul în care integritatea voturilor poate fi asigurată. Amânarea alegerilor ar trebui să fie doar o ultimă soluție și ar trebui să fie susținută prin lege și un consens larg între forțele politice și experții independenți.

Sursa foto: pixabay; autor: Yomare

12 comentarii:

  1. "O presă liberă este vitală în perioadele de urgență."
    Nu stiu cat de libera era si inainte. Si ma indoiesc ca pasa cuiva ceva.
    Cum spuneam la citate, suntem inconjurati de iluzii. Iar adevarul este cumva presarat in bucatele mici, ca sa genereze iluzia corectitudinii.
    Imi pare rau, dar eu asa vad lucrurile. Putem crea romane fluviu pe astfel de subiecte. Vor fi declarate SF-uri si cam atat. Cand vad astfel de filmulete, imi vine sa inchid tot si sa ma duc in munti! :)

    Cand ma gandesc ca maine incepe o noua luna de primavara si noi suntem inca captivi!
    Oricum sper sa-ti fie buna si senina! Pupici, Diana draga! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As adauga "si jurnalisti cinstiti". Libera e presa, dar numai cand ma gandesc la jurnalistii independenti. Dar nici intre cei independenti nu sunt toti obiectivi (pe cat posibil - in sensul sa informeze corect, fara sa comenteze). :)
      Pare ca e din ce in ce mai clar ca o maaare iluzie traim acum. Cam asa si mie! Apoi... fac "greseala" universala, spunandu-mi... "asta e". :)
      Pentru mine incepe sa devina tot mai nasol sa stau inchisa, sa ma invart printre betoane...
      Multumesc, Suzana draga! Seara senina iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Romania teoretic n-ar trebui sa aiba probleme cu saracia la cat de bogata este... Insa resursele sunt dirijate numai catre putini oameni dupa interese...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfeeecta observatia! Sunt bucuroasa ca si altii au aceasta convingere.
      Redeventele extrem de mici percepute de reprezentantii statului roman pentru diferitele concesiuni arata ca, undeva, e posibil sa se scurga multi bani (dar nu in visteria statului).

      Ștergere
  3. https://www.facebook.com/victor.capsali/videos/3192547440779318/UzpfSTEwMDAxNTYwNjM5MjE5Mzo3ODUxODYzMzUzNDQ5MDY/
    Daca ai timp:), sa te uiti un pic si la filmare. Daca nu, sa te uiti maine, ca maine e liber:)
    Ei ataca perfid, treptat. Arma principala: dezinformarea. Au distrus Irakul, le-a mers. Chiar daca scamatoria lor a iesit la iveala, nivelul manipularii de acum e mult mai mare. Sa nu cascati gura la ce zic ei, ei au o agenda in care numele nostru, al multora, trebuie sa dispara. Atat. Au dezvoltat tehnologia, de ce? ca sa nu mai aibe nevoie de oameni. Sa dispara minciuna?!? Pai ei cum ar mai castiga alegerile?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru link, Robert. Am mai urmarit un interviu cu dr. R.B. si spune lucruri de bun simt mai ales despre virusuri; am studiat candva despre, in virtutea ocupatiei pe care o aveam atunci, si inca de la inceputul pandaliei ma intrebam "ce naiba e asta?" Pentru informatiile contradictorii oficialii au, toti, acelasi raspuns: "inca nu cunostem totul despre vid19, cercetam" - la fel spusn si azi! Si ma intreb: daca n-au idee cu ce se confrunta, cum vor sa faca un vaccin "corect"?

      In unele chestiuni au inceput sa dea inapoi: testarile nu sunt revelatoare (in general, cum zice si R.B., testele nu sunt pentru diagnosticare, iar cei care au fost vaccinati antigripal - vaccinul trivalent, mai ales - au sanse mari sa iasa pozitivi la vid19).
      Vor sa elimine alegerile electorale. Prea multa bataie de cap. :)

      Ștergere
  4. Cred ca in perioada asta se arunca mult praf in ochi cu tot felul de dubiecte efemere, doar ca sa bage sub pres monstruozitati de legi, chiar daca le numesc proiecte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Ro, e posibil, dar modul in care unii politicieni se comporta arata ca nu prea au idee - in general - ce inseamna democratie, ce inseamna drepturile omului. In alte state, insa, pericolul tiraniei e real... In Europa sunt Ungaria si Polonia pe primele locuri. :(

      Ștergere
  5. Am mai început să scriu un mesaj dar în acel moment ma sunat cineva și dupaceea a disparut ce scrisesem..

    Eu simt un miros ciudat de comunism, dar nu unul așa cum îl știam noi, ci unu mai perfid și sper să mă înșel și să fie doar o izolare și reducere la tăcerea pentru această perioadă de pandemie.. Sper să nu fie începutul unei noi ere care ascunde multe nebănuite și stranii uneltiri a celor mari care guvernează lumea..

    Vacanță plăcută, Diana.!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am patit-o si eu, de cateva ori, pe diverse siteuri si inclusiv aici; cred ca de lasam "in nelucrare" un comentariu acesta "se duce" dupa cateva minute.

      Nu cred ca te insala nasul! :) Se simte duhoarea in mai toata lumea - se tot vorbeste ca trebuie pastrate unele masuri cel putin pana in 2022 (si apoi, daca tot a functionat ok societatea, de ce sa nu ramana si pe mai departe?) ;)

      Multumesc, Stef! Vacanta placuta si tie! Esti intre norocosii care mai muncesc! Eu sunt cam... casnica in perioada aceasta. :)) Sunt in vacanta de doua luni! :) Si-o petrec in casa vacanta!

      Ștergere
    2. Nu-i ușor nici să muncești pe vremea asta pentru că mi se pare aiurea să faci jaloane printre mașinile poliției și ori de câte ori oprește pe lângă mine am impresia că pentru mine a oprit..
      Și incertitudinea mă omoară mai repede decât o 1000 de covizi afurisiți..
      Seară Plăcută !

      Ștergere
    3. Frica de politai?! Esti ok cu adeverinta si declaratia... treaba lor. Le arati documentele si "pa-pa". Dincolo de ce-am scris: iti inteleg stresul, 'ca nu stii niciodata peste cine dai si ce fixatii are sub chipiu.
      Aiurea mi se pare ca muncesc unii dar din alte motive. Nu ma pot obisnui cu ideea: "stati ina casa!" (doar ca n-o urla unii) "stati in casa, dar daca mergeti la munca nu mai stati in casa".
      Multumesc! Noapte buna, zi frumoasa!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.