În situații de excepție, cum este o problemă gravă de
sănătate publică, oamenii renunță voluntar sau obligat la unele drepturi și libertăți, până trece pericolul(?) Unii au fost nevoiți să renunțe la mai multe, alții la mai puține; unii total, alții parțial. Când este pentru o perioadă
scurtă, e în regulă, dar când perioada se tot prelungește - cum pare a fi cazul
acum - nu mai este în regulă.
La nivel global - în mai toate statele - au fost limitate /
îngrădite mai multe drepturi:
1. Dreptul la respectarea vieții intime și de familie, a
domiciliului;
2. Dreptul la muncă;
3. Dreptul la libera circulație;
4. Dreptul la libera exprimare (= libertatea
de opinie și libertatea de informare);
Curtea europeană a precizat, în repetate rânduri că
libertatea de exprimare priveşte nu doar informaţiile sau ideile apreciate
favorabil sau considerate inofensive sau indiferente, dar şi pe cele care
contrariază, şochează sau neliniştesc; aceasta fiind exigenţa pluralismului,
toleranţei şi spiritului de deschidere caracteristice unei societăţi
democratice. De o protecţie aparte se bucură, în acest context, discursul
jurnalistic, presa fiind considerată “câinele de pază al democraţiei”.
5. Libertatea de gândire, conștiință și religie;
6. Liberul acces la cultură;
7. Libertatea artelor și a științelor;
8. Libertatea de întrunire și asociere;
9. Dreptul la instruire;
10. Dreptul la ocrotirea sănătății - nu vă mirați! Mulți oameni au ales
să nu mai meargă la spital, de teamă că nu vor mai ajunge acasă; unii oameni nu
au fost tratați deși au ajuns cu ambulanța la spital (și au murit); mulți
oameni nu au găsit medicamentele absolut necesare; mulți oameni nu au au avut
unde merge la dentist și multe altele;
11. Dreptul la vot.
Am uitat ceva?
În unele situații a fost încălcat inclusiv principiul
egalităţii şi nediscriminării, care constituie un element fundamental al
dreptului internaţional în materia drepturilor omului.
Sursa foto: pixabay; autor: stevepb
Dreptul la viata!
RăspundețiȘtergerePe asta l-ai uitat, nu vb doar pt cei vârstnici, ci de si pt cei vulnerabili, condamnați sa moara din nerăbdarea si indiferenta altora.
Sunt măsuri extraordinare pt ca trăim vremuri extraordinare, nu urmărește nimeni sa facă dictatura, ci doar sa protejeze oamenii.
Cui sunt de folos toate agitarile astea cand alții se lupta pt viata?
Dreptul la viata! Nu-l au toti? Ai curaj sa le spui celor care au pierdut oameni dragi, pentru ca nu au fost tratati, ca moartea inutila a dragilor lor a fost pentru dreptul la viata al celorlalti? Au fost refuzati la internare, trimisi de la un spital la altul, fara cv19, ci cu apendicita, hernie (un tanar in varsta de 27 de ani), atac vascular, coloana vertebrala franta etc..
ȘtergereNu-i vorba despre dictatura, ci despre faptul ca foarte multi oameni nu isi pot permite sa traiasca inchisi in casa, daca nu sunt ajutati (in Ro erau foarte multi, iar acum sunt foarte-foarte multi!)
Care “agitari”? Ti se pare ok sa trimiti copiii la scoala si sa auzi ca unii s-au gandit sa treaca toti copiii prin “tuneluri dezinfectante”? Imbracati doar in hainele de strada sub jet de biocide sau sub lampa cu ultraviolete?! Au inventat altfel de “tuneluri”? La inceputul anului au bagat in spital o multime de copii pentru ca au dezinfectat scolile impotriva “gripei”. Ti se pare a fi o strategie buna de a lupta pentru viata?
Nu stiu cum e in alte state, dar vad ce se intampla in Ro (si nu vad asta la tv).
Pandemii vor tot exista - ni se tot spune! Vom trai toata viata ca in ultimele 2-3 luni? Unii ar putea, dar cei mai multi nu. Din pacate, vom reveni la ceva ce nu schimba in bine viata oamenilor - in momentul in care “relaxarea” va incepe, toti poluatorii vor zburda, si iar va urma o stare de urgenta si iar vom intra sub pietre noi, cei care nu detinem averi colosale.
Aceste masuri extraordinare (cat se poate de firesti in astfel de situatii) se vor prelungi pe termen nedeterminat - e o realitate. Vom fi pe telecomanda mult timp de acum inainte, daca acceptam.
Tu ai o parere, si nu ti-o schimba nimeni.
ȘtergereEu am alta parere, pt ca vad din alt punct de vedere.
Eu cred ca viitorul nu o sa fie telecomandat, si de aceea pazesc prezentul altfel.
Oricine poate proiecta balauri in vitor, important e de facem acum, si cat de curata ne pastram constiinta.
Cazurile netratate la timp nu sunt ceva nou in Romaniei, sa le punem in carca virusului mi se pare desuet.
Imi schimb parerea cand argumentele "contra" sunt puternice.
ȘtergereVezi lucrurile din alt stat, raportandu-le la o situatie diferita de cea din Ro. :)
Multe cazuri nu sunt tratate la timp - si se va intampla in continuare, avand in vedere cam cum vad "oficialii" din Ro viitorul.
Ai dreptate, dreptul la sanatate ne e refuzat si in "stare normala", deci ar trebui sa acceptam si celelalte ingradiri ca fiind ceva normal, pe termen nedeterminat. In stare normala, pentru astfel de greseli, avem malpraxis (cine greseste plateste - slaba compensatie pentru cei care-si pierd oamenii dragi, dar e mai mult decat nimic) - pentru cazurile de acum vor invoca "starea de urgenta" cei care au gresit (sper sa nu castige)
Acum facem ce e de facut: respectam ordinele si avem grija sa nu ramanem pe telecomanda. "Cine s-a fript cu ciorba sufla si-n iaurt". :)
Am familia in Ro
ȘtergereNu trăiesc izolata de lume
Si înțeleg mai mult decât oricine ce înseamnă sa protejezi un om vulnerabil.
Totul se rezuma la asta
Orice pe lângă e fantezie, care se scrie cu imaginari de viitor.
Cand o veni vremea in care se vede dictatura telecomandata orice om normal reacționează.
Cand a ieșit diaspora in strada înjurau toți localnicii ca le stricam liniștea...
Nimeni nu sta degeaba cand e o situație concretă.
Dar acum, pe o grămada de amestecături de știri, oamenii vulnerabili nu sunt apărați
Si mi se pare inuman sa prețuim msi mult plictiseala unuia care nu poate sa stea in casa, decât viata cuiva fara apărare.
Nu o sa fiu niciodată de acord cu egoismul personal care face altcuiva rau.
Nu am afirmat niciodată ca tb sa acceptam renunțarea la alte drepturi, dar nici sa ne isterizăm pt orice drob de sare care poate cade sau nu.
Intre timp sunt oameni care lucrează in spitale, in risc, si nimeni nu le garantează ziua de mâine!
Dar doamne fere sa pierdem ieșitul la plimbare...
Ooo, Mona, usurel. Ai familia in Ro, dar cati dintre membrii ei au iesit din cartier lunile astea?
ȘtergereAha, imediat sar toti, cum au sarit dupa 50 de ani de comunism - cei obisnuiti in comunism sa execute asta vor face mereu, oriunde ar fi: vor executa ce li se spune, fara a pune intrebari, fara a se gandi la cei carora le este tot mai rau; pana la trezire trebuie sa treaca 3 generatii.
Sa auzi acum ce se spune despre diaspora. :(
Oamenii vulnerabili nu sunt, oricum, protejati in Ro, iar acum li s-a taiat posibilitatea multora sa-si ajute oamenii neajutorati din propria familie. Care-i diferenta ca merg eu la un batranel (si-s straina de familia lui), dar n-avea voie sa mearga fiica doar pentru ca locuieste intr-o localitate apropiata? Fara aparare este si cel care nu gaseste medicamentele necesare (unele care inainte de pandemie erau) - politicienii zic ca sunt, dar de doua luni n-au cercetat sa afle de ce nu sunt in farmacii.
Unde-i egoism la oamenii care nu mai merg la munca si care nu mai au bani, si "cersesc" public?! Unde-i egoism la cei care si-au pierdut locurile de munca si unii nici nu vor mai avea unde munci dupa ce termina cele cateva luni de somaj? Oamenii vor sa munceasca!
Viseaza astia ca toti copiii care locuiesc cu bunicii (adica, sunt si bunicii in casa) sa nu mearga la scoala tot anul! Dar de ce sa nu stea acasa si cei care au parinti cu afectiuni cronice? - si acestia sunt in pericol de-a se imbolnavi. Prea multa discriminare, prea mult timp.
Oamenii cu probleme, cei din numite comunitati sunt "mai" discriminati decat inainte, xenofobia a explodat si nimanui nu pare sa-i pese pentru ca toti sunt ocupati sa stea in casa.
Nimanui nu-i e garantata ziua de maine.
Drepturile pe care le-am mentionat sunt restranse (ingradite) - e o realitate, si n-au legatura cu dreptul la plimbare. Daca doar atata ai inteles imi pare rau.
Daca vreuna din măsuri rămâne in vigoare si dupa pandemie, atunci orice răzvrătire e justificata.
ȘtergereDeocamdată sunt doar “ poate” proiectate in viitor si un amestec de situații stirbe pe care România le-a avut întotdeauna, dar care acum sunt folosite ca argumente de revolta.
Toată familia mi-a ieșit din cartier, pt ca aveau de rezolvat treburi, însă nu au ieșit la plimbare sa-si ia vitamina D.
Au făcut diferența intre nevoi si necesitate.
Cred ca daca erau măsurile relaxate in Ro, si toți LIBERI sa facă totul, era cel mai bine.......
erau si medicamente in farmacii, nu era nici șomaj, nu mai era nimeni discriminat si pun pariu ca era coada la muzee. Nimeni nu chiulea de la școala si toți terminau premianți.
Da a venit pandemia si guvernul a terminat turismul, a falimentat fabricile si companiile si oamenii au rămas fara biletul la muzeu.
Intrebare de baraj: cand se anunta "terminarea pandemiei"? Se tot spune ca cel putin timp de doi ani va trebui sa luam masuri serioase de protectie... daca nu apare un vaccin. Vaccin?! Care mai de care afirma ca nu se stie INCA ce-i cu acest virus. Cum sa faca vaccin?
ȘtergereDar cine a zis sa fie liber ca in vemuri "normale"? Sunt satula (si nu doar eu) de scris declaratii; din 15 mai incolo ne trebuie declaratie - au anuntat (poate iar se sucesc) daca iesim din localitate - ajungem ca militarii, sa anuntam unde plecam si cand ne intoarcem? Ce treaba are politaiul cu unde/la cine merg?!
De ce esti asa de sigura ca altii nu ieseau cu treburi? Poate nu toti, dar multi - chiar si varstnicii au treburi de facut, 'ca nu-s morti vii. Voluntariatul e o necesitate in anumite situatii - multi voluntari "umblau creanga" si erau "aratati" cu degetul, 'ca nu tin cont de regulament... Deh. Multi vad, putini pricep
Cand intreb de "afara din cartier" ma refer la vazut cum traiesc in aceasta perioada o multime de oameni... Acum le e mai rau ca inainte celor carora oricum nu le era bine, si le e rau celor carora le era cat de cat bine. In plus, nu au nici masti (n-au de unde cumpara si nu au nici bani suficienti sa comande pe net - cand au cum), nici informatii, nimic...
Una e sa chiulesti de la scoala si alta e sa nu mai ai acces la invatatura - asa prost cum e acesta, e mai mult decat nimic. Cu cei care oricum nu merg la scoala e alta discutie. Unii pot invata in continuare, pentru ca au acces online, altii nu (doar "dupa manual" - daca sunt intre norocosii care au).
Hahaha! Daaa! La muzee era coada! :)) Culmea! La muzee nu m-am gandit! Si eu, ca moaca! Ma gandeam la alea de stricta necesitate
Erau medicamentele care au inceput sa lipseasca si abia de curand au inceput sa reapara: paracetamol, algocalmin, aspirina (euthyrox inca nu a aparut).
E falimentat turismul in mai toata lumea; sunt la un pas de faliment - daca nu in faliment - cei cu afaceri de familie, cu localuri publice, agentii imobiliari, agentii de turism etc. s.a.m.d..
Acum e si mai mare gradul de discriminare - abia se potolisera si iar au inceput...
La voi vin cu mascatii sa-i scoata din casa cu forta pe cei "pozitivi" care nu prezinta simptome? La noi vin. In statele conduse de oameni cu creier sunt internati numai cei la care se agraveaza eventualele simptome - la noi sunt luati cu japca si cei care se autoizoleaza (de-adevaratelea!) la domiciliu in caz ca au simptome usoare.
Pai dupa cum ziceam, era mai bine sa nu se ia nici o măsura
ȘtergereSi trecea totul de la sine
Cred ca multe știri senzațional-fantastice, ca pe vremea Evenimentul zilei, prezentate într-un fel, au făcut oamenii sa reacționeze ... altfel
Fiecare are drept la o părere, si daca unul are o părere diferită nu e pt ca pricepe mai puțin...
Mona, tu chiar ai citit tot ce am scris?
ȘtergereConcluzia pe care mi-o servesti e total pe langa!
Cum ai putut deduce ca ar fi fost bine - in mintea mea - fara aceste masuri? Totul e sa fie protectia REALA pentru toti oamenii, nu frectie la picior de lemn si interzicerea drepturilor.
E trist … daca sa ajuns asa departe, probabil ca de aceea renunta unele persoane si la "dreptul la viata"!
RăspundețiȘtergereAsta chiar o poti numi "sclavie moderna"!
Citeam prin ziare ca se practica asa ceva in Romania …
Un weekend placut îti doresc, draga mea!
Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘
Oameniii se tem sa mai mearga la spital, sa cheme ambulanta...
ȘtergereDintre cei care sunt tinuti in carantina unii s-au plans de mancare veche sau de mancare... deloc sau insuficienta pentru cate persoane erau inchise.
Caminele de batrani si cele de copii orfani, azilurile cu oameni bolnavi psihic sunt in pericol si oamenii saraci sunt in pericol, pentru ca nu sunt ajutati cum ar trebui. Invatamantul (online) e numai pentru unii - copiii saraci nu au acces online.
Jurnalisti care mai publica una-alta sunt timizi, pentru ca exista riscul sa fie luati la intrebari si amendati pentru ca induc panica sau... "provoaca" la nesupunere.
Multumesc, Ella draga! Seara frumoasa iti doresc! Pupicios! <3 Muah! :)
De regula, cel care se lamenteaza cel mai tare sacrifica cel mai putin!
RăspundețiȘtergereAi ceva argumente pentru afirmatie? :)
ȘtergereEste o situatie exceptionala, iar masurile au fost luate pentru a nu ne imbolnavi in masa. Sistemul nostru de sanatate abia se descurca in situatii mai putin grave!
RăspundețiȘtergereE adevarat, si corect, pana la un punct. Dar cat va dura acest pericol?
ȘtergereA constata ingradirea drepturilor nu inseamna a te plange. Cat va dura interzicerea acestor drepturi? Se lucreaza la vaccin dar ei inca mai afirma ca nu stiu totul despre acest virus?!
S-a descurcat bine sistemul de data asta: respectand regulile de baza - dezinfectarea si spalatul pe maini - se pare ca n-a mai murit nimeni in urma infectiilor nosocomiale, dar au murit oameni fara cv19 care au fost refuzati la internare si trimisi de la un spital la altul. Acesti oameni nu aveau dreptul la viata pentru ca se avea in vedere numai “binele general”? Hm.
Have a great day
RăspundețiȘtergereThank you! You too! :)
ȘtergereOrice se poate remedia, mai putin mintea facuta terci. Si parca asta se incearca, cu simt de raspundere, chiar daca ti se pare ca suna nu stiu cum... :)
RăspundețiȘtergereNumai bine, Diana draga! Pe aici a fost soare! Pupicei! <3
Inoculand frica, cei mai multi oamenii sunt mai dispusi sa ramana pe telecomanda si cand cineva cu "raspundere" zice "sariti!" ei intreba "cat de sus?" Cand frica nu are un motiv atat de concret e usor pentru multi sa se erijeze in "aparatori" ai drepturilor omului. Cand apare pericolul concret... "stai putin, dom'le, acum e altceva; se descurca fiecare cum poate, pentru ca si eu sunt in pericol". "Se intampla sa mori pentru ca ti se refuza tratamentul? Deh, e pentru binele general".
ȘtergereMultumesc, Suzana draga!
Si aici a fost o zi ca de vara! Si n-am iesit delooooc! :((( A fost plin in cartier si n-am vrut la inghesuiala. :) Mai e si maine o zi. Sper! :))
Pupici! <3
Eu as zice ca e doar incompetenta traditionala...
RăspundețiȘtergereToate cele bune!
Incompetenta politicienilor, in special, o sa ne duca... la sapa de lemn.
ȘtergereMultumesc. Toate cele bune!
Excelent articol! Aș avea numai un amendament: nu am renunțat, ci ni s-au luat.
RăspundețiȘtergereSănătate și numai bine, draga mea!
Multumesc pentru apreciere. :)
ȘtergerePentru binele general putem renunta, un timp, dar aici se intrevede o perpetuua renuntare (care ne pune in pericol) din cauza incompetentei politicienilor - o vom putea numi fara gres "interzicere" daca o mai tin mult asa.
Cred ca am fi fost intr-o alta situatie daca politicienii ar fi ascultat si sfatul avocatului poporului. De acum inainte vom functiona dupa protocoale medicale si vom fi amendati din te miri ce. :(
Daca unele din cele ce se vehiculeaza a fi "implementate" in starea de alerta vor deveni realitate... ar putea fi declansata deschiderea procedurii de infringement pentru drepturile omului (poate ca exagerez un pic. sper ca exagerez) :)
Multumesc, Zina draga! Sanatate si numai de bine va doresc!
Nu cred ca am fost obligati sa renuntam la chiar atat de multe drepturi. Intr'adevar este o situatie exceptionala, speciala, care ne scoate din zona noastra de confort si ne arunca oarecum fortat si brusc intr-un necunoscut complet anormal pentru noi fiind obisnuiti intr-un anumit fel. Dar pana la urma toate acestea sunt necesare pentru a tine in frau o populatie fara cultura autocontrololui. In alte tari a fost mult mai rau, china de exemplu, unde efectiv erau controlati de cateva ori pe zi de armata sa se asigure ca sunt cati ar trebui sa fie in casa, nu ieseau nici la cumparaturi si asa mai departe, niste masuri duse la extremul extremului. In cealalta extrema avem suedia, care a avut anumite restrictii, dar mai lejere. Diferenta este ca populatia suediei s-a conformat. La noi, ca civilizatie, nu avem cultura schimbarii bruste, nu avem cultura respectarii restrictiilor si tocmai din aceasta cauza aceasta perioada se tot lungeste, pentru ca nu au fost respectate masurile. Un exemplu foarte bun este ce s-a intamplat in ultimele zile in bucuresti: in sectorul 2 s-au deschis deja parcurile pentru activitati sportive, aveai voie sa mergi in parc sa alergi, sa mergi cu bicicleta, sa faci sport, dar respectand normele: sport individual, nu grupuri mai mari de 3 persoane, pastrat distantare sociala, minim 1.5m intre persoane. Ei bine, parcul a fost plin de oameni iesiti la plimbare fara nici o masura respectata, fara masca, fara manusi, fara distantare sociala, fara sa faca sport(sa nu uitam ca trebuia sa fie individual) si nici macar nu am intrat inca in 'relaxare'. Si pe mine ma deranjeaza ca si dupa relaxare tot nu putem parasi localitatea fara declaratie, pentru ca as vrea sa merg in vizita la parinti, dar in acelasi timp inteleg si faptul ca in Romania inca nu s-a atins varful pandemiei, noi inca sunt in ascendenta pe curba imbolnavirilor si mortilor, iar relaxarile sunt luate pentru a reporni economia tarii, precara oricum de altfel. Si inteleg de ce trebuie sa existe in continuare niste limitari impuse pentru ca daca sunt doar recomandate nu o sa le respecte nimeni, abia se respecta de mica parte din populatie cand sunt obligatorii, d'apoi daca ar fi doar recomandari....
RăspundețiȘtergerePare ca o tot ducem asa... cu impuneri si limitari. :( Multe afaceri din Ro sunt vandute strainilor, pentru ca nu mai pot fi sustinute financiar; tot mai multi oameni raman fara loc de munca, raman in urma cu ratele de casa, cu platile la utilitati si tot asa... Sunt curioasa cu ce au garantat guvernantii imprumuturile facute, ce au mai vandut sau concesionat strainilor pentru a avea bani de spart pe te miri ce in aceasta lunga perioada de haos.
ȘtergereE nasol, va fi si mai nasol, din multe puncte de vedere.
Ma intreb cum vom vota, in caz ca se vor organiza alegeri electorale in septembrie. Ne vom scoate botnitele, pentru a fi verificat chipul cu actul de identitate? La ce ma gandesc si eu! Dar la cate contradictii si incertitudini si idiotenii bantuie... :) Sau, poate, pentru a merge la vot se va spune "stop joc pandalie", si apoi... se reia haosul.