2022-06-24

Vor domina pisicile lumea?

Probabil că nu mai au mult și-o vor domina. 😉 Azi, 24 iunie, este Ziua Mondială a Dominației Pisicilor. E o zi dedicată amuzamentului, din 24 iunie 2012; inițiativa a pornit de aici:
https://www.sparklecat.com/diary/cat-world-domination-day-also-my-birthday

Azi este și ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (în calendarul religios ortodox), este Ziua Sânzienelor (în calendarul popular românesc) și este Ziua Iei. Aici, însă, scriu despre pisici.

De când am văzut filmul de animație Bolt, de câte ori scriu despre pisici îmi vine în minte pisica Mittens, abandonată de proprietarul care s-a mutat. Mittens s-a împrietenit cu micul Bolt, star de cinema în rol de „supercâine” și care credea că are cu adevărat superputeri. Mittens era acolo să-l ghideze, să-l educe pentru a supraviețui pe străzile din New York, dar și să-l ajute să-și găsească prietena cea mai bună de care se pierduse.

Pisicile sunt animale fascinante și amuzante, dar pot fi și foarte rele.

Pisica are personalitate puternică - o poți învăța să facă numai ce vrea ea. Chiar și de la cea mai blândă pisică te poți aștepta la surpriza să te zgârie din cine știe ce motiv – poate n-are chef să se lase mângâiată tocmai atunci când ai tu chef.

Cei care au pisici știu cât de imprevizibile pot fi aceste feline atât de drăgălașe. Sigur, toate animalele pot fi imprevizibile, fie că-s dresate/educate sau ba, dar pisicile un pic mai mult, în opinia mea.

Cât de minunată ar fi pisica, cei care le au știu că uneori le aruncă niște priviri „ucigătoare” sau par a urmări cu atenție mișcările umanilor ca și cum pun ceva la cale sau au făcut o boacănă.

Pisica e mereu cu ochii pe umanul ei (atunci când nu doarme). O fi dragoste, nevoie de atenție sau culege informații despre umani?

pisica siameza tolanita, privind printre pleoapele aproape inchise

Le admirăm și ne amuzăm cum sar și aleargă și se rostogolesc când se joacă – de fapt, ele se antrenează pentru „ziua cea mare”. N-ați văzut ce scheme de kung-fu fac?

o pisica siameza si una portocalie se joaca; cea portocalie o domina pe siameza

De ce pisica își găsește să doarmă dusă pe trepte sau pe te miri unde, în calea omului? Vrea să afle care-i cea mai bună metodă de a-l doborî.

Pisicile preferă înălțimile: o bibliotecă înaltă, un șifonier înalt etc. - te privește de sus, să înțelegi exact care-i ierarhia.

Stă alături de tine la computer? Crezi că de drag ce-i ești?! Nuuu. Caută să afle cum să cucerească lumea sau cum să-și comande mâncarea preferată folosind cardul tău.

Dacă pisicii îi place să se întindă în fața laptopului, pe ziar sau telefon înseamnă că vrea să-ți limiteze accesul la lumea exterioară.

Când pisica aruncă obiecte aflate pe mobile nu înseamnă că se plictisește sau vrea să-ți atragă atenția, verifică gradul tău de toleranță.

Pisicile sunt mai puțin – spre deloc – ascultătoare decât câinii. Pentru că vor să te controleze?

Un câine e „certat” dacă își face nevoile în casă, dacă strică mobila, dacă mușcă. Pisicii de ce i se acceptă un astfel de comportament? Poate că pisicile nu fac decât să elibereze feromoni care au rolul să facă umanul obedient față de ele.

De ce unele pisici pleacă noaptea din curtea unde stau de regulă? Se întâlnesc cu suratele și pun la cale dominarea umanilor?

Pisica nu este aproape deloc loială. Deși bine îngrijite, cele care au posibilitatea/ocazia caută hrană și în alte locuri și joacă așa de bine „teatru” încât cei la care ajung se simt obligați să le hrănească și răsfețe pe „sărmanele flămânde ale nimănui”. Când au zgardă sau cip de identificare le merge mai puțin cu „teatrul”.

Dacă observi semnele de mai sus la pisica ta ar trebui să iei măsuri. Având în vedere că pisicile se cred zei... le mulțumești cu ofrande: mâncare sănătoasă și delicioasă (mănâncă bine, dorm bine și ai liniște câteva ore), un mediu curat, cu locuri special amenajate pentru ele și multe cutii de carton – se vor distra așa de bine încât se vor mulțumi să rămână acasă, lângă sclavul lor personal.

De ce ar vrea pisicile să domine lumea când pot sta comod pe spate, lăsându-se răsfățate? De ce nu le-ar plăcea să stea toată ziua să privească pe fereastră, să doarmă, să se joace și să mănânce? Dar chiar vor să domine lumea?! Dacă ar avea degetele mari opozabile probabil că n-ar mai avea nevoie de oameni, dar le-ar plăcea să-i aibă ca sclavi. 😺

Mie îmi plac și pisicile. Unele dintre cele scrise mai sus le-am „cules” anul trecut de pe un site, dar nu am mai reușit să postez în timp util.


Mai am despre pisici:

Fotografii: 1. Image by Alexas_Fotos from Pixabay 2. Image by rihaij from Pixabay

34 de comentarii:

  1. Uy los gatos y en si todos los animales son geniales. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din experienta personala cu motanul din dotare care miauna la poarta gradinii sa i-o deschid ca nu are el chef sa sara peste ea ( se mai uita si urat daca nu ma duc destul de repede), trebuie sa recunosc ca sunt niste rasfatate, care vor sa faca ele doar ce vor ele si cand vor ele. A, da. Al meu nu are acces la laptop, dar daca stau cu telefonul in mana, fix atunci vine la mine si se aseaza in asa fel incat sa nu mai am acces la telefon.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si vor sa facem si noi ce vor ele, cand vor ele! :)) Ei, si tu! Cum sa faca atata efort dragul de el cand e cineva care-i deschide poarta?! ❤️
      Pufitica al nostru mieuna sa ne trezeasca si daca il ignoram arunca din biblioteca o carte, apoi alta, pana cineva se dadea jos din pat sa-l hraneasca. Dar nu le arunca din prima, ci privea spre noi tragand usor de cotorul cartii, cate un pic, mieunand - daca il hraneam lasa cartea la locul ei.
      A-haaa... Deci are intentia sa iti blocheze accesul spre lume din exterior! 😊

      Ștergere
    2. Pisicile si cainii mei stau afara. Pot sa mi-aune oricat vor sa ne trezim pentru mancare ca nu le aude nimeni. S-au invatat si ca exista program de weekend ( sau de vacanta) cand ne trezim mai tarziu.Dar sunt distractivi cand asteapta toti la usa si privesc fiecare pe cate un geam sa vada daca chiar iesim cu castroanele de mancare.

      Ștergere
    3. Ioooooiiii! Ce scena faina imi imaginez cu blanosii la geam, asteptand portiile cu papa bun! 😊 ❤️
      Super mare avantaj sa ai curte! Voi sunteti mai putin la cheremul pisoilor. 😊
      Cu multi ani in urma am gasit adapost pentru o pisicuta pui (noi aveam deja doi motani in apartament!) la o doamna care locuieste "la casa" si are gradina. Pisicuta aceea a stat (sta) numai in casa! Mai iese cativa pasi pe veranda, dar atat.

      Ștergere
    4. Iubesc si pisicile si cainii. Mai ales pe ai mei, dar sa-i tin permanent in casa...absolut NU. Si nu e vorba de dezastrul care il fac sau nu in casa, dar mi se pare nedrept sa le tin in casa cand am curte. Mi se pare ca le-as ingradi din libertate, ca ar avea o viata mai ingradita tinuti in casa. Afara au loc sa alerge, sa vaneze ( pisicile - Fifi a prins o lacusta), iar cand suntem plecati toti de acasa ei sunt liberi in curte.
      Nu ii condamn pe cei care stau la bloc si tin animale in casa. Le accept alegerea si ma bucur pentru acele animalute ca au stapani iubitori, dar eu nu as putea creste un astfel de animalut la bloc ( am avut broasca testoasa la bloc)

      Ștergere
    5. Pisicuta despre care aminteam nu vrea ea sa iasa - toate celelalte pisici ale familiei si cainele stau prin curte; cainele are "casuta", pisicile isi gasesc culcus mai mult pe veranda (mai rar unde le-a fost amenajat) 😊
      De-a lungul timpului (din copilarie si cam pana am terminat clasa a VIII-a) aducea tata cate o vietate: o ratza, o gasca, un pui, iepurasi si alte vietati mititele care puteau sta in casa (ramaneau la noi cel mult sase luni, apoi le ducea inapoi). Era ca la circ in apartamentul nostru - veneau cel putin jumate din tovarasii de joaca sa vada vietatile "pe viu". 😊
      Caini si pisici am avut intotdeauna, pentru ca ne ieseau in cale, nu gaseam cui sa dam aceste animalute si ramaneau cu noi. Intr-o perioada cred ca ma "injurau" (dar nu ma refuzau :)) toti prietenii si cunoscutii care aveau curte, pentru ca mereu ii rugam sa gazduiasca un caine, o pisica (in general le duceam eu hrana, dar erau destui care se implicau total).
      Dar ai dreptate: in apartament de bloc nu prea se acomodeaza orice vietate - dar decat pe strazi, haituite...
      Motanul pe care-l avem n-ar pasi afara! L-a scos mama "din gura" unei haite de caini, cand era cat pumnul, si acum, dupa 12 ani, inca tremura tot, inima bate sa-i sparga pieptul si alearga disperat sa se ascunda de cate ori aude vreun latrat afara.
      Testoasa uriasa au avut niste vecini, pe vremea cand eram copil si locuiam "la casa". Nu m-am incumetat sa iau una in grija pentru ca necesita multa atentie.

      Ștergere
    6. M-am gandit eu ca ai crescut intr-un astfel de mediu unde se salvau animalele strazii. Cred ca ai aminyiri frumoase cu toate acele animalute fiecare cu traznaile lui. Da ai dreptate, decat pe strazi, mai bine in apartament ingrijite. Inteleg si cazurile speciale cand animalul refuza sa iasa afara. Nu sunt celelalte geloase?
      PS: eu le-am amenajat culcusul pe veranda desi au si tarc cu cusca, tocmai pentru ca prefera sa doarma cat mai aproape de casa.

      Ștergere
    7. Cam asa... Mama avea "bafta" sa tot gaseasca pasari ranite; pe cele mai multe le-a salvat.
      Oh, da! Unele faze sunt chiar greu de uitat. Spre placuta mea surprindere, copii de atunci (pe care i-am mai intalnit dupa ani) si-au amintit si ei - cei mai multi isi amintesc iepurasii.
      Nu par a fi geloase celelalte pisici ale doamnei in cauza - poate pentru ca s-au invatat de mici afara. Si puii Lisei (numele pisicutei) tot pe-afara stateau.

      Cainii, mai ales, cauta apropierea prietenilor lor umani! Exact asa pateste un prieten, cu cainii lui: au custi spatioase dar langa zidul casei prefera sa stea (asa ca le-a pus pe acolo presuri si "saltelute").

      Ștergere
  3. Cred că Mishu nu are nevoie de "ședința în comun" pentru că oricum ne-a subjugat! Sclavi a făcut din noi! Cat power! 😺
    Ps. Imi este lene sa ma logez pe telefon, 🤪 de aceea comentez ca anonim! Dar stii tu, tot "the cat-women" este! Pupicios! 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din noi facuse sclavi Pufitica, asa ca inteleg exact ce zici. ❤️ Era tot "portocaliu", ca Mishu al vostru si ca Porto pe care il are Niko. 😊
      Scriind numele lui Mishulica ar fi imposibil sa nu stiu cine esti. 🐾 Plus "pupicios". 😊
      Te imbratisez cu drag! 💕 Pupicios! 😘

      Ștergere
  4. Daca ai sti ce pisicute am gasit pe aici... Si pe una o cheama Suzi... Am facut poze si mai fac! Si o sa mai recitesc acasa, ca nu prea ma simt ok pe tel. Pup si weekend placut.❤💋

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept sa le cunosc pe zeițele pisici! Suzi in primul rand! 😊 As zice ca acolo sunt oameni care nu se simt deranjati de aceste vietati - un lucru bun, din punctul meu de vedere.
      Banuiesc ca nu e tocmai comod sa citesti texte lungi pe telefon...

      Multumesc! Weekend placut si pentru voi! Sa va bucurati din plin de zilele petrecute acolo! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Sunt adorabile! Uneori ma amuz gandindu-ma ca ele stiu bine asta si profita din plin. :)

      Ștergere
  6. Ola Diana!
    No Brasil é mês de muita festa junina!
    Eu tenho um gato,muito fofo
    Desejo-lhe uma semana repleta de luz
    Abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      As férias são muito bonitas! Eu junto as pessoas.
      Que seu gatinho seja saudável! ❤️
      Também temos um gato (e um cachorro, de vez em quando).
      Abraços.

      Ștergere
  7. Bom dia Diana.
    Adorei seu blog
    sua publicação.
    Vou seguir e acompanhar.
    E vou adorar se me visitar.
    Bjins de bom domingo.
    CatiahoAlc.
    Do Blog Espelhando

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Cátia!
      Obrigado por sua apreciação e elogio!
      Desejo um lindo domingo para você também!
      Beijinhos

      Ștergere
  8. This is clever enough to make me laugh. I think each of my three cats just wants to dominate the other two cats. As far as how they look at me, I often times feel as if I am their personal maid and cook, and I get a bit of affection as payment. My last two posts include two of my cats and their personalities. My little stinker of a calico had a birthday this month. She calls all the shots, yet still makes me feel privileged to have her. Clever little feline. Wishing you a good rest of the week.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. With cats it is almost impossible to get bored. I know, because I've had cats most of my life. Until January 2019 I had two (he)cats; the one who crossed the rainbow bridge was older, but much stronger than the one we still have, but he lets the little one do what he wants. When he gets upset, however, he shows him who owns him, but the little one doesn't give up either.
      I think that trying to dominate each other will not succeed in dominating the world.
      I wish you serene days!
      (sorry for my grammar)

      Ștergere
  9. internetul l-au cucerit deja :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. Pisicile sunt ce vor ele să fie. 😄
    Chiar astăzi am asistat la obrăznicia unei pisici care se tăvălea pe iarbă, făcându-i unui câine închis în ciudă că nu poate să meargă la ea. El lătra ca disperatul pe ea, văzând-o pe nesimțita că se răsfăța pe lângă țarcul lui, până am certat-o să plece de-acolo. 😁
    Mno, sunt multe de spus despre ele.
    Seară frumoasă îți doresc, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod sigur!
      Vaaai! 😂 Am vazut si eu o scena asemanatoare (de fapt, mai multe - sau de mai mult ori, pentru ca erau acelasi caine si aceeasi pisica) 😂 Intr-o curte de pe o strada unde am avut de mers mai des, candva.
      Foarte multe pot fi povestite - dar si despre caini! Au unii caini niste idei tampite! Si fac, unii, cate ceva de ne doare burta de râs.
      Iti multumesc, Stef! Zile frumoase iti doresc!

      Ștergere
  11. Și eu ador pisicile, ba - mai mult, mi-ar plăcea să mă reîncarnez în una, dacă o fi adevărat faptul că ne-am reîncarna... Iar acum, după ce ți-am citit articolul, cu atât mai mult. :)
    Te îmbrățișez cu drag, Diana! O zi cu multe bucurii să ai!! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt dragalase - dar pot fi si extrem de agresive chiar si cu "mana care le hraneste". Sunt extraordinar de imprevizibile (din propriile observati afirm asta - motivul pentru care ma straduiesc sa le invat "limbajul trupului").
      Cred ca ai fi o pisicuta tare frumoasa! 😊 Si blanda (pana la proba contrara) 😊
      Si eu te imbratisez cu drag, Cri! ❤️ Zile senine iti doresc!
      (scuza-mi, te rog, intarzierea raspunsului)

      Ștergere
  12. I love both cats and dogs, and all of the animal kingdom. Have always wanted a cat for a pet, but the dogs have always taken precedence.

    I find it funny how cats have a mind of their own- yes in a controlling sort of way. Its like they are our masters. Ha! Ha!

    I wish you beautiful days of joy and laughter my precious friend. <3 <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I love all creatures too. I don't really like some insects, but I can't kill them - when I find them in the house I catch them in a jar and put them out. Mosquitoes, however ... kill them (luckily there aren't many).

      We almost always had dogs and cats - sometimes all of a sudden - because they got in our way and we didn't have the soul to leave them on the street.

      Thank you, my dear Natasha! ❤️ Same to you! Joy and laughter for you too! Big hug! 💕

      Ștergere

  13. Mulțumesc pentru interesantul documentar!
    O duminică tihnită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere. Si eu iti mltumesc.
      Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  14. Si mie imi plac pisicutele... ce le mai cautam cand stateam la Buni.... era frumos atunci in cartier.. am salvat cateva mici mici.. le hraneam cu pipeta.. haha.
    Din pacate acum nu imi face bine parul lor si nu as putea sa le tin in casa... dar daca as sta la casa cu curte, atunci sigur ar avea un adapost dragut pentru ele.. as avea cateva :D. :)))))
    Pupici cu drag

    ps: pana atunci am pisicute de jucarie :))) si pe Kouki, pisicos ca si Dodo.. n-am vazut doi catei mai pisicosi ca ei doi .:))) Dodo cel putin si torcea... :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeeee, "la curte" e mai simplu, dar tot e "nevoie" de vecini care sa nu fie haini pentru ca pisicile exploreaza la greu si, cu toate ca nu produc daune, unii nu le vor prin curtile lor...
      Bune si cele de jucarie. :)
      Motanelul care nu mai e - Pufitica - avea "apucaturi" de caine: intre altele maraia cand sunau la usa necunosuti. :))) Si nu era deloc pisicos! Pentru ca a crescut, pratic, in buzunarele unor halate pe care le purtam in casa, mie-mi permitea mai multe: sa-l mangai, sa-l iau in brate, sa-l smotoesc, dar cu altii... Uau! Foarte putini il mangaiau de doua ori fara sa fie zgariati cand incercau a treia oara. Dintre cei care au crezut ca-l pot domina pe Pufi unul n-a scapat fara zgarieturi - in cel mai un caz. Tuturor care veneau in vizita le spuneam sa ignore motanul... dar pentru ca insistau ca pe ei nu-i zgarie am ales sa-l duc in "camera lui" cand aveam musafiri. Mare figura a fost Pufitica!
      In cazul cainilor numai Bony (Boxerita) a fost oarecum mai pisicoasa. Poate ca e si o chestiune de rasa. Pufosii par mai pisicosi - cumva, chiar seamana cu pisicutele. ❤ Imi dau seama cata placere, bucurie, simtea Dodo daca torcea! ❤

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.