2014-01-08

The King. Cortina a cazut, spectacolul continua

Elvis Aaron Presley s-a nascut in Tupelo, Mississippi, intr-o casa cu doua camere, in ziua de 8 ianuarie 1935. Fratele geaman al lui Elvis, Jesse Garron, s-a nascut mort. Una dintre stra-strabunicele lui era indianca Cherokee si se numea Porumbelul Alb al Diminetii.
Mama lui, Gladys, muncea toata ziua la masina de cusut pentru cativa dolari pe saptamana, iar tatal sau, Vernon, era muncitor agricol. Cei doi si-au invatat fiul cum sa se poarte, sa fie politicos cu toata lumea.
*
Prima chitara a primit-o la aniversarea varstei de 11 ani, in 8 ianuarie 1946. A cantat la scoala si invatatoarea, impresionata, l-a inscris la un concurs in Alabama-Mississippi; a obtinut premiul doi si a castigat cinci dolari cu Old Ship, un cantec pe care avea sa-l inregistreze 10 ani mai tarziu.
La varsta de 13 ani s-a mutat impreuna cu familia in Memphis, in speranta unei vieti mai bune. Elvis invata la o noua scoala si seara canta impreuna cu noii sai vecini.
Atunci cand isi socotea cu masura fiecare ban castigat fie in uzina, fie ca sofer de camion, visa sa faca muzica sau cinema, ca mai toti tinerii americani. In cazul lui nu lipsea talentul; era frumos, canta placut. Ascensiunea meteorica de mai tarziu, cand va fi cea mai bine platita vedeta a Americii, a inceput, practic, la 6 iulie 1954 intr-un studio minuscul.
Dupa mai multe locuri de munca temporare, a inceput sa cante in formatia The Hillbilly Cat, semnand cu o casa de inregistrari locala inainte de a semna contractul cu RCA, in 1955.
*
Avea 19 ani si imprimase primul sau disc, relevandu-se o voce deosebita, plina de aplomb si ritm, cu inflexiuni specifice. Se inscria o data in istoria rock’n roll-ului, gen de mare atractie pentru tineri, pentru varsta marilor energii ce se cer consumate. Vocea si interpretarea lui demonstrau lumii muzicii usoare americane ca are parte de un fenomen. Specialistii momentului au recunoscut faptul si l-au reafirmat mai tarziu. Inainte de Elvis n-a fost nimic - va spune John Lenon, unul dintre membri trupei The Beatles.
Elvis se adresa in acei ani, in stilu-i caracteristic, unui tineret dornic sa se desprinda, prin muzica, de automatismele vietii cotidiene, de insatisfactiile personale. Marea masa de tineri era atrasa de sinceritatea, dinamismul, spectacolul electrizant, de utopia si speranta din cantecul semnat Elvis.
*
Elvis a contribuit mult la promovarea muzicii rock ’n’ roll cu influente blues in randul tinerilor albi. 
Isteria generata de felul cum se misca in timpul concertelor i-a adus porecla Elvis the Pelvis. Puritanii si, in general, americanii de varsta a doua, nu erau prea incantati de miscarile provocatoare, astfel ca a inceput sa fie filmat numai de la talie in sus. Se zice ca miscarea lui caracteristica, din solduri, a fost preluata de la predicatorii din Mississippi. Detinea centura neagra in karate.
Prima data cand am aparut pe scena m-am speriat de moarte. Nu intelegeam de ce tipa toata lumea. Aproape ca nu mi-am dat seama cand am inceput sa ma misc, pentru mine e absolut natural. I-am spus impresarului meu: Ce-am facut? Ce-am facut?, iar el mi-a raspuns: Nu stiu, dar du-te inapoi si fa acelasi lucru - povestea Elvis intr-un interviu difuzat in filmul Elvis on Tour.
*
Serviciul militar (in Germania) si invazia muzicii britanice din anii 1960, l-au determinat sa reduca numarul concertelor si sa se dedice mai mult filmelor si inregistrarilor. Prima pelicula in care a jucat a fost Love Me Tender (1956). Criticii de film au fost rezervati, dar fanii au fost innebuniti. A jucat in 31 de filme ca actor si in doua filme documentare si toate au fost succese financiare chiar daca, ziceau criticii, cele mai multe erau slabute si foarte slabute. Cele mai bine primite filme ale lui au fost Jailhouse Rock (1957) si King Creol (1958), devenind clasice ale epocii lor.
*
Pana in ziua de 16 august 1977 (data mortii Regelui), s-au vandut 600 de milioane de single-uri si albume. A vandut peste un miliard de discuri in intreaga lume, mai mult decat oricine altcineva in istoria muzicii.
In anii ’70 a reusit sa revina in atentia lumii, dar a fost rapus, in final, de problemele cu greutatea si dependenta de narcotice. La autopsie au fost depistate 10 tipuri de substante diferite in sangele sau.
*
Fanii din intreaga lume au transformat mormantul sau de pe proprietatea de la Graceland intr-un altar dedicat memoriei artistului.
*
Din casatoria cu Priscilla Beaulieu (1967-1973) s-a nascut fiica lor, Lisa-Marie (care a fost, mai apoi, pentru un timp, si iubita lui Michael Jackson).
Iubea caii si cainii. Calul lui preferat se numea Rising Sun si cainele se numea Brutus (a aparut in filmul Live a Little, Love a Little. Parintii lui, Gladys si Vernon, au avut o scurta aparitie in filmul Loving You - se aflau in public in timp ce Elvis canta in scena de final.
*
Elvis Presley este considerat si azi Regele rock ’n’ roll-ului, muzica lui se vinde bine si in permanenta apar fani care il adora.
*
A ars ca o lumanare la ambele capete…

(compilatie dupa mai multe articole de prin ziarele… vremurilor)

4 comentarii:

  1. 8 ianuarie... Regele rockului! superb articol Diana draga!

    :-* pupici si salutari acasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen, pentru apreciere si pentru urari!
      Am transmis si ele va transmit "toate cele bune". :)
      Uitasem de "ziua lui Elvis"... dar mi-au amintit altii. :) Nefiind tocmai un fan impatimit am o scuza. :) Sigur ca-mi place cum canta! Unele melodii intra in topul meu personal. :)
      Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  2. Va ramane pentru totdeauna Regele! Dincolo de aspectele mai putin bune ale vietii lui, ramane muzica sa inagalabila.
    Multumesc pentru aducere aminte! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi-a placut Elvis, dar tarziu (as zice) a inceput sa-mi placa. :) A fost un fenomen, e cert. :)
      Cu placere! Multumesc pentru vizita!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.