2014-01-30

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume

Mahatma Gandhi, pe numele său Mohandas Karamchand Gandhi, s-a născut la 2 octombrie 1869, în orașul Porbandar, statul Kathiawar, azi Gujarat și a murit in 30 ianuarie 1948, New Delhi. A fost un lider spiritual și politic, considerat părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente, Satyagraha (1906), o formă de refuz radical al oricărei colaborări cu autoritățile britanice.

Numele Mahatma (marele suflet, în sanscrită) i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore (6 mai 1861 - 7 august 1941).

Gandhi studiază dreptul la Universitatea din Ahmadabad și University College London și practică pentru scurt timp avocatura în Bombay apoi pleacă în Africa de Sud, consilier juridic pentru o firmă indiană; rămâne în Africa 21 de ani. Revine în India în 1915 și devine lider al Partidului Congresului, care avea în program eliberarea Indiei de sub colonialismul britanic.

Este onorat oficial în India drept Părintele Națiunii; ziua de naștere a lui Gandhi, 2 octombrie, este sărbătoare națională în India, Gandhi Jayanti. Pe 15 iunie 2007 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate rezoluția ce declară 2 octombrie drept Ziua Internațională a Non-Violenței.

Timp de decenii a editat diferite ziare, a scris câteva cărți, incluzând autobiografia sa, Povestea experimentelor mele cu adevărul, Satyagraha în Africa de Sud, despre zbuciumul său de acolo, Hind Swaraj, un pamflet politic; a scris pe larg despre vegetarianism, dietă și sănătate, religie, reforme sociale etc.

Operele complete ale lui Gandhi au fost publicate de guvernul indian sub titlul Operele complete ale lui Mahatma Gandhi, în 1960. Scrierile cuprind aproximativ 50.000 de pagini publicate în cam 100 de volume.

portret Mahatma Gandhi cand era tanar
M. Gandhi - 1906

În aplicarea principiilor sale, Gandhi nu a dat înapoi de la a le duce către cele mai logice extreme, închipuindu-și o lume în care chiar guvernul, poliția și armata erau non-violente. Totuși, Gandhi era conștient că acest nivel de non-violență cere credință și curaj incredibile, pe care a realizat că nu toată lumea le posedă. De aceea a sugerat că nu toată lumea trebuie să țină cu încăpățânare de non-violență, mai ales dacă aceasta este folosită ca scuză pentru lașitate: Cred, scria el, că acolo unde singura alegere este între lașitate și violență, eu aș sugera violența.

Gandhi și-a dedicat viața înaltului scop de a descoperi adevărul sau Satya. A încercat să obțină aceasta prin învățarea din propriile greșeli și experimentând pe el însuși. Și-a intitulat autobiografia Povestea experimentelor mele cu adevărul. Gandhi a declarat că cea mai importantă luptă de purtat este cu propriii demoni, temeri și nesiguranțe.


sursa foto wikipedia.org

14 comentarii:

  1. O lume a non-violențeei este o lume ideală.
    Te felicit pentru articol!
    Să ai o zi frumoasă ca sufletul tău! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Mirela, si pentru urare.
      Lumea non-violenta in mod cert nimeni nu o va cunoaste, pentru ca orgoliul si lacomia vor caracteriza mereu oamenii, iar daca lacomii si orgoliosii mai au si putere - politica, in special, dar de oricare natura ar fi - liniste si pace nu va fi...
      Minunat sfarsitul de saptamana sa il petreci! Pupici cu drag!

      Ștergere
  2. un suflet mare!
    visez, evident, o asemnea lume...
    bună dimineața!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este unul dintre cei care a incercat sa-si schimbe firea, sa schimbe lumea... Poate si datorita lui, lumea e un picut mai buna.
      Buna dimineata! :)

      Ștergere
  3. niciodata nu mi-a placut gandhi cu toate ca filmul cu ben kingsley dupa viata lui m-a marcat. Pur si simplu nu mi-a placut fara sa stiu de ce. Acum o luna am aflat ca isi batea nevasta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gandhi isi batea nevasta si Stefan cel Mare era cast… :)
      Totusi, nu te contrazic, dar nici nu pot accepta afirmatia, pentru ca nu am dovezi - nici pro, nici contra…
      Gandhi s-a insurat (vorbeste lumea) la varsta de 13 ani (sotia lui avea 14)… S-or fi caftit, toti copiii se caftesc; apoi, pe principiul bulgarelui de zapada, a reiesit ca Gandhi isi batea nevasta. E o ipoteza…

      Cand vorbim despre suflet nu ne putem rezuma la fapte. Am mai multa incredere in afirmatiile cuiva precum Tagore decat in ale vreunui jurnalist sau “biograf” din ziua de azi, care compileaza documente autentice si care, intentionat sau din ignoranta, scoate din context anumite fapte, anumite marturisiri etc. astfel incat interpretare sa ii serveasca interesele.
      Cat timp nu am acces la documentele autentice... nu pot fi categorica.

      P.S. Te rog, scrie-mi unde ai citit ca-si caftea nevasta? Multumesc.

      Ștergere
  4. O persoana impresionanta! O personalitate international recunoscuta.
    interesanta tema ai abordat azi, draga mea! De la papanasi cu dulceata ti se teage?! :-D
    Pupici tie, lui Sofi si sorei tale. Ganduri bune
    :-☆

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Nu de la papansai cu dulceata! Dar buni au fost! Nu ma asteptam! Nu se compara cu delicioasele produse prezentate de tine dar a fost suficient pentru a putea adormi! A doua zi am mancat dobos cu zahar ars! :)
      Am ales subiectul pentru ca in 31 ianuarie 1948 un student l-a asasinat pe Gandhi... Hm... O fi un nume predestinat... Multi dintre cei cu acest nume au luptat pentru libertate si altele si au sfarsit asasinati... Pare ca toti cei care incearca sa aduca in Lume mai mult bine au parte de morti violente... Azi mai putin... Azi nu mai sunt eliminati fizic, ci... defaimati prin orice mijloace...
      Multumesc! Ma duc sa le transmit! Un minunat sfarsit de saptamana sa aveti! Imbratisari cu drag! :)

      Ștergere
  5. Vreau sa traiesc si eu într-o asa lume, non-violenta! Din pacate ramane doar o utopie.... pana si filmele sunt pline de violenta, dar viata de zi cu zi!
    Daca Gandi a fost o persoana pacifista nu stiu, dar pentru mine a fost un visator!
    pupici draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine n-ar vrea o lume in pace?! Dar visatorii au dus lumea spre progres! :) Avionul n-a fost utopie, candva?! :)
      O fi fost pacifist, doar ca nu se dadea in laturi nici de la lupta... N-ar fi putut face pace cu cei care doreau sa mentina India "sub papuc"... si nu pentru ca n-ar fi vrut el, dar nu voiau colonialistii...
      Pupici cu drag!

      Ștergere
  6. Un visator intr-adevar, un om mult prea bun pentru veacul in care a trait!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca a fost nimerit in veacul lui... A mai deshis unele minti, a mai miscat pe cate unii, i-a impulsionat pentru viitor... Azi deja au aparut noi biografii, in care se pune accentul pe... viata lui sexuala dar fara a se informa cititorii neavizati ca gesturile lui tineau de doctrina pe care o imbratisase... I se "reproseaza" (intre altele) ca s-ar fi intins, gol, langa pustoaice... iar in acele timpuri nu era ilegala legatura intre adulti si pustoaice (asta fara a lua in calcul partea religioasa). I s-a mai "reprosat" ca a divortat de sotie pentru un homosexual. Ori, acest aspect - azi, mai ales - e aiurea sa fie comentat, mai ales ca majoritatea pledeaza pentru casatorii intre persoane de acelasi sex...
      Mi se pare ca se incearca denigrea lui... Dar e, poate, doar o parere...

      Ștergere
  7. Nu stiam prea multe despre acesta personalitate.Un articol foarte educativ pentru mine. Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere. Ma bucur ca am putut fi, putintel, de ajutor. :)
      Ziua minunat sa o petreci!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.