2014-01-10

Aventurile lui Tintin

Aventurile lui Tintin (Les Aventures de Tintin) este o serie de benzi desenate clasice realizate de artistul belgian Georges Rémi.
Hergé este pseudonimul lui Georges Prosper Remi (22 mai 1907, Etterbeek - 03 martie 1983, Woluwe-Saint-Lambert, Belgia) - a fost autor belgian de benzi desenate francofone cel mai bine cunoscut pentru seria Aventurile lui Tintin. Pseudonimul Hergé sunt inițialele numelui autorului R.G. inversate.
Tintin este un reporter veșnic tânăr care are ca prieten credincios pe Milou, un Fox-terrier alb; este unul dintre primii eroi din istoria benzii desenate din Belgia.
Se presupune că numele Milou i-a fost inspirat autorului de numele unei prietene, Marie-Louise Van Cutsem, pe care el o numea Malou, dar există și opinii conform cărora Milou e diminutivul de la Emile (un prenume la modă în acea epocă), iar Tintin ar veni de la Martin, un prenume des întâlnit.
Călugării tibetani au numit Zăpada dimineții pe tovarășul lui Tintin (Tintin în Tibet). Milou dezvăluie ocazional un gust pentru aventură, dar înclină, de regulă, spre o viață confortabilă și nu înțelege întotdeauna înclinațiile de Don Quijote ale stăpânului său, dar loialitatea îl determină să-l urmeze în aventurile sale. Flerul, loialitatea și curajul lui de multe ori l-au ajutat pe Tintin să scape din situații dificile. 

Seria este una dintre cele mai populare benzi desenate europene din secolul al XX-lea, care a fost tradusă în peste 80 limbi și a avut peste 350 de milioane de copii vândute.
Au fost publicate pentru prima dată pe 10 ianuarie 1929 în Le Petit Vingtième, supliment săptămânal pentru copii al cotidianului belgian Le Vingtieme Siecle. Ultima apariție în acest ziar a fost pe data de 9 mai 1940. Pe data de 10 mai 1940, trupele germane au intrat în Belgia.

Apariția lor va continua, cu unele pauze, până la 01 septembrie 1944, dată la care începe eliberarea Belgiei.
Aventurile lui Tintin sunt publicate în 24 de albume independente, inclusiv una neterminată, de Éditions Casterman. Aventurile lui Tintin se termină cu moartea lui Hergé pe 03 martie 1983.
A 24-a aventură, Tintin et l’Alph-Art, e cea neterminată. În acest album Tintin evoluează în lumea artei moderne iar povestirea se termină cu o scenă în care Tintin riscă să fie omorât, închis într-un cub de plexiglas și expus ca operă de artă.

Tintin este reporter, profesie pe care Hergé o folosește pentru a-și putea introduce personajul în mai multe evenimente contemporane din perioada în care trăiește: revoluția bolșevică în Rusia, al Doilea Război Mondial, primii pași ai omului pe Lună… Hergé a creat în jurul lui Tintin un univers cu detalii stilizate, dar realiste. El a obținut acest efect inspirându-se dintr-o importantă colecție de fotografii.
Prima lui poveste n-ar fi putut să circule în România când au venit comuniștii la putere pentru că se chema Tintin la sovietici. Celebrul ciuf din varful capului Tintin l-a căpătat în urma unei curse nebune de maşini, trăită la volanul unei decapotabile, urmărit fiind de poliţia secretă sovietică.

Acțiunea poveștii Sceptrul Regelui Ottokar a fost inspirată din istoria Balcanilor anilor 1940 și relatează modul în care reporterul Tintin reușește să îl salveze pe Ottokar, regele unui stat imaginar (apare Carol al II-lea, Regele României, în confruntarea cu Garda de Fier - zic unii).

Photo by Edward (wikipedia)
Autorul a devenit un adevărat erou național, identificându-se Belgiei și dedicându-i-se un muzeu, inaugurat în 2001 la Louvain-La-Neuve. Tintin beneficiază şi de un magazin specializat la Bruxelles, pe o străduţă adiacentă frumoasei Grande Place.
În Crabul cu Cleștii de Aur, Tintin se confruntă cu o bandă periculoasă de traficanți de droguri, ocazie cu care îl întâlnește pe Căpitanul Haddock, cel care îl va însoți în toate aventurile sale.

Dupa Aventurile lui Tintin exista mai multe ecranizari, dar am ales Secretul Licornului (pentru că am găsit mai multe info despre acesta), din anul 2011, în regia lui Steven Spielberg. Steven Spielberg a fost interesat de opera lui Hergé încă din 1983, când fixase o întâlnire cu autorul belgian, dar acesta, foarte bolnav, n-a putut veni, fiind înlocuit de secretara sa. În urma convorbirilor s-a semnat un contract de opţiune. Mai mulți realizatori au fost interesați de adaptarea aventurilor lui Tintin pentru cinematograf, dar, cu câteva luni înainte de moarte, Hergé notase: Dacă cineva îl poate aduce cu succes pe Tintin pe ecran, acesta este numai un tânăr regizor american,  dar nu s-a întâmplat nimic. În anul 2002 iar s-a discutat, dar transpunerea pe ecran va avea loc abia în anul 2011.

Filmul urmăreşte aventurile tânărului şi îndrăzneţului reporter Tintin (Jamie Bell) şi ale credinciosului său câine Snowy (Milou, in original).
Corabia pare a fi secretul întregii întâmplări. În poveste sunt si doi gemeni de la Interpol (agenții Thomson și Thompson - Dupont şi Dupond, numele originale), dar și un impulsiv căpitan de vas (Haddock), care pare că nu funcționează decât cu un unic carburant care presupune cât mai multe doze de tărie.
Se călătorește pe mare, în aer și pe uscat, dar și indirect în timp. Apare și o pisică, o siameză, dar și o rătăcire pe mare, în barca de salvare.

Tintin, însoțit de cățelul său Snowy, se află într-o piață dintr-o localitate europeană de unde cumpără, pentru o liră. macheta unei nave cu trei catarge numită Unicorn, dar este imediat acostat de sinistrul Ivan Ivanovici Sakharine (Daniel Craig) și apoi de misteriosul Barnaby, care încearcă să cumpere macheta de la Tintin, dar fără niciun succes. Tintin duce vaporul acasă, dar acesta e stricat în timp ce Snowy aleargă după pisica din vecini. Odată rupt, un catarg conținând o bucată de hârtie cade sub birou fără ca Tintin să observe. Snowy încearcă în zadar să-i atragă atenția lui Tintin. Între timp, incompetenții agenți Thomson și Thompson sunt pe urmele unui hoț de portofele, Aristides Silk. După ce apartamentul îi e răvășit, Tintin găsește și citește pergamentul pe care apoi îl pune în portofelul său. Tintin îl vizitează pe Sakharine în Marlinspike Hall, unde află că mai sunt încă două machete ale aceleiași nave. Tintin este jefuit de hoțul de portofele.
Mai târziu, Tintin este răpit de complicii lui Sakharine și este închis pe nava SS Karaboudjan. La bord, Tintin scapă și se întâlnește cu căpitanul navei Haddock (Andy Serkis), căruia Sakharine i-a luat comanda cumpărând echipajul și dându-i de băut în continuu căpitanului prin intermediul primului ofițer Allan. Tintin, Haddock și Snowy în cele din urmă fug de pe navă cu o barcă. Sakharine trimite un hidroavion după ei, dar Tintin trage în el cu ultimul glonț și apoi capturează avionul cu care merg spre portul (fictiv) marocan Bagghar, dar se prăbușesc în deșert.
Deshidratat de căldură și suferind de pe urma lipsei de alcool, Haddock începe să halucineze și își amintește momente din viața strămoșului său, Sir Francis Haddock, care a fost căpitan pe adevărata navă Unicorn în timpul secolului al XVII-lea. Corabia plină de comori a lui Sir Francis a fost atacată de pirații mascatului Red Rackham (strămoșul lui Sakharine) și, după o bătălie pe mare, urmată de predare, Sir Francis alege să scufunde Unicornul și cea mai mare parte a comorii, decât să cadă în mâinile lui Rackham. Sir Francis scapă cu o mână de nestemate pe care le adună în pălăria sa. Mai târziu face 3 machete ale Unicornului, fiecare conținând un pergament cu indicii. Împreună, cele trei pergamente dezvăluie locul unde s-a scufundat Unicornul și unde se află comoara.
După o cursă plină de acțiune de-a lungul portului a lui Tintin și Haddock în urmărirea lui Sakharine, acesta reușește să scape cu cele trei pergamente.
Haddock, cu ajutorul lui Tintin, îl învinge în cele din urmă pe Sakharine, care este arestat de Thomson și Thompson. Cu cele trei pergamente în posesia lor, Tintin și Haddock, ghidați de indicii ajung tocmai la proprietatea din Marlinspike Hall, aici găsesc pivnița veche, sparg un glob pământesc în care se afla mica comoară și pălăria lui Sir Francis Haddock. Tintin găsește un alt indiciu despre unde se află locația Unicornului scufundat și cei doi sunt de acord că aventura va continua în larg în căutarea comorii.

6 comentarii:

  1. o desfatare aceasta plimbare în lumea lui Tintin si Hergé, prezentata de tine! am uitat de mult de ei... ce amintiri ai rascolit acum în mine! Multumim pentru aceasta surpriza - sunt curioasa, cum ti-a venit tocmai azi ideea acestui articol?
    si înca o întrebare, nici unul din cateii vostri nu se cheama Snowy sau Milou? ;)
    O seara minunata va dorim. (Noi tocmai ne-am intors de la fitness, storsi de vlaga. Acum am pus gratarul la încins si ne rasfatam cu o bucata de carne si o portie mare de salata de rosii). Va pupam, weekend faun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greu mai ajung sa raspund... :(
      Cautand "Der Medicus" - filmul despre care ai scris si pe care imi doresc sa il vad - am dat de Aventurile lui Tintin. Mi-am amintit de personajul cu ciuf pe care il vedeam candva, ocazional, in revistele Pif (cat au aparut si acestea in RO) si voiam sa aflu mai multe... Asa am aflat ca benzile desenate au fost publicate prima data in 10 ianuarie, si cum abia incepea ziua de 10 ianuarie am ales sa scriu despre Tintin si aventurile lui. :) A fost o potriveala... la fix! Pe scurt: cu "Der Medicus" m-ai trimis in lumea copilariei! :))
      Hahaha! Dupa efort merge perfect o cina ca cea descrisa!
      Multumim. (si) De la ele multi pupici!
      Zile fericite sa aveti! Imbratisari cu drag!

      Ștergere
    2. Am uitat! Nu i-am botezat Snowy sau Milou pentru ca... nu mi-am amintit la timp aceste nume! :) Motanelului ultim ajuns la noi i s-ar fi potrivit, pentru ca are mai mult alb, dar are comportament de ninja! :)
      Pupici!

      Ștergere
  2. Mi-e complet straina povestea. Doar despre Tintin am auzit, cred ca am si vazut candva, fugitiv, niste desene animate. Cred, dar nu sunt foarte sigura. :)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.