2015-02-27

Salar de Uyuni, deşertul de sare

Salar de Uyuni este cel mai mare  deşert de sare si cel mai plat loc din lume. Se afla in sud-vestul Boliviei, aproape de hotarul cu Chile, in mijlocul celui mai inalt platou din Muntii Anzii Cordilieri: Altiplano.
Desertul, extrem de intins, reflecta razele soarelui astfel incat formeaza iluzia unei oglinzi in care se reflecta cerul.
Stratul de sare, cu o grosime care variaza intre 2 si 20 de metri, face ca suprafata sa fie uimitor de plana: dupa ce apele din sezonul ploios se topesc partea superficiala a depozitului de sare se transforma intr-un enorm lac, cu adancime foarte mica. Procesul, repetat de mii de ori de-a lungul timpului, a dus la aplatizarea perfecta a saraturii.
Suprafata extinsa, cerul senin si planitatea exceptionala a suprafetei fac din acest deşert de sare locul ideal pentru calibrarea altimetrelor satelitilor de observare a Pamantului
E situat la o altitudine de 3656 de metri deasupra nivelului marii si s-a format dupa ce un lac imens, Minchin, s-a evaporat treptat in ultimii douazeci de mii de ani. Ramasitele lacului sunt vizibile si azi in apropierea pustiului din Uyuni. Lacurile Poopo, Uru Uru si marele lac Titicaca sunt conectate intre ele in timpul sezonului ploios, reconstituind o parte din suprafata lacustra a vechiului Minchin. In desert se afla mai multe lacuri de culori ciudate, produse de depozitele de minerale din zona.
Cu aspectul unei enorme mari albe, Salar de Uyuni are in centru mai multe insule, varfurile unor vechi vulcani, care candva ieseau dintr-o mare de apa, nu de sare. Varfurile stancoase sunt acoperite de corali fosilizati si de depozite sedimentare cu urme de viata marina.
Salar de Uyuni este o zona climatologica tranzitionala: impozantii nori tropicali cumulus congestus si  cumulus incus care se formeaza in partea estica a desertului de sare in timpul verii nu pot patrunde dincolo de marginile uscate din vest, in apropiere de granita chiliana si Desertul Atacama.
Salar de Uyuni este si un loc major de reproducere pentru cateva specii de flamingo roz.
Sursa fotografii Turism de Aventura:  https://www.facebook.com/ExtremeTravelandAdventure
actualizare 2021: adresa paginii s-a schimbat intre timp, foto nu mai sunt in albumele actuale

12 comentarii:

  1. Fascinant... pur si simplu fascinant! Multumim pentru minunata plimbare virtuala de weekend, in acest loc magic! pup draga mea ♥ Gânduri bune pentru întreaga familie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Carmen! :)
      Multumim! Numai bine sa aveti si super sa petreceti!
      Pupici cu drag!

      Ștergere
  2. Impresionant loc,parcă ar fi o plaja,un deșert!
    Mulțumim de partajare,Diana!
    Un weekend minunat să ai,draga mea!
    Pup și îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un deşert de sare... stralucitor. :)
      Placerea e de parte mea.
      Multumesc, la fel.
      Imbratisari si pupici cu drag!

      Ștergere
  3. Chiar nu stiam de aceasta splendoare a naturii, e de-a dreptul uimitor ce poate crea natura. Un week-end frumos iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe zi ce trece mai aflu si eu de cate o minune a Naturii si hop cu ea aici, in baza mea de date online. :)
      Multumesc, la fel!

      Ștergere
  4. Multe minuni, noroc cu cei ca tine, care le împărtășesc cu noi. Câte sunt de văzut...lumea e mare și plină de minunății! Weekend cu bucurii, Diana dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cautand fotografii pentru jocuri ma apuca dorul de duca! :) Apoi... cuget putin si-mi trece! Dar ma bucur ca, macar, aflu despre locuri noi, daca tot nu le pot vedea!
      Multumesc pentru apreciere, Mirela, si pentru urare!
      Sa petreci un minunat sfarsit de saptamana! Pupici cu drag!

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Iti doresc sa reusesti! :) Tu esti mai aproape decat mine sa-ti implinesti dorinta!

      Ștergere
  6. Imaginile sunt splendide trăiască netul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe locuri senzationale in lumea aceasta! Si... traiasca netul! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.