2015-10-27

Luna plina si lupul - legendă

Chiar urlă lupii la Lună atunci când îşi îndreaptă botul către cer şi lasă să se audă un urlet lung?! Nu, nu există o legătură între urletul lupilor şi fazele Lunii, iar faptul că îşi înalţă botul către cer are legătura cu acustica. Lupii comunică unii cu ceilalţi (şi) prin urlet, în special atunci când sunt despărţiţi de un membru important al haitei - anxietate provocata de despărţire. De ce se aude urletul lor în special noaptea? Pentru că sunt animale nocturne, în principal.

Azi e Lună plină. O prietenă care îmi ştie fascinaţia pentru lupi a descoperit pe net o legendă şi mi-a trimis-o în dar. Nu ştiam legenda, aşa că o transcriu aici, spre păstrare.


lup urland la Luna-in fundal Luna plina

Se spune că într-o noapte, acum mult timp, pe vârful unui munte înalt un lup urla a jale, cu capul îndreptat spre Lună.

Regina nopţii, gingaşă şi timidă, deşi se mai ascundea în spatele norilor, a ales să-l întrebe la un moment dat ce s-a întamplat de este supărat şi atât de disperat.
- Ce ai de urlii aşa rău? De ce nu te opreşti măcar un pic?
- Mi-am pierdut unul dintre copii. Cel mai mic pui al lupoaicei mele. Sunt disperat... Ajută-mă! o rugă cu deznădejde lupul.
La auzul acestora, Luna s-a umflat şi a crescut începând să lumineze din ce în ce mai tare.
- Uită-te acum, poate îţi poţi găsi puiul - îl îndeamnă astrul, şi lupul şi-a reluat căutările, până şi-a găsit puiul. A mulţumit Lunii pentru ceea ce a făcut pentru el, deoarece dacă nu îl ajuta puiul de lup ar fi murit de frică şi de frig, pe marginea unei prăpăstii. Tată şi pui au dispărut împreună în pădure.
De atunci, la fiecare 28 de zile, zânele pădurii au decis să îi răsplătească Lunii fapta bună şi i-au oferit posibilitatea de a lumina măreţ pe cer. Lupii îi ştiu povestea şi scopul şi îi mulțumesc cu un urlet în sus...

Legenda mai spune ca cine doreşte să găsească ceva în noapte cu certitudine reuşeşte într-o noapte cu Lună plină.

5 comentarii:

  1. frumoasa legenda! imi place mult :) am sa o invat sa o povestesc nepoteilor cand mai vin in vacanta pe la noi :)
    pupici si imbratisari <3 de la duo pentru trio

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce dragut ca ai nepoti carora le plac povestile si care va viziteaza. :)
      Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru duo. <3

      Ștergere
  2. E probabil sa nu fie mit, pentru ca am auzit oameni care se plangeau ca n-au putu dormi in cutare noapte si... atunci fusese Luna plina, dar ei n-au stiut, pentru a banui ca s-au autosugestionat. :)
    Se mai zice varfurile parului taiate la luna plina ajuta la o crestere mai rapida... Unii zic ca nu e mit. :)
    Si mie-mi place Luna plina! Si ma lasa sa dorm. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai ce frumoasa legenda. Neaparat sa imi pun "semn de carte". Si eu am doi pui mici si drag carora sa le spun povestea ;))
    Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi-a placut tare mult legenda. In general, imi plac legendele, dar unele mai mult decat altele. 😊
      Pupici! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.