2015-10-02

Oameni nebuni, la propriu

autor: Lashea 
Sunt oameni nebuni, la propriu, pentru ca nu poate fi sanatos acela care ajunge sa ucida la intamplare sau sa comita fapte care sa-i coste viata pe oamenii care se bucura de o noua zi, merg la scoala, la serviciu, isi vad de treburile lor.

Ce-i face pe unii sa ajunga in situatia de a ucide cu sange rece?! Cercetatorii au ajuns si n-au ajuns la un raspuns cert, dar au unele explicatii: ba lobul frontal e defect (din nastere sau de la vreo lovitura), ba indoctrinarea religioasa, ba impotenta, ba… ba… si iar ba. In timp ce oamenii de stiinta cauta raspunsuri unii continua sa ucida; si chiar de ar avea un raspuns cert, ei pot interveni abia dupa ce incidentul se produce.

S.U.A. au avut parte, joi dimineata, 1 octombrie, de un nou atac armat intr-o scoala. De data aceasta la Umpqua Community College - un centru regional de invatamant superior din Oregon. Chris Harper Mercer, un barbat in varsta de 26 de ani, inarmat cu patru arme (3 pistoale si o pusca lunga, AR-15), a intrat pe fereastra intr-o sala de curs si a deschis focul asupra profesorului si elevilor. A ucis 13 oameni si a ranit alti 20 - se arata in raportul politistilor. Nu se stie daca avea sau a avut vreo legatura cu scoala sau cu cineva de acolo, dar se pare ca a fost mentionat pe un site de socializare ca fiind producator asistent pentru o piesa de teatru ce se juca de catre un grup de la acea scoala.

Raportul precizeaza ca politistii l-au ucis intr-un schimb de focuri (dar exista si ideea ca individul s-ar fi sinucis) - datele nu sunt, inca, stabilite cu precizie, cercetarile fiind in curs, informatiile fiind obtinute de diversi jurnalisti…
Ucigasul era un individ care locuia cu parintii - dupa cum rezulta din datele de pe un site de intalniri unde avea cont. Si tot de pe diferite “profiluri” jurnalistii americani au adunat date despre el. Se declara nereligios, dar spiritual si afirma ca detesta religia organizata, ca e conservator si republican, admirator al Armatei Republicane Irlandeze (IRA) si al nazistilor. O martora la masacru afirma ca ii intreba, pe rand, ce religie au, inainte de a apasa pe tragaci.

Printre ultimele postari de pe blogul sau se numara una in care facea referire la Vester Flanagan (41 de ani) fost reporter la WDBJ, post TV afiliat CBS, care si-a ucis, in direct, doi fosti colegi (26.08.2015). Ucigasul de ieri afirma ca nu este de acord cu aceasta forma de protest si scria despre Flanagan ca era un singuratic, un anonim ca multi altii dar cum a varsat putin sange, cum toata lumea afla cine este si numele lui apare scris pe toate ecranele, in toate ziarele, e pe buzele tuturor, totul in cursul unei singure zile.

Unul dintre ultimele documentare pe care l-a vizionat a fost despre atacul armat de la scoala elementara Sandy Hook din Newtown, Connecticut (14.12.2012), cand un individ in varsta de 20 de ani, Adam Lanza, care dupa ce si-a ucis mama a plecat spre scoala si a deschis focul, ucigand 20 de copii (cu varste intre 6 si 7 ani) si 6 adulti.

Afirma pe blogul sau ca “lumea materiala e o minciuna”, ca oamenii nu traiesc decat pentru a-si cumpara ultimul model de iPhone, un telvizor mai mare, haine, masini si bijuterii si, candva, a fost si el la fel, preocupat sa aiba, dar acum, cand a aflat adevarul si stie ca lumea materiala e o minciuna, s-a schimbat.

Inainte ca numele lui Mercer sa fie aflat de politisti se vehicula un alt nume, al unuia care a postat un mesaj de avertizare pe o retea de socializare, adresandu-se celorlalti utilizatori: “Unii dintre voi sunteti in regula, dar nu mergeti maine la scoala, mai ales in nord-vest, pentru ca s-ar putea sa aveti parte de un atac armat”. Unii dintre utilizatori il sfatuiau sa nu faca asa ceva, dar altii ii dadeau idei cum sa ucida oameni.

In mesajul sau adresat rudelor, prietenilor si colegilor victimelor, presedintele S.U.A. a reiterat ideea unei reglementari mai stricte in ceea ce priveste dreptul cetatenilor de a avea arme, daca nu interzicerea armelor, populatia, in majoritate, pronuntandu-se impotriva interzicerii armelor - unii afirmand ca nu vor sa fie interzise armele pentru ca nu ar avea cum sa se apare impotriva unui atac din partea… guvernului.

**
In iunie 2015, Charleston, South Carolina, Dylann Roof (21 de ani) a impuscat mortal noua afro-americani in biserica metodista unde studiau biblia.

In anul 1999, Colorado, doi studenti, Eric Harris (18 ani) si Dylan Klebold (17 ani) si-au ucis 12 colegi si un profesor, in biblioteca scolii, inainte de a se sinucide.

In aprilie 2007, Seung-Hui Cho (23 de ani, anxios si depresiv) a ucis 32 de oameni si a ranit 17 in campusul universitatii de stat din Virginia, dupa care s-a sinucis.
Monstrul nu doarme sub pat, doarme in cap…

6 comentarii:

  1. am auzit si eu la stiri in dimineata asta...este cutremurator...
    mintile bolnave aparent santase sunt totalmente periculoase iar armele potenteaza astfel de pericole, iata inca o dovada daca mai era nevoie...
    cred ca la americani posesia de arme inseamna mai mult mandrie, sensul detinerii unor arme nu il vad.

    pup Diana, ma bucur sa te regasesc! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, armele potenteaza pericolul insa nu ele ucid, ci oamenii... :( Nesanatosul ar ucide si fara gloante (daca nu-si face vreo zapaceala artizanala), dar mai putini oameni, pentru ca e greu sa ucida "personal"... Cel mai rau este (mi se pare mie ca este) ca la americani pare de neconceput interzicerea armelor - piata neagra ar exploda si orice urma de control ar disparea... :( As intelege detinerea unui pistol/revolver/pusca de vanatoare, dar nu arsenale si nu arme automate si semiautomate... si - mai ales - nu vandute oricui, fara un minim control (desi au mai inasprit - in unele state - regulamentul privitor la detinerea de arme). In Texas, de exemplu, populatia nu ar concepe viata fara arme - unii isi invata copiii sa vaneze (si sa eviscereze animalele) inca de la varsta de sapte ani...
      Sensul detinerii de arme?! Criminalitatea e foarte mare, zonele pe care le parcurg unii americani sunt vaste, in unele locuri cel mai apropiat vecin e la zeci de kilometri... Dar sunt prea multe! Mult prea multe si mult prea sofisticate la dispozitia civililor...
      Armele, pe scurt, sunt o nebunie!

      Si eu ma bucur sa te regasesc! Pupici! Weekend frumos sa ai!

      Ștergere
  2. îti sta mintea-n loc si iti ingheata sângele în vene... Este cumplit, cutremurător, dezgustător, fioros, groaznic, înfiorător, înfricoșător, îngrozitor, înspăimântător, macabru, monstruos, odios, oribil, respingător, teribil si zguduitor!!!!!!!!!
    Oare a avea acces la arme este cauza principala a acestui tip de masacre?! Stilul de viata actual?! Legislatia in vigoare?!... Traim intr-o lume tot mai nebuna!...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Accesul la arme nu e cauza principala... Au acces la arme toti, dar nu toti o iau razna... Dar daca tot o iau razna, ar putea sa-si aleaga niste "tinte" care s-ar putea apara, nu copii si profesori, oameni care ies de la teatru etc.... Din pacate, creierul unora pare ca se blocheaza cand incearca sa inteleaga lumea, iar altii sunt patologic dusi cu cercul si greu e deosebit omul sanatos (in sens clinic) si cel bolnav...
      Stilul de viata ar putea fi o cauza pentru ca si tehnologizarea in "exces" ii marginalizeaza pe unii, lasandu-i fara sursa de venit pentru un trai decent; consumerismul inseamna bani si nu toti au acces la ceea ce vad la altii si isi doresc... Legislatia e o alta cauza, in mod cert, pentru ca e mult prea permisiva - in Texas (de exemplu) poate cumpara arme oricine si nu i se cere niciun act de identificare; se organizeaza targuri de arme cum la noi se organizeaza targuri de... "alimente traditionale"...
      Traim intr-o lume cu multi oameni sariti de pe fix. :(

      Ștergere
  3. Ca si tine ii consider grav bolnavi.Bine ca la noi nu s-a dat drumul la arme,ca nu se stie...multi nebuni si printre noi,n-ai vazut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In anumite conditii si românii au dreptul sa-si procure arme... inclusiv arme de vanatoare, dar sunt obligati sa le declare la politie, sa le depoziteze in anumite conditii etc. Doar s-au impuscat si aici, chiar daca doar cu bile sau gloante de cauciuc. Aici, insa, reglementarea mi se pare exagerata, pentru ca nu avem dreptul nici la sprayuri cu piper, nici la "aparate cu electrosocuri", nici la "bastoane telescopice" daca nu le declaram la politie... Si tocmai pentru ca sunt din ce in ce mai multi nebuni uneori avem nevoie de un mijloc de autoaparare impotriva celor care poarta cutite (de exemplu) asupra lor sau doar au o forta fizica mai mare si se iau de noi fara motiv, singuri sau in gasca... Desigur, nu am fi intr-o certa siguranta daca am avea la noi un aparat cu electrosocuri dar, poate, un potential agresor s-ar gandi de doua ori inainte sa atace...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.