2016-05-29

Bunătate nu doar în ziua Soarelui

Vor veni şi zile mai bune! Acestea sunt sâmbăta şi duminica.
Încă de pe la prânz începe să miroasă a luni dimineaţă.

În tradiţii şi superstiţii ziua de duminică e o zi frumoasă, luminoasă, care predispune la energie, încredere şi optimism. E ziua Soarelui şi ziua în care se celebrează Creaţia. Mulţi oameni îşi arată, duminica,  bunătatea pentru cei mai puţin norocoşi, unii uitând că bunătatea e o afacere pe viaţă iar a fi bun numai în anumite zile, cu anumite ocazii e doar ipocrizie.

Bunătatea, când o privim de aproape, nu e decât însuşirea cea mai caracteristică a firii noastre şi trăsătura care ne deosebeşte cel mai mult de restul universului...  
Omul singur, între toate făpturile, simte şi o altă emoţie decât a propriei sale suferinţe. Lovitura durerii aproapelui său îl mişcă şi, venind în ajutorul celui care suferă, se simte el însuşi uşurat. Ceva mai mult, simte că se înalţă; descoperă că în sufletul său este un drum pieziş, care duce spre o regiune superioară aceleia în care se mişcă tot ce-l înconjoară şi de care e legat tot restul vieţii sale.
(Prévost-Paradol)

Lucien-Anatole Prévost-Paradol (08.08.1829, Paris – 20.07.1870, Washington, D.C.), membru al Academiei Franceze, “eroul uitat al liberalismului”, jurnalist, eseist, orator şi diplomat francez – mai degrabă jurnalist decât scriitor şi unul dintre principalii oponenţi ai regimului lui Napoleon al III-lea, de partea liberalilor moderaţi; a avut parte de problemele obişnuite pentru jurnalişti în acea vreme, fiind şi închis la un moment dat pentru opiniile sale. Ascensiunea la putere a republicanului Émile Ollivier i-a fost fatală lui Prévost-Paradol, care chiar a crezut în posibilitatea unui imperiu liberal şi de aceea a acceptat numirea ca ambasador în Statele Unite, moment din care atacurile republicanilor au devenit virulente. Prévost-Paradol s-a împuşcat în 19.07.1870 şi a murit a doua zi.
A prevăzut ascensiunea Germaniei şi dorinţa  acesteia de a înlocui Franţa ca putere dominantă în Europa, el considerând că acest deziderat ar putea conduce la un conflict pe care marile puteri deja existente – Statele Unite, Rusia şi Imperiul Britanic – nu l-ar fi putut opri fără a se uni.

sa aveti o duminica frumoasa

Sursa fotohttp://cutedose.co/blogs/blog/tagged/otter

12 comentarii:

  1. Foarte interesant. Am gasit acest link:
    https://archive.org/stream/lafrancenouvell00prgoog#page/n8/mode/2up
    cu o lucrare a autorului invocat de tine.
    Cat priveste bunatatea, daca ar fi mai multa in lume... poate ca lumea ar arata altfel!
    Oricum, duminica este o zi minunata si iti doresc sa te bucuri de ea in toate zilele saptamanii! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E absolut clar ca de-ar fi mai multi oameni buni "prin definitie", si nu pentru ca "da bine", lumea ar fi un loc ideal, ar fi... Paradisul pe Pamant. :)

      Multumesc pentru link; am citit lucrarea – in mare parte sunt in asentimentul acestui "liberal de tranzitie". Ca toti ceilalti "ganditori" care l-au precedat, observa si el ca nu toti cetatenii vor sa fie (sau stiu sa fie) liberi, iar faptul ca a vrut "trecerea" de la votul cenzitar la cel universal (fapt care s-a si intamplat la un moment dat) nu a fost de prea mult ajutor – unii afirma ca votul universal e adus de liberalism, dar, de fapt, apartine democratiei.
      La fel ca si J.J. Raousseau, P.P. observa inegalitatea naturala dintre cetateni, inegalitate data de nivelul de educatie, nivelul de inteligenta, de curaj, de situatia materiala etc. si isi doreste sanse egale pentru fiecare, egalitate in drepturi si libertati, fara a pretinde unora mai mult decat pot da. Fundamentul drepturilor naturale e in educatia pe care o primesc oamenii, in mentalitatea lor...
      Mai scrie si despre obedienta, care e "liantul" necesar intr-o societate – cetateanul trebuie sa se supuna legilor, in primul lor. "Un popor liber se supune, dar nu slujeste; are sefi, dar nu stapani; se supune legilor, dar nu se supune decat legilor; si prin forta legilor el nu se supune oamenilor" - scrie J.J. Rousseau – si Prevost Paradol preia ideea, cu alte cuvinte, scriind despre diferenta dintre obedienta si servitute, diferenta pe care multi cetateni nu o inteleg sau nu vor sa o inteleaga deoarece sunt interesati in principal de siguranta civila personala si de bunastare. Multe dintre ideile lui J.J. Rousseau se regasesc in teoriile lui Paradol.
      Democratia afirma ca e totuna cu liberalismul, ceea ce e o eroare (daca nu chiar o minciuna menita sa semene confuzie). Foarte pe scurt: liberalismul se opune comunismului, democratiei si corporatismului si nu are de-a face cu socialismul (chiar daca acesta se pretinde, mai nou, liberal) si nici cu social-democratia si cu atat mai putin cu regimul unui stat totalitar. In virtutea "egalitatii si libertatii" multe regimuri politice se dau liberale, dar liberalismul nu urmareste stergerea identitatii religioase a popoarelor, de exemplu, asa cum urmareste democratia care – prin teoreticienii sai – crede ca distrugand religia, morala, proprietatea, onoarea, respectul va obtine totul. Prevost Paradol sustine ca devine (devenea, in vremea lui, dar cred ca se impune si azi necesitatea – si nu doar in RO) necesara aplicarea libertatii si egalitatii asupra despotismului democratic. De la despotismul democratic la anarhie e un pas destul de mic si se observa tendinte destul de accentuate catre anarhie...

      Noh! Am scris de numa’-numa’ (constat cand recitesc pentru eventuale corecturi) si as mai avea de scris, dar ma opresc – incerc sa prescurtez prea mult ideile si s-ar putea sa ajung la o "interpretare" pe care nu o gandesc. :)

      Multumesc. Iti doresc sa ai o seara minunata, Suzana draga!

      Ștergere
    2. Uau! Ce rezumat! Stiai cartea? Iar ideile de final sunt chiar interesant - adevarate! Raman la parerea ca toate sistemele sunt experimentele acelorasi minti. Se creeaza un spectru de situatii atat de complicate incat par un fel de tesatura. Iar rezolvarile poate ar fi posibile, daca s-ar dori acest lucru. :)
      Seara buna si o saptamana usoara! Pupici!

      Ștergere
    3. Uau! am zis si eu cand am vazut cat am scris, dar daca tot m-am agitat... n-am mai scurtat. :)
      Nu citisem cartea; citisem despre el, despre unele conceptii ale lui - mai am de citit "Cartea a II-a". :) Imi place foarte-foarte! Inca o data: multumesc. :)

      Rezolvare nu se doreste... Prevost-Paradol scria despre aristocratia care nu permitea accesul celor din clasa de mijloc (din cea saraca nici atat) catre unele functii in magistratura, armata etc.... Azi exista (in prea multe cazuri) oportunistii si care au dat din coate fara a se abtine de la prea multe pentru a-si atinge scopurile, pentru a obtine functii in pozitii importante (sau nu), grade... Cei care pun la cale experimentele se folosesc din plin de oportunisti - ba chiar si de cei de buna credinta... care mai cred ca prin votare se poate schimba ceva in bine... :( Mereu se schimba ceva dupa vreo "votare", dar rar e ceea ce-si doreste... poporul suveran.

      Multumesc, Suzana. Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Pupici!

      Ștergere
  2. Bunatatea. Cum spui tu, trebuie practicata toata viata, nu doar in anumite zile sau momente. Duminica pentru mine este o zi normala, in care toate sunt inchise, in care ma pregatesc sufleteste pentru noua saptamana, in care stau acasa cu ai mei (aka, doar sotul meu) sau ies in natura. In citat mi se pare ca se refera la empatie, acel sentiment pe care il avem cu totii.. dar la unii este mai accentuat decat la altii.
    O duminica cat mai frumoasa iti doresc!! Te pup!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Duminica e ziua in care imi propun mereu sa ma gandesc numai la familie, la ce dragi, in general, si incerc sa fiu aproape de ei. De cele mai multe ori imi reuseste. Dar e si "de groaza"! :))) A doua zi e luni, si dupa o zi de calm, liniste, armonie incepe o saptamana de agitatie...

      As zice ca numai un om empatic poate fi bun; pentru a fi bun trebuie sa "traiesti" suferinta si / sau bucuria celorlati. Empaticii impartasesc ("simt") sentimentele celorlati chiar si atunci cand acestia nu le exprima explicit. Din pacate, exista si oameni care nu pot fi empatici (cel mai adesea din cauze medicale - un fel de a spune). E drept, unii au grade mai mici de empatie, altii mai mari, si cu cat creste gradul de empatie cu atat creste capacitatea omului de a simti compasiune si de a... practica bunatatea, dar e bine sa se intample asta fara a amesteca emotiile personale cu ale celuilalt, tocmai pentru a reusi sa inteleaga corect nevoile celuilalt, sentimentele lui, chiar si felul de a fi al celuilalt si astfel sa-i ofere ajutorul potrivit. :) Zice un proverb chinezesc: "daca dai un peşte unui om, il hranesti pentru o zi; daca il inveti sa pescuiasca, il hranesti pentru o viata" (si de aici mai sunt multe de spus, pentru ca nu toti oamenii sunt destul de puternici - sau empatici :) - incat sa ofere un astfel de ajutor celorlalti, unii "temandu-se" ca nu li s-ar recunoaste meritul, temandu-se sa nu fie "intrecuti", "lasati in urma sau in umbra" etc.).

      Multumesc, Evelyn. Iti doresc o seara minunata! Pupici!

      Ștergere
  3. Cum sa fi bun daca nu daruiesti , cadoul , ajutorul e intotdeauna potrivit , nu tine de daruinta , chiar si daca ai daruii toata "intelepciunea din lume" .
    Un cap de pisoi rotund micut si frumos , mi-a spus ingrijorat : Franta , Germania si alte tari au facut un pact cu Saturn , Sambata sa fie soare si Duminica mai putin :) .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa recunoastem: tehnologia inventata ii ajuta pe oameni sa comande vremea - ceea ce nu e tocmai de bine, in anumite situatii.

      Ștergere
  4. Aici nu a fost cazul , Sambata ploaia s-a suparat si a facut cativa raniti intr-un parc , Duminica in Germania pe un teren de fotbal plin de copii . Din fericire nu a murit nimeni de asta data , .....fulgerurile , inspaimantator oricum , "dovada" o au doar victimile, traumatizant pentru ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au anuntat patru decese in urma nenorocirii de ieri din Germania, din cauza frontului de aer "Elvira"... :(

      Ștergere
  5. Au fost inundati si din cauza asta , morti ? , am auzit ceva , de la cineva . Ce am scris era despre un alt caz !

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.