2016-06-09

Jurământ de primar

Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei / oraşului / municipiului. Aşa să-mi ajute Dumnezeu. (jurământul poate fi rostit şi fără formula religioasă).

Aşa sună jurământul pe care trebuie să-l rostească, solemn, conducătorii urbei când sunt unşi cu toate alifiile numiţi în funcţie. Emoţionant! Mai ales când rosteşte jurământul în puşcărie, cercetat şi ascuns în urma unui flagrant de luare de mită – primarul, duminică ales, din Baia Mare. În puşcărie! Şedinţa de consiliu pentru depunerea jurământului în puşcărie?!

Primari cu pete au ales şi cei din Braşov, Râmnicu Vâlcea, Craiova şi altele, din câte am auzit. Nu ştiu despre alţii, dar despre cel care e la al patrulea mandat în Braşov ştiu ce s-a scris prin ziarele locale şi centrale (şi ce s-a bârfit – de n-or fi sinonime) încă de pe vremea când era viceprimar (2000-2004): unele “încurcături” cu terenuri, hoteluri, autorizaţii de construire hipermarket – desigur, arhitectul ar trebui tras la răspundere pentru că primarul semnează… ca primarul (şi e firesc să nu poată citi chiar tot ce ajunge la semnat), dar când nici arhitectul “nu e tras pe dreapta”...?
La fel, este, bănuiesc, şi în cazul celorlalţi cercetaţi penal sub control judiciar sau nu.

Primarul braşovean a primit voturile a circa 52 % dintre cei circa 37 % care s-au prezentat la vot în municiupiu – desigur, o majoritate covârşitoare dintr-o minoritate la fel de covârşitoare. Mentalitatea care l-a făcut primar din nou?! Simplă! “A furat, dar a făcut şi ceva pentru Braşov”. Unii speră că va începe demersurile pentru construirea aeroportului! Să leşini de râs! N-a avut timp trei mandate, şi-o să se ocupe acum…

Morala pe care o deduc? “Dacă încalci legea poţi… ajunge primar”. Să înţeleg că toţi cei care l-au votat, iar din nou, primar pe acest tip sunt între cei care susţin corupţia împotriva căreia zic - unii chiar vocal - că luptă? E aceasta vreo formă de verticalitate şi eu n-am băut suficient lapte acru şi nu m-am prins? E vreo formă de loialitate?! Or fi toţi cercetaţii ăştia vreun Robin Hood şi unii nu ne dăm seama? Nu afirm, doar mă întreb şi întreb!

Sunt mulţi cei care spun: "dom’le, până la hotărârea definitivă a instanţei omu’ e presupus nevinovat". Categoric. Uneori, ca şi in cazul mafioţilor: toţi ştiu că-s vinovaţi, dar… Conform legii – şi “corectitudinii politice” – până nu zice judecătorul “vinovat”, cercetatul e presupus nevinovat şi punct.

Başca! Ieri, senatorii au decis: primarii care ajung să fie condamnaţi cu suspendare nu-şi pierd mandatul! Hm! O fi… pedeapsă la locul de muncă?! Nu, pentru că sunt plătiţi... să nu mai facă! Preşedintele ţării trimisese legea privind statutul aleşilor locali înapoi la Senat, să o revizuiască în sensul că nu e cazul ca un condamnat definitiv, chiar cu suspendare, să rămâna primar! Senatorii au zis ca e bine aşa cum e, că doar… nu au fost condamnaţi pentru fapte în legătura cu serviciul (nu aceasta e motivarea senatorilor, evident!). Ha :( ha :( ha :( – ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns!

2 comentarii:

  1. Din pacate e de rasu-plansu! Politica autohtona cred ca e unica pe planeta si in toate universurile aflate la indemana! Oricum este pe undeva o defectiune "tehnica", dar cred ca depanatorul de serviciu a plecat sau a fost concediat sau ...i s-au furat uneltele cu care putea repara stricaciunile!
    Asa ca, draga Diana, sa fim totusi optimiste, pentru ca orice sentiment negativ ne face mare rau si nu cred ca e bine acest lucru!!!
    Cu drag iti urez sa te bucuri de o noua zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o senzatie a unor momente de absurd! E pur si simplu incredibil! :)) Si de aceea, cred, nu stiu daca sa ma opresc din râs si sa incep sa plang! Ma revolta situatia, dar cand vad pe strada pe cate cineva foarte serios, foarte... demn, ma intreb cu cine o fi votat - sa zambesc. La fel fac in cazul celor pe care-i aud vorbind si vorbind si vorbind... despre coruptia la nivel inalt si nu numai...
      Cand majoritatea pare a fi impotriva coruptiei si primar ajunge unul pentru care s-au consumat tone de... tuş pentru a-i face publice incurcaturile... nu stiu ce sa mai cred. O fi ceva in atmosfera. :))
      In Italia, de exemplu, parlamentarii care sunt condamnati pentru o fapta in legatura cu functia isi pierd "pensia de parlamentar", aici... sunt alesi din nou (vom avea dovada in toamana).

      Doar constat si ma minunez si ma revolt, dar asa, calm. :)
      Multumesc, Suzana draga!
      Seara minunata sa iti fie!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.