2016-06-20

Cetăţile cavalerilor teutoni in Ţara Bârsei

Mai corect ar fi: presupusele fortificatii ridicate de cavalerii teutoni in Ţara Bârsei.

Ţara Bârsei (Depresiunea Curburii Carpatice sau Depresiunea Brasovului) e situata in sud-estul Transilvaniei, Braşov fiind cea mai importanta localitate. Geografic, e o depresiune dispusa in interiorul arcului Carpatic, delimitata de localitatile Apaţa (nord), Bran (sud), Vladeni (vest) si Prejmer (est); pe o buna portiune e delimitata de râul Olt.

Locuita din vechi timpuri, in anul 1211, regiunea a fost donata Cavalerilor Teutoni de regele ungar Andrei al II-lea, pentru pazirea granitei din sud-est a Regatului Ungariei, impotriva cumanilor. Teutonii au ridicat numeroase castele in zona si au adus colonisti din Sfantul Imperiu Roman pentru a popula teritoriul. In 1224 cavalerii au incercat sa iasa din alianta cu ungurii si sa formeze un stat propriu, subordonat papalitatii, iar regele ungar i-a alungat. Desi teutonii au parasit zona, spre Prusia (unde au infiintat mai apoi Statul Teuton), colonistii germani au ramas aici, intemeind unul dintre cele mai puternice districte, atat din punct de vedere militar, cât si economic.
In Braşov, pe Tâmpa, mai pot fi intalnite ruine ale Cetatii Braşovia (Brassovia). Constructia se presupune ca a fost ridicata de cavalerii teutoni, intre vârful si şaua Tâmpei, intre 1212-1218 (sau a fost intarita in vremea şederii lor in Ţara Bârsei, intre 1211-1225). In 1241 e atestat documentar ca unele familii de brasoveni s-au adapostit in ea din calea navalirii tatarilor; in 1395, inaintea inceperii razboiului cu turcii si Mircea cel Batran si-a adapostit familia in cetatea de pe Tâmpa; din 1421 cetatea devine loc de refugiu pentru populatia Brasovului amenintata de sultanul Murad al II-lea. In acelasi an, cetatea e data zalog sultanului, turcii dominand astfel tot orasul; fortificatia devine periculoasa pentru brasoveni si intreaga zona; se reuseste rascumpararea, cu ajutorul lui Iancu de Hunedoara, si orasenii hotarasc sa o darame; pietrele vor fi folosite la intarirea cetatii din vale, care tocmai se construia (Cetatea Brasov – atestata documentar in 1234; descoperiri relativ recente par a plasa data mai in urma).

Practic, cetatea n-a fost cucerita vreodata, ci “trecea” de la unii la altii prin tratate. De-a lungul zidurilor se aflau mici turnuri de aparare, iar in interiorul zidului de sud s-a descoperit urma unor mici incaperi despre care unii cercetatori sunt de parere ca ar fi din epoca preromanica. Fortificatia era inconjurata din trei parti de prapastii, iar a patra partea era bine aparata. A fost una dintre cetatile inexpugnabile din Transilvania si Europa.

In Brasov, cavalerii teutoni se zice ca ar fi pus piatra de temelie a Bisericii Bartolomeu (aproximativ anul 1223-1225 sau chiar mai tarziu, dupa unele surse), cel mai vechi edificiu din oras.
Localitatea Măieruş (Nussbach) e considerata de unii scriitori germani ca fiind prima comunitate intemeiata de teutoni, fiind situata intr-o pozitie strategica, dar prima mentiune documentara despre localitate dateaza din 1377 (Villa Nucum).

Localitatea Prejmer e atestata din 1211, printr-un document adresat de Andrei al II-lea catre cavalerii teutoni, prin care le acorda acestora drepturi asupra râului Tărlung (Tartlau), râu in imprejurimile caruia se va inchega comunitatea. Biserica fortificata de aici e ctitorita de cavalerii teutoni (ei au ridicat-o până la un anumit nivel).

Cetatea Râşnov ar fi fost ridicata de cavalerii teutoni pe o culme calcaroasa inalta de 150 de metri, la sud-est de târgul Râşnov; cetatea a fost extinsa ulterior cu ajutorul comunitatilor săseşti din Râşnov, Cristian si Vulcan. Totusi, Cetatea Taraneasca a Râşnovului este atestata documentar pentru prima oara in anul 1335.

Cetatea Codlea a existat initial pe un deal la poalele muntelui Măgura; se numea Schwarzburg (Cetatea Neagra). Legenda spune ca ar fi fost una dintre cele cinci cetăţi ridicate de teutoni in Ţara Bârsei. Un document din 1265 o atesta sub numele de Castro Feketewholum; in 1377 apare cu numele de Zeiden. De fapt, Cetatea Neagra a fost distrusa in 1345, noua asezare fiind intemeiata in zona de şes de la poalele Măgurii si a devenit in timp un târg important. Numele sau latinesc era Cidinis si comunitatea avea statutul unui târg cu drept de judecata, ca si satele Prejmer, Feldioara si Râşnov. Satul a devenit in timp un târg important datorita situarii pe drumul care lega Brasovul de Sibiu.
**
Sunt cercetatori care sustin ca nu exista o mostenire teutonica in Ţara Bârsei, pentru ca teutonii au stat prea putin in zona. Se vorbeste de unele urme de fortificatii si prin Teliu, Feldioara, Rupea, dar istoricii nu se pot pune de acord in privinta originii acestora. Un cercetaor, intre alte argumente, il invoca si pe acela al intelegerii intre regele ungar si teutoni: sa construiasca orase si cetati numai din lemn. Acest argument nu imi pare a fi valabil deoarece daca teutonii au incalcat intelegerea in alte privinte ar fi putut sa o incalce foarte simplu (si cu atat mai mult) in privinta ridicarii cetatilor. Totusi, cei 14 ani in care au ramas in zona nu e un timp suficient pentru a ridica cetati (sau biserici fortificate) de anvergura, dar ar fi putut lucra sa le intareasca pe cele existente.

Arhitectura specific teutona nu a existat niciodata si, pe cale de succesiune, ea nici nu va putea fi vreodata identificata in Ţara Bârsei […]
(Castelarea carpatica. Fortificatii si cetati din Transilvania si teritoriile invecinate (sec. XIII-XIV), de Adrian Andrei Rusu, Cluj-Napoca, Ed. Mega, 2005)

Este sigur ca teutonii au inceput constructia a mai mult de cinci cetăţi, dar, avand in vedere scurta lor sedere in Ţara Bârsei sau chiar dincolo de aceasta, abia daca au putut termina macar una dintre ele. Th. Nägler, Aşezarea saşilor, p. 192.

Pe de alta parte, Papa Grigore IX se adreseaza regelui Andrei si fiului sau si le cere sa restituie teutonilor teritoriul pe care se asezasera, si unde ridicasera fortificatii impotriva cumanilor.

Astfel stand lucrurile cu informatiile nu sunt sigura daca si care cetati sunt ridicate de cavalerii teutoni.
∩∩∩∩∩∩∩
Surse info:
http://www.cetati.medievistica.ro/pagini/Castelani/texte/1211_teutoni/1211.htm
http://secretele-mele.board-idea.com/t102-ordinul-cavalerilor-teutoni
Sursa foto: http://www.brasovultau.ro/articol/stiri/brasovul-disparut-cetatea-brasovia-de-pe-tampa.html; wikipedia (Cetatea Brasovia); romania-redescoperita.ro
₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
Tot despre cavalerii teutoni:

12 comentarii:

  1. Bună Diana!
    Frumoasă descriere, așa cum numai la tine găsesc de fiecare dată,mulțumesc de partajare,draga mea!
    Îți doresc o săptămână minunată,cu multe reușite!
    Pup și îmbrățișez cu același drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Iti multumesc pentru apreciere. Cu multa placere. :)
      Multumesc si pentru urare. Iti doresc, la randul meu, o zi cat mai frumoasa!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  2. si asa mai departe
    cand poti tu mai ocupate de astfel de lucruri :*

    RăspundețiȘtergere
  3. O ruda mi-a spus odata despre o carte avand ca subiect localitatea Maierus. Cred ca i-o voi imprumuta. M-ai facut curioasa.
    Recunosc ca prea multe nu am citit despre teutoni. Dar ce frumos ar fi ca toate cetatile si zonele astea incarcate de istorie sa fie repuse in drepturi "fizic si psihic"! Parca bantuie un duh rau pe la noi...
    Pupici si zile frumoase Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar putea fi interesanta cartea despre Maierus. Trecutul, cel putin, pare a fi... spectaculos. :) Ar fi frumos sa si profite de acest trecut. :)
      M-a fascinat notiunea "cavaleri" si de la Ivanhoe la cavalerii templieri a fost un pas, si de la ei la alti cavaleri pasii au fost mici si, oarecum, logici. :) Asa am ajuns la teutoni, iar cand, cu ani in urma, am aflat ca au "trecut" si pe teritoriul RO se subintelege ca a trebuit sa "aprofundez" - si am dat de multe contradictii in informatii, ceea ce pentru mine e o provocare. :) Imi place sa "sap" dupa informatii. :)
      Mai sunt foarte multe cetati de reabilitat, dar au si fost renovate multe - sper sa nu-i lase naravul si sa le rezolve pe toate. In BV visasera sa reconstruiasca Brasovia, dar pentru ca pretul ar fi fost exorbitant si investitia greu de amortizat, au ales sa faca o macheta. :))
      Multumesc, Suzana draga!
      Iti doresc sa ai o zi cat mai frumoasa1 Pupici!

      Ștergere
  4. Place descrierea amănunţită la detalii...Frumos!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand voi ajunge pe Tampa un gand va ajunge la tine! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. :)
      Sper sa se mai vada ruinele turnului de paza din poteca - pentru ca nu prea s-au mai deranjat sa le curete (au avut edilii o "criza de harnicie" acum cativa ani si au refacut / curatat multe).

      Ștergere
  6. O minunata descriere ,cu informatii scurte dar la obiect,care te interpun in viata acolr timpuri ,care consolida si increstina paginii imblinzindu-le si educindui in spiritul altruist al religiei crestine - catolice.Multumiri pentru colectia comprimata dar valoroasa de date. Mai asteptam si alte informatii si noutati si despre Crisana ,banatul de munte unde sint prezente relivve istorice ,datind de 100 ani ..Turnuri de aparare si biserici fortificate ..Eminenta Sa Prince O.T Daniel E.Nica- Mare Maestru Imerial Al Cavalerilor Teutoni Istorici -Ai Sf.Spitalului Maria Din Ierusalim-Sediul Central Imperial In Cetatea Magnus Varadinum (Oradea Astazi),Ordin Papal recunoscut si arondat Bisericii (Manastire)Romano Catolce Sf.Maria-Pastorita de Pr.Mihai Mirt(Preot Capelan Imperial Ordin Teuton -Ordin Imperial Teuton Reactivat in riguroasa consideratie dupa "Bulla Papala de autorizare acordata de Papa Celestine al III lea-Giaqinto Babone in final de secol XII, Ordinul este Prezent pe 3Continente-si este in continua Expansiune,recrutind crestinii de pa intreaga planeta ,crestini care isi exprima dorinta de a se alatura Ordin Cavaleresc Teuton Imperial cu scop Misionar Caritabil -Non Profit - implinit de aproape 9 secole,servind sub deviza papala - AJUTA- APARA- VINDECA !)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, pentru interes si pentru informatiile foarte interesante.
      Ai, clar, mult mai multe informatii decat am eu (si la care as avea acces), dar ceea ce ai scris aici ar putea fi un punct de plecare (pentru mine) intr-o noua "cercetare". :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.