30 iun. 2016

Perfidul lapte

Acum si laptele predispune la boli cardiace, diabet si cancer… Laptele poate contine chiar si puroi, pentru ca vacile sunt mulse cu aparate metalice ce le pot rani, ranile se infecteaza si puroiul ajunge in laptele pe care-l bem.. Daca-i asa, sa revenim la mulgerea traditionala, sa nu mai urmam, ca turma, indicatiile pretioase ale celor din parlamentul UE, sa nu mai urmarim, cu orice pret, cantitatea si nu calitatea… Avand in vedere ca laptele din magazine e pasteurizat (si numai lapte nu-i) ce treaba mai are felul cum e muls animalul, cum e hranit si cu ce e injectat?!

Cum era cu… fiţi vegani?! Ah, nu vreti sa fiţi de buna voie? Atunci luati din lapte una-alta si ramaneti fara calciu-n oase, faceti acnee, diabet, boli de inima si cate si mai cate! Exista inlocuitori de lapte! Cautati care sunt si consumati! In mod cert, inlocuitorii nu dau aciditate si veti trai frumosi până la adanci batraneti, ceea ce nu s-ar intampla daca veti continua sa consumati lapte! V-o zic cercetatorii, nu eu, in urma recentelor descoperiri!
De-ar fi stiut bunica mea paterna (si altii ca ea) ca laptele e atat de daunator n-ar mai fi consumat cu atata placere si ar fi trait mai mult de 94 de ani, mai in putere si mai frumoasa decat a fost.

Nu neg ca injectiile cu hormoni de crestere dauneaza si animalului si omului, la fel cum pot dauna si alte tratamente, dar de ce au inventat laptele pasteurizat (care numai lapte nu e) si a devenit obligatorie pasteurizarea pentru binele comun al oamenilor de pe Terra? Atunci sa-i lase pe crescatori sa faca ce faceau si stramosii nostri, dar cu mai multa grija si igiena, fara hormoni de crestere in hrana sau direct in animal. Dar! Ce-or sa faca mai apoi cu toate acele intinse lanuri de plante modificate genetic?

Orice exces e daunator, categoric dar… Sa nu consumam carne, sa nu consuma lapte, sa nu consumam zahar, sa nu consumam paste fainoase, sa nu consumam slanina, sa nu consumam… sa nu consumam… Sa consumam doar ceea ce contine conservati – conservarea organismului e garantata pe termen lung – eventual intr-o alta viata. Sa consumam plante modificate genetic deoarece rezistenta lor la daunatori va ajuta organismul uman sa reziste… daunatorilor.

Ingredientele unui sortiment de branza topita: lapte degresat reconstituit, branzeturi, unt, apa, amidon din cartofi, sare, condimente, stabilizatori: E 450 si E 451, antioxidant: E 316, conservant: E 250; lapte praf degresat, saruri de topire (E 452, E 450, E 331), proteine din lapte, corector aciditate: E 330, aroma de fum, sare afumata.
Nici nu trebuie sa citim ce contin produsele perisabile, e suficient sa citim cand expira produsul – cu cat e mai indelungat termenul, cu atat e mai artificial produsul. Cumpar azi o branza care expira la sfarsitul anului! Cred ca mai scriu un termen de valabilitate pentru a nu se convinge oamenii cât de artificiale, deci deloc perisabile, sunt unele alimente.

Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine ma cam plicitisesc toti cercetatorii astia care vin cu fel si fel de noi descoperiri, parca pregatind terenul pentru momentul cand vom incepe sa ne hranim cu pastile in loc de mancare, pentru slavarea planetei, pentru salvarea oamenilor si pentru viata lor lunga. Ah! Si atunci cum ramane cu… suntem prea multi pe Terra?

Mno, acum, că mi-am făcut public si oful acesta, vă las cu bine! O să beau un pahar cu lapte (nepasteurizat) rece.

Textul (preluat de pe la englezi) care m-a determinat sa dau din degete pe tastatura e la “adresa” de mai jos (o fi doar o revista online cu pagini lucioase):
http://yve.ro/diete-fitness/nutritie/7-motive-pentru-care-trebuie-sa-renuntam-la-lactate/?ref=yfp

20 de comentarii:

  1. Eu am dat de acest link:

    https://viataverdeviu.ro/laptele-aliment-miracol-sau-otrava

    Ideea este ca nu putem toti sa avem sursa noastra de hrana curata, iar alimentele din oras trebuie triate cumva. Mai simplu e mai bine.
    Triunghiul alimente - boli - medicamente pare foarte greu de evitat, dar cam trebuie. Chiar daca pierdem ceva mai mult timp cu prepararea acasa a mancarii, sa nu uitam ideea ca "trupul este templul sufletului"!
    Seara frumoasa, draga Diana! <3


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru link, draga Suzana. In primul rand am observat numele site-ului: viata verde viu = bate moneda pentru dieta vegana (sau vegetariana) asa ca e logic ca autorii sa caute numai studiile care le confirma convingerile. L-am citit cu atentie si am multe de comentat, insa as scrie un comentariu mai lung decat orice postare pe care am scris-o pâna azi. :)
      Incerc sa sintetizez:
      - mi se pare fortata legatura cu omul primitiv care nu avea osteoporoza pentru ca nu consuma lapte;
      - sunt incurajate femeile sa alapteze cat mai mult, iar in acest text scrie ca laptele matern nu e tocmai pur (e mai pur la mame vegetariene). Hm.
      - nu doar omul consuma laptele altui animal: o fac si cainii si pisicile, din propie initiativa;
      - in alte studii se spune ca fumatoarele sunt cele mai multe cu osteoporoza, aici scrie ca cele care consuma lapte;
      - accidente se pot intampla oricand, dar pentru asta nu trebuie eliminat laptele din consum;
      - intoleranta la lactoza scrie ca au multi oameni, dar multi cati? Pentru ca multi nu inseamna toti cei care consuma lapte; se dau exemplu asiaticii si africanii, care au in proportie de 90% intoleranta la lactoza. O fi.
      - laptele e pericol ecologic pentru ca se taie paduri pantru a face loc vacilor! Mai sunt duse vacile la pascut asa cum erau candva?! (ar fi o... noutate) Cu certitudine, padurile se taie pt a face loc vacilor – cum sa nu râd la asa afirmatii?

      Citez: <> = adica, sa trecem la plante.
      Acest articol (si altele de gen, cu referire la cine stie ce) bate moneda pentru o dieta vegana, autorul sfatuind oamenii sa-si ia calciul din vegetale cu frunze verzi – e bine, nimic de zis, dar tot nu renunt la lapte. Cred ca cel mai important este - cum scrii si tu - sa ramanem cat mai aproape de natural si sa nu facem excese.

      Dr. Ralph Holman (unul dintre cei amintiti in articol) a studiat in special lipidele si acizii grasi (in special Omega 3); as zice ca e firesc sa faca in asa fel incat studiile lui sa aiba sens daca vrea sa vanda Omega 3 (e in voga azi, nu gluma).
      Ma opresc. :)

      Iti doresc, cu drag, sa ai o seara excelenta! Si un minunat sfarsit de saptamana!

      Ștergere
  2. Decât ceea ce spun acești „specialiști”, mai degrabă sunt de acord cu bunica ta, care a știut cel mai bine ce înseamnă să trăiești simplu și sănătos!
    Cât despre laptele de supermarket... ăla poate să fie „otravă”, când n-a prea văzut... țâța vacii. E îngrozitor la ce aiureli s-a ajuns cu această chimie alimentară...
    Numai bine, dragă Diana! O zi de vineri minunată :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt atat de usor de "citit" acesti "specialisti" incat am momente cand ma minunez cum de sunt crezuti de asa multi oameni. N-as indrazni sa afirm ca unora nu le face rau laptele sau carnea, sau ca nu se pot intampla accidente in timpul procesului de mulgere sau prelucrare, dar de aici pana la a sfatui toti oamenii sa elimine laptele si produsele din lapte din alimentatie e cale lunga.
      Cand cunosc o multime de oameni care se hranesc (si) cu lapte curat si care (cei mai multi) au vazut medicul (la modul serios) cand s-au apropiat de varsta de 80 de ani... e greu sa mai cred ca laptele de la vaca, de exemplu, e daunator si ca laptele din comert e sanatos.
      Multumesc, Alex!
      Iti doresc, cu drag, sa ai un minunat sfarsit de saptamana!

      Ștergere
  3. Sincer, am observat că mai tot ce luăm din magazine e injectat şi nu e sănătos. Am ajuns să punem mai mult accent, după cum scria şi mai sus pe cantitate şi nu pe calitate. Noroc că mai am grădină şi totuşi mai selectez legumele pe care le mănânc, dar când vine vorba de lactate ..e grav.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand citim etichetele de pe unele produse aflate pe rafturi avem senzatia ca suntem la ora de chimie. :) La mezeluri e mai "distractiv" decat la branzeturi. Atatea "sortimente" cu acelasi gust, practic...
      Gradina e buna! :) Consumand legume / fructe curate se mai atenueaza efectul negativ al produselor mai mult sau mai puţin artificiale.

      Ștergere
  4. Laptele de tara de la o vaca care paste nu e acelasi lucru cu laptele cumparat din supermarket.
    Pasteurizarea si omogenizarea sunt nocive, prin pasteurizare mor enzimele din lapte.
    Prin omogenizare sunt denaturate proteinele pe care apoi nu le mai recunoaste organismul si nu stie cum sa le prelucreze, sunt afectate grasimile care rancezesc mai repede.
    Ceea ce mananca animalul nu e eliminat de pasteurizare.
    Cum un om care mananca mc donalds nu va fi la fel cu un om care mananca sanatos asa este si la animale si animalele CAFO sunt crescute in conditii inumane si hranite impotriva naturii lor cu GMO despre care se stie ca sunt cancerigene, asa ca da, laptele de tara nu e acelasi lucru cu otrava lichida din magazin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii acestia vor sa nu se mai consume lapte deloc! Altii cer sa nu se mai consume pasteurizat... altii sa fie numai pasteurizat in comert s.a.m.d. Prefer laptele curat, muls de la vaca despre care stiu cum e ingrijita, cum e mulsa etc. Partea rea e ca le pun oamenilor fel si fel de piedici... ca si cum ar urmari sa nu mai existe vreun aliment in care sa nu dam de E-uri sau fel si fel de "sintetici"...
      Cand aud de GMO se zbuleste parul. :) Unii se lasa convinsi ca-s ok (sau sunt platiti sa se lase convinsi) si propovaduiesc "binefacerile" acestor plante... dar ei nu le-ar consuma.
      Cat mai e posibil ma straduiesc sa raman aproape de natura macar in ceea ce priveste alimentatia.

      Ștergere
    2. Propaganda vegana si raw vegana este foarte agresiva, mor cand aud faza aia cu omul e singurul mamifer care bea lapte :))) sa le explice si animalutelor mele care se ling pe bot cand le dau lapte.
      Sau cand aud de meatless monday sau alte trenduri in care indoctrinarea e in floare sa nu se mai consume carne.
      Eu si numai prin faptul ca sunt crestina sunt anti si impotriva :D la trendurile astea deoarece in Biblie evreilor le-a fost promisa o tara a laptelui si mierii :D, despre mesia s-a scris ca va manca unt iar Iisus dupa inviere a mancat peste si fagure de miere, foarte vegan totul!! LOL!
      Si eu ma straduiesc sa raman cat mai aproape de natura cu alimentatia.

      Ștergere
    3. Chiar ca-i agresiva propaganda vegana (si nu numai)... Dar ce agresivi (cel putin verbal) sunt cei mai multi vegani! Se zice ca eliminarea carnii din alimentatie te face mai calm, deloc agresiv... Si cand ii aud pe unii ajung sa cred ca e invers: elimini carnea si devii agresiv – sau le lipseste si sunt agresivi, sau le e pofta... :)))
      Foarte fain punctata faza cu untul si peştele – unii vegani (nu foarte multi - intre cei pe care ii mai intalnesc) se bat cu pumnul in piept si ca sunt credinciosi... O sa-i intreb despre asta. :)

      Ștergere
    4. Veganii ar trebui sa stie ca si plantele sufera cand sunt mancate, sa faca un bine planetei si sa devina breatharian! :D
      Veganii se mai bat cu pumnu-n piept ca in geneza e scris ca omul sa manance poame dar ce convenabil, nu mentioneaza ca si animalele trebuiau sa manance iarba si asta a fost pana la caderea omului in pacat cand ceva s-a schimbat pe pamant si de atunci nu mai este valabil sa mancam doar fructe, plus nu mult dupa ce este scris in geneza de mancat fructe (care e argumentul suprem pt vegani, vad lucrul asta trambitat peste tot) deci nu mult dupa geneza vine levicticul unde se explica ce fel de carne sa mancam :))
      Plus ca nici un vegan care se foloseste de geneza ca sa justifice veganismul nu sufla un cuvant despre Iisus mancand peste dupa inviere.
      Eii, incurcate sunt caile Domnului! :))

      Da, cica devii calm daca nu mananci carne, vai!

      Ștergere
    5. :)) Li s-a spus ca si plantele sufera, dar replica pe care o dau este ca nu "sufera" asa cum o fac animalelele - nu simt durere plantele. As zice ca e logic, oarecum, dar... chiar este? :)
      Ca intotdeauna: fiecare alege doar acele informatii care ii sustin convingerile si pe celelalte le trece sub tacere, in ideea ca "multi vad / aud, puţini pricep".

      Ștergere
  5. Vai, vai! De cate ori cumpar branza, stau si ma intreb de nu stiu cate ori, daca o fi sau nu adaugat ceva in ea, chimicale sau cine mai stie ce. Am urmarit tot felul de emisiuni, de documentare, incat ma intreb pe ce lume traim... nu mai stim ce consumam, cat despre verificare (stam la rafturi si verificam tot felul de date)...

    Toate cele bune si un sfarsit de saptamana bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa ceva! In faţa raftului... ca la ora de chimie. :) Cand cumpar branza de la un producator pe care nu il cunosc ma intreb ce-o fi pus in ea... si cer sa gust; in unele cazuri am senzatia ca-mi scartaie pe dinti; in alte cazuri (cele mai multe) nu lasa zer... Iaurturile pe care le cumparam candva erau mult mai aproape de natural decat pastoasele de azi... si tot asa... :(

      Multumesc, Alexa!
      Iti doresc sa ai un minunat sfarsit de saptamana!

      Ștergere
  6. Eu nu sunt o mare consumatoare ,dar cand am chef nu tin cont de toate prostiile si ma servesc cu detoate,numai proaspete sa fie(mai mult naturale,ca am sursa).Numai bine draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laptele imi place foarte mult, si aleg sa beau din cel nepasteurizat (am baut si pasteurizat - si nu se compara gusturile!), dar nu sunt genul care sa bea zilnic, neaparat, pentru ca nu-l beau ca mi-ar face nu stiu ce bine, ci pentru ca imi place.
      Multumesc, la fel, Floarea draga!

      Ștergere
  7. Bună Diana!
    Interesantă dezbaterea pe tema laptelui,eu am renunțat la brânza topită după ce am citit un articol despre ea(cum și din ces e face)!
    Îți doresc un weekend frumos și plin de zâmbete,Diana!
    Pup și îmbrățișez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      Nu ma omor dupa branza topita, dar mananc - nu prea des, e drept, pentru ca am senzatia ca si aceasta scartaie pe dinti. :))
      Nu am citit cum se face, in schimb am citit despre crenvursti... si am vazut un filmulet de groaza care circula pe net la un moment dat. Ideea e ca am vazut intr-o carmangerie cum se fac, si nu e asa cum se arata in acel filmulet, ceea ce m-a dus cu gandul ca filmul era o exceptie, o dovada ca exista producatori care-si bat joc de oameni (pielita n-o mananc!). Mai e un adevar: nu stiu unde se fac toti crenvurstii din magazine. :)
      Multumesc, Elena draga!
      Weekend minunat iti doresc sa ai! Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  8. Nu beau lapte. De la o anumita varsta am devenit intoleranta. Nu foarte tare, doar ma deranjeaza la stomac. Branza mananc si nu am probleme. Dar vreau sa spun.. pe la vreo 17-18 ani am inceput sa beau lapte de soia, si altele, acum nici alea, ca parca nici nu imi mai place laptele. Dar cumpar, caci sotului ii place mult, plus ca mai folosesc la prajituri sau cine stie ce. Incerc sa iau lapte pe cat se poate de mai bio, la fel si cu ouale. Ma asigur, pe cat pot, ca acele animale de la care beau eu si mananc, au fost crescute in conditii bune, nu au fost chinuite si au avut parte de spatiu, soare, alergat..
    Cand eram mica stateam langa bunica cand mulgea vaca, eu si pisicile, asteptam laptele proaspat. Animalele care le aveau bunicii mei erau crescuti cu drag, li se dadea spatiu, mancare buna, cate o vorba buna, o mangaiere..
    Sunt pe cat se poate de deschisa la minte, astfel incat sa accept ca fiecare mananca ce vrea, si ca nu am niciun drept de a schimba mentalitatile celor din jur. Ma ocup de mine, ca nu-s perfecta si am inca multe de schimbat. Nu sunt vegana, in niciun caz. Dar incerc pe cat pot sa am grija ce mananc, sa pot sa am o constiinta cat mai linistita. Stiu prin ce chinuri trec animalele, alea pe care atat de mult le iubesc eu, asa ca pe cat se poate, incerc sa nu contribui si eu la suferinta lor.
    Carne nu mananc, deloc. Dar peste da, inca. Lapte, doar in prajituri; oua mananc, branzeturi la fel.
    Iar in Elvetia vezi vacile pe campuri, sunt peste tot!! Sunt fericite, curate, chiar am vazut acu intr-o zi unele care se jucau parca :) Poate ca n-o fi asa peste tot, dar da, Elvetia pune baza pe mancarea de calitate, de aceea e atat de usor sa cumpar mancare bio. De aceea cumpar multe aici, desi e mai scump. In Franta iau doar conserve, ulei, si alte maruntaie.
    M-am lungit :))
    Sunt doar gandiri de-ale mele. Spui de toate prostiile care se baga in mancarea care o cumparam. Poate oamenii ar trebui sa fie mai putin ignoranti si sa se intereseze putin de ceea ce mananca :) si sa aleaga ce e mai bun, mai natural. Nu?
    Un weekend minunat, draga Diana! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost o perioada cand am crezut ca am probleme de la lapte si mi-am zis ca asta nu-i posibil: prea imi place! Asa ca… i-am dat inaite, si-a trecut! Nu putem manca ceapa, la un moment dat, pentru ca-mi lua foc stomacul – i-am dat ianinte si a trecut. Daca organismul e intolerant cu ceva il fac sa tolereze. :)) Si tolereaza. Nu-mi place sa am probleme. La ora actuala as putea manca orice – daca n-ar fi “barajul” rdicat de creier. Zic asta pentru ca – asa cum râd unii de mine – risc sa ajung vegetarian fara sa vreau! Candva mancam orice fel de carne, dar acum mai mananc doar de porc (nu purcelus!), peste si vita (uneori de pui sau curcan). Si nu mai pot manca pentru ca… mi-e mila de animale si pasari! De-ar fi sa incerc sa mananc carne de caprioara sau iepure sau miel mi s-ar inchide (cred ca la propriu) stomacul! De aceea zic ca e de la creier: nu ma gandesc la sanatate; sunt oameni care au trait sanatosi pana la adanci batraneti si-au mancat ce le-a poftit inima si ce si-au permis – alimentatia vegana (astfel incat organismul sa primeasca tot ce are nevoie) costa muuult mai mult decat una “pe baza” de carne (partea rea este ca nici carnea nu mai e cea fost, din cauza hranei “nesanatoase” a animalelor respective).
      Faptul ca eu nu pot manca din carnea unor animale nu ma va face vreodata sa le spun altora ca sunt – indirect – niste ucigasi de animale. In alimentatia omului intra si carnea – cine vrea mananca, cine nu, nu…
      Iubesc animalele, iar unii imi spun ca-s ipocrita, pentru ca unora le mananc carnea… Poate ca sunt… dar stiu un lucru: nu as putea manca deloc din carnea unui animal pe care l-am vazut crescand. Si mai stiu un lucru: de-ar fi sa fiu in pericol de a muri de foame si ar trebui sa prind si sa ucid un iepuras pentru a supravietui… as face-o (daca n-as avea vreo radacina la indemana). La fel si daca de uciderea unui animal ar atarna viata unui om. :) Sper sa nu aflu vreodata de ce sunt in stare.
      Si noi, la o sora a bunicii, tineam aproape cand mulgea vaca. :) Si pisicile. :)
      Si pe aici mai sunt vaci pe pasuni… Doar ca laptele comercializat e stors de la vacute care nu cred ca sunt scoase la pascut, ci sunt hranite in jgheaburi (poate ma insel, si sunt scoase si ele)
      De acord cu tine: cu cat mai natural, cu atat mai bine. Alimentele de calitate ar trebui sa fie un scop si al producatorilor, nu doar al consumatorilor. Nu prea inteleg de ce aleg cei mai multi oameni produsele cu multe chimicale (unele sunt chiar scumpe, deci nu se pune problema ca cele cu multe chimicale sunt ieftine, multi oameni sunt saraci si de aceea se vand si alimentele aproape artificiale).
      Noh! M-am lungit si eu! :))
      Multumesc, Evelyn. Iti doresc, cu drag, sa ai un weekend minunat. Pupici!

      Ștergere