2016-06-23

Fapte in timp - 23 iunie

Multe s-au intamplat, de-a lungul timpului, si in ziua de 23 iunie, dar am ales sa notez aici, dintre cele pe care le-am gasit, evenimentele care mi s-au parut mai interesante si care ma intereseaza mai mult la acest moment.

  79 – moare imparatul roman Vespasian, urmas al lui Nero. Cand a ajuns la putere visteria era goala, asa ca a facut ce fac si azi politicienii: a inventat taxe, intre care si taxa asupra toaletelor publice. Comentariile nefavorabile facute în public la adresa acestei masuri l-au facut pe fiul sau, viitorul împarat Titus, sa-l avertizeze ca poporul bârfeste. Se zice ca Vespasian a replicat, aratând o moneda: Uite, banul n-are miros. De aici, se presupune, ar fi ramas expresia “banii n-au miros”, expresie prin care sunt ridiculizati cei care folosesc mijloace necinstite pentru a castiga bani sau pentru a parveni.
 
Cladirea Parlamentului islandez; foto wars
 930 - e infiintat Parlamentul islandez, Alþingi (Althing /Althingi), cel mai vechi continuu functional parlament din lume

1700 - Rusia a renuntat la flota din Marea Neagră, ca parte a unui armistitiu cu Imperiul Otoman.

1923 - a luat fiinta, la Bucuresti, Societatea Nationala de Credit Industrial, al carei scop era stimularea dezvoltarii industriale a tarii. 

1942 – in cel de-al II-lea razboi mondial, are loc prima selectie pentru camera de gazare din Auschwitz intr-un tren plin cu evrei din Paris. In aceeasi zi, un model al celui mai nou avion de lupta din Germania - Focke-Wulf Fw 190 – e capturat intact cand aterizeaza din greseala pe aeroportul Fortelor Armate Regale aflat in Pembrey, Tara Galilor.

1944Thomas Mann devine cetatean american. Paul Thomas Mann (n. 06.06.1875-12.08.1955), a fost romancier german, eseist, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1929.
Dupa instaurarea hitlerismului, in primavara lui 1933, nazistii aflati la putere declanseaza o campanie violenta impotriva lui, i se retrag titlurile si i se confisca bunurile. Intre anii 1934 si 1938 locuieste in Elvetia, unde publica revista "Măsură si valoare" in care militeaza "pentru cultura germana libera". in 1938 emigreaza cu toata familia in SUA. Revine in Germania in 1949 pentru o conferinta despre Goethe la Frankfurt am Main si la Weimar, dar se stabileste, in 1952, in Elvetia, langa Zürich.

1959 - Emil Julius Klaus Fuchs (n. 29.12.1911 – d. 28.01.1988), fizician german cooptat in echipa care avea acces la Proiectul Manhattan este eliberat dupa numai 9 ani de inchisoare si i se permite emigrarea in Germania de Est; el a spionat pentru rusi in timp ce lucra (alaturi de alte minti geniale) la proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare (zisa bomba atomica) in timpul celui de al II-lea razboi mondial, in Los Alamos, S.U.A. Era un proiect comun: S.U.A., Canada si Regatul Unit al Marii Britanii. Primul test nuclear (numit Trinity) a avut loc pe 16 iulie 1945, la Alamogordo, in sudul New Mexico. Cateva zile mai tarziu Statele Unite au efectuat primele si singurele atacuri nucleare din istorie. La 6 august, un bombardier B29 Enola Gay american a lansat bomba atomica Little Boy, pe baza de uraniu imbogatit, peste orasul japonez Hiroshima. Bilantul din ziua atacului este estimat la 85.000 de morti. La 9 august, Fat Man, o bomba pe baza de plutoniu, a fost lansata la Nagasaki, ucigand aproximativ 40.000 de persoane in ziua atacului. Bilantul total, incluzand mortii din primele patru luni, nu a fost niciodata stabilit exact, estimarile variind intre 129.000 si 246.000 de morti. La 14 august, Japonia a acceptat conditiile capitularii, act care a pus capat celui de-al II-lea razboi mondial.
La proiect au lucrat, intre altii: Robert Oppenheimer, Enrico Fermi, Niels Bohr, Hans Albrecht Bethe.

1960 – The Food and Drug Administration din SUA (FDA) declara Enovid primul contraceptiv oral oficial din lume. Medicamentul a fost dezvoltat de dr. Gregory Pincus la G.D. Searle & Company pentru menstrutie neregulata si aprobat ca atare in 10 iunie 1957 si abia ulterior a fost aprobat pentru efectul contraceptiv.

1961 - a intrat in vigoare Tratatul asupra Antarcticii, elaborat in anul 1959; tratatul bloca, pe o perioada de 30 de ani, pretentiile oricarui stat la o suveranitate teritoriala in Antarctica, unde cercetarea stiintifica este libera, iar orice activitate cu scopuri militare este interzisa.  

1974 – primul mesaj trimis de pe Pamant in spatiu prin intermediul undelor radio si adresat extraterestrilor. Mesajul pictorial, cunoscut sub denumirea “Arecibo” a fost trimis de Carl Edward Sagan (n. 09.11.1034 – d. 20.121996) si echipa sa cu ocazia sarbatoririi modernizarii radio telescopului din Arecibo, Puerto Rico. Carl Sagan a fost astronom si astrofizician american, pionier al exobiologiei si fondator al programului de cautare a inteligentei in Univers (SETI - Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Pasionatii sustin ca Sagan a primit raspuns in anul 2001, cand langa cel mai mare telescop din Marea Britanie (The Chilbolton) a aparut un mesaj in genul “cercurilor in lanurile cu cereale” si este cel mai spectaculos model, indiferent ca e facut de oameni sau nu.  

1989 - are loc premiera filmului Batman, regizat de Tim Burton, bazat pe personajul Batman din benzile desenate DC Comics. Actori: Michael Keaton in rolul titular, Jack Nicholson, Kim Basinger s.a. Este primul film din seria de filme cu Batman produse de Warner Bros..

1990 - Republica Moldova isi declara suveranitatea de stat (independenta - pe 27 august 1991) 

2004 - Gloria Macapagal Arroyo, a fost proclamata oficial, de Congresul filipinez, invingatoare in alegerile prezidentiale din 10 mai 2004, a doua femeie presedinte din Filipine.

2006 – are loc primul concert al formatiei Depeche Mode in Romania.

2011 - se determină ca E. coli O104: H4 focarul infectiei bacteriene declansat in Germania, in luna mai, a rezultat din combinarea de doua tulpini de E. coli periculoase. Epidemia de sindrom hemolitic-uremic din 2011, pe scurt EHEC (in unele limbi), este o gastroenterita hemoragica ce e cauzata de bacteria Escherichia coli entero-hemoragica tulpina O104:H4. La vremea aceea, Comisia Europeana a lansat o alerta privind contaminarea cu bacteria E. coli entero-hemoragica a castravetilor proveniti din Spania.

2016 - are loc referendumul privind ramanerea sau iesirea Marii Britanii din (organizatia numita) Uniunea Europeana. Iesirea din blocul comunitar ar afecta statutul cetatenilor europeni aflati pe teritoriul britanic.
Britanicii au ales sa nu mai fie parte in tratatul Uniunii Europene.

4 comentarii:

  1. Draga Diana, documentata ca de obicei. E o selectie interesanta. Stii, ma gandisem la un moment dat sa incerc sa scriu despre originea unor zicale si care s-au imprastiat prin mentalul nostru cu efecte le-as aprecia ca negative. Poate incerc si eu ceva in acest sens.
    Sa stii ca nu sunt in Bucuresti, de aceea nu am ajuns la MFC, m-am rezumat doar la a comenta. Ar fi fost cam complicat altfel.
    Zile frumoase in continuare, Diana draga! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Suzana draga!

      Am inceput un fel de dictionar despre originea unor expresii, dar pe alt blog, si ma bate gandul sa le rescriu aici - e foarte interesanta originea unora dintre expresii si e o munca de documentare excelenta. Astept cu interes articolele tale.

      Multumesc ca mi-ai spus. Numai de bine sa ai parte.
      Zile fericite iti doresc, cu drag! Pupici!

      Ștergere
  2. multumim de documentare, interesant!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.