2016-06-11

Coincidenţe la nivel inalt

Coincidenţa este potrivirea (întâmplătoare) a unor evenimente, fapte, lucruri – asa scrie-n dictionarul explicativ.
Sincronicitatea este prezentata, de Carl Jung si Wolfgang Pauli, ca fiind inlantuirea a-cauzala a doua sau mai multe fenomene psihofizice, o coincidenţă semnificativa de fenomene fizice si psihice care se înlănţuie a-cauzal (intre ele neexsistand un raport de cauzalitate). Altfel spus: coincidenţele semnificative prezinta o legatura prin sens, dar făra a avea o cauză unică. Sincronicitatea reprezinta, in opinia celor doi, mai mult decat o coincidenţă întâmplătoare.
Cu greu as numi coincidenţă întâmplătoare (sau sincronicitate) potrivirea faptelor de mai jos.
In 17 decembrie 1997 e lansat pe piata filmul Wag the Dog, o comedie neagra avand ca regizor pe Barry Levinson si in distributie pe Robert de Niro, Dustin Hoffman, Anne Heche, Denis Leary, Willie Nelson, Woody Harrleson, Kirsten Dunst si altii.
Filmul ilustreaza, intre altele, relatiile complexe dintre politica, mass-media si industria show-biz-ului.
Un producator de la Hollywood (Dustin Hoffman) si un doctor in imagine (Robert de Niro) sunt chemati sa “acopere” un scandal izbucnit cu doar doua saptamani inainte de alegerile prezidentiale, scandal pe tema relatiei presedintelui SUA cu o tanara. Ce se gandesc cei doi? Inventeza un razboi in… Albania si trec la filmari, in studio, folosind din plin tehnica ecranului verde.
In curand, toate posturile de stiri vorbesc despre razboiul din Albania. Se intreaba cetatenii de ce a fost declansat? Pentru ca s-ar fi constatat ca fabrica ceva materiale nocive si ascund teroristi Al Qaeda. Nu se mai discuta despre infidelitatea presedintelui, toata atentia e indreptata spre razboi. Au inventat pana si un sopldat erou, salvat din tabara inamicilor care-l torturau (era, de fapt, un nebun ucigas eliberat din ospiciu in grija producatorului si echipei lui). Filmul e interesant. Echipa va reusi sa deturneze apetenta publicului pentru urmarile harjonelii prezidentiale in Biroul Oval spre amenintarea unei conflagratii care ar putea afecta interesele SUA

La o luna de la lansarea filmului, in ianuarie 1998, izbucneste in presa scandalul provocat de relatia dintre presedintele Bill Clinton si stagiara in varsta de 22 de ani, Monica Lewinsky – toti ochii erau indreptati spre Bill Clinton si scandal.
In iunie 1995 stagiara ajunge ca intern la Casa Alba in echipa sefului de Stat Major, Leon Panetta.
Relatia lor incepe in noiembrie 1995. In aprilie 1996, adjuncta sefului de stat major o transfera pe M.L. ca asistenta a purtatorului de cuvant de la Pentagon, declarand presei ca a ales sa faca asta deoarece fata da dovada de “comportament inadecvat si imatur”. Prin vara 1996, fata incepe sa-i povesteaca una-alta colegei sale de acolo, Linda Tripp, despre relatia ei cu presedintele. Linda Trip e cea care a facut public acest subiect. Aceeasi femeie, in august 1997, o vede pe Kathleen Willey iesind tulburata din biroul oval, cu rujul intins etc. Si incepe scandalul, nu-l mai expun pas cu pas (vedeti link 1 la finalul textului).
Şirul de coincidenţe incepe cam pe la inceputul anului 1996; Clinton isi anuntase candidatura pentru un nou mandat. A fost un scandal care ameninta sa-l dea jos pe presedinte din fotoliul sau – dar n-a fost sa fie, au intervenit chestiuni mai importante.

Un alt motiv pentru care unii afirma ca filmul Wag the Dog a fost un fel de premonitie (as zice, mai repede, ca ceva zvonuri erau libere deja): Bill Clinton, al patruzeci si doilea presedinte al SUA a avut primul mandat intre 1993- 1997, al doilea intre 1997-2001 si a fost marcat de scandalul cu stagiara, dar si de scandalul privind bombardarea unei fabrici de medicamente din Khartoum, Sudan, fabrica ridicata prin eforturile si cu materiale celor din SUA, Suedia, Elvetia, Germania, Italia, India si Thailanda si inaugurata in iulie 1997. In august 1998 a fost distrusa cu o racheta lansata asupra ei de fortele armate pe motiv ca acolo s-ar fi fabricat un nu-stiu ce agent neurotoxic pe care l-ar fi putut folosi teroristii Al Qaeda. A izbucnit, deci, un nou scandal, mult mai serios, pentru ca s-a dovedit ca informatiile nu erau tocmai corecte. Atentia cetatenilor isi schimba radical directia: tot mai putini sunt interesati de scandalul cu femei.

Şirul coincidenţelor continua.
Ani de zile de la acel scandal legat de Bill Clinton, fosta stagiara a pastrat discretia, mai mult sau mai putin, afirmand ca nu are nimic cu familia Clinton, ba chiar a refuzat la acea vreme oferte care i-ar fi adus zeci de milioane de dolari. Cu toata discretia de pâna acum, apare in forţă pe firmament: in 2014 publica un eseu in revista Vanity Fair (despre acel scandal sexual), acorda un interviu pentru National Geographic (pe aceeasi tema), merge la petrecerea Vanity Fair de dupa Premiile Oscar, anunta ca isi scrie biografia deoarece a primit o oferta de 12 milioane de dolari pentru a o face. In octombrie 2014, intr-un discurs tinut in Philadelphia, fosta stagiara aminteste despre relatia ei cu fostul presedinte. Alegerile, se spune, sunt despre viitor. Doamna Clinton nu doreste sa i se aminteasca aceasta parte dureroasa a trecutului ei, declara fosta stagiara.

E pură coincidenţă apariţia acesteia in public acum. O tema majora a campaniei prezidenţiale sustinuta de Hillary Clinton este familia si valorile acesteia, iar fosta stagiara ii aminteste problemele pe care le-a avut la acea vreme si de ce, crede ea, le-ar fi avut. Donald Trump, unul dintre candidatii la fotoliul de presedinte, in stilul caracteristic, o “loveşte” si el pe Hillary Clinton cu “afacerea” soţului ei.

Tot ca o coincidenta, in iulie 2015, (re)apare si Linda Tripp, declarand ca a expus relatia stagiarei cu presedintele deoarece era satula de atata coruptie. Ea declara ca n-a fost vorba despre stagiara, ci despre sperjur si obstructionarea justitiei si despre… putere. Si despre Hillary. In opinia ei, Hillary a fost cea care a manipulat toata povestea, ea si-a iertat sotul, a fost alaturi de el in timpul scandalului etc. Ea ar fi orchestrat totul, ar fi musamalizat relatia adevarata dintre sotul ei si stagiara si Bill Clinton a fost iertat, pentru ca nimeni nu avea curaj sa-i stea in cale.

Coincidenţă sau nu, in politica pare ca nu se economiseşte niciun sac cu gunoi când cineva işi doreste cu ardoare sa câştige o funcţie. Mie-mi vine a crede ca Hillary e la un pas de a deveni prima femeie preşedintă a S.U.A.

Surse info
Cronologia aventurii presedinte-stagiara
http://edition.cnn.com/ALLPOLITICS/1998/resources/lewinsky/timeline/
Distrugerea fabricii din Sudan
https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Shifa_pharmaceutical_factory
Despre cartea scrisa de H.C. si altele
http://blogs.wsj.com/washwire/2014/10/22/how-monica-lewinsky-could-complicate-hillary-clintons-likely-2016-bid/
sursa foto “captura” YT: https://www.youtube.com/watch?v=Ki_I5Rm_SuA

8 comentarii:

  1. Interesante "coincidente"
    Am urmarit serialul "The Good Wife" si cumva mi s-a parut ca se aseamana povestile, cat de cat. Desi politica nu ma prea intereseaza, e clar ca tot ceea ce se intampla e deja gandit de zeci de persoane si pus la cale. Prin orice scandal, cineva castiga ceva. Apoi ne arata la televizor doar ceea ce vor ei sa vedem, suntem oi si ne duc acolo unde vor ei sa fim. Noroc ca nu am televizor :))
    Sambata frumoasa, Diana! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Da, sunt interesante "coincidentele".
      Aa vazut primele doua sezoane din "The Good Wife", apoi doar ocazional. Sunt o multime de intrigi si acolo - unele coincid si cu fapte reale. :) Ai vazut serialul "House of Cards"? E de speriat! :) Ce uneltiri diabolice pune la cale un cuplu pentru a castiga presedintia Statelor Unite...
      Scenariile sunt bine puse la punct si cand vedem "faptele" aproape nu ne gandim cati or fi muncit pentru a crea astfel de "fapte"...
      E ceva de groaza ce ni se ofera la TV! Cand, de curiozitate, urmaresc aceeasi informatie/stire/barfa pe mai multe canale si prin mai multe ziare, apoi caut sursa originala ma enerveaza la max. sa constat ce era de fapt si cum a fost "vanduta" publicului avid de senzational - fiecare post TV alege dintr-un fapt ceea ce se potriveste cu preferintele ascultatorilor / cititorilor... Am facut "verificare' de cateva ori, apoi am renuntat pentru ca stiam rezultatul. :) Evit cat pot TV-ul - practic, doar conjunctural mai vad ceva la TV.

      Ștergere
  2. Vad ca alegi subiecte din ce in ce mai complicate! Nu te poti opri, nu-i asa? ( doar retoric!!!)
    Am inceput recent o carte foarte interesanta: "Puterea coincidentei" de David Richo. Aici se explica ideea de sicronicitate si cum ar trebui abordat conceptul, ce nu este deloc simplu, as spune.
    Voi scrie aici un mic pasaj: "Acele evenimente neasteptate pe care nu ne sta in putinta sa le controlam sunt fortele sincronicitatii, care ne transforma in ceea ce suntem - si ceea ce eram dintotdeauna sortiti sa fim. ... sincronicitatea ne arata ca universul orchestreaza in asa fel unele intamplari, incat sa se poata armoniza cu cerintele calatoriei noastre interioare. ... Evenimentele ce dovedesc sincronicitate sunt neobisnuite, neasteptate si nu sunt puse la cale sau controlate de eul uman."

    Nu pot sa citesc prea repede, ar trebui studiata. Oricum, daca e sa vorbim de politica lumii, mi-e imposibil sa cred in coincidente. Mai degraba as spuna ca este vorba de premeditari si interese. Si mult cinism. Adica o ecuatie simpla. Iar noi suntem pionii pe tabla lor de sah. Noi uitam o mica regula sahista: si un pion poate deveni regina!

    Draga Diana, un weekend minunat sa ai.
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Imi place sa "caut capatul firului". Nu ma pot opri, nu! :)) Uneori nici nu ma gandesc la o tema anume, la un fapt... Doar ca, la un moment dat, cititnd o stire, auzind o discutie, vazand o imagine etc. se face un "declic" si-mi vin in minte fapte, date, oameni care "se potrivesc" - se deruleaza ca un film, si atunci le scriu. Am mai multe texte pe care le-am scris si folosit cu alte ocazii si, uneori, se mai adauga o info noua si atunci le reiau, le modific (si multe le scurtez)... Un fel de… serendipitate. :)

      In politica e mai mult decat clar: nu exista coincidente (chiar de-ar exista, nu le-as considera astfel) :) Doza de cinism a celor mai multi politicieni este infioratoare! Nesimtirea unora la fel! Doar ma intreb de ce nu vor si altii sa vada minciuna, fatarnicia celor mai multi politicieni…
      Cand e vorba despre politica, un pion ar putea deveni regina daca ar alege sa se implice – si rar se intampla, tocmai pentru ca e prea multa mizerie pe acolo… Nu mai stiu cine zicea ceva de genul: daca oamenii cinstiti, inteligenti nu se implica in politica ajung sa fie condusi de oameni inferiori.

      Doua lucruri diferite pot avea o cauza comuna sau se pot intampla fara nicio cauza, dar in “scenariul” de mai sus nu exista coincidenta, ci o “lucratura” bine facuta – desi unii sustin ca-s doar coincidente.

      In mod cert, evenimentele ce dovedesc sincronicitate nu pot fi controlate. As zice ca am si un exemplu: dupa cativa ani de la terminarea liceului, in Gara de Nord (Bucuresti), am intalnit o colega de liceu – eu fiind din BV, in vizita la Bucuresti, ea fiind din Oradea (atunci am aflat unde a dus-o drumul vietii), cu o problema medicala. Buna-buna; pa-pa! A doua zi ne intalnim din nou, pe Lipscani. Mergem un timp impreuna, depanam amintiri etc. La plecarea din Bucuresti ne intalnim din nou, in gara!!! Nu o mai vazusem pana atunci (de la terminarea liceului) si nici nu am mai vazut-o sau vorbit cu ea de atunci. O coincidenta stranie (si interesanta), as zice, dar nu ma pot gandi ca ar fi vreo intalnire care ar fi schimbat ceva, sau determina ceva – poate a avut rolul de a ma scutura de scepticism? :) De atunci am mai avut parte de astfel de coincidente – poate si inainte am avut parte, doar ca nu le-am observat. :)

      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc, la randul meu, un weekend cat mai frumos! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Si stirea ca CIA scotea bani din droguri a fost "acoperita" tot de Bill si Monica.
    Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect! Si, in plus, jurnalistul Gary Webb, care a publicat primele articole pe teama, prin 1996, dupa ce a fost sustinut la inceput redactorul sau sef, a fost mai apoi discreditat atat de tare, public, incat n-a mai putut lucra ca jurnalist. In 1998 CIA a recunoscut implicarea cu cei din Contras (in Nicaragua) in traficul de droguri dar a fost prea tarziu pentru Webb...
      Multumesc, Robert. Iti doresc un sfarsit de saptamana cat mai placut.

      Ștergere
  4. Interesant film! Nu l-am văzut, dar sper să-l văd cât de curând. Distribuția este grozavă, iar subiectul.... de actualitate. Câte aiureli și mizerii sunt ascunse cu dibăcie de „specialiști”, numai de dragul puterii. Politica asta, poate să fie o mare mizerie.
    Numai bine, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si, parca, tot mai multe mizerii sunt cuprinse in politica, in lupta pentru putere...
      "House of Cards", cu Kevin Spacey, e un serial care ilustreaza "masinatiunile" posibile pentru obtinerea puterii...
      Multumesc, ALex. Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.