2016-12-20

Magii de la Răsărit

Craii (magii, regii – cum mai sunt numiti) de la Rasarit, care au urmat Steaua ce i-a condus la Prunc sunt considerate unele dintre cele mai misterioase personaje care apar in Biblie.

cei trei Magi de la Rasarit in drum spre Prunc, prin desert, calauziti de Stea

In Biblie (Evanghelia dupa Matei, capitolul 2), acestor personaje nu li se pomeneste numele si nici nu scrie cati barbati au fost, dar cercetatorii au emis diferite ipoteze, cei mai multi afirmand ca au fost trei, poate dupa numarul darurilor oferite Pruncului: aur – simbol al regalitatii, smirna – simbol al sacrificiului si tamaie – simbol al spiritualitatii.
Se spune ca Venerabilul Beda (calugar benedictin care a trait intre 672-735) considera ca acesti trei Crai sunt Balthazar (cel matur), Gaspar (cel mai tanar) si Melchior (cel mai batran), si toti trei au venit de la Rasarit – cu acest aspect pare ca toti sunt de acord, dar fiecare intelege alta zona cand se refera la Est.

Cei trei (matur, tanar, batran), pe un mozaic din Biserica Nasterii Domnului din Bethleem, sunt infatisati ca fiind imbracati in vesminte persane.
La catedrala din Koln se afla trei relicve despre care se spune ca sunt craniile celor trei magi, pentru ca asa se si prezinta: unul cu oasele nesudate complet, altul apartinand unui barbat matur si al treilea unui varstnic. Informatia aceasta mi se pare cumva exagerata, dar nu stiu cum se masurau anii in vremea nasterii celor trei, pentru ca exista un calendar rasaritean in care scrie ca cei trei ar fi murit in anul 54: Melchior la 1 ianuarie, la varsta de 116 ani, Balthazar la 6 ianuarie, in varsta de 112 ani si Gaspar (sau Kaspar / Caspar) la 11 ianuarie, in varsta de 109 ani. (http://www.stiricrestine.ro)

Exista supozitia ca Cei Trei Magi ar fi murit in Persia si ramasitele lor ar fi fost duse la Constantinopol, de imparateasa Elena, la inceput de secol IV, de acolo ar fi ajuns la Milano si apoi la Koln.

Darurile Magilor

O istorie din secolul al VI-lea spune ca darurile (aur, smirna, tamaie) au fost lasate de Adam pe un munte din Persia pentru a fi duse lui Mesia cand va veni pe Pamant. Cu doi ani inainte de intrupare o stea stralucitoare a aparaut pe cer, stea pe care au vazut-o trei barbati – despre care se presupune ca stiau ce vad, sau doar lor li s-a aratat?! Iar cei trei barbati, calauziti de stea, au ajuns la locul nasterii lui Isus. Cand au ajuns ei, Pruncul era deja intrupat si, in Biblie, nu mai era in iesle: Si intrand in casa, au vazut pe Prunc impreuna cu Maria, mama Lui, si cazand la pamant, s-au inchinat Lui (Matei 2:11)

Traditia rasariteana vorbeste despre 12 Magi care ar fi venit la Prunc. Intr-o veche pictura crestina care s-ar afla la Roma sunt reprezentati doar doi, iar in alta, aflata in Catacombele Domitilla* (Roma), patru. Traditia rusa si cea din Bretagnia se refera la patru magi, al patrulea fiind Artaban, care nu ar fi reusit sa ajunga la intalnire din cauza camilei sale, care schiopata.

Matei, evanghelistul, ne spune ca cei Trei Magi au ajuns in Iudeea, unde stapanea Irod, si au zis: Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a nascut? Căci am vazut la Rasarit steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui. (Matei 2:2). Auzind regele Irod aceasta s-a tulburat, si tot Ierusalimul cu el. Regele i-a chemat, in taina, pe cei Trei Magi si i-a intrebat de Stea si de Prunc si de profetie. Magii au inteles ca Irod nu vrea binele Pruncului si au fost de acord sa plece mai departe si sa dea de veste regelui cand il vor gasi; ceea ce ei n-au facut si Irod n-a fost deloc bucuros sa afle ca a fost inselat. Ce a urmat se stie bine: Maria si Iosif, cu Pruncul, au fost nevoiti sa fuga in Egipt iar, mai apoi, cu ocazia unui recensamant, Irod (manios, gelos si infricosat ca va fi detronat) a dat porunca sa fie ucisi toti baietii care aveau varsta de la doi ani in jos.

Cumva, mi se pare ca exista un fel de morala in acest episod cu Magii si Irod: cand ai o Stea de urmat ar fi bine s-o urmezi fara a povesti si altora.
**
Exista cel puţin o alta interpretare, mai ales ca magii / astrologii nu sunt “bine vazuti” in Biblie: Steaua care i-a calauzit pe Magi, si mesajul despre “cel nascut ca rege al iudeilor”, sunt considerate, in unele traditii crestine, ca fiind uneltirea dusmanului lui Dumnezeu, care a vrut sa il ucida pe Isus.
₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
* Catacombele Domitillei, de pe vechea Via Ardeatina (Roma) unde a fost sapat unul dintre cele mai mari cimitire subterane crestine din Roma. Proprietatea apartinea nobilei Flavia Domitilla, nepoata imparatului Vespasiana (69-67), casatorita cu Flavius Clement (consul in anul 95). Familia lor era crestina – imparatul Domitian l-a condamnat pe Flavius Clement, din motive religioase, exilandu-l, impreuna cu sotia si cu nepoata, in Insulele Pontine. Inainte de a pleca in exil Flavia Domitilla a donat comunitatii crestine proprietatea de pe Via Ardeatina.
Insulele Pontine sunt insule vulcanice, aflate in Italia; Ponza este cea mai mare. In prima perioada crestina insulele adaposteau martirii crestini, cel mai faimos exilat fiind papa Silverius, devenit ulterior sfant protector al insulei Ponza.
₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
Motivul pentru care am scris textul de mai sus, desi nu ma “pricep”? Cautand altceva am dat de imagine – mi-a placut imaginea si am vrut-o “in baza mea de date online”. Povestea e frumoasa. Si-a fost interesant sa citesc despre cei Trei Magi de la Rasarit, care sunt patru, sau sunt 12. Vorba aceea: “Cei patru evanghelisiti erau trei: Luca si Matei”.

6 comentarii:

  1. De urmat "steaua" fara sa stie si altii am facut-o ... Multi au aflat ca am plecat numai cand le-am trimis o vedere cu "Groeten uit Amsterdam"! :)))
    Si pe mine ma fascineaza inca povestea magilor, si sa stii ca am avut un motan pe care la chemat Balthazar! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Asa au facut nasii mei de botez, pe la inceputul anilor 1980: au plecat si toti cei ramasi au aflaaaat... ahahaaa! Uneori e mai bine asa: sa taci si sa faci. :)
      Balthazar! :) Fain nume pentru un motan! Impunator! :)

      Ștergere
  2. Bună,dragă Diana!
    Superbă povestea magilor,am citit-o cu multă plăcere și tot ceea ce scri îmi place și îți mulțumesc pentru lectură!
    Îți doresc o seară frumoasă și călduroasă!
    Pupici cu drag,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Eu iti multumesc! Si iti doresc sa ai parte de cat mai mult bine posibil. Pace in suflet sa ai si armonie in viata! <3
      Te imbratisez cu drag! Pupici!

      Ștergere
  3. Buna Diana! Ce grozava punere in tema pe acest subiect si atat de bine de retinut morala "cand ai o Stea de urmat ar fi bine s-o urmezi fara a povesti si altora."
    Nu aveam date despre toate acestea si citind mi-a trecut prin cap, cum ani buni dupa revolutie au fost difuzate la tv, tot felul de filme, ecranizari, piese de teatru avand ca tema 'nativitatea', viata lui Isus, s.a.m.d
    Am citit cu mare interes eseul; din documentare stiu ca in Spania, dar si in America latina se celebreaza cei trei magi, aparte, in ianuarie pe 6 sub titulatura Epiphany- El Día de los Reyes (The Day of the Kings), aceeasi zi cand la noi este Boboteaza. Dar, prea multe nu stiu nici eu, insa ma bazez pe informatia pe care azi, internetul marinimos ne-o pune la indemana.
    ;) :) si tare mi-a placut finalul...(*-*) extrapoland, daca nu voi stii sa dau raspunsuri despre, de exemplu, ce stiu sau nu stiu, o sa ma gandesc la vorba ce ai mentionat-o (asa ca o nota de amuzament) “Cei patru evanghelisti erau trei: Luca si Matei”... absolut adorabila 'logica'! :)
    Ca-ntotdeauna, toate cele faine si frumoase sufletului, un weekend plin de spor, multa sanatate si multe bucurii in aceste zile de Sarbatoare a Craciunului. Din tot si toate cele bune, momente line si dalbe, alaturi de cei dragi! <3 Craciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru urari, Alexa! Iti doresc ca tot ce e mai bun pentru tine sa fie mereu prezent in viata ta. Pentru cei dragi tie, aceeasi urare, cu drag. :)
    *
    Tot dupa anul 1989 am vazut si eu cateva ecranizari pe tema si mi-au placut.
    Acum aflu ca magii sunt celebrati separat... :) Multumesc.

    Sufletul senin sa iti fie! <3

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.